Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Bollenstreek bezoeken: tips, routes en hotspots

De Bollenstreek bezoeken, wat is daar nou zo bijzonder aan? Voor ons Nederlanders zijn de kleurrijke bloemenvelden natuurlijk heel normaal, maar wist je dat de Bollenstreek jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers trekt? En die bestaan grotendeels uit buitenlanders die van over heel de wereld naar Nederland reizen precies in de periode wanneer alles in de bloei staat. Dat is toch best bijzonder. Het is dan ook niet zo gek dat de Bollenstreek elk jaar populairder wordt, ook onder Nederlanders. Een dagje op pad om de Bollenstreek te bezoeken is een absolute aanrader, maar zorg wel dat je weet waar je heen gaat. Daarom delen wij in dit artikel de leukste tips, routes en hotspots in de Bollenstreek!

bollenvelden Hillegom
Hyacinten

Waar ligt de Bollenstreek?

Nederland staat bekend om zijn bloemen en één van de gebieden waar je deze prachtige bloemen kunt bewonderen is in de Bollenstreek, ook wel de Duin- en Bollenstreek genoemd. Een mooie plek midden in de Randstad waar je in de bloeiperiode meterslange rijen vol tulpen, hyacinten, krokussen en narcissen vindt. De Bollenstreek wordt gevormd door de gemeentes Lisse, Hillegom, Voorhout, Sassenheim, Katwijk, Noordwijk en De Zilk. Waarvan Lisse, Hillegom en Sassenheim de typische bollendorpen zijn.

De beste periode om de Bollenstreek te bezoeken

Als je het aan ons vraagt dan vinden wij dat elke Nederlander tenminste één keer in zijn of haar leven de kleurrijke tulpenvelden met eigen ogen gezien moet hebben. Maar dat wil je dan wel het liefst wanneer de tulpen op hun mooist zijn. Een exacte datum is wat lastig te bepalen, zeker omdat we hier te maken hebben met moeder natuur. Maar een beste periode is er wel zeker. 

De bloei van de bloemen is erg afhankelijk van het weer en zal in verschillende fases plaatsvinden. Wanneer het voorjaar lang koud blijft dan zullen de bloemen later bloeien dan wanneer het voorjaar aangename temperaturen heeft. Je kunt ongeveer uitgaan van de volgende bloeiperiode:

Wil je er zeker van zijn dat er genoeg bollenvelden in bloei staan? Gebruik dan deze overzichtskaart van de Bollenstreek waarop je precies kunt zien welke velden in bloei staan.  

bollenstreek bezoeken
bollenstreek bezoeken
Tulpen Hillegom

De mooiste plekken in de Bollenstreek om te bezoeken

De Bollenstreek is een waanzinnig mooi gebied om te bezoeken, zeker wanneer alles in bloei staat. Het maakt wat dat betreft dan ook niet uit waar je bent, je zult gegarandeerd je ogen uitkijken en versteld staan van de schoonheid. Maar er zijn zeker een aantal mooie plekken in de Bollenstreek die je niet mag missen:

Do’s en don’ts tijdens het bezoeken van de Bollenstreek

Wanneer je de Bollenstreek gaat bezoeken houdt dan in gedachten dat iedereen de bollenvelden op zijn mooist wilt zien. Niet alleen jij als bezoeker, want dit geldt ook voor de boer. Ga daarom met respect om met de natuur en de bollenvelden. Betreedt niet zonder akkoord van de boer de bollenvelden. Je kunt zonder dat je het door hebt enorm veel schade aanrichten, bollen vertrappen en de verkoop van de tulpen verpesten. 

Regels tulpenvelden
Bollenvelden bloeiperiode

Overnachten tussen de bollenvelden in Hillegom

In het voorjaar van 2021 hebben wij overnacht te midden van de eindeloze tulpenvelden in Hillegom. Een waanzinnige ervaring waar we tot op de dag van vandaag nog van nagenieten. Eigenaren Kees en Marieke runnen de zeer fijne B&B De Groene Bollenschuur met liefde en passie. Het is een plek waar je je direct thuis voelt en de perfecte locatie om de Bollenstreek te verkennen.

Reserveer jouw verblijf bij de groene bollenschuur

De Groene Bollenschuur

Hillegom
  •  

Fiets- en wandelroutes in de Bollenstreek

Er zijn zoveel bollenvelden te ontdekken in de Bollenstreek dat je niet gek zal opkijken dat er veel wordt gefietst. Het is niet alleen een genot om tussen al de kleurrijke velden te fietsen, het is ook verreweg het makkelijkste vervoersmiddel in de Bollenstreek. Je kunt je voorstellen dat het met meer dan 1 miljoen bezoekers in een relatief korte periode het hier erg druk kan zijn. Fietsen en wandelen wordt dan ook aangeraden. 

Een leuke tip voor georganiseerde fiets- en wandelroutes is het boeken van een lokale gids via Bollenstreek wordt Bloemenstreek. Wil je zelfstandig fietsen dan zijn de bloemenroute (35 km), de Keukenhof fietsroute (5-25 km), de Hollandse Kust & Duin fietsroute (34,5 km) en de Pontjesroute (25 km) leuke routes om te fietsen. En wil je zelfstandig wandelen dan kun je de volgende routes overwegen: wandelroute Lisse (8 km), wandelroute De Zilk & Hillegom (11 km), wandelroute Atlantikwall (3,6 km) en wandelroute Keukenhof (20 km).

De leukste uitjes in Nederland

Er is oneindig veel te doen en te beleven in Nederland. We hebben prachtige natuurgebieden en steden die het ontdekken waard zijn. Waar begint jouw ontdekkingspad in Nederland? Laat je inspireren voor de leukste uitjes in eigen land!

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Uitjes Nederland? Laat je inspireren!