Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Leuven is één van de meest bruisende steden van België en een heel gezellige studentenstad om te bezoeken. Je vindt in het historisch hart van Leuven een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden, maar ook veel leuke cafés en restaurants. Omdat Leuven niet zo’n grote stad is, is het de ideale bestemming in België voor een weekendje weg. Ben je benieuwd naar wat je in Leuven kunt doen? Ontdek in dit artikel de mooiste bezienswaardigheden en nog meer handige tips voor een leuke stedentrip.

De Grote Markt

Het bekendste plein van Leuven is de Grote Markt, en we kunnen ook zeker beamen dat dit het mooiste en drukste plein is van de stad. De Grote Markt is omringd door prachtige gildehuizen, waaronder het imposante stadhuis en de indrukwekkende Sint-Pieterskerk. Het is de ideale plek om een terrasje te pakken, mensen te kijken en de waanzinnige architectuur in je op te nemen.

Het stadhuis van Leuven

De blikvanger van Leuven is zonder twijfel het gotische stadhuis dat dateert uit 1439. Maak een wandeling rondom het stadhuis om de vele details die verwerkt zijn in en op de zuilen te bewonderen. Maar het is ook zeker aan te raden om een kijkje binnen in het stadhuis te nemen. Dit kan overigens alleen tijdens een rondleiding met een gids. De Nederlandstalige rondleiding vindt elke dag plaats om 15:00 uur. Je neemt een kijkje in verschillende salons waarbij er ook veel informatie wordt gedeeld over de geschiedenis van het stadhuis en over de stad Leuven. De rondleiding duurt ongeveer een uur. Tickets voor de rondleiding kun je kopen bij Toerisme Leuven in de Naamsestraat. De trappen van het stadhuis zijn het verzamelpunt van de rondleiding. Je kunt ook tickets online kopen, dit kan op de website van Visit Leuven en de kosten bedragen €4,- per persoon.

De Sint-Pieterskerk

Tegenover het stadhuis vind je de Sint-Pieterskerk. De kerk dateert uit de 15e eeuw, maar is door de jaren heen meerdere keren afgebrand en daarbij ook beschadigd geraakt. In 2020 is de kerk voor het laatst gerestaureerd. Het is zeker het bezoeken waard. Binnen in de kerk vind je meerdere indrukwekkende kunstwerken, waaronder Het Laatste Avondmaal van de Vlaamse meesterschilder Dieric Bouts. Een leuk feitje om te delen is dat dit specifieke kunstwerk nog altijd op dezelfde plek hangt als waar het werd geschilderd. Je kunt verschillende kunstwerken in de Sint-Pieterskerk op een innovatieve manier bekijken, namelijk door een hololens. Heel leuk om te doen in Leuven!

Grote Markt Leuven
De Grote Markt met het stadhuis
Sint-Pieterskerk Leuven
Sint-Pieterskerk

De Universiteitsbibliotheek en toren

De Universiteitsbibliotheek in Leuven is absoluut de moeite waard om te bezoeken, en dan met name de prachtige leeszaal op de tweede verdieping. Een plek waar studenten uit Leuven dagelijks komen om te leren. Sla de klim naar boven niet over, want eenmaal op de top van de toren heb je een mooi uitzicht over de stad en omstreken. Het valt zelfs op dat de landschappen heuvelachtig zijn. Tijdens de klim naar boven kun je kleine tentoonstellingen bezoeken over de geschiedenis van de bibliotheek.

De Oude Markt

Naast de Grote Markt heeft Leuven nog een mooi plein, namelijk de Oude Markt. Dit plein is ook wel bekend als ‘de langste toog ter wereld’. Het heeft deze naam omdat er wel meer dan 30 horecazaken het plein omringen. Je vindt hier ook één van onze favoriete hotspots in Leuven. Als je naar Leuven bent gekomen om een glimp op te vangen van het studentenleven, dan kun je hier het beste op een doordeweekse avond zijn. De Oude Markt is namelijk het hart van het uitgaansleven in Leuven.

Universiteitsbibliotheek Leuven
Universiteitsbibliotheek
Oude Markt
Oude Markt

Het Groot Begijnhof

Eén van de mooiste delen van de stad is het Groot Begijnhof. Een plek die bestaat uit een wirwar van straatjes waar in de 17e eeuw maar liefst 360 Begijntjes woonden. Dit houdt in dat er in het Groot Begijnhof gelovige vrouwen woonden die hun leven volledig wijdden aan God. De huizen zijn tegenwoordig bewoond door Leuvenaren, er wonen dus geen Begijntjes meer. Je vindt het Begijnhof op ongeveer 15 minuten wandelen van de Grote Markt. Als je in Leuven bent, is het zeker de moeite waard om het te bezoeken en rond te dwalen door de straatjes.

Abdij van Park

Net buiten het centrum van Leuven vind je een eeuwenoud klooster, de Abdij van Park. Het voormalig klooster is één van de best bewaarde abdijen van België. Tegenwoordig is het Museum Parcum gevestigd in het klooster en kun je er gedurende het jaar verschillende tentoonstellingen bezoeken. Je kunt bij het treinstation in de fietsenstalling fietsen huren. Vanaf hier ben je in 10 minuten fietsen bij Abdij van Park. Heb je zin in een langere fietstocht? Dan kun je ook de abdijentocht afleggen, dit is een route langs vier Leuvense abdijen.

Het Groot Begijnhof
Het Groot Begijnhof
Abdij van Park
Abdij van Park

Overnachten in Leuven

Tijdens ons weekendje weg sliepen wij in M Street Art Lodging, een hotel dat centraal is gelegen in Leuven. Op nog geen 5 minuten lopen van de Grote Markt en de Oude Markt. Het M Street Art Lodging is een kunsthotel met in totaal 15 kamers. Elke kamer is uniek en heeft zijn eigen kunstzinnige inrichting. Er is bij het M Street Art Lodging geen receptie. Wanneer je een reservering maakt, ontvang je een code waarmee je het pand en jouw kamer binnenkomt. De kamers zijn ruim, de bedden comfortabel en van alle gemakken voorzien. Het is een duurzame verblijfslocatie in Leuven en dat zie je in alle details terug. Ontbijt zit overigens niet inbegrepen in de prijs, maar dit kun je doen bij één van de leuke hotspots in Leuven.

Uit eten in Leuven

Tijdens een stedentrip mag je natuurlijk niet ontbreken aan lekker eten en drinken. Dan is het goed dat je in België bent, want Belgen staan bekend om hun bourgondische levensstijl. Je vindt dan ook veel leuke horecagelegenheden op de gezellige pleinen in Leuven. Benieuwd naar onze beste tips? Dit zijn onze favoriete bars en restaurants in Leuven.

Uit eten in Leuven: de leukste bars en restaurants
Van yoghurt met granola en seizoensfruit tot de beste koffie van Leuven en luxueus uit eten, dit zijn heerlijke plekjes in Leuven om te ontdekken.
Hotspots in Leuven
Florida Food Bar
Baracca Leuven
Baracca

ILUVLeuven Ticket

Een handige tip voor je bezoek aan Leuven is het ILUVLeuven Ticket. Met dit combi-ticket kun je namelijk meerdere bezienswaardigheden in Leuven bezoeken tegen een voordeliger tarief. Met het ILUVLeuven ticket kun je kiezen uit een bezoek aan de Universiteitsbibliotheek, het stadhuis en tussen een bezoek aan M-Leuven of de Abdij van Park. Het ticket kost €17,- per persoon en deze kun je kopen bij Toerisme Leuven of online op de website van Visit Leuven.

Hoe kom ik in Leuven?

Leuven is heel goed bereikbaar met de trein. Vanaf Rotterdam Centraal is het zo’n 2,5 uur reizen, waarbij je maar één keer hoeft over te stappen op station Antwerpen-Berchem of Mechelen. Bij aankomst op het treinstation van Leuven is het nog een kleine 15 minuten lopen naar het hart van de stad. Boek hier je treintickets naar Leuven!

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om met de auto naar Leuven te reizen. Met de auto doe je er vanaf Rotterdam ongeveer 2 uur over om in Leuven te komen. Verspreid over de stad vind je meerdere parkeergarages.

Deel dit bericht:

Picture of Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.