Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Fish River Canyon: bezoek de grootste canyon van Afrika

De Fish River Canyon in het zuiden van Namibië is de op één na grootste canyon ter wereld en de grootste van Afrika. Vanaf de rand van de canyon kijk je de duizeligmakende diepte in en de eindeloze vergezichten zijn om over naar huis te schrijven. Je zou dus verwachten dat veel toeristen deze plek bezoeken, maar het zijn er echter maar een paar die dit natuurwonder toevoegen aan hun rondreis. In onze ogen is het een plek die je gezien moet hebben tijdens een reis door Namibië! 

Ai-Ais National Park
Flora Fauna Namibië
Visrivier Namibië

Fish River Canyon

De Fish River heeft zich in 500 miljoen jaar een indrukwekkende baan door de canyon heen gewerkt. Dit stukje natuur is dan ook ontzettend oud. Doordat er nog steeds water door de rivier stroomt wordt de kloof steeds dieper en zal ook in de toekomst de vallei blijven veranderen. De kloof van de canyon loopt van Seeheim tot het plaatsje Ai-Ais en is in totaal maar liefst 160 kilometer lang en op zijn breedst wel 27 meter breed. Uiteraard is de canyon ook heel diep, soms wel dieper dan 550 meter. Sta je aan de rand van het plateau dan kun je je vast wel voorstellen dat de afgrond inkijken best een beetje spannend is. Het water van de Fish River is oranje van kleur en deze mondt uiteindelijk uit in de daarnaar vernoemde Orange River.

Kloven Fish River Canyon

Hiken in de Fish River Canyon

De Fish River Canyon is ook wel bekend om de spectaculaire meerdaagse wandeling die je er kunt maken. De route is een wandelpad van maar liefst 85 kilometer lang die je als getrainde en ongetrainde wandelaar kunt lopen. Maar je mag deze wandeling alleen starten met een vergunning en een gezondheidsverklaring. Beide documenten moeten ver vooraf geregeld worden omdat er maar een aantal wandelaars per dag de Fish River Canyon mogen betreden. Over de meerdaagse wandeling doe je zo’n 4 tot 5 dagen en deze brengt je langs de mooiste plekken diep in de kloven. Het pittige van deze hike is dat je zelf al je spullen moet sjouwen omdat er langs het pad geen voorzieningen zijn. Daarnaast kunnen de temperaturen diep in de canyon al snel oplopen.

Meer informatie over de hike kun je lezen op de website van NWR (Namibia Wildlife Resort).

De mooiste uitkijkpunten in de Fish River Canyon

Wil je geen meerdaagse wandeling maken door de kloof van de canyon, dan kun je de Fish River Canyon uiteraard ook bezoeken. Wij bezochten de canyon met onze jeep (4WD) waardoor we naar meerdere mooie uitkijkpunten konden rijden. Bij Hobas betaal je entree (per persoon en per auto) om de canyon te mogen betreden. Je krijgt een kaartje met alle uitkijkpunten waar je naartoe kunt gaan in de canyon. 

Hobas Viewpoint

Het bekendste uitkijkpunt Hobas Viewpoint, ook wel Hellsbend viewpoint genoemd, vind je op 10 kilometer rijden vanaf Hobas Campsite. Hier kun je met 2WD en 4WD komen. Je vindt er een houten stellage vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt over de canyon. Er zijn ook een aantal tafels en bankjes te vinden voor een eigen picknick of lunch.

Hikers Viewpoint

Wil je toch een kleine wandeling maken dan kun je vanaf het Hobas Viewpoint naar het Hikers Viewpoint wandelen. Dit is een wandeling van 5 kilometer in totaal en loopt over de rand van de canyon. Tijdens de wandeling heb je waanzinnige vergezichten over de valleien, maar zie je ook hoe de rivier in een mooie ronding door de kloof loopt. Hikers Viewpoint is de startplek van de meerdaagse hike. Ben je hier op tijd, dan kun je groepjes wandelaars de afdaling de kloof in zien maken.

Uitkijkpunten dichtbij Hobas Viewpoint

Vanaf Hobas Viewpoint is het maar een klein stukje rijden naar nog twee mooie uitkijkpunten. Het uitzicht is een beetje vergelijkbaar als vanaf het Hobas Viewpoint, maar uiteraard is het perspectief net anders. De weg die je volgt is doodlopend en brengt je langs Sunset Point en Rockies Point. Rockies Point kun je herkennen aan de stapels rotsen. Dit is het eindpunt. Hier loopt nog een pad die je te voet kunt volgen. 

Sulphur Springs en Eagles Rock

Wanneer je vanaf het Hobas Viewpoint terugrijdt richting Hobas Campsite dan sla je de eerste weg aan je rechterzijde in. Gebruik eventueel de app maps.me om hier te navigeren. Dit onverharde pad brengt je langs meerdere uitkijkpunten. De mooiste zijn zonder twijfel Sulphur Springs en Eagles Rock. Houdt er wel rekening mee dat je Eagles Rock alleen kunt bereiken met een 4WD. Sulphur Springs is vernoemd naar de zwavelbronnen die je in de canyon vindt, maar deze zul je niet zien vanaf het uitkijkpunt. Je bevindt je hier trouwens in het gebied van de bergzebra, dus met een beetje geluk spot je er een!

Bezoek Fish River Canyon Hobas
Sulphur Springs Viewpoint

Overnachten in of nabij de Fish River Canyon

In en nabij de Fish River Canyon zijn er meerdere mooie campsites en lodges waar je kunt verblijven. Wil je net zoals wij deden een aantal uitkijkpunten in één dag aandoen dan kunnen we je twee accommodaties aanraden. Hobas Campsite ligt in het nationale park waardoor je ‘s ochtends vroeg direct op pad kunt. Persoonlijk vonden wij het wel een wat saaie plek om te staan met onze 4×4 jeep. Wij kozen dan ook voor de campsite bij Canyon Roadhouse, die zo’n 15 kilometer buiten het park ligt. Dit is de meest sfeervolle campsite waar wij in heel Namibië hebben gestaan. Op het terrein staan versleten en vervallen oldtimers. Zo groeit er uit de ene auto een kokerboom en een andere vind je terug in het restaurant die is ingericht als een oude garage. Oftewel, bezoek je de Fish River Canyon? Reserveer dan een toffe kampeerplek of boek één van de leuke kamers bij Canyon Roadhouse!

Overnachten in de Fish River Canyon

Canyon Roadhouse

Hobas, Namibië
  •  
AANRADER

NWR Hobas Campsites & Lodges

Fish River Canyon, Namibië
  •  

Deel dit bericht:

Picture of Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.