Inhoud

Een safari door de Ngorongoro-krater op jouw bucketlist voor Tanzania!

De Ngorongoro-krater, is een vulkaankrater in Tazania waarin je op safari kan. Een echt avontuur voor op je bucketlist. Eentje die je kunt afvinken wanneer je op reis gaat naar Tanzania. 

Een uniekere plek om Afrikaans wild te spotten dan de Ngorongoro-krater is er niet. De Ngorongoro-krater in Tanzania is de plek met de meeste dieren per vierkante meter van Afrika. In de krater leven opvallend veel verschillende dieren, zoals de buffel, olifant, leeuw, nijlpaard, gazelle, de jakhals en nog veel meer. Ga op safari in dit bijzonder mooie en gelukkig goed beschermde gebied. Er staat je een prachtig avontuur te wachten!

ngorongoro krater

Natuurgebied Ngorongoro Conservation Area

Om een safari te kunnen maken door de Ngorongoro-krater zal je het natuurgebied Ngorongoro Conservation Area moeten betreden. De totale oppervlakte van dit natuurgebied is 8.292 vierkante kilometer en is hiermee één van de drie divisies die het Ngorongoro District in de regio Arusha omvatten. In 1959 is het lokale NCA opgericht om de instandhouding van de natuur te bevorderen, de belangen van de inheemse bevoking te beschermen en het toerisme te ontwikkelen. De bescherming van dit natuurgebied is zeer uniek omdat hier het behoud van de natuur is geïntegreerd in de ontwikkeling van de lokale bevolking. 
 
Het belangrijkste kenmerk van de NCA is de welbekende Ngorongoro-krater. In dit gebied zijn de afgelopen jaren meerdere archeologische en paleontologische ontdekkingen gedaan zoals zeer oude menselijke voetafdrukken. Hiermee werd ontdekt dat de mensheid gedurende de oudheid in harmonie leefde met het wild. Het NCA behaalde hierdoor de status van Werelderfgoed in 1979 en werd door UNESCO toegevoegd aan het programma voor mens- en biosfeerreservaat.
ngorongoro conservation area
tanzania nationaal park

Het ontstaan van de krater

Met een diameter van 18 kilometer, een oppervlakte van zo’n 260 vierkante kilometer en een diepte van 600 meter is de Ngorongoro-krater de grootste intacte ingestorte vulkaankegel van de wereld. Na vele onderzoeken denken wetenschappers dat de vulkaan ooit zo hoog zou zijn geweest als de Kilimanjaro (5.895 meter). Zo’n 3 miljoen jaar gelegen zou er een giga-eruptie hebben plaatsgevonden waardoor de krater is ontstaan. Door de jaren heen is de krater gevormd door erosies door wind en regen. De Ngorongoro-krater is gelegen op een hoogte van 2.286 meter.

Ngorongoro
ngorongoro safari

Flora en fauna

Net zo bijzonder als de krater zelf is de flora en fauna van de Ngorongoro-krater. Naar schatting leven er zo’n 25.000 zoogdieren op de kraterbodem waarmee het één van de dichtstbevolkte wildgebieden van Afrika is. De kans om veel wild te spotten is hier dan ook zeer groot. Met name leeuwen; hier vind je namelijk de grootste populatie.
De krater is de thuisbasis van weelderige groene, regenachtige vegetatie maar ook van vele woestijnplanten. De bodem van de krater is zeer vruchtbaar, wat veel graseters trekt. Tijdens de grote migratie trekken veel hoefdieren verder naar nieuwe graslanden. Door de ligging en het gunstige klimaat van de krater is de Ngorongoro-krater ook onderdeel van deze migratieroute. Aan de migratie doen honderduizenden dieren mee. In de periode van de migratie kan het aantal dieren in de krater dan ook verdubbelen. 
Te midden van de krater vind je een gigantisch zoutmeer, een trekpleister voor vele flamingo’s en andere prachtige watervogels. 
tips ngorongoro
ngorongoro meer

Welke dieren kan je hier spotten?

Voor het spotten van de Big-5 ben je in de Ngorongoro aan het juiste adres. Doordat je je hier in één van de dichtstbevolkte wildgebieden bevind, is de kans om veel wild te spotten enorm groot. Zo zagen wij veel leeuwen, olifanten en buffels. Het spotten van luipaarden en neushoorns is net iets lastiger. Waar we de neushoorn in de Serengeti niet zagen, hebben we deze wel meerdere keren in de krater gezien.  

Naast de Big-5 kom je hier ook veel ander wild tegen. Zoals zebra’s, nijlpaarden, gnoes, gazelles, wilde zwijnen, vossen, jakhalzen en struisvogels. Het dier wat je hier niet zal vinden is de giraffe. Door hun lichaamsbouw, lange nek en poten, is het niet mogelijk de steile afdaling te maken. Naast de giraffe zie je er ook geen krokodillen, oribi’s, antilopen en impala’s.  
zebra's tanzania
gnoes tanzania

Op safari in de Ngorongoro-krater

Het maken van een safari door de Ngorongoro-krater zal je waarschijnlijk vroeg in de ochtend of tegen het einde van de middag doen. Dit zijn de beste momenten om het wild in actie te kunnen zien. In verhouding met de uitgestrekte vlakte van de Serengeti is de Ngorongoro-krater vele malen kleiner. Hierdoor heb je aan een safari van een halve dag meer dan genoeg om de adembenemende omgeving in je op te nemen en kennis te maken met de vele diersoorten die hier rondlopen. 

Het is al een spectaculaire ervaring om een safari te maken over de kraterbodem, maar een open jeep maakt de ervaring des te leuker. Je zit veilig binnen in een jeep, maar je hebt wel de mogelijkheid om te staan via het open dak. 

jeepsafari ngorongoro
leeuw ngorongoro

Bereikbaarheid Ngorongoro

Onze reis door de uitgestrekte landschappen van Tanzania startte in Arusha. Vanuit hier reden wij via Lake Manyara richting Ngorongoro Conservation Area. Een rit waar je zo’n 3 uur over doet. Vanaf de entree van het nationale park doe je er zo’n 1 uur over om bij de Ngorongoro-krater te komen. Natuurlijk is dit zeer afhankelijk van de weersomstandigheden in dit gebied, net zo afhankelijk of je zelf of met een georganiseerde groep per bus reist.
Wil je de Ngorongoro op een unieke en snellere manier bereiken, dan kan je ook per vliegtuig(je) naar Manyara Airport vliegen. De mogelijkheden kan je bekijken via Skyscanner, maar houd er rekening mee dat deze vluchten het meest via lokale touroperators in combinatie met safari’s worden uitgevoerd.
kraterrand ngorongoro
krater

Overnachten op de kraterrand

Uniek overnachten doe je op de kraterrand van de Ngorongoro. Er zijn een zevental lodges dicht gelegen bij de krater, maar de ultieme ervaring ontstaat wanneer je vanuit de lodge de krater kan aanschouwen. Eén van onze favorieten is Serena Safari Lodge, prachtig gelegen op de rand van de krater. Een subliem verblijf in een schitterende omgeving.

uniek overnachten rondom de Ngorongoro-krater

Serena Safari Lodge

Ngorongoro
  •  
TIP!

Karatu

Hotels en lodges
  •  

Rhotia Valley Tented Lodge

Karatu
  •  

Ontmoeting met de Masaï

Wanneer je door Tanzania  reist zal een ontmoeting met de Masaï hoogstwaarschijnlijk op de planning staan, zo niet dan raad ik je aan deze alsnog toe te voegen. Een ontmoeting met de lokale inheemse bevolking is zeer indrukwekkend en leerzaam. Tevens is het ideaal te combineren met een bezoek aan de Ngorongoro-krater en de Serengeti.

De Masaï is een nomadenstam die leeft in Tanzania en Kenia. Ze leven volgens hun eigen vertrouwde tradities, hebben een rijke cultuur en elke familie heeft zijn eigen boma. Dit is een klein dorp waar de vader woont met zijn vrouwen. Aan de rechterzijde van vader’s boma woont altijd zijn eerste vrouw, aan de linkerzijde woont zijn tweede vrouw, zijn kinderen en veedieren. Het dorp is afgeschermd met struiken wat ze beschermd tegen roofdieren uit de omgeving.

Het leven als vrouw of man 

Jonge meiden worden al op vroege leeftijd, tussen 12 en 15 jaar, uitgehuwelijkt aan veel oudere mannen. Eenmaal getrouwd verhuist de vrouw naar de boma van haar man. In een boma runt de vrouw het dorp. Ze bouwen de huizen, koken, voeden de kinderen op, zorgen voor de dieren en maken daarnaast sieraden. De taak van de volwassen mannen is eenvoudiger: af en toe verzorgen van de koeien die er rondlopen. 

Voor de jongens gaat het leven anders. Rond hun 18de vertrekken zij richting de uitgestrekte vlaktes van de Ngorongoro en de Serengeti om een zogenoemde Masaï-warrier te worden. In een periode van drie maanden moeten ze met alleen hun uitrusting, mes en hun stok meerdere uitdagingen ondergaan. Het laatste examen is het doden van een leeuw met pijl en boog. Wanneer deze uitdagingen zijn voltooid mag je terugkeren naar je dorp. Ons werd verteld dat deze traditie niet meer zo nauw wordt nageleefd om dat er een stuk minder leeuwen leven.

Onder de mannen bestaat er een soort dans waarmee hun kracht en uithoudingsvermogen wordt gedemonstreerd. Op hun slippers van autobanden springen ze een aantal keer kort de lucht in waarmee er een druk wordt opgebouwd om daarna zeker anderhalve meter de lucht in te gaan. Indrukwekkend om te zien en probeer het vooral zelf!

Een Masaï-dorp bezoeken

Mocht je dus de tijd hebben om een bezoek te brengen aan een Masaï-stam dan zou ik dit zeker doen. Zoek van te voren uit welke stammen niet te toeristisch zijn geworden, een bezoek is leuker wanneer je de enige kleine groep bent die er loopt. Zo krijg je meer mee over de tradities en kan je daadwerkelijk communiceren met de lokale Masaï.

woongebied Masai
masai tanzania
masai

Bezoek de omliggende vulkanen

Naast de Ngorongoro-krater is dit natuurgebied nog meer vulkanen rijk. Er zijn twee andere vulkanen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Dit zijn de zes kilometer brede Empekaai-krater en de 3.700 meter hoge Olmoti, beide kan je alleen met een gids bezoeken. 

De Olmoti krater is relatief vlak waardoor hier veel Masaï-families en dieren leven. De highlight van deze krater is het stromende water wat door de krater loopt en de kleine Munge waterval. De Empakaai-krater is indrukwekkend door het hoge aantal watervogels en het adembenemende uitzicht vanaf de krater.

Beste reistijd om de Ngorongoro-krater te bezoeken

Het hele jaar door is het mogelijk om op safari te gaan en dieren te spotten in de Ngorongoro-krater. Een interessante periode om deze plek te bezoeken is tijdens de migratie die jaarlijks plaatsvind. Rond december trekken de migrerende dieren het nationale park in, waaronder ook de krater in. Ze blijven hangen tot ze in juni weer vertrekken op zoek naar verse graslanden. 

Regenbuien komen hier vooral voor in de periode van maart tot en met mei. Maar houd er rekening mee dat er in de maanden november en december ook onweersbuien kunnen overtrekken.

In de zomermaanden juli en augustus is de Ngorongoro-krater erg druk bezocht. Ondanks dat er een beperking zit op het aantal jeeps wat de krater in mag, wil je liever niet in een jeep-file staan op zo’n bijzondere plek. 

jeepsafari ngorongoro
ngorongoro safari

Wild spotten in de eindeloze vlaktes van de Serengeti

Serengeti betekent in het Swahili ‘eindeloze vlakte’. Met een oppervlakte van 30.000 vierkante kilometer vol savannes en boslandschappen is deze benaming meer dan correct. Op safari door de Serengeti is een waanzinnige ervaring waarbij je grootste avonturen beleefd. Midden in de Serengeti slapen in een tentje? Challenge accepted! 

laat je inspireren door de wereld van travander

Deel dit bericht:

Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.

Meer Tanzania? Laat je inspireren!