Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Zagreb zal niet de eerste bestemming zijn waar je aan denkt voor een winterse trip. Maar wist je al dat er allerlei leuke dingen te doen zijn in Zagreb? De hoofdstad van Kroatië is vanwege de interessante bezienswaardigheden, mooi verlichte straten en gezellige kerstmarkten een ontzettend sfeervolle bestemming in de winter. Bovendien kun je al vroeg in de kerststemming komen. Zin in een winterse stedentrip in Europa? Boek dan snel je tickets en ontdek aan de hand van onderstaande tips wat je allemaal kunt beleven in Zagreb!

1. Bezoek de verschillende kerstmarkten in Zagreb

Eén van de leukste redenen om een winterse trip te boeken naar Kroatië is vanwege de kerstmarkten in Zagreb. Van eind november tot de eerste week in januari is de stad volledig in de kerststemming. Het jaarlijkse event is bekend als Advent Zagreb en vindt verspreid over de stad op meerdere plekken plaats. Zo vind je in de stad een aantal knusse kerstmarkten, een grote ijsbaan om op te schaatsen en zelfs een speciale kersttunnel. Overal waar je wandelt zijn de straten sierlijk verlicht en kijk je je ogen uit. De kerstmarkt van Zagreb is dan ook niet voor niks al 3 (!) keer uitgeroepen tot Europa’s mooiste kerstbestemming. Dit zijn onze favorieten plekken:

  • Jelačić plein – op het belangrijkste plein van Zagreb vind je elk jaar traditiegetrouw de grootste kerstboom van de stad, een plek waar je dan ook geweest moet zijn. Uiteraard vind je er ook een sfeervolle kerstmarkt waar ‘s avonds vaak live muziek is;

  • Zrinjevac Park – het is één van de mooiste parken van de stad en de kerstmarkt hier staat bekend om de verkoop van lokaal handgemaakte producten. En daarnaast is het de plek om ‘fritule’ te proeven, dit zijn een soort kleine oliebollen;

  • King Tomislav Square – zin om een rondje te schaatsen? Dan moet je op het King Tomislav Plein zijn. De schaatsbaan is omringd met een aantal leuke kerstkraampjes;

  • Grič tunnel – één van de meest spraakmakende plekjes tijdens de kerstperiode in Zagreb. Ervaar zelf waarom!

2. Struin over de Dolac markt

Als er één plek is in Zagreb waar je een glimp kunt opvangen van het dagelijkse lokale leven, dan is het wel op de Dolac Markt, die te herkennen is aan zijn rode parasols. Elke dag gaat de markt om 06:30 uur open en kun je er terecht voor het kopen van verse vis, groenten, fruit en nog veel meer producten. Voor de inwoners van Zagreb is een bezoek aan de markt niet alleen praktisch, het is ook een leuk uitje om elkaar te ontmoeten. Je kunt je dan ook vast wel voorstellen dat de markt elke dag drukbezocht wordt.

3. Proef de sfeer van Tkalčićeva Street

Vraag aan elke local in de stad waar je ‘s avonds moet zijn en ze zullen antwoorden: Tkalčićeva Street. Het is de plek in de stad waar het allemaal gebeurd. Je vindt er veel terrassen, restaurants en bars waar je zowel overdag als ‘s avonds kunt neerstrijken voor een hapje en een drankje. En zoals je kunt zien op de foto is het hier ook in de winter druk en gezellig. Je vindt Tkalčićeva Street, met zijn kleurrijke panden, in Donji Grad (Upper Town). 

Kerstmarkt Zagreb
De kerstmarkt in het Zrinjevac Park
Tkalčićeva Street Zagreb
Flaneren over Tkalčićeva Street
Dolac Markt Zagreb
Een local die shopt op de Dolac Markt

4. Bewonder de Sint-Marcuskerk

Al eerder vermeldden we de bezienswaardigheden in Donji Grad (Upper Town), maar je hebt ook Gornji Grad (Lower Town). Beide gebieden samen vormen het hart van de stad. Gornji Grad is het historische centrum met een aantal van de bekendste bezienswaardigheden. Maar één van de meest iconische bezienswaardigheden van Zagreb, de Sint-Marcuskerk, vind je juist in Donji Grad. Het meest moderne gedeelte van de stad. 

De Sint-Marcuskerk is vanwege zijn bijzondere uitstraling een niet te missen hoogtepunt tijdens een stedentrip naar Zagreb. Het witte gebouw en zijn kleurrijke dakbedekking trekken ieders aandacht. De gekleurde tegels samen vormen het wapen van Kroatië en het embleem van de stad Zagreb. De kerk bevindt zich overigens op een belangrijk punt in Donji Grad, namelijk te midden van alle politieke gebouwen.

5. Bezoek één van de leuke musea

In de winter kan het in Zagreb best koud en nat zijn. Op zulke dagen kun je overwegen om één (of meerdere) van de leuke musea te bezoeken die Zagreb rijk is. De stad staat er namelijk om bekend om zijn bijzondere musea. Een goed voorbeeld hiervan is het Museum of Broken Relationships. Je vindt in dit museum items terug die verband houden met liefdesverdriet en verbroken relaties. Je kunt zelfs je eigen items toesturen! Andere interessante musea in Zagreb zijn het Museum of Hangovers en het Museum of Illusions. Dit is een keer wat anders dan een ‘standaard’ kunstmuseum bezoeken.

6. Maak een rit in de kortste kabelbaan ter wereld

Een drukbezochte bezienswaardigheid in Zagreb is de lLica-trein, ook wel de korte kabelbaan ter wereld. De kabelbaan verbindt Donji Grad met Gornji Grad middels een 66 meter lang, oftewel kort, spoor. Een ritje met de trein duurt zo’n 55 seconde en kost nog geen euro per persoon. Niet heel spectaculair, maar wel een leuk én bovendien nostalgische activiteit om te doen!

Sint-Marcuskerk
Sint-Marcuskerk
Uitzichtpunt Zagreb
Uitkijken over Zagreb
ILica kabelbaan Zagreb
De kortste kabelbaan ter wereld

7. Volg een kookworkshop štrukli maken

Eén van de leukste manieren om een stad van binnen en buiten te leren kennen is onder andere door kennis te maken met de lokale keuken. En bij die lokale keuken hoort de specialiteit štrukli. Een deeggerecht waarvan de inhoud zowel zoet als hartig kan zijn. Dit is typerend voor Zagreb en de regio Zagorje. Je kunt štrukli in bijna elk restaurant bestellen, als voor-, hoofd- en nagerecht. Maar wat is er nou leuker dan je eigen štrukli leren maken? Het is moeilijker dan het lijkt, maar wanneer je een workshop volgt bij Villa Zelenjak dan leer je alle kneepjes van het vak!

8. Proef lokale wijnen uit de regio Zagorje

De regio Zagorje is één van de minst bekende regio’s in Kroatië, maar is absoluut de moeite waard om te ontdekken. Je vindt er namelijk prachtige heuvelachtige landschappen waar ook nog eens enorm veel wijngaarden te vinden zijn. Vanwege de bijzondere mineralen uit de grond en door de tevens vruchtbare grond kunnen druivensoorten als Chardonnay, Riesling en Pinot Noir hier goed groeien. Het proeven van lokale wijnen uit de Zagorje regio is dus zeker leuk om te doen. 

Tip: Je kunt een wijnproeverij combineren met een kookworkshop bij Villa Zelenjak!

9. Bezoek het middeleeuwse kasteel Veliki Tabor

In Zarogje vind je naast prachtige landschappen ook veel historische gebouwen, zoals het middeleeuwse kasteel Veliki Tabor. Het kasteel dateert uit de 12e eeuw en staat bekend in heel Kroatië om zijn rijke geschiedenis en indrukwekkende architectuur. Je kunt het kasteel bezoeken, hiervoor betaal je enkele euro’s toegangsgeld, en een kijkje nemen in de verschillende ruimtes.

Strukli workshop
Strukli workshop bij Villa Zelenjak
Strukli nagerecht
Strukli als nagerecht
Veliki Tabor Kasteel
Het Veliki Tabor Kasteel

10. Maak een uitstapje naar het kustplaatsje Opatija

Het kustplaatsje Opatija is één van de mooiste dorpjes aan de Kroatische bloemenrivièra. Mocht je de tijd hebben dan is zeker aan te raden om een uitstapje naar de kust te plannen. Van Zagreb is het zo’n 2 uur rijden naar Opatija. Dompel jezelf hier onder in fijne wintersferen, bezoek de waanzinnige kerstmarkt en maak een wandeling naar het vissersdorpje Volosko. Meer inspiratie? Dit zijn onze tips voor een bezoek aan Opatija!

Deel dit bericht:

Picture of Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.

Meer Kroatië? Laat je inspireren!