Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Van Lombok naar Flores

Inhoud

Een boottocht langs de imposante Komodo-eilanden

Eén van onze favoriete reistips voor Lombok is de boottocht langs de Komodo-eilanden, van Lombok naar Flores of andersom. De tocht langs de Komodo-eilanden was dé highlight van onze tijd in Indonesië. Maak kennis met de levensgrootte Komodovaranen, wandel door het indrukwekkende Komodo Nationaal Park en geniet van één van de mooiste zonsopkomsten- en ondergangen vanaf het dek van de boot. Tijdens een drie of vierdaagse boottocht vaar je langs de meest prachtige plekken die Indonesië te bieden heeft. 

De vaarroute van Lombok naar Flores

De meest populaire route om langs de Komodo-eilanden te varen is van Lombok naar Flores. Het is ook mogelijk om de boottocht vanaf Flores te boeken, houd er dan alleen wel rekening mee dat deze tocht vaak wat duurder is. Een ander voordeel van de route van Lombok naar Flores is dat alle indrukwekkende stops meer richting het einde van de tocht zijn. Zo bouwen de hoogtepunten zich gedurende de tocht alleen maar op. Vaar je de route van Flores naar Lombok, dan begin je met de hoogtepunten en zullen de laatste dagen aan boord veelal uit varen bestaan. 

Boottocht komodo eilanden

De vaarroute en het dagprogramma

De vaarroute langs de Komodo-eilanden is werkelijk waar fantastisch. Wij hebben onze ogen uitgekeken. Zo hebben we een kijkje genomen in de onderwaterwereld, zijn we de jungle in gegaan en hebben we oog in oog gestaan met de Komodovaraan. Tijdens het varen was het heel gezellig met alle internationale mensen aan boord. Zo hebben we veel gekaart en gezellig gedronken met elkaar. Benieuwd naar hoe wij deze dagen hebben ervaren? Wij delen graag onze ervaringen! 

Dag 1 – Lombok – Kenawa Island – Bola Island

Voor ons begon het avontuur op Gili Trawangan vanwaar wij met de ferry terug voeren naar het vasteland van Lombok. We verzamelden bij een kantoor in Ampenan, een havenstad op Lombok, waar we werden ingedeeld op één van de drie boten. Hier werd aangeraden om bij de lokale winkels onze inkopen te doen voor de boottocht aangezien je op de boot geen eten en/of drinken kunt kopen. Vanuit Ampenan vertrokken we per bus naar de haven in het oosten van Lombok. Hier stapten we aan boord van onze boot waarna we vertrokken richting Kenawa Island. 

Kenawa Island is een klein eiland met één berg die je kan beklimmen. Wij kwamen hier voor zonsondergang aan en hebben vanaf de top van de berg genoten van het uitzicht op Lombok, waarbij de Rinjani Vulkaan vooral onze aandacht trok. We voeren verder de zee op waar we te hoogte van Bola Island de nacht op zee doorbrachten. De eerste zonsondergang vanaf de boot was werkelijk magisch.

Kenawa island

Dag 2 – Moyo Island

Na een vrij onrustige nacht zat ik om 6 uur ‘s ochtends met een warm kopje thee op het bovendek. Het was zeker geen vervelende plek om rustig wakker te worden. Er was een heerlijke zeebriesje die door mijn haren wapperde en de zon kwam langzaam op. Dag 2 van de vaarroute was een relatief lange dag op zee. In de loop van de ochtend verzamelde iedereen zich dan ook op het dek van de boot met een boek, tijdschrift of een spel kaarten. De enige stop van de dag was bij Moyo Island waar we de jungle ingingen om te zwemmen bij een prachtige waterval. De baai waar we aanmeerden was prachtig en we namen dan ook onze tijd om met de snorkels een kijkje te nemen in de onderwaterwereld. Vanaf de boot werden verschillende bommetjes en duikskills uitgevoerd waarna we onze vaarroute vervolgen richting Komodo.

Moyo Island

Dag 3 – Komodo Island – Pink Beach

‘s Ochtends op het dek wakker worden was toch wel echt genieten. Eén voor één kwam iedereen het dek op en nam de nieuwe omgeving in zich op. De ochtend bestond voornamelijk uit varen waarna we aanmeerden bij de steiger van Komodo Island. In het begin van de middag vond onze tocht in het nationale park plaats onder begeleiding van een ranger. Niet het meest gunstige tijdstip om het park te bezoeken, maar wel interessant. Belangrijk om te weten is dat het nationale park op dit moment gesloten is voor toeristen om de natuur te laten herstellen en de Komodovaranen hun vrijheid terug te geven. De komodovaraan leeft op Komodo en Rinca Island en zijn de grootste hagedissen ter wereld. 

Na ons bezoek aan Komodo Island hebben wij onze dag afgesloten op Pink Beach waar we prachtig hebben kunnen snorkelen en op het strand potjes voetbal hebben gespeeld met de crew van de boot. De baai waar we ‘s nachts stil lagen was prachtig. Met nog een aantal kleine boten om ons heen zagen we de zon dalen achter de bergen en de sterrenhemel tevoorschijn komen. 

Dag 4 – Padar Island – Kelor Island – Labuan Bajo

De vierde morgen was de ochtend waar ik het meest naar uitkeek. ‘s Ochtends vroeg vaarden we de baai van Padar Island binnen. Terwijl de zon langzaam opkwam, ontbeten we aan boord waarna we in kleine groepjes naar het vasteland van Padar werden gebracht. Om een mooi panoramisch uitzicht te hebben over het prachtige landschap van Pader moet je een hike de berg op maken. Eenmaal boven hadden we maar één reactie: “Wow!”. Het uitzicht over de azuurblauwe zee, de opkomende zon die de landschappen doet verkleuren en de bijzonder gevormde bergen en landschappen zijn werkelijk adembenemend. 

Vanaf Padar Island voeren wij verder richting Kelor Island, maar voordat we hier aankwamen gingen we eerst op zoek naar manta rays. Terwijl onze lokale gidsen hun best deden de manta rays te spotten, genoten wij van het de dolfijnen die voorbij kwamen springen. Na een luid geschreeuw pakte iedereen zijn snorkelspullen en sprong het water in. Tegen de stroming in zagen wij drie manta rays met hun bek open onder ons door zwemmen. Een magisch moment! De onderwaterwereld is hier werkelijk waar een paradijs. 

Bij Kelor Island hadden we de tijd om op het kleine eiland met het hagelwitte strand te chillen en nog even te snorkelen voordat we de route voortzetten naar de eindbestemming Labuan Bajo. Tegen het einde van de middag kwamen we aan in de haven van Labuan Bajo waarna we met een taxi naar ons verblijf vertrokken om na te genieten van een fantastische boottocht. 

Padar Island

Reisorganisaties voor een boottocht van Lombok naar Flores

Via vrienden werden wij getipt over Wanua Adventures en dit is uiteindelijk ook de organisatie geweest waar wij onze boottocht langs de Komodo-eilanden hebben geboekt. Er zijn meerdere reisorganisaties die dezelfde soort boottochten aanbieden. Na wat research hebben wij de conclusie getrokken dat Wanua Adventures, Perama Tour en Le Pirate de best aangeschreven organisaties zijn om deze boottocht bij te boeken. 

de boottocht van lombok naar Flores in foto's

verblijf tips voor Labuan bajo, Flores

CIAO HOSTEL

Labuan Bajo
  •  
TIP

Le Pirate Island

Labuan Bajo
  •  
UNIEK VERBLIJF

Reistips Lombok

Al onze fijne plekken en reistips voor Lombok hebben wij verzameld in een leuke reisblog over Lombok. Onze favorieten stranden en de lekkerste plekken om te eten vind je er allemaal in terug! 

Deel dit bericht:

Picture of Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.

Populair in Lombok

Meer Lombok? Laat je inspireren!