Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Op bezoek bij Serious Bee Distillers in Schiedam

Inhoud

Serious Bee Distillers: een unieke distilleerderij in Schiedam

Serious Bee Distillers is zonder twijfel de meest bijzondere distilleerderij in Schiedam. Er wordt bij deze distillateur namelijk van pure bijenhoning een prachtig distillaat gemaakt. Maar naast het distilleren van deze bijzondere drank wordt er ook zorg gedragen voor het welzijn van bijen. De opbrengst van de producten wordt namelijk ingezet voor de bijen. Wij namen een kijkje bij Serious Bee Distillers en delen graag met jou hoe ze hier te werk gaan.

Stichting Bee Serious

Stichting Bee Serious zet zich in voor het voor het behoud van de bijen. Dat bijensterfte wereldwijd voorkomt is niet goed voor ons ecosysteem. Bijen zijn namelijk cruciaal voor het bestuiven van onze gewassen en zorgen voor het voortplanten van bloemen. De meest verwoestende oorzaak van bijensterfte is de Varroamijt. En om de bijen een handje te helpen zet Stichting Bee Serious zich in om het effect van de Varroamijt te beperken. 

Verspreid over provincie Zuid-Holland heeft Bee Serious locaties waar ze bijen telen met verhoogde resistentie. Sommige bijen hebben van nature de eigenschap om hun bijenkasten te controleren op de Varroamijt. Mochten er mijten aanwezig zijn dan worden deze zelfstandig weggewerkt. Bijen die deze eigenschap bezitten worden door Stichting Bee Serious geteeld zodat het een algemene eigenschap van bijen wordt. Er wordt dus gestreefd naar een bijenvolk dat resistent is tegen de Varroamijt en uiteindelijk ook beter is staat is tegenslagen van buitenaf te verwerken. 

bijen stichting beeserious

De producten van Serious Bee Distillers

Het eerste product dat Serious Bee Distillers op de markt bracht is mede. Dit is een wijn gemaakt van honing. Het proces om van honing wijn te maken is bijna gelijk aan de vergisting van druiven tot wijn. Wanneer je honing laat vergisten ontstaat er alcohol, een proces wat minimaal drie maanden duurt. Het eindresultaat mag er wezen. Een unieke en smakelijke wijn van honing. Een leuk weetje is dat het concept van mede wijn al meer dan 8.000 jaar oud is!

Vervolgens kwam Serious Bee Distillers op het idee deze mede te distilleren tot een wereldwijd uniek product: Een honingdistillaat, door hun ‘mead brandy’ genoemd omdat er nog geen naam voor bestond.

Clutius en Clusius

De ‘mead brandy’ producten van Serious Bee Distillers dragen de merknaam Clutius & Clusius. Zij beschreven tijdens de 80-jarige oorlog namelijk al in hun correspondentieboekje hoe je mede distilleert. De Clutius & Clusius lijn van Serious Bee bestaat uit zes prachtige distillaten: 

  • Pearl – een zuiver en puur distillaat;
  • Juniper – een zuiver distillaat met een twist van jeneverbes (met een knipoog naar de Schiedamse roots);
  • Raspberry – een zuiver distillaat overgehaald op frambozen;
  • Amber – een zuiver distillaat met extra honing;
  • Prince of Orange – een zuiver distillaat met een mix van honing en sinaasappels;
  • Pearl Noble Xeres – een zuiver distillaat dat is gerijpt op sherryhout.

Onze favoriet? Dat is de finest mead brandy Amber!

Flesjes Serious Bee
Serious Bee Distillers mead brands
Mede wijn

Nog meer speciaals

Bij Serious Bee Distillers zitten ze niet stil. Naast het distilleren van de succesvolle producten Clutius & Clusius blijven ze nieuwe distillaten ontwikkelen. Zo zijn ze de distillateur van Janse Jenever voor het product de Oude Klare, maar ook de distillateur van slijterij Cheerz Renesse waarvoor ze oude jenever ‘T Zilte Nat’ hebben ontwikkeld. Last but not least hebben ze ook hun eigen rum: RumBee.

Verkooppunten

De producten van Serious Bee Distillers zijn te koop bij de volgende slijters:

Tip: Ga een keer uit eten bij Dr. Rotterdam, The Basement Rotterdam of bij 1714 in Schiedam waar de Clutius & Clusius producten gebruikt worden bij het maken van cocktails!

Wil jij ook Serious Bee Distillers in Schiedam bezoeken?

Een leuke manier om kennis te maken met het unieke concept van Serious Bee Distillers is door ze zelf te bezoeken. Via S’DAM kan je een tour boeken voor €36,- per persoon. In een tijdsbestek van twee uur leer je hoe het product tot stand komt (van bij naar borrel), krijg je inzichten in het leven van de bij en het telen van bijen en het lekkerste: een tasting van vijf producten.

Proeverij Serious Bee Distillers

Schiedam, het Distillers District van de wereld

Niet zo ver van wereldstad Rotterdam vind je het Distillers District van de wereld. Het is de stad van gin en jenever, maar ook de stad waar je de hoogste molens ter wereld vindt. Schiedam is het ontdekken waard. Wandel langs de mooie grachten, bewonder de historische pakhuizen en karakteristieke ophaalbruggen, maar neem ook zeker een kijkje bij de jeneverstokerijen en leer over de geschiedenis van Schiedam als Distillers District van de wereld.

inspiratie voor een bezoek aan Schiedam

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Populair in Schiedam

Meer Schiedam? Laat je inspireren!