Tips voor het ontdekken van Machu Picchu

Machu Picchu is één van de zeven wereldwonderen. Op internet staan ontelbaar veel verschillende verhalen, maar welk verhaal is het meest betrouwbaar? Het grote aanbod en al deze verschillende verhalen maken een tripje naar Machu Picchu erg verwarrend, ook de soms wat opdringerige verkopers in Cusco dragen hun steentje hieraan bij.

Ik ben zelf wegens tijdgebrek maar één dag in Machu Picchu geweest, echter raad ik je een meerdaagse trip zeker aan. De volgende tips gaan ervoor zorgen dat je zonder onduidelijkheden op deze magisch mooie plek kunt komen!

machu picchu tips

First of all:

Het is belangrijk om te bepalen hoeveel dagen je de Machu Picchu en het daarbij horende gebied wil bezoeken. Reis je voor een onbepaalde tijd en heb je zeeën van tijd, dan is een meerdaagse tour de perfecte optie. De bekendste drie zijn:

 • The famous Inca Trail: deze beroemde trekking laat jou kennis maken met de Peruaanse jungles, de mooie uitzichten en de Inca ruïnes zoals de Wiñaywayna. Deze trekking is maar liefst 43 kilometer lang en brengt jou wandelend naar het hoogtepunt: de Machu Picchu. Tijdens deze trekking hoef je niet in Aguas Calientes te overnachten. Dit is een groot voordeel omdat je niet met duizenden toeristen ’s ochtends naar boven loopt. De prijs van deze vierdaagse trekking ligt tussen de 560 en 660 dollar wanneer je met een groep reist. De tickets voor deze trail zijn tot uiterlijk een half jaar van te voren te boeken.
 • Salkantay Trek: deze trekking is door National Geographic Adventure Travel Magazine verkozen tot een van de 25 beste trekkings ter wereld. Salkantay is een bekende sneeuwpiek op 6264 meter hoogte. De trekking duurt vijf dagen en bevat vier overnachtingen. Tijdens deze trekking leg je kilometers af door de Andes, stomende jungles en besneeuwde bergen. Het is niet nodig om voorafgaand tickets te bestellen, alle touroperators in Cusco bieden deze trekking aan.
 • Jungle trek: de perfecte combinatie tussen trekking en actie. Zo ga je bijvoorbeeld mountainbiken, ziplinen, raften, slapen in de jungle en wandelen langs de Inca Trails. Aan het eind van de trekking bereik je het machtig mooie Machu Picchu. Voor deze trekking betaal je ongeveer 245 dollar per persoon, touroperators in Cusco bieden deze trekking aan.

Op eigen houtje Machu Picchu ontdekken:

Wanneer je de Machu Picchu voor één dag wilt bezoeken kan dit op eigen initiatief zonder dat er een touroperator aan te pas komt. Zelf maakte ik de fout om een twee daagse tour te boeken via een touroperator in Cusco. Dit ging volkomen mis waardoor we onder anderen voor de lunch en het heen en terug vervoer niet op de lijst stonden. Dit konden we uiteindelijk zelf betalen. Daarom helpen de volgende stappen jou dit zelf regelen, waardoor je samen met vele andere de volgende avontuurlijke route aflegt:

 1. Het is verstandig om de dag van tevoren ‘s ochtends vroeg de bus vanuit Cusco naar Hidroelectricas te pakken. Deze busreis duurt ongeveer 6 uur en tickets kun je boeken in Cusco bij een willekeurig reisbureau. Het is aan te raden om uiterlijk om 3 uur ’s middags in Hidroelectricas aan te komen zodat je niet in het donker in Aguascalientes arriveert.
 2. In Hidroelectricas loop je langs de treinrails naar Aguascalientes waar je de nacht zult doorbrengen. Dit is een makkelijke en mooie wandelroute langs een rivier met prachtig uitzicht tussen de bergen. Naast de rails zijn verschillende eettentjes waar de lokale bevolking snacks en drinken verkoopt, dit is handig wanneer je niet liters water wilt mee sjouwen.
 3. Om van Aguascalientes naar de Machu Picchu te komen zijn er 2 verschillende opties:
  • Bus: de eerste bus vertrekt om half 6 ‘s ochtends. Omdat veel reizigers graag als eerste boven willen zijn raad ik je aan om half 5 in de rij te gaan staan. (Wanneer je niet uitgeput de HuaynaPicchu of de Mountain wilt beklimmen, is dit de beste optie. Voor actieve bergbeklimmers is lopen een optie).
  • Lopen: de brug in Aguascalientes, die toegang geeft tot de trappen naar de Machu Picchu, gaat om 5 uur ‘s ochtends open. Ook hier raad ik je aan om half 5 in de rij te gaan staan. (Deze optie duurt een uur tot anderhalf uur, wanneer je als een van de eerste in de rij staat ben je ook hier rond 6 uur boven).

De entree van Machu Picchu gaat om 6 uur open.

Machu picchu tips

Tickets:

 • Machu Picchu

Als je alleen entree voor de Machu Picchu wilt kopen is reserveren niet nodig. Je kunt de dag voor je avontuur in Cusco of in Aguascalientes je kaartje kopen bij het DRC-kantoor. Het bedrag voor de Machu Picchu bedraagt 38 euro.

Locatie Cusco: Avenida La Cultura 238, Condominio Huáscar. Locatie Aguas Calientes: centrale plein.

 • Machu Picchu + Mountain

Wanneer je de berg wilt beklimmen kun je via de officiële website tickets bestellen tot ongeveer 5 dagen van tevoren. De tickets voor zowel de Huaynapicchu en de Mountain met de normale entree kosten 45 euro. In het hoogseizoen, met name juli en augustus, zijn deze tickets snel uitverkocht.

 • Machu Picchu + Huaynapicchu

Heb je ooit de magische berg op een post card gezien? Deze berg geeft een 360 graden uitzicht over de Machu Picchu en is daarom zeker de 45 minuten klim waard. Wanneer je de Huaynapicchu wil beklimmen kun je via bovenstaande site de tickets bestellen. Let op! Deze tickets zijn vaak drie maanden van tevoren uitverkocht in het hoogseizoen, dus wees er op tijd bij. In het laagseizoen is het mogelijk tot twee weken van tevoren deze tickets te boeken.

Machu Picchu passport

Belangrijke tips:

 • Vergeet nooit je originele paspoort. Zonder origineel paspoort kun je geen tickets kopen in Aguascalientes of Cusco.
 • Neem altijd eigen eten en drinken mee, want wat is nou leuker dan picknicken op de Machu Picchu met een betoverend uitzicht? Daarnaast is er maar één restaurant bij de entree van de Machu Picchu. In dit restaurant zijn de prijzen redelijk aan de hoge kant.
 • In Aguascalientes zijn veel hostels, maar in het hoogseizoen (juli en augustus) zijn de meeste hiervan volgeboekt. Daarom wordt het aangeraden om minstens één dag van tevoren te reserveren.
 • Vergeet niet om een ISEC kaart aan te vragen voor je op reis gaat. Deze geeft vele kortingen, ook op de entree naar de Machu Picchu.

Veel plezier bij je bezoek aan dit prachtige wereldwonder!

Laat je inspireren door de wereld van travander

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Hi!

Hi!

Wij zijn Lois en Naomi, de twee avontuurlijke reizigers van Travander. Vanuit onze missie let's travel and wander zijn wij altijd op zoek naar ongerepte, authentieke plekjes en nieuwe ervaringen. Op Travander delen wij al onze persoonlijke reisverhalen, fijne herinneringen en handige reistips.

Volg ons ook online voor je dagelijkse dosis reisinspiratie!

Volg ons op social media

Recente blogposts