Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Leren duiken op Curaçao is één van de tofste dingen die ik ooit heb gedaan. Je opent niet alleen een nieuwe wereld voor jezelf, maar je verrijkt jezelf ook nog eens met een dosis aan kennis over het fascinerende onderwaterleven. Wist je trouwens al dat Curaçao tot één van de mooiste duik- en snorkelbestemmingen ter wereld behoort? Dat is direct een goede reden om op Curaçao je duikbrevet te behalen. Benieuwd naar mijn ervaring? In dit artikel neem ik je graag mee in mijn kennismaking met de Caribische onderwaterwereld!

Duiken op Curaçao: dat doe je bij duikschool Ocean Encounters op Mambo Beach

Tijdens onze vakantie op Curaçao verbleven we in het 4-sterren LionsDive Beach Resort op Mambo Beach. Op het terrein van het resort vind je de grootste duikschool van het eiland. Ocean Encounters wordt gerund door de zeer vriendelijke Jeremiah en zijn Nederlandse vrouw. Na jaren over de wereld te hebben gereisd en ongelofelijke mooie duiken te hebben gemaakt, hebben ze ervoor gekozen zich te settelen op het Caribische eiland. Het team van Ocean Encounters bestaat uit ervaren duikers die jou met veel plezier alles leren over duiken en de onderwaterwereld. 

Een duikcursus of een dagexcursie

Ocean Encounters is een ervaren duikschool waar je als beginnend en ervaren duiker terecht kunt. Met één van de grote boten die voor de duikschool liggen varen ze elke dag uit naar de mooiste duiklocaties van Curaçao. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt gekeken welke locatie het meest geschikt is. Mocht je uitvaren naar de duiklocatie Mushroom Forest of de Blue Room, dan weet je dat je mazzel hebt. Het water rondom Curaçao is heel helder en er is veel koraal te vinden. Daarmee is eigenlijk elke locatie mooi om te duiken. 

Voor beginners is het mogelijk om bij Ocean Encounters gecertificeerd te raken, net zoals wij hebben gedaan. Er zijn verschillende cursussen die je kunt boeken. Op de website van Ocean Encounters vind je het complete aanbod.

Duiken Curacao
Duiken bij Mambo Beach

Het behalen van mijn ‘open water’ certificaat

Voordat wij van start gingen met de cursus ‘open water’ zijn we begonnen met een proefduik. Een proefduik is ideaal om kennis te maken met de basistechnieken van duiken en natuurlijk krijg je direct inzicht in wat je te wachten staat onder water. Persoonlijk vond ik het erg spannend om onder water adem te halen. Daarom was een proefduik voorafgaand de cursus dan ook extra fijn om zeker te weten dat ik er een goed en vertrouwd gevoel bij had voordat we begonnen aan de cursus.

De SSI Open Water cursus

Houd er rekening mee dat het behalen van je open water certificaat ongeveer drie dagen zal duren. Naast dat je meerdere duiken zult gaan maken, moet je ook veel leren over het duiken zelf. Bij de opleiding van SSI heb je digitaal toegang tot de leerstof. Eerst leer je de basistechnieken onder water (op zo’n 3 meter), vervolgens een duik tot 12 meter, het herhalen van verschillende technieken op 5-7 meter diepte en als laatste een duik tot 18 meter. Uiteraard sluit je de cursus af met een examen waarna je definitief in het bezit bent van een duikbrevet.

Leren duiken Curacao
Communiceren onder water
Duiken koraalbomen
Duiken bij de koraalbomen

SSI versus PADI

Het duikbrevet van de organisatie PADI zal bij veel mensen bekender zijn dan het duikbrevet van SSI, maar eigenlijk is er geen verschil. Met zowel een duikbrevet van PADI als van SSI kun je overal ter wereld duiken. Beide organisaties zijn dan ook internationaal erkend en voldoen aan de richtlijnen van de World Recreational Scuba Training Council.

Je duikbrevet halen bij SSI is vaak voordeliger dan je duikbrevet halen bij PADI. Dit is gemakkelijk te verklaren. PADI heeft in de loop der jaren simpelweg meer naamsbekendheid opgebouwd door de goede marketing van deze duikorganisatie. SSI gebruikt natuurlijk ook marketing, maar is niet zo aanwezig als PADI. Houd er wel rekening mee dat het natuurlijk per duikschool verschilt wat de kosten zijn. 

Proefduik ocean encounters
Onze proefduik met Ocean Encounters
Duiken koraal
Koraal op de bodem van de oceaan

Curaçao Reef Restoration Program

Een initiatief waar ik onwijs van onder de indruk ben is het Curaçao Reef Restoration Program. Ocean Encounters is de initiatiefnemer achter dit programma en werkt samen met lokale gemeenschappen, vrijwilligers en sponsors aan de restauratie van het koraal. Het is helaas wereldwijd bekend dat koraalriffen steeds verder afsterven. Gelukkig zet deze organisatie zich vol passie en energie in om koraalriffen te helpen en versterken. En hopelijk kunnen ze het afsterven van de koraalriffen, in ieder geval rondom Curaçao, hiermee beperken.

Verspreid over de oceaanbodem rondom het eiland vind ‘koraalbomen’. Aan deze koraalbomen worden kleine delen koraal gehangen om te groeien. Na een periode van 6 tot 9 maanden zijn de stukken koraal groot genoeg om terug te plaatsen op de bodem. De focus ligt hierbij op de soorten koraal Staghorn en Elkhoorn.

Coral Restoration
Ophangen koraal
Coral Restoration
Groeiend koraal
Coral Restoration
Terugplaatsen koraal

Snorkelen op Curaçao

Duiken is niet iets wat iedereen interesseert, durft of kan. Een altijd leuk alternatief is snorkelen waarbij je natuurlijk ook een kijkje kan nemen in de onderwaterwereld. Curaçao heeft prachtige plekken waar je goed kan snorkelen en dus niet per se het diepe in hoeft te duiken. Benieuwd welke plekken dit zijn? Dit zijn de mooiste snorkelplekken op Curaçao.

Lees ook: Snorkelen op Curaçao: hier moet je zijn!
Zet je duikbril op en doe je snorkel in je mond. Dit zijn de mooiste plekken op Curaçao om te gaan snorkelen!

Deel dit bericht:

Picture of Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.

Meer Curaçao? Laat je inspireren!