Kerstmarkten Luxemburg-Stad: vier een magische kerst in Luxemburg

Elk jaar rond de kerstperiode verandert Luxemburg-Stad langzaam in een plek vol gezelligheid en ademt de hele stad één en al kerstsfeer uit. Schitterende kerstlichtjes, versierde winkelstratenkerstmarkten vol vrolijke bezoekers en natuurlijk talloze tentjes en kraampjes om weer op te warmen met een lekker warm drankje. Het ultieme kerstgevoel beleven kan zonder twijfel in Luxemburg. De gezellige plekken om in de kerstsferen te komen zijn verspreid over de stad en wij delen in dit artikel dan ook de leukste plekken tijdens kerst in Luxemburg-Stad. 

Luxemburg-Stad in de kerstsferen

Toen wij aankwamen in Luxemburg-Stad was het eerste wat ons opviel dat er zo veel aandacht is besteed aan lichtjes en versiering! De historische panden zijn versierd met kerstkransen, in de bomen hangen lichtjes en de kerstmarkten trekken al van verre de aandacht. Ten opzichte van Nederland hebben de Luxemburgers echt hun best gedaan om de stad volledig in een kerstjasje te hijsen, zo leuk! Luxemburg staat dan ook wel om bekend dat ze uitpakken in de kerstperiode, want ieder jaar wordt hier het Winterlights Festival georganiseerd. 

kerstmarkt place d'armes
kerstmarkt place d'armes

Winterlights Festival Luxemburg

Het Winterlights Festival is de naam voor alle festiviteiten en activiteiten die worden georganiseerd in Luxemburg-Stad in de kerstperiode. Zo zijn er 3 verschillende kerstmarkten. Ook worden er concerten, tentoonstellingen, animaties speciaal voor kinderen en andere kerstevenementen georganiseerd. Je kunt je in Luxemburg-Stad dan ook volledig onderdompelen in een kerstsprookje. 

Waar moet je zijn tijdens kerst in Luxemburg-Stad?

De kerstmarkten in Luxemburg-Stad zijn verspreid over drie pleinen: Place de La Constitution, Place d’Armes en Place de Paris.  

Place de la Constitution

De kerstmarkt op Place de la Constitution wordt de ‘Wantermaart’ genoemd. Je vindt hier meer dan 40 verschillende kraampjes met allerlei lekkers en leuke kerstcadeautjes. Het hoogtepunt van de kerstmarkt is het reuzenrad van waaruit je uitzicht hebt over Place de La Constitution met de kerstgezelligheid aan de ene kant en de Pétrusse en de Pont Adolphe aan de andere kant. Wij konden het natuurlijk niet laten een ritje te maken in het reuzenrad, om vervolgens onze wangen te laten gloeien door een heerlijk glas glühwein. 

De leukste hotelaanbiedingen tijdens kerst

Mama Shelter

Luxemburg-Stad
  •  

Overzicht van hotels

Luxemburg-Stad
  •  

Hôtel Simoncini

Luxemburg-Stad
  •  

Place d’Armes

Op Place d’Armes vind je in de kerstperiode de ‘Lëtzebuerger Chrëschtmaart’. Deze kerstmarkt is vooral leuk als je in het centrum op zoek bent naar een gezellig kerstsfeertje en al gaat watertanden bij het idee van lekkere versnaperingen. Je kunt hier namelijk alle typische lekkernijen vinden die je verwacht op een kerstmarkt. Wij werden direct enthousiast van de reuze-marshmallows die wij spotten bij een kraampje en móesten deze dan ook roosteren boven het kampvuur. Maar de echte Luxemburgse specialiteit op de kerstmarkt? Dat is de gromperekichelcher. Dit zijn gekruide aardappelkoekjes. 

gluhwein kerstmarkt
Marsmallow kerstmarkt
kerstmarkt Luxemburg

Place de Paris

Wist je dat Luxemburg ook een Sinterklaas kent? Ze noemen hem ‘Kleeschen’ en hij lijkt op de sint zoals wij hem kennen. Sinterklaas wordt daar alleen niet op 5 december gevierd, maar op 6 december. Op Place de Paris in Luxemburg-Stad vindt dan ook jaarlijks de traditionele Sinterklaasmarkt plaats. Toch noemen we deze markt, die ook wel ‘Niklosmaart’ wordt genoemd, ook gewoon een kerstmarkt. De kerstsfeer heeft hier namelijk absoluut de overhand. Dat komt alleen al door de blikvanger op Place de Paris: een sprookjesachtige versierde kerstboom van maar liefst 20 meter.

Place d'Armes kerstversiering
Gluhwein
Kerstmarkt Place de la Constitution

Data en openingstijden van de kerstmarkten in Luxemburg

Het Winterlights Festival vindt dit jaar plaats van 18 november 2022 t/m 1 januari 2023. Voor de openingstijden van alle kerstmarkten kun je het beste de pagina van het toerismebureau van Luxemburg in de gaten houden. 

Stedentrip naar Luxemburg-Stad

Een stedentrip naar Luxemburg is een absolute aanrader in de kerstperiode, maar eigenlijk is het in ieder seizoen even mooi. Het historische centrum van Luxemburg-Stad behoort tot de UNESCO-Werelderfgoedlijst en je kijkt je ogen uit naar alle schitterende gebouwen, knusse straatjes en trendy hotspots. 

ontdek Luxemburg

Deel dit bericht

Hi!

Hi!

Wij zijn Lois en Naomi, de twee avontuurlijke reizigers van Travander. Vanuit onze missie let's travel and wander zijn wij altijd op zoek naar ongerepte, authentieke plekjes en nieuwe ervaringen. Op Travander delen wij al onze persoonlijke reisverhalen, fijne herinneringen en handige reistips.

Volg ons ook online voor je dagelijkse dosis reisinspiratie!

Volg ons op social media

Recente blogposts