Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Oeganda: bucketlist bestemming in Afrika

Het land Oeganda is nog minder bekend onder reizigers, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Oeganda is geen land wat bestaat uit mooie stranden en drukke toeristische trekpleisters. Het land is nog niet toeristisch, wat het juist mooier maakt om zelf alles te kunnen ontdekken. In dit blog deelt gastblogger Puck Peute haar vijf redenen waarom jij naar Oeganda zou moeten reizen.

Lake Bunyonyi Oeganda
Overnachten Lake Bunyonyi

Ontdek de mooie natuur

Oeganda, ook wel omschreven als The Pearl of Africa, zit vol met de mooiste natuurgebieden, van savanne tot jungle. Niet te vergeten dat ook de bron van de Nijl door het land loopt. Mis vooral Lake Bunyonyi niet, dit is één van de mooiste en rustigste plekken in Oeganda. Lake Bunyonyi bestaat uit 29 eilandjes. Zorg er ook voor dat je op één van deze eilandjes overnacht en niet aan de rand van het meer. Je bereikt alles via een kano of per motorboot. Op de meeste eilanden is er geen internet, maar dat is absoluut geen probleem. Je kunt hier, als één van de weinige plekken in het land,  in het meer zwemmen. Er zitten hier namelijk geen krokodillen of nijlpaarden in het meer. Geniet hier dus vooral van, want Oeganda is  geen strandbestemming. 

Oeganda Polaroid

Leer de vriendelijke en vooral nieuwsgierige bevolking kennen

De Oegandese bevolking is heel vriendelijk. In de grote steden iets minder, maar ga vooral naar de kleinere dorpjes om de grotere steden heen. De mensen zijn er heel behulpzaam en vooral nieuwsgierig wanneer er blanke toeristen over straat lopen. Zelf heb ik mijn polaroid camera meegenomen naar deze plekken, wat zorgde voor hele leuke gesprekken met de locals. Iedereen was natuurlijk nieuwsgierig naar wat zo’n camera deed.  Toen ze ontdekken wat je ermee kon doen, wou iedereen graag een foto hebben. Er kwamen zelfs hele gezinnen aangelopen om te vragen of ik een familiefoto wilden maken. 

Tip: wanneer je ergens op bezoek gaat komt het vaak voor dat ze eten aanbieden. Sla dit vooral niet af, want dat kan wellicht als beledigend overkomen. 

hotel tips Oeganda

Rushaga Gorilla Camp

Bugambira
  •  

Le Petit Village Boutique Hotel

Kampala
  •  

Oeganda’s Wildlife

Oeganda heeft genoeg wilde dieren in het land. Ga vooral op safari om de big five te spotten. De beste plek om dit te doen is in Murchison Falls, daar kun je olifanten, leeuwen, luipaarden en buffels vinden. Neushoorns zul je in Oeganda niet meer vinden in de nationale parken, maar alleen nog in het Ziwa Rhico Sanctuary in de buurt van Murchison Falls. Buiten Murchison Falls heeft Oeganda nog een paar andere hele bekende nationale parken, waaronder Queen Elizabeth, Kidepo Valley en Lake Mburo. Kies er vooral voor om een safari te doen van meerdere dagen en combineer dit met een overnachting in het park zelf. Meestal zit dit er bij inbegrepen, maar let hier goed op. Het is namelijk een hele ervaring om vanuit je slaapplek nijlpaarden of dergelijke langs te zien lopen. In het zuiden van Oeganda vind je Bwindi Impenetrable Forest, waar je een trekking naar gorilla’s kunt doen. Ook in Kibale Forest National park kun je chimpansees tracken. Het mag wat kosten, maar het is allemaal dubbel en dwars waard.

Giraffe Oeganda
Olifant Oeganda Safari

De drukte rondom de hoofdstad Kampala

Chaos is zeker hoe je de hoofdstad Kampala kunt omschrijven. In Oeganda zie je heel veel boda boda’s, dit zijn motors waar ze daadwerkelijk alles op vervoeren. Van hele gezinnen naar een grote berg eten of van dieren naar meubels, zo gek als je het maar kan bedenken. Auto’s, boda boda’s en andere voertuigen rijden door elkaar heen en je vraagt je af hoe dit niet fout kan gaan. De wegen in de stad zijn bomvol en je doet er soms uren over om 10 km te rijden in een auto. Ondanks dat het enorm druk is mag je Kampala zeker niet overslaan. Bezoek vooral eens een grote markt, om te zien hoe het daar aan toe gaat. Een andere mooie plek om te bezoeken is de nationale moskee, vanuit de top heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Inheemse stammen

In het noordoosten van Oeganda leven nog verschillende stammen die behoren tot de Karamojong. Het is een heel bijzondere cultuur en die al eeuwen oud is. De hutjes waar deze mensen in wonen zijn vooral gemaakt van materialen uit de natuur, zoals takken. Trouwen in één van deze stammen gaat ook anders dan bij ons. De man betaalt namelijk meer dan 150 koeien om met een vrouw te kunnen trouwen, maar krijgt dan wel een vrouw die rond de 15 kinderen voor hem baart. Er zijn verschillende activiteiten om een stam te bezoeken. Je wordt vriendelijk ontvangen door deze mensen en je kunt een kijkje nemen in het lokale leven. Er wordt ook bijna altijd een traditionele dans opgevoerd, waarbij iedereen mee gaat dansen. Dit vond ik erg leuk om te zien. Een andere activiteit die je kunt doen is mee op jacht gaan met pijl en boog, vallen en speren.

ontdek het continent Afrika

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!