Inhoud

Duiken op Curaçao: een kijkje in de Caribische onderwaterwereld

Curaçao behoort tot één van de mooiste duik- en snorkel bestemmingen ter wereld. En wat is het toch ongelofelijk gaaf om een kijkje te kunnen nemen in de onderwaterwereld. Hoe mooi en aantrekkelijk het leven boven water is, des te fascinerender vinden wij het om het leven onder water te aanschouwen. Juist omdat we elk jaar nog meer leren over het onderwaterleven. Voor zowel de beginnende als ervaren duiker, vormen de ABC eilanden de ideale plek om met de onderwaterwereld kennis te maken. 

Al een tijdje hadden we het over het behalen van ons ‘open water’ certificaat. Duiken leek ons erg gaaf maar tijdens onze eerdere reizen hadden we er nooit echt tijd voor gemaakt. Twee weken vakantie vieren op Curaçao gaf ons de ruimte. Curaçao is dan ook het tropische eiland waar we eindelijk hebben leren duiken. 

Duiken Curacao

Duikschool Ocean Encounters op Mambo Beach

Tijdens onze vakantie op Curaçao verbleven we in LionsDive op Mambo Beach. Naast het resort vind je de grootste duikschool van het eiland. Ocean Encounters wordt gerund door de zeer vriendelijke Jeremiah en zijn Nederlandse vrouw. Na jaren over de wereld te hebben gereisd en met veel duikervaring rijker hebben ze er twee jaar geleden voor gekozen om Ocean Encounters op Mambo Beach over te nemen. Het team van Ocean Encounters bestaat uit ervaren duikers die met veel plezier de oceaan met je induiken. 

Cursussen en trips

Zowel als beginnend en ervaren duiker ben je bij Ocean Encounters aan het juiste adres. Voor de duikschool liggen meerdere boten waarmee ze dagelijks uitvaren naar de mooiste duiklocaties rondom het eiland. Curaçao is bij veel mensen een favoriete duikbestemming doordat de duiklocaties hier verschillend van elkaar zijn. En natuurlijk ook omdat het een locatie is waar nog veel koraal te vinden is en de zee super helder is. Prachtige locaties om te duiken zijn Mushroom Forest en de Blue Room, maar helemaal bijzonder is het om te gaan duiken met dolfijnen. Voor beginners, net zoals ons, is het ook mogelijk om bij Ocean Encounters gecertificeerd te raken. De mogelijkheden bij Ocean Encounters kan je via deze link online bekijken.

Het herstellen van koraalriffen

Een initiatief waarvan ik onwijs van onder de indruk ben is het Curaçao Reef Restoration Program. Ocean Encounters is de initiatiefnemer achter dit programma en werkt samen met lokale gemeenschappen, vrijwilligers en sponsors aan de restauratie van het koraal. Het is helaas wereldwijd bekend dat koraalriffen steeds verder afsterven. Gelukkig zet deze organisatie zich vol passie en energie in om koraalriffen te helpen en versterken. En hopelijk kunnen ze het afsterven van de koraalriffen, in ieder geval rondom Curaçao, hiermee beperken.

Verspreid over de oceaanbodem rondom het eiland vind je de zogenoemde koraalbomen. Aan deze koraalbomen worden kleine delen koraal gehangen om te groeien. Na een periode van 6 tot 9 maanden zijn de delen koraal groot genoeg om in de oceaan te worden gepland. De focus ligt hierbij op de soorten koraal Staghorn en Elkhoorn. 

Bekijk de website van het programma voor een overzicht waarop vermeld staat hoeveel koraalbomen er inmiddels op de oceaanbodem staan. Hoeveel personen gecertificeerd zijn om dit werk te doen en natuurlijk hoeveel stukken koraal er inmiddels weer terug gepland zijn. Echt prachtig om te zien!

Coral Restoration
Coral Restoration
Coral Restoration

Het behalen van mijn ‘open water’ certificaat

Voordat wij van start gingen met de cursus ‘open water’ zijn we begonnen met een proefduik. Een proefduik is ideaal om kennis te maken met de basistechnieken van duiken en natuurlijk krijg je direct inzicht in wat je te wachten staat onder water. Persoonlijk vond ik het erg spannend om onder water adem te halen. Daarom was een proefduik voorafgaand de cursus dan ook extra fijn om zeker te weten dat ik een goed en vertrouwd gevoel erbij had voordat we begonnen aan de cursus.

De SSI Open Water cursus

Houd er rekening mee dat het behalen van je open water certificaat ongeveer drie dagen zal duren. Naast dat je meerdere duiken zal gaan maken, moet je ook veel leren over het duiken zelf. Bij de opleiding van SSI heb je digitaal toegang tot de leerstof. Doordat wij tijdens corona op vakantie gingen naar Curaçao was het mogelijk om de opleiding in twee dagen te voltooien. We zaten in een groep van vier personen waardoor alles sneller verliep. De eerste dag stond in het teken van basistechnieken onder water (3 meter) en één duik tot 12 meter. De tweede dag stond in het teken van herhaling van de technieken alleen dan op 5-7 meter. En twee duiken waarvan één tot 18 meter. Op de laatste dag neem je ook nog een examen af waarna je wel of niet gecertificeerd bent. 

Leren duiken Curacao
Duiken koraalbomen

SSI versus PADI

Het duikbrevet van de organisatie PADI zal bij veel mensen bekender zijn dan het duikbrevet van SS. Dat gold ook voor ons. Tot voor kort gebruikten wij dan ook het woord ‘PADI’ als algemene term voor het duikbrevet. Zo zeiden wij tegen familie: “Op Curaçao gaan wij onze PADI te halen”. Inmiddels weten wij nu ook dat beiden organisaties internationaal bekend zijn als zeer goede duikorganisaties. Beiden organisaties moeten voldoen aan de richtlijnen van de World Recreational Scuba Training Council en zich hier natuurlijk ook aan houden. Met deze richtlijnen kunnen duikers zoals wij (recreational divers) veilig duiken.

Opleiding

Hoe de opleiding tot duiker in elkaar steekt verschilt wel per organisatie. Het is aan hen zelf hoe deze wordt ingedeeld. Wij hebben zelf de opleiding van SSI gevolgd en zijn hierover zeer te spreken. SSI beschikt over een applicatie die je kan downloaden op je telefoon of tablet. Inloggen via het internet is ook een optie. Na aanmelding bij SSI kan je inloggen en online bij de leerstof. Zo lazen wij vaak ‘s avonds een aantal hoofdstukken door. Een ander voordeel is dat je elke duik kan inloggen in de app van SSI. 

Duiken overal ter wereld

De duikbrevetten van SSI en PADI lijken veel op elkaar. Daardoor is het bij alle duikscholen ter wereld mogelijk om te duiken met één van de certificaten. Het enige wat verwarrend kan zijn is dat beiden organisaties een andere benaming gebruiken voor sommige certificaten. 

Kosten

Je duikbrevet halen bij SSI is goedkoper dan je duikbrevet halen bij PADI. Dit is gemakkelijk te verklaren. PADI heeft in de loop der jaren simpelweg meer naamsbekendheid opgebouwd door de goede marketing van deze duikorganisatie. SSI gebruikt natuurlijk ook marketing, maar is niet zo aanwezig als PADI. Houd er wel rekening mee dat het natuurlijk per duikschool verschilt wat de kosten zijn. Wij betaalden bij Ocean Encounters op Curaçao $95,- voor de proefles. Wanneer wij na de proefles besloten door te gaan met het behalen van ons duikbrevet werd dit bedrag afgetrokken van de kosten van de cursus ($425,-). 

Proefduik ocean encounters
Duiken koraal

Snorkelen op Curaçao

Duiken is niet iets wat iedereen interesseert, durft of kan. Een alternatief is dan ook snorkelen waarbij je natuurlijk ook een kijkje kan nemen in de onderwaterwereld. Curaçao heeft prachtige plekken waar je ook prachtig kan snorkelen en dus niet per se het diepe in hoeft te duiken. Benieuwd welke plekken dit zijn? Lees dit blog over de mooiste snorkelplekken op Curaçao.

reisinspiratie voor curaçao

Deel dit bericht:

Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.

Meer Curacao? Laat je inspireren!