Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Vlaamsch Broodhuys: een kijkje achter de schermen

Vlaamsch Broodhuys, wie kent deze heerlijke ambachtelijke bakkerij niet? Al eerder namen wij een kijkje achter de schermen bij Molen De Vrijheid in Schiedam waar we werden meegenomen in het verwerkingsproces van graan tot meel, tarwe en bloem. En dat op oer-Hollandse wijze. Maar hoe verder? Het leek ons erg interessant om het product van de Schiedamse molens te volgen. Zodoende kwamen we uit bij bakkerij Vlaamsch Broodhuys.

Een bezoek aan Vlaamsch Broodhuys is erg bijzonder, niet alleen doordat de geur van vers gebakken brood je direct tegemoet komt, maar juist doordat de passie voor broodbakken hier zó tastbaar is.

Vlaamsch Broodhuys

Vers gebakken brood, we worden er blij van. Gelukkig zijn we dan ook bij Vlaamsch Broodhuys aan het juiste adres. Het draait hier niet zomaar om vers gebakken brood. Vooral de specialiteit zuurdesembrood is iets waar ze bij Vlaamsch Broodhuys erg trots op zijn. Eigenaar Dimitri Roels, half Nederlands / half Belgisch, heeft zich het product volledig eigen heeft gemaakt en in Nederland perfect op de kaart gezet. 

De passie voor het ambachtelijke bakken van brood zit er van kleins af aan al in. Na het voltooien van de koksopleiding en na jaren werken in restaurants in zowel Nederland, België als Frankrijk kon Dimitri Roels het bakken van brood niet loslaten. In 1996 besloot hij dan ook volledig te kiezen voor het bakkersvak en Vlaamsch Broodhuys werd opgericht. Dit jaar (2021) bestaat deze ambachtelijke bakkerij 25 jaar. Hoe bijzonder is het om terug te kijken naar waar het begon, en te zien tot wat voor begrip Vlaamsch Broodhuys is uitgegroeid. 

Inmiddels telt de bakkerij meer dan 20 vestigingen, plus nog eens meerdere shop-in-shops verspreid over 10 Nederlandse steden én wordt er dagelijks samengewerkt met restaurants, hotels en andere afnemers.

Zuurdesem Vlaamsch
Deeg Vlaamsch Broodhuys
Manden Vlaamsch Broodhuys

Van graan tot brood

Tot voor kort hadden wij geen flauw benul over wat er allemaal komt kijken bij het ambachtelijke bakproces van brood. Dat het niet zo simpel is als we dachten, dat is ons na het bezoek aan de grote bakkerij van Vlaamsch Broodhuys wel duidelijk geworden. En juist daarom waarderen we ambachtelijk bereid brood nog meer (en willen we ook liever niet anders).

De ingrediënten die de basis vormen van het zuurdesembrood zijn afkomstig vanuit verschillende regio’s in Frankrijk en Nederland. Belangrijk is het graan wat uit Frankrijk komt: het zeldzame ras Campremy. Het gebruik van dit graan uit zich in de knapperige korst van gebakken brood. Tevens maakt het de zuurdesembroden erg smaakvol.

De overige meelsoorten waar mee wordt gewerkt zijn onder andere afkomstig van Molen De Vrijheid. Zo dragen de prachtige molens van Schiedam bij door het vermalen van de granen tot spelt- en maïsmeel en daarmee aan de productie van het ambachtelijk brood van Vlaamsch Broodhuys.

In de grote bakkerij in Vlaardingen wordt er dag en nacht gewerkt én gebakken om ervoor te zorgen dat elke dag vers brood in de winkels liggen. Al de tijd, energie en ambacht die hierin wordt gestopt resulteert in een waanzinnig lekker product.

Speltbrood Deeg
Brood Vlaamsch Broodhuys

Vlaamsch Broodhuys dicht bij huis

Vlaamsch Broodhuys is in Rotterdam en Schiedam een begrip. Je kunt je dan ook voorstellen dat wij sinds dat wij in Rotterdam wonen het halen van vers gebakken brood, een belegd broodje of één van de lekkere taartjes een must is. In Rotterdam vind je een winkel op de Meent (8a) en op de Nieuwe Binnenweg (127b). In Schiedam vind je een winkel op de Korte Haven 5 in het historisch centrum.

leer schiedam kennen

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Schiedam? Laat je inspireren!