Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Een kijkje binnen het fascinerende land Cuba

Als je overweegt om naar Cuba te reizen, kunnen wij je maar één tip geven: ga nu. Het land staat al met één slipper in een nieuw tijdperk en door de laatste ontwikkelingen in het land en de VS, alsmede de dood van Fidel Castro, zal er snel sprake zijn van Veramerikanisering in het land. Cuba is met haar vriendelijke bevolking, de kleurrijke oldtimers, vrolijke Spaanse muziek en alom bekende sigaren een land vol charme én een land met een verhaal. Wij zijn in Cuba naar Guardalavaca en Holguín aan de oostkant afgereisd. Wij delen onze absolute to do’s in de provincie Holguín en nemen je mee in het verhaal dat wij mee hebben gekregen van het prachtige gebied. 

Ontdek de tropische badplaats Guardalavaca

Tijdens ons verblijf in Cuba hadden wij de badplaats Guardalavaca als standplaats. In 1492 ontdekte Christoper Columbus Guardalavaca toen hij voet aan wal zette in Cuba. Columbus noemde Guardalavaca destijds de mooiste plek die hij ooit had gezien. Waar die gedachte vandaan komt, begrijpen wij wel. De baai en het bijbehorende vissersplaatsje van Guardalavaca zijn omringd door parelwitte zandstranden, tropische kokospalmen en glooiende heuvels. 

Guardalava is gelegen in de provincie Holguín aan de noordoostkust van Cuba. De badplaats is slechts te bereiken door één weg: de hoofdweg vanaf de internationale luchthaven Holguín. Wanneer je aankomt op de luchthaven Frank País, kun je naar drie verschillende regio’s voor een strandvakantie: Esmeralda, Playa Pesquero en Guardalavaca. Onderweg naar Guardalavaca reis je over groene heuvels en passeer je bananenplantages en suikerrietvelden.

Het opkomend toerisme in Guardalavaca

Guardalavaca is nog niet zo bekend onder toeristen als de badplaats Varadero, maar wordt langzaam bij beetje steeds bekender. Voornamelijk onder de Canadese toeristen lijkt de bestemming in trek te zijn. In Guardalavaca zijn slechts een aantal hotelketens en de gehele badplaats is ingericht op het toerisme. 

Als je hierdoor denkt dat je het ware Cuba niet kunt ontdekken, heb je het echter mis. Zodra je je accommodatie verlaat, wordt je opgewacht door vrolijke Cubanen met gekleurde oldtimers, paardenkoetsjes en gezellige marktkraampjes met typisch Cubaanse producten. Voor het echte Cuba-gevoel kun je in Guardalavaca in een homestay overnachten.

guardalavaca

De stranden van Guardalavaca

Guardalavaca is een ideale bestemming voor een strandvakantie. De badplaats beschikt over alles wat je verwacht van een tropisch oord: een langgerekt wit zandstrand, helderblauwe zee, wuivende palmbomen, rieten parasolletjes, fijne strandtentjes met heerlijke drankjes en gezellige Spaanse muziek op de achtergrond. De stranden van Guardalavaca zijn omringd door groen en het plaatsje beschikt over een authentiek vissersdorp. 

Aan het strand Playa Guardalavaca zijn de meeste hotels gevestigd. Dit zijn voornamelijk all-inclusive resorts. Rustigere stranden in de directe omgeving zijn Playa Blanca, Playa Esmeralda en Playa Don Lino. Nog verder, ten westen van Guardalavaca vind je de kleinere, ongerepte stranden van Playas Yuraguanal en Pesquero.

Playa Pesquero ligt op 16 kilometer van Guardalavaca en dit is dus niet op loopafstand. Er gaat een lokale bus tot aan Melita. Vanaf hier is het nog 4 kilometer tot aan het strand. 

guardalavaca

Bezoek je in het weekend de stranden van Guardalavaca? Dan zie je de lokale Cubanen in groten getale op het strand aankomen met manden vol eten en flessen Havana Club. Zodra de muziek aan het einde van de middag aangaat, gaan de heupen los!

mooiste resorts in guardalavaca

Hotel Brisas

Guardalavaca
  •  
gezellig hotel

Hotel Club Amigo

Guardalavaca
  •  
aanrader

Reis per oldtimer van Guardalavaca naar Holguín

Op 58 kilometer rijden van Guardalavaca vind je de stad Holguín, de hoofdstad van de gelijknamige provincie Holguín. De provincie Holguín is één van de meest veelzijdige provincies van Cuba. Er zijn veel verschillende landschappen; van kustgebieden en stranden tot bergen, en van agrarische landschappen tot steden als Holguín. 

Vanuit Guardalavaca is het gemakkelijk om een dagtrip te maken naar de hoofdstad Holguín. Op de tweede dag van onze reis besloten wij om dit te doen met een klassieke oldtimer. Holguín toonde ons het Cuba zoals wij het verwachtten: wat een drukte op straat! We troffen oldtimers aan in alle kleuren en er waren talloze kraampjes met souvenirs en lederen producten. Ook werden wij meerdere malen aangesproken om echte Cubaanse sigaren te kopen. 

Met toeval stuitten wij op een pandje met open deuren waar twee oude mannen muziek maakten. Het lokale leven in Cuba is absoluut de moeite waard om te ervaren! 

holguin
holguin

wat te doen in Holguín

De meeste bezienswaardigheden in Holguín vind je in het stadscentrum, vlakbij Parque Calixto García. Parque Calixto García is een park, maar wij zouden het eerder zien als stadsplein. In dit park vind je veel marmer, met in het midden een marmeren zuil met daarop Calixto García. Dit is de oorlogsheld waar het park naar vernoemd is. Vlakbij het park vind je de Iglesia San José, één van de mooiste kerken van Holguín. Ook kun je hier naar twee interessante musea: Museo Provincial de Holguín en Museo de Historia Natural de la Torry y Huerta. Voor beide museums geldt dat met name de gebouwen zelf de daadwerkelijke bezienswaardigheden zijn. 

Ook zijn er verschillende fijne restaurantjes in Holguín te ontdekken. Houd er wel rekening mee dat de prijs in sommige restaurantjes iets hoger ligt dan wanneer je net buiten het stadscentrum verblijft (variërend van 3CUC tot 18CUC- 2 tot 15 euro). Een aanrader is 1910 Restaurant en Bar

In de avond kun je in Holguín verschillende traditionele dansshows bezoeken.

Holguin

Bezoek het hoogtepunt van Holguín: Loma de la Cruz

Eén van de mooiste bezienswaardigheden gelegen bij Holguín is Loma de la Cruz. Loma de la Cruz betekent ‘de heuvel van het kruis’, een verwijzing naar het houten kruis dat in 1790 is geplaatst, en inmiddels meerdere malen vervangen, bovenop de berg. 

Loma de la Cruz is de hoogste berg ten noorden van Holguín. De trap naar boven is uitgeroepen tot historisch koloniaal archeologisch monument van Cuba. Na 475 treden omhoog bereik je het topje van de berg met een indrukwekkend uitzicht over de gehele stad. Het is ook mogelijk om naar boven af te reizen per taxi, maar voor het achterliggende verhaal van Loma de la Cruz adviseren wij om te voet te gaan.

Het uitzicht vanaf Loma de la Cruz vonden wij in eerste instantie moeilijk om te omschrijven. Het panoramisch beeld op Holguín is kleurrijk en charmant, wat in sterk contrast is met de koloniale ambiance, politieke graffiti-teksten, de verf-afgebladderde huizen en vele tralies voor de ramen. Indrukwekkend is het vergezicht echter zonder twijfel. 

loma de la cruz
loma de la cruz

Kijk je ogen uit naar de gekleurde oldtimers

Als Cuba ergens om bekend staat, dan zijn het de oldtimers in verschillende vrolijke kleuren. De auto’s zijn niet uit het straatbeeld weg te denken en zijn één van de belangrijkste inkomstenbronnen van het toerisme. De meeste van deze Amerikaanse oldtimers stammen uit de jaren ’40 en ’50. Sinds het Amerikaanse embargo (1962) is het voor de Cubanen nog nauwelijks mogelijk om onderdelen te krijgen voor hun klassiekers. En dat is dan ook duidelijk te zien aan de oldtimers die je ziet rijden. 

Gaat er iets kapot? Dan zorgen ze dat het weer werkt zoals het zou moeten werken. Of het er dan ook zo uit ziet zoals het er uit zou moeten zien? Dat is niet zo van belang. Zo zie je auto’s met verschillend uitziende deurklinken of velgen van een heel ander merk dan de auto zelf. Gehele onderstellen en motorblokken worden vervangen en onderdelen van treinen en trucks worden gebruikt om de auto rijdende te houden. Het is een bijzonder gezicht. En dit kenmerkt dan eigenlijk ook wel het fascinerende land.

guardalavaca

Verdiep je in de geschiedenis van Cuba

Cuba is sinds de revolutie van 1959 officieel een communistische staat en wordt sinds april 2018 bestuurd door Miguel Diaz-Canel. Het communisme heeft als basisprincipe dat ongelijkheid en privé-bezit zoveel mogelijk beperkt wordt. Het communisme en de historie hiervan is in Cuba nog altijd heel duidelijk zichtbaar in het straatbeeld. 

La Revolución

Niet alleen zie je veel tekeningen op muren van ‘La Revolución’, ook aan de denkwijze van de lokale bevolking merk je dat er sprake is van een compleet andere cultuur. Onze lokale taxichauffeur vertelde ons dat 90% van alles in het land (bedrijven, huisvesting, hotelketens) in handen is van de staat. Door de propaganda komt het vaak voor dat de enkele familieleden of bekenden die in de Verenigde Staten of Canada wonen, het nieuws in Cuba eerder weten dan de Cubanen zelf. Er is nog altijd veel onwetendheid en wij hebben vaak gemerkt dat de Cubanen iets pas geloven als ze het met eigen ogen zien.

Stukje bij beetje komen wij steeds meer tot de ontdekking dat de Cubanen echt in een afgezonderde wereld leven. Een bijna onaangetaste, bijzondere wereld met ontzettend liefdevolle en dankbare mensen.

guardalavaca
guardalavaca

Leg de bijzondere route af naar de vallei in Banes

Een klein stukje verder gelegen van Guardalavaca ligt het plaatsje Banes, ook wel ‘de vallei’ genoemd. De route van Guardalavaca naar Banes bedraagt zo’n kleine 40km en behoort tot één van de mooiste routes van Cuba. Dit is dan ook een absolute aanrader als je iets verder wilt kijken dan de toeristische hotspots. 

Tijdens de route van Guardalavaca naar Banes passeer je bananenplantages en honderden palmbomen en kom je langs dorpsgebieden met oude huizen en lokale marktjes en winkeltjes waar bijna geen toeristen komen.

De route van Guardalavaca naar Banes is eveneens een fantastische route voor vogelliefhebbers, met vele verschillende zeldzame vogelsoorten.

banes
cuba plantages

Verblijf in een Cubaanse homestay

Steeds populairder in Cuba wordt de ‘Casa Particular’: de homestay. In het Spaans betekent Casa Particular letterlijk privéwoning. In 1997 heeft de Cubaanse regering aangekondigd dat de Cubaanse gezinnen vanaf dat moment hun huis konden inschrijven als particulier bedrijf en kamers aan toeristen mochten gaan verhuren. Dit was een enorme stap in de richting van economische vrijheid in Cuba.

Logeren bij een lokale familie, het eten van typische Cubaanse gerechten, het roken van sigaren met de huiseigenaren en het leren van de cultuur en de geschiedenis van lokale bewoners kan één van de hoogtepunten van je reis zijn. Aangezien wij al een hotel hadden geboekt voor de gehele periode, hadden wij er alleen voor gekozen om overdag bij een homestay langs te gaan. In het vervolg zouden we er echter zeker overnachten. Het verblijf in een homestay kost ongeveer 20CUC, wat gelijk is aan zo’n €18, – tot €20,-. De homestays kun je boeken via HostelsClub of Homestay. Ons dagbezoek hadden wij ter plekke geregeld via een taxichauffeur.

banes homestay

Ons bezoek aan een cubaanse homestay

Tijdens ons bezoek aan de homestay in Guardalavaca ontmoetten wij een Cubaans gezin: moeder en twee zonen. Onze eerste indruk was: wat wonen deze mensen fantastisch! Het uitzicht vanuit hun tuin was letterlijk adembenemend. Met een uitzicht op een uitgestrekte groene weide, vervolgd door een jungle-achtig gebied, dronken we lokaal gebrouwen koffie. De koffie was gemaakt door de vrouw die in de homestay woont en smaakte heerlijk. Terwijl wij nog genoten van onze koffie, kregen wij allerlei soorten groenten en fruit voorgeschoteld van eigen land. De mensen zijn hier volledig zelfvoorzienend en kunnen zich geen leven voorstellen zoals ons leven in Nederland.

We praatten uren over het leven in Cuba, het ontbreken van alle mogelijke middelen om te communiceren met de buitenwereld en het leven op het platteland. Opnieuw worden wij herinnerd aan de enorme contrasten die er bestaan.

Deel dit bericht:

Foto van Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Cuba? Laat je inspireren!