Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Een jaar Down Under, where to start?

In dit blog neemt Jaimy ons mee naar het geweldige, veelzijdige Australië. Jaimy woont samen met haar vriend sinds augustus 2018 in Sydney. Na maanden dagdromen en googelen naar banen en woonruimte in Australië, besloten zij de gok te wagen. Ze kozen ervoor hun baan in Nederland op te zeggen, vrienden en familie gedag te zeggen en het grote avontuur tegemoet te gaan!

Where it all started…

Het idee om naar Australië te gaan begon voor ons in 2017. Wat startte als een wilde droom, maakten wij na een aantal maanden plannen en voorbereiden werkelijkheid. De tickets waren geboekt!

Inmiddels woon ik samen met mijn vriend alweer een half jaar in Sydney en de tijd vliegt voorbij! Aangezien er veel komt kijken bij een reis richting Down Under, neem ik je graag mee in onze voorbereidingen naar dit prachtige land.

jaar naar Australië

Waarom Australië?

Deze vraag krijg ik heel vaak. Alle verhalen die we lazen of hoorden over Australië waren positief (oké, de dodelijke insecten achterwege gelaten). Bijvoorbeeld via Lois en Naomi van Travander en mijn nicht die er alledrie hebben gewerkt en gereisd. Australië is namelijk het ideale land om werken en reizen te combineren. Daarnaast is het nog altijd een westers land wat het erg gemakkelijk maakt om te wennen. Een cultuurshock zul je hier niet zo snel ervaren! Verder is de laid-back mentaliteit erg aantrekkelijk. Ook heeft het land zoveel prachtige en afwisselende natuur. En het geeft natuurlijk een kick om helemaal naar de andere kant van de wereld te reizen! Kortom, Australië heeft veel te bieden!

Opera House Sydney
Opera House Sydney

Vliegticket boeken

Een vliegticket boeken is het eerste wat wij deden. Dit was het begin van ons avontuur, want het stond nu dan toch echt vast! Een vliegticket in bezit zorgt ook voor extra motivatie om alles te gaan regelen.

Hoe eerder je boekt, hoe groter de kans om een voordelig ticket binnen te slepen. Skyscanner en Momondo zijn fijne websites om prijzen te vergelijken. Uiteindelijk hebben wij via Skyscanner een enkeltje geboekt naar Sydney (met een tussenstop in Singapore) voor €560 p.p. Een goede deal!

Visum aanvragen

Als je voor een langere tijd naar Australië gaat en op zoek bent naar een baan, dan is een visum noodzakelijk. Er zijn veel verschillende visums voor Australië, maar de bekendste is het Working Holiday Visum. De manier om reizen en werken te combineren! Het Working Holiday Visum is dan ook het visum dat wij hebben aangevraagd.

Uiteraard zijn er een aantal voorwaarden voor het aanvragen van dit visum. Dit lees je op de website van de Australische overheid, de enige plek waar je het visum kunt aanvragen. Als Nederlander of Belg moet je het Working Holiday Visa subclass 417 aanvragen, dit kost $450,- AUD. Met dit visum kun je twaalf maanden in Australië blijven. Je mag het land zo vaak in en uit gaan als je wilt. Deze periode kan eventueel verlengd worden met een toeristenvisum of een tweede Working Holiday Visa, waar extra regels voor gelden. Je mag twaalf maanden werken waarvan maximaal zes maanden bij dezelfde werkgever.

Medische keuring

Met een beetje geluk heb je het visum op de dag van aanvraag al binnen. Het kan ook zijn dat je eerst nog een medische keuring moet ondergaan voor je visum wordt goedgekeurd. Dit was bij mij het geval. Bij een verblijf van drie maanden of langer in een risicoland voor tuberculose is de kans groot dat je een medische keuring moet ondergaan. Dit was bij mij echter niet aan de orde. Waarschijnlijk is het geweest omdat ik bij mijn visumaanvraag aangegeven heb met kinderen te willen werken. Houd hier dus rekening mee als je naar Australië gaat en bijvoorbeeld als au pair aan de slag wilt!

Er is in Nederland maar één dokter die deze keuring mag doen en dat is bij Huisartspraktijk Dr. Ritz in Amsterdam. Ik maakte een afspraak en de week erop kon ik al terecht. Aangezien deze keuring voor mij als een verrassing kwam, had ik geen rekening gehouden met deze kosten. De algemene keuring kost €130,-, een longfoto €75,- en in sommige gevallen is ook een bloedonderzoek nodig.

Op zoek naar een baan

In Nederland heb ik mijn baan opgezegd, nog voor ik een baan in Sydney had gevonden. Dit was natuurlijk best spannend, maar ik had er vertrouwen in dat dit goed zou komen. Je kunt het jaar dat je weggaat natuurlijk indelen zoals je zelf wilt, wat een luxepositie! Wij kozen ervoor om eerst een half jaar te werken in Sydney om vervolgens een mooie reis te maken. Ondanks mijn master in Orthopedagogiek is het nog lastig geweest om een job te kunnen vinden. Uiteindelijk is het gelukt en kan ik gelukkig mijn passie blijven volgen, namelijk het werken met kinderen.

CV en motivatie

Mijn tip is om een duidelijke en overzichtelijke CV en motivatiebrief in het Engels te maken die je vervolgens naar meerdere bedrijven kunt vesturen. Houd hierbij ook rekening met het tijdsverschil. Een andere tip is om van tevoren uit te zoeken of je diploma’s in het buitenland erkent worden. Dit was bij mij namelijk niet het geval. Australië is dan ook wel echt het land van de regels en papieren. Daarnaast bestaan er veel groepen op Facebook vol met tips voor het vinden van werk. Wanneer je buiten je eigen vakgebied gaat zoeken en open staat voor andere sectoren, verbreed je uiteraard je kansen. Het leven in Australië is iets duurder in vergelijking met Nederland, maar hierdoor ligt het minimumloon ook een stuk hoger. Ook krijg je in Australië wekelijks betaald. De huur van je huis of appartement betaal je dan ook per week.

Woning regelen

Het geeft voor jezelf een fijn gevoel om van tevoren iets geboekt te hebben qua accommodatie, of dit nu een hostel is of iets anders. Wij kozen ervoor om via Airbnb een accommodatie te boeken voor een maand. Zo hadden we voldoende tijd om een woning te zoeken en te wennen in Sydney. De locatie was perfect en het was erg fijn dat het stel waar we mee woonden ons veel kon vertellen over de stad! Zo zijn we ook uiteindelijk aan onze volgende accommodatie gekomen, namelijk een appartement via Flatmates.

sydney kangaroes
sydney huurwoning

FLATMATES

Flatmates is een website waarop je snel en gemakkelijk een woning kunt vinden. Dit is echter wel, zoals de naam al doet vermoeden, altijd met huisgenoten. In eerste instantie wilden we graag iets met zijn tweeën huren, maar al snel kwamen we tot de conclusie dat dit erg duur zou gaan worden. We vonden het dit niet waard en gaven dit geld liever uit aan leuke tripjes. Via Flatmates vonden we een leuk appartement aan het strand waar we samen zouden wonen met een Duitse jongen die ook veel aan het werk is, ideaal dus! En er is natuurlijk geen betere manier om het Australische leven te ervaren dan door aan het strand te gaan wonen! En wie wilt er nou niet zo’n uitzicht hebben vanaf je huis?

Geniet van de voorpret!

Verder wil ik je meegeven dat er veel dingen zijn die je kunt voorbereiden, maar er zijn ook een aantal zaken die je in Australië zelf pas kunt regelen. En dat is ook goed, je kunt ook niet alles voorbereid hebben! Daarvoor waag je natuurlijk ook een sprong in het diepe! Voor zaken die je in Australië zelf moet regelen kun je bijvoorbeeld denken aan het openen van een bankrekening, het regelen van een TFN-nummer (per 1 januari 2017 moeten ook backpackers 15% belasting betalen) en het aansluiten van een telefoonabonnement. Dit alles kun je bij aankomst binnen een dag regelen.

En als laatste wil ik zeggen dat je gewoon heel veel moet genieten van de voorpret van deze unieke ervaring! Voor ons vertrek gaven we nog een Hello Goodbye feestje met al onze lieve vrienden en familie. En een week later gingen we naar Schiphol en ging ons mooie avontuur dan echt beginnen!

australië sydney

Ben je benieuwd naar hoe onze avonturen in Sydney zich vervolgen? In ons andere blog delen wij graag de mooiste strandjes in Sydney met je! Van prachtige kustwandelingen, tot fotogenieke cliff walks en de fijnste stranden om te zonnen.

Until next time…

Cheers!

Jaimy

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Australië? Laat je inspireren!