De mooiste tempels van Angkor

Net buiten de stad Siem Reap ligt het ca. 300 vierkante kilometer grote gebied van Angkor. Het bezoek aan dit gebied is zeker één van de hoogtepunten van je reis door Cambodja. De meest bekende tempel van dit gebied is Angkor Wat, en gelukkig is deze dicht geleden bij Siem Reap. Omdat het gebied zo groot is, is er een grote diversiteit aan het soort tempels dat je tussen de jungle en rijstvelden terugvindt. Het verschil in de tempels komt doordat er over een periode van ongeveer 600 jaar gebouwd. In deze periode hebben meerdere koningen hun invloed uitgeoefend. Natuurlijk speelt ook de ontwikkeling van nieuwe technieken in de bouw een rol. 

Angkor was in de tijd van de Khmer de hoofdstad en bleef de hoofdstad van Cambodja gedurende een aantal eeuwen. Nadat de Khmer de stad en de omgeving verliet in de 15e eeuw werd dit gebied vergeten. Na vier eeuwen werd het gebied opnieuw ontdekt door een Fransman. De tempels waren aangetast door de groei van de jungle en sindsdien zijn ze nog dagelijks bezig aan de restauratie van de tempels.

Angkor wat tempels

Bezoek het tempelcomplex van Angkor

Wij verbleven in The Siem Reap Hostel waar wij onze tour naar Angkor hebben geboekt. Na online informatie te hebben gelezen over Angkor wilden wij in twee dagen het gebied van Angkor verkennen. Er valt zoveel te zien dat het zonde zou zijn om er maar voor één dag naartoe te gaan. Omdat we met de nachtbus vanuit Phnom Penh kwamen, zagen we het niet zitten om de volgende ochtend al om 04:00 uur op te staan om de zonsopkomst bij Angkor Wat te bekijken. We besloten dan ook het mooiste tot het laatste te bewaren.

De prijs die je betaald voor het bezoeken van Angkor hangt af van welke tempels je wilt bezoeken, met hoeveel personen je de tuktuk deelt en hoeveel dagen je wilt gaan. Wij kozen ervoor om de eerste dag een tour van 6 uur te doen en dag 2 een tour van 8 uur plus een bezoek aan de Banteay Srei Tempel. Wij maakte een deal van $25,- voor beide tours met nog een kleine toeslag van $5,- voor de zonsopkomst bij Angkor Wat.

Naast de tour met de tuktuk betaal je ook entree voor het Angkor gebied. De kosten voor een 1-daagse pas zijn $37,- en voor een 3-daagse pas betaal je $62,-. Ben je erg geïnteresseerd in de cultuur en wil je er alles uithalen? Dan kan je ook de 7-daagse pas kopen voor $72,-. Wij hadden een enorm leuke tuktuk driver die ons veel kon vertellen over de geschiedenis van Cambodja maar ook over de tempels van Angkor. Zodra wij een tempel gingen bezoeken, oefende hij op zijn gitaar. Wij vonden het fijn om zelf de tempels te verkennen, maar wil je graag een gids meenemen, dan kan dat voor ongeveer $15,- per dag.

Angkor wat tempels
angkor wat

De mooiste tempels Angkor

Ta Prohm

Naast Angkor Wat is de Ta Prohm tempel één van de meest populaire tempels. In deze tempel heerst een atmosfeer van bomen en planten die in, door, op en over de stenen werken zijn gegroeid. Je kan hier goed zien wat de groei van de jungle door de jaren heen voor invloed heeft gehad op de tempel.

De Ta Prohm tempel is bekend om zijn kronkelende wortelen die groeien door het gesteente van de tempel. Maar niet alleen hierom is deze tempel bekend. De Ta Prohm tempel werd namelijk gebruikt als set voor de film Tomb Raider. Hierdoor is deze tempel de afgelopen jaren steeds populairder geworden.

Veel tempels zijn de afgelopen jaren een restauratie ondergaan. Bij de Ta Prohm tempels is dit echter niet het geval. Het is niet toegestaan om te klimmen op de tempel of op de gevallen stukken stenen. Niet alleen voor je veiligheid, maar ook respect speelt hierbij een belangrijke rol.

Ta Prohm angkor
Ta prohm

Sra Srang

De Sra Srang tempel is gelegen aan een uitgestrekt meer wat voorheen het koninklijk bad was. Op de stenen fundering stond voorheen een kleine houten tempel. Het is de ideale plek om even bij te komen en de omgeving in je op te nemen. De tempel is gelegen naast de ingang van de Banteay Kdei en dus ideaal om te combineren.

Sra Srang Angkor wat tempels

Pre Rup

Voor ons was dit een onbekende tempel maar een tempel die veel indruk op ons heeft gemaakt. In opdracht van Rajendravarman werd deze tempel gebouwd in 961. De uitstraling van de tempel is oranje/geel en gebouwd van grote bakstenen en zandstenen. Deze hindoeïstische tempel bestaat uit drie lagen en vijf toren. Je kunt alle lagen van de tempel bezoeken door middel van een steile trap naar boven. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.    

Pre Rup angkor tempel
Pre Rup Tempel Angkor

Ta Som

De Ta Som tempel is een prachtige tempel waarbij je goed kunt vastleggen wat de jungle door de jaren heen met de tempel heeft gedaan. De stijl van de Ta Som tempel is gebaseerd op Bayon en is aan het einde van de 12e eeuw gebouwd voor koning Jayavarman VII. De restauratie van de tempel is vooral gericht geweest op stabilisatie zodat toeristen veilig kunnen rondlopen in de tempel. Overdag is de tempel druk bezocht, dus zorg dat je er vroeg in de ochtend bent of juist tegen het einde van de dag.

Ta Som Tempel Angkor Wat
Ta Som Tempel Angkor

Neak Pean

Via een lang houten pad loop je de boeddhistische watertempel ‘Neak Pean’ tegemoet. Het is een mysterieuze omgeving waarin deze tempel is gebouwd. De tempel zelf vonden wij niet heel indrukwekkend, maar het verhaal erachter is wel erg interessant.

De tempel is omringd door vier baden in de vorm van een lotus. Het water in deze poelen zou bestaan uit genezende krachten. De vier poelen zijn verbonden met elkaar en vertegenwoordigen vuur, water, aarde en wind. Zwemmen in alle vier de poelen houdt je lichaam in balans.

Neak Pean Tempel Angkor
Neak Pean Tempel Angkor

Preah Khan

Deze boeddhistische én hindoe tempel is gebouwd in de 12e eeuw en is één van de grootste tempels van het Angkor complex. Deze tempel bestaat uit vele binnenplaatsen, prachtige versierde torens en muren. Wat wij vooral leuk vonden, is dat er allemaal gangen lopen naar volgende indrukwekkende plekken in de tempel. Ook deze tempel is nauwelijks gerestaureerd door de jaren heen. Als je goed kijkt dan zie je in de stenen uitgesneden reliëfs van dansende figuren. De tempel heeft vier ingangen. Onthoudt dus goed waar je naar binnen bent gegaan.

Preah Khan Tempel Angkor Wat
Preah Khan Tempel Angkor Wat

Angkor Wat

De bekendste en belangrijkste tempel van Angkor is Angkor Wat. Angkor Wat is ‘s werelds grootste religieuze bouwwerk en heeft ontzettend veel indruk op ons gemaakt. De gigantische tempel is gebouwd door 50.000 mensen over een periode van ongeveer 32 jaar. De tempel diende als staatstempel en praalgraf voor koning Suryavarman II. Een leuk weetje is dat de tempel werd gebouwd als hindoeïstische tempel maar aan het einde van de bouw in de 12e eeuw werd omgevormd tot een boeddhistische tempel.

Over de gracht en door de buitenmuur betreedt je het Angkor Wat complex. Volg het brede stenen pad dat leidt naar de ingang van de tempel. De muur die om het complex heen loopt is zo’n 3,6 kilometer lang. Binnen in de tempel vind je langs de zijkanten gedetailleerde bas-reliefs en prachtige doorgangen. Bezoek vooral de top van de tempel waar je kunt genieten van een schitterend uitzicht. Het is zeker het wachten in de rij waard!      

Angkor Wat Tempel
Angkor Wat Tempel

Tip: zorg dat je rond 05:00 uur ‘s ochtends het complex van Angkor Wat betreedt en ga links van het pad bij het meer staan. Vanaf hier heb je een prachtige zonsopkomst met een mooie weerspiegeling in het meer!

Angkor Wat zonsopkomst

Banteay Srei

De spectaculaire Banteay Srei tempel ligt een stuk buiten het centrale Angkor complex, maar is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Nadat wij de zonsopkomst bij Angkor Wat hadden bekeken, besloten we om de tempel later op de middag van binnen te bekijken en direct door te gaan naar de Banteay Srei tempel. Een voordeel hiervan is dat we vroeg aankwamen en dus ook eerder waren dan de massa vanuit de touringcars.

De Bantey Srei is een wat kleinere tempel, maar is erg mooi door de bas-reliëfs in de muren. Waar de Angkor Wat tempel immens en indrukwekkend is, is de Banteay Srei een kleine tempel, maar zeker de mooiste. Een leuk weetje: Banteay Srei betekent de ‘tempel van de vrouwen’. De naam is ontstaan door de gedetailleerde tekeningen in de muren. Dit kan volgens men alleen gemaakt zijn door vrouwen.

Banteay Srei Tempel Angkor Wat
Banteay Srei Tempel Angkor Wat Lady Tempel

Bayon

De Bayon tempel is bekend om zijn massieve stenen gezichten die je terugvindt in de torens van de tempel. Er wordt geschat dat er meer dan 200 gezichten verwerkt waren in deze prachtige tempel. Bayon is één van de best bewaarde tempels van Angkor. Om alles van deze tempel te kunnen zien moet je door enkele donkere en krappe gangen om uiteindelijk bij de top te komen. De gezichten vind je terug op de 54 torens van de tempels. Elke toren heeft vier gezichten. Er zijn meerdere verhalen over de gezichten en het aantal torens, maar de meest bekende is het gezicht van boeddha en de leeftijd van de koning Jayavarman VII op dat moment.    

Baron Tempel Angkor Wat
Bayon Tempel Angkor Wat

Baphuon tempel

De hindoeïstische tempel Baphuon is dicht gelegen bij Bayon en daarom ideaal om te combineren. De wandeling naar de pyramidevormige tempel is mooi en indrukwekkend. Om naar de top te komen, moet je een aantal steile trappen beklimmen. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over de oude stad van Angkor Thom, waarvan deze tempel een onderdeel is. De tempel heeft de afgelopen jaren aardig wat restauraties ondergaan nadat het voor een groot deel ingestort was door onder andere aardbevingen.    

Baphuon Tempel Angkor Wat
Baphion Tempel Angkor Wat

Reisroute Cambodja

Ben jij van plan te reizen door Cambodja? In ons reisblogs lees je tips voor het bepalen van jouw reisroute door Cambodja. Ik hoop dat mijn blog over de mooiste tempels van Angkor jou heeft geïnspireerd voor jouw reis door dit prachtige land. 

Deel dit bericht

Hi!

Hi!

Wij zijn Lois en Naomi, de twee avontuurlijke reizigers van Travander. Vanuit onze missie let's travel and wander zijn wij altijd op zoek naar ongerepte, authentieke plekjes en nieuwe ervaringen. Op Travander delen wij al onze persoonlijke reisverhalen, fijne herinneringen en handige reistips.

Volg ons ook online voor je dagelijkse dosis reisinspiratie!

Volg ons op social media

Recente blogposts