Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Calais is een plek in Frankrijk waar je misschien niet meteen aan denkt als vakantiebestemming. De havenplaats wordt vooral aangedaan om de ferry naar Engeland te pakken, als tussenstop voor een bezoek aan Les Deux Caps of om de route langs de Opaalkust af te leggen. Toch heeft het van oorsprong eenvoudige vissersdorpje Calais een aantal mooie bezienswaardigheden om te ontdekken. 

Overnachten in Calais

Wij bezochten Calais als tussenstop voor een route langs de prachtige Opaalkust. Wij verbleven één nacht in Calais in Brit Hotel Calais. Dit is een eenvoudig, maar netjes hotel midden in het centrum. Een prima uitvalsbasis om Calais te ontdekken.

Brit Hotel Calais

Calais
  •  

Hotels en accommodaties

Calais
  •  

Bezienswaardigheden in Calais

Tijdens ons bezoek aan Calais bezochten wij de volgende bezienswaardigheden: 

Het Belfort met het stadhuis

Het Belfort van Calais is het belfort van de stad Calais. Een belfort is een middeleeuwse wachttoren, vaak aan een stadhuis of lakenhuis gebouwd. Het imposante Belfort van Calais is 75 meter hoog en maakt deel uit van het stadhuis. Het is één van de 56 belforten in België en Frankrijk die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. 

Het stadhuis en belfort zijn gebouwd in 1922 en de volledige bouw is voltooid in 1925. Het stadhuis is gebouwd in neovlaamse stijl met opvallende rode bakstenen en een schitterend aangelegde tuin. Op de top van het belfort bevindt zich een draak die dienst doet als windwijzer. De bouw van het stadhuis is het symbool voor de vereniging van twee steden: Calais en Saint-Pierre.

Uitkijktoren Tour du Guet

De Tour du Guet (Frans voor toren van de wacht) is een dertiende-eeuwse uitkijktoren aan de Place d’Armes in het centrum van de stad. Het is het oudste monument in Calais. Tour du Guet heeft zowel gediend als uitkijktoren als vuurtoren. Je kunt de Tour du Guet helaas niet van binnen bezichtigen, maar het is zeker de moeite waard om hem van buiten even te bewonderen. 

Calais Tour du Get

Place d’Armes

La Place d’Armes is het bekendste plein in het centrum van Calais. In de middeleeuwen was Place d’Armes erg belangrijk voor Calais, maar de oorlogen hebben veel vernietigd. De Tour du Guet is als enige overgebleven op dit plein. Vandaag de dag vind je hier een aantal gezellige restaurants en terrassen. Het loopt hier tijdens een zonnige dag dan ook snel vol met lokale bewoners en wat toeristen. Een woordje Frans spreken is hier wel erg handig! 

L'ardoise

Place d'Armes
  •  

La Tourello

Place d'Armes
  •  

Boulangerie Fred

Centrum
  •  

De haven van Calais

Calais is bij uitstek een havenplaats en één van de bekendste bezienswaardigheden van Calais is dan ook de haven. Calais ligt aan de zogenaamde Nauw van Calais. De haven staat vooral bekend als plek waar je gemakkelijk de oversteek kunt maken naar Engeland. Vanwege de geringe afstand met Engeland is Calais dan ook de belangrijkste haven in Frankrijk voor het passagierstransport met Engeland. 

Ook als je niet van plan bent om de veerboot te pakken, is het leuk om een bezoekje te brengen aan de haven. Op een heldere dag kun je hier namelijk de kust van Engeland zien liggen. Dit levert mooie plaatjes op! 

Het strand van Calais

Het strand is een drukbezochte plek in Calais. Er is hier dan ook veel te beleven. Er is een breed zandstrand en aan de kust vind je verschillende restaurantjes waar je kunt genieten van verse vis, mosselen en Italiaans schepijs. Vanaf de pier zie je de reusachtige veerboten van en naar Dover voorbij varen. Ook is het een schitterende plek om de zonsondergang te bewonderen. 

calais Frankrijk

De krijtrotsen van Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez 

Het absolute hoogtepunt van Calais vind je niet in de havenplaats zelf, maar net daarbuiten. De krijtrotsen van Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez liggen op nog geen 14 kilometer van Calais. Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez vormen samen Les Deux Caps, de twee prachtige kapen aan de Opaalkust in Frankrijk. Ben je hier in de regio, dan mag je Cap Blanc-Nez absoluut niet missen. Lees ons blog over dit schitterende plekje aan de Franse Opaalkust. 

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Frankrijk? Laat je inspireren!