De wereldkeuken in huis halen: de lekkerste gerechten

Eén van de leukste bezigheden op reis vinden wij het ontdekken van de lokale keuken. Wij zijn al op veel bestemmingen geweest waar we hebben genoten van culinaire hoogstandjes. Maar de geuren en kleuren van verse ingrediënten, exotische specerijen en onbekende buitenlandse gerechten blijven een ware belevenis voor de zintuigen. In deze tijd van thuisisolatie is het maken van lekkere wereldgerechten dan ook één van onze favoriete bezigheden. Niet alleen toveren wij zo een heerlijke maaltijd op tafel, we halen ook een beetje van het fijne reisgevoel in huis! Voor welke wereldkeuken kies jij? 

De exotische Thaise keuken

Wie in Thailand is geweest weet: de Thaise keuken is al voldoende reden om naar Thailand op vakantie te gaan. De verse ingrediënten die worden gebruikt in Thailand zijn bepalend voor de kenmerkende Thaise keuken. Fris citroengras, scherpe chilipepers, zoute vissaus en de aroma’s van kokos en gember zorgen voor de heerlijke smaaknuances in Thaise gerechten. 

Tijdens een traditionele kookcursus in Bangkok leerden wij de (basis)kneepjes van het vak. Favoriet waren zeker de Pad Thai en Mango Sticky Rice. Andere smaakexplosies uit de Thaise keuken vind je in dit leuke kookboek: Thai.

Mango Sticky Rice maken

Wat heb je nodig voor deze typisch Thaise Mango Sticky Rice?

  • 1 kopje gekookte kleefrijst;
  • 2 eetlepels witte suiker of palmsuiker;
  • 1 snufje zout; 
  • 1/2 kopje kokosmelk; 
  • 1 mango; 
  • 1/4 kopje met pandanbladeren geknipt in stukjes van 3cm (online te koop en bij de toko); 
  • 1/2 eetlepel mungboonzaadjes en sesamzaadjes (optioneel, ook te koop bij de toko). 

Bereidingswijze

Verwarm de kokosmelk en pandanbladeren op middelhoog vuur. Blijf roeren tot de kokosmelk gaat sudderen. Voeg de suiker en zout toe en blijf doorroeren. Haal de pan vervolgens van het vuur. 

Giet de warme kokos(pandan)melk over de gekookte kleefrijst en mix het. Laat het 15-20 minuten zo staan. 

Serveer de warme rijst op een schaal met de gekoelde mango en maak naar wens af met een topping van kokosmelk, mungboon- en sesamzaadjes. 

mango sticky rice thailand
ingredienten thaise keuken

Griekse lekkernijen

Griekenland is niet alleen een mooie bestemming vanwege de pittoreske dorpjes, overweldigende natuurlandschappen en schitterende eilanden. Het is ook een reisbestemming met een van de meest veelzijdige keukens. Wij zijn dol op de bekende tzatziki, gyros en moussaka, maar de Griekse keuken heeft nog zo veel meer te bieden! 

Tijdens onze reis door het traditionele Zagoria hebben wij een aantal fantastische Griekse streekgerechten geproefd. Zo probeerden wij in Zagoria gevulde courgettebloesems met rijst, genoten wij van heerlijke risotto en proefden wij de lokaal gemaakte ‘Tirokafteri’; een pittige kaasdip met fetakaas, geroosterde paprika en scherpe pepers. 

Wil jij Grieks koken, maar net even iets anders op tafel zetten? De lekkerste streekgerechten uit Zagoria vind je in het boek ‘Smaken van de Griekse Zagori‘. 

Griekse tirokafteri maken

Tirokafteri is een heerlijke combinatie van zoute feta en pittige chilipeper. Dit heb je nodig voor de lekkere Griekse dipsaus:

  • 250-300 gram fetakaas; 
  • 1 rode paprika (geroosterd); 
  • 1 rode chilipeper (of 2-3 groene pepers); 
  • 2 eetlepels olijfolie; 
  • 1 eetlepel druivenazijn; 
  • 1-2 eetlepel(s) Griekse yoghurt; 
  • 1 theelepel citroensap; 
  • 1 theelepel oregano;
  • Peper en zout. 

Bereidingswijze

Snijd de paprika in stukjes en verwijder de zaadlijsten. Besprenkel de paprikastukken met olijfolie en plaats ze in een voorverwarmde oven (225 graden) of in de grill op de hoogste stand. Grill de stukjes paprika tot ze zwart beginnen te blakeren en haal ze eruit. Laat ze even afkoelen en verwijder vervolgens de schil. 

Doe de fetakaas, geroosterde paprika, chilipeper, Griekse yoghurt, citroensap, olijfolie, druivenazijn en kruiden in de blender of keukenmachine en maak alles fijn. Laat de Tirokafteri even afkoelen in de koelkast (bij voorkeur een nacht). 

Serveer de Tirokafteri als mezze of met een vers afbakbrood en je hebt een heerlijk voorgerecht of late night snack bij een wijntje!

Griekse keuken
restaurant sta riza

Haal het Midden-Oosten in huis

De keuken van het Midden-Oosten is erg traditioneel en het bijzondere van deze keuken is dat dezelfde gerechten per regio verschillend kunnen smaken. Wat zeker is dat je per regio verschillende smaakexplosies zult proeven. Het verschil in smaakt komt doordat de kruiden, specerijen en zelfs de grondstoffen per regio variëren. Dit maakt elk gerecht uit het Midden-Oosten eigen en uniek. 

Gerechten uit het Midden-Oosten zijn gebaseerd op tradities. Eten speelt hier een belangrijke rol bij families en vrienden. Zo moet je niet gek opkijken wanneer je grote groepen gezamenlijk ziet eten met wel meer dan 15 verschillende soorten gerechten op tafel.

Tijdens onze cruise langs de metropolen Abu Dhabi, Dubai en het authentieke Muscat hebben wij de traditionele keuken van het Midden-Oosten echt kunnen proeven. Naast de overheerlijke hummus, tabouleh, halloumi en nog veel meer traditionele gerechten is er één gerecht met een ware smaakexplosie: de rode bietensalade met een verse huisgemaakte lime juice!

De rode bietensalade van het Midden-Oosten

De rode bietensalade is een frisse en gezonde salade. Om deze salade zelf te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • Een bakje gesneden rode bieten;
  • Groene appel;
  • Granaatappel (gebruik zowel de pitjes als het sap);
  • Fetakaas;
  • Rucola;
  • Verse munt;
  • Rode ui;
  • Walnoten;
  • Limoensap;
  • Olijfolie.

Gebruik van de ingrediënten zoveel als jij zelf lekker vindt en meng deze goed door elkaar. Geniet ervan!

Oosterse lime-juice (voor 4 personen)

Een heerlijke zomerse en feestelijke verkoeling is de verse limonade met munt en limoen uit het Midden-Oosten. 

Voor het maken van deze lime-juice gebruik je de gehele limoen, inclusief de schil. De sappen in het Midden-Oosten zijn net wat zoeter dan wij gewend zijn. Het gebruik van de hoeveelheid suiker kan je dan ook zelf bepalen. Voor een lime-juice voor 4 personen heb je nodig:

  • 6 limoenen;
  • 6 eetlepels suiker;
  • Klein bosje munt;
  • 300 ml water. 

Was de limoenen en de munt en voeg alles samen in de blender. Mix de ingrediënten en plaats de sap een tijdje in de koelkast tot deze lekker koud kan worden geserveerd. 

Rode bietensalade
Keuken Midden Oosten

Vietnamese streetfood

De keuken van Vietnam is van zichzelf heel gezond en is over het algemeen heel smaakvol. De Vietnamese keuken staat ook wel bekend als één van de lekkerste ter wereld en dat kunnen wij zeker beamen. Van streetfood tot culinair hoogstandje, laat je verrassen door de Vietnamese keuken. 

Na een vierweekse rondreis door dit fantastische land hebben wij kennis gemaakte met de authentieke en traditionele keuken van het land. Onze twee favoriete gerechten uit Vietnam zijn het bekende broodje Banh Mi uit Hoi An en de verrukkelijke Vietnamese soep Pho.

Op zoek naar andere Vietnamese recepten? Dit boek is echt een aanrader!

Trakteer jezelf op een broodje banh mi

Voor de Vietnamese variant op het broodje gezond heb je nodig:

  • stukjes kippendij;
  • 75 gr wortels;
  • 1/4 komkommer;
  • stokbrood;
  • 1 eetlepel mayonaise;
  • koriander;
  • sojasaus.

 
Marinade voor de kip:
  • 2,5 gr verse gember;
  • 1 teentje knoflook;
  • 5 gr citroengras;
  • 1/4 theelepel zout;
  • 1/4 theelepel peper;
  • 1/4 theelepel suiker;
  • 1 theelepel vissaus.

 

Marinade voor de groenten:

  • 15 gr suiker;
  • 1 eetlepel natuurazijn;
  • 1/3 kleine rode chilipeper;
  • 1/4 theelepel zout.

Bereidingswijze

Start met het bereiden van de marinade voor de kip. Hak de gember, knoflook en citroengras fijn en schep deze samen met de rest van de ingrediënten in een kom. Voeg de kip hieraan toe en schep het door elkaar. Laat het bij voorkeur een nacht in de koelkast marineren.

Schil de wortels en snij deze tot kleine slierten. Meng de suiker met de azijn, fijngehakte chilipeper en het zout. Schep de wortelslierten erbij en laat dit 15 minuten staan. Gril ondertussen de kippendijen in de pan tot ze goudbruin zijn. Snijd de komkommer in dunne slierten. 

Bak het stokbrood af en snijd deze in het gewenste formaat. Smeer de bodem van het broodje in met mayonaise en leg hierop wat stukjes kip. Bedek de kip met de uitgelekte groenten en tot slot met de komkommer. Strooit hierover korianderblaadjes, sojasaus, peper en chilipeper naar smaak.

ăn được!

hotspots hoi an
Pho Hanoi tip

De verrassende Colombiaanse keuken

In de Colombiaanse keuken wordt veel gebruik gemaakt van vlees, maar ook van de groenten en fruitsoorten die door het hele land verbouwd worden. Per regio verschillen de recepten, maar overal hebben wij smakelijk gegeten. Dat Colombianen van eten houden is wel duidelijk, overal zie je eetstandjes met de lekkerste snacks.

Tijdens ons verblijf in de hoofdstad Bogota maakten wij een fietstocht door verschillende wijken. Een toffe activiteit waarbij je in een kort tijdbestek veel van de stad ontdekt. Eén van de hoogtepunten van de fietstocht was ons bezoek aan de grote markt van Bogota: Plaza de Mercado de Paloquemao. Een mega grote markt waar je veel bloemen, fruit, groenten maar ook vlees, vis en kruiden kunt kopen. De plek waar veel lokale (ondernemers) hun inkopen doen. 

Op deze markt zagen wij veel lokale lopen met een lekkernij wat lijkt op de Nederlandse oliebol. Na wat rondvragen in ons beste Spaans kwamen wij erachter dat deze buñuelos kaasbollen zijn. Natuurlijk hebben wij deze ook geprobeerd en was dit direct ons favoriete Colombiaanse lekkernij. 

Colombiaanse Buñuelos (kaasbollen)

Voor het maken van deze overheerlijke Colombiaanse kaasbollen heb je nodig:

  • 230 gram Queso Blanco of börek kaas;
  • 120 gram Maizena (maïszetmeel);
  • 10 gram Tapiocazetmeel;
  • 1 theelepel suiker;
  • 1 ei;
  • 1 theelepel bakpoeder;
  • 2-5 theelepels melk (indien nodig);
  • Zonnebloemolie voor het bakken.

Bereidingswijze

Verkruimel de witte kaas in een grote kom met de hand of met behulp van een rasp. Meng hierbij de maizena, tapioca, ei, suiker en het bakpoeder. Blijf roeren tot er een zacht kleverig deeg ontstaat. Indien het deeg te droog is en niet één geheel wordt, kun je er een eetlepel warme melk aan toevoegen.

Maak met je handen kleine ballen van het deeg (2,5 cm). Bak de buñuelos in een frituurpan op 160 graden in zo’n 20-25 minuten mooi goudbruin.  

Laat ze uitlekken en het genieten kan beginnen!

recept colombia

De handigste reistips

Een reis voorbereiden zorgt voor enorm veel enthousiasme en een boost aan positiviteit. Reizen is het leukste wat er is en daarom houden wij ons daar graag mee bezig. Om onze passie op jou over te dragen en je te helpen bij alle voorbereidingen voor op reis delen wij onze beste reistips

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Hi!

Hi!

Wij zijn Lois en Naomi, de twee avontuurlijke reizigers van Travander. Vanuit onze missie let's travel and wander zijn wij altijd op zoek naar ongerepte, authentieke plekjes en nieuwe ervaringen. Op Travander delen wij al onze persoonlijke reisverhalen, fijne herinneringen en handige reistips.

Volg ons ook online voor je dagelijkse dosis reisinspiratie!

Volg ons op social media

Recente blogposts