Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Fotograferen op reis doen wij met onze favoriete camera + alle benodigdheden

Zoals je misschien al was opgevallen, houden wij van fotograferen (en dan met name wanneer we op reis zijn). Daarom delen wij graag met jullie welke camera wij gebruiken voor het creëren van de mooiste reisfoto’s. En om het lijstje dan ook gelijk compleet te maken, delen we ook alle reisfotografie benodigdheden. In eerste instantie maakten we vooral foto’s met onze iPhone’s, maar sinds we een camera zijn gaan gebruiken, willen we niet meer anders. Het verschil in de foto’s is zo groot. Het aanbod in camera’s is zeer groot, maar je kan met een goed geprijsde budget camera al prachtige foto’s maken zolang je een goede lens gebruikt. It is pretty much all in the lens!
 

Welke camera gebruiken wij?

Inmiddels gebruik ik (Lois) al zo’n 5 jaar een spiegelreflexcamera met verwisselbare lens. Als destijds beginnend ‘fotograaf’ is mij de Sony SLT-A58 aangeraden omdat deze niet alleen de ideale instapper was, maar ook prijs-kwaliteit gezien erg aantrekkelijk was. En nu nog steeds gebruik ik deze camera met veel liefde. Gewoonweg omdat hij prachtige foto’s maakt, en je er alle kanten mee op kan. Helaas is Sony gestopt met het maken van spiegelreflexcamera’s en richten zij zich nu alleen nog maar op de modernere systeemcamera’s.  

Sony A7R MARK IV

Op mijn verlanglijstje staat inmiddels een nieuwe camera, namelijk de systeemcamera Sony A7R Mark IV. Een duur grapje, maar ach we moeten wat hebben om naar toe te sparen. 

  • 61 megapixel sensor = hoge resolutie foto’s
  • Ca. €3.999,- (alleen body)
  • Filmen in 4k
  • Bluetooth & Wi-Fi

Sony Cybershot DSC-RX10 IV

Nog een camera van Sony waar ik weg van ben is de Cybershot DSC-RX10 IV. Dit is een compact camera, de ultieme alles-in-één camera.

  • 20.1 megapixel sensor
  • Zoomlens tot 600mm
  • Ca. €1.699,-
  • Filmen in 4k
  • Bluetooth & Wi-Fi
SonyA7R
Sony A7R mark IV
Sony Cybershot DSC-RX10 IV

Onze favoriete camera lenzen

Sony SAL 18-55mm F3.5-5.6

Bij aanschaf van onze eerste spiegelreflexcamera kwam een eerste standaardlens kijken, de Sony SAL 18-55mm F3.5-5.6. Een prima lens voor standaardfoto’s, fijne zoomlens en door het kleine formaat een compacte lens om mee te nemen op reis. Wanneer wij op pad zijn in een stad is dit de lens die wij altijd gebruiken. Het bereik van de lens is ideaal voor reisfotografie. En in combinatie met de functies van de Sony SLT-A58 kan je met deze lens prachtige contrast / bokeh foto’s maken. 

Tamron SP AF 70-300mm f4.0-5.6

Al snel na de aanschaf van onze eerste spiegelreflexcamera stond er een reis naar Tanzania en Zanzibar op de planning. Een super gave reis waarvan we dachten dat deze camera perfect was voor het ideale safari plaatje. Al snel kwamen we erachter dat dit niet het geval was. De wilde dieren die we konden spotten op de vlaktes van de Serengeti zie je zelden van dichtbij. Een telelens met een groter zoombereik was dan ook nodig. 

Na verschillende shops te hebben afgestruind gingen we weg met de Tamron 70-300mm. We hebben gekozen voor een telelens van Tamron omdat deze partij gespecialiseerd is in het maken van lenzen voor digitale camera’s. Tevens staat Tamron bekend om de zeer goede prijs-kwaliteit verhouding. En dat kunnen wij zeker beamen. Een voordeel van deze lens is dat, mochten wij ooit switchen, ook past op camera’s van Canon en Nikon.

Bucketlist: Sony FE 24-70mm vario tessar t

In de toekomst zouden we graag een nieuwe lens aanschaffen. En dan wel de Sony FE 24-70mm Vario Tessar T omdat deze lens veel flexibiliteit biedt. Met deze lens kan je namelijk zowel prachtige landschapsfoto’s maken als switchen naar portretstand. En als het aankomt op de foto’s die wij graag maken voor op de blog, dan is deze lens gewoonweg perfect!

Sony1855
Sony 18-55mm
Tamron 70-300mm
SonyVario
Sony 24-70 Vario Tessar T

Welke camera accessoires gebruiken wij?

Camera riemen

We zijn DOL op kleurrijke camera riemen, het liefst hebben we allerlei verschillende. Maar aangezien Lois 9 van de 10 keer met haar camera op stap is, is het een blauwe geworden. Neutraal, maar toch kleurrijk en met een leuk patroon. Wij kochten deze via Etsy bij PamyLotta, maar ook op bol.com vind je verschillende riemen die je aan je camera kan vastmaken. 

Manfrotto Tripod 

Wij gebruiken de Manfrotto Tripod en dit is een 100% aanbeveling! Wanneer wij samen op pad zijn gaat de tripod altijd mee. We willen natuurlijk ook samen op de foto’s staan. Door de jaren heen hebben we verschillende tripods gebruikt, maar het is zeker goed om wat meer te investeren in een tripod. De kosten gaan vanaf €100,-. De kwaliteit is goed, door de verstelbare poten kan je de camera op alle hoogtes plaatsen en je kan de top ook buigen voor verticale foto’s. Ideaal!

ND filter

Op onze lenzen hebben wij een ND filter geplaatst. Door het gebruiken van een ND filter wordt de kwaliteit van jouw foto’s beter. Zo’n ND filter werkt namelijk als een soort zonnebril voor je lens. Het zorgt ervoor dat overbodig licht wordt tegengehouden en dus minder snel terecht komt op camerasensor. Resultaat: scherpere foto’s en mooiere belichting. Wij gebruiken een vaste ND filter, maar er zijn ook variabel ND filters. 

Onderwaterfoto’s en video’s: GoPro

Al van kleins af aan vinden wij onderwaterfoto’s maken geweldig. Vroeger waren het voornamelijk de kleermakerszit en handstand foto’s op de bodem van het zwembad. Inmiddels hebben we het onderwater fotograferen wanneer we op reis zijn naar een nieuw level getild. Bij het snorkelen en duiken gaat onze GoPro standaard mee. Zo leggen we de mooiste vissen en onze nieuwste avonturen vast.
snorkelen zanzibar
Duiken Curacao

Nieuw doel voor reisfotografie: het gebruiken van een drone!

Naarmate onze passie voor fotografie groeit zou een volgende stap het gebruiken van een drone zijn. Een nieuwe uitdaging waar we wellicht sneller dan je denkt mee zullen beginnen. Voor nu kijken we naar de DJI Maviv Pro die ons door veel andere wordt aangeraden. Fotograferen op reis blijft een enorme passie en hobby van ons, daarom zullen we deze blog blijven updaten met de beste materialen en tips!

bekijk al onze reistips

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!