Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Hoe is het om op vakantie te gaan tijdens corona?

De wereld over vliegen om nieuwe plekken te ontdekken is wat wij, maar jij ongetwijfeld ook, het allerliefst doen. Sinds de uitbraak van het coronavirus begin 2020 zullen de reisplannen voor iedereen dan ook flink zijn veranderd. Ondanks dat we al maanden stoeien met onze nieuwe levensstijl hebben we toch nieuwe plekken kunnen ontdekken. Geheel binnen de regels en richtlijnen die door de overheden zijn bepaald. Een goede voorbereiding is nu dan ook belangrijker dan ooit. In dit blog delen wij hoe wij het hebben ervaren om in deze tijd op vakantie te gaan. 

Overal ter wereld zijn er dit moment maatregelen en restricties omtrent reizen. We hopen natuurlijk dat we snel weer zo vrij kunnen rondreizen zoals we voor 2020 gewend waren. Maar voordat het weer zover is, zullen we binnen de huidige maatregelen blijven genieten van onze mooie aardbol. 

Ga goed voorbereid op vakantie: reisadvies per bestemming

Het spontaan boeken van een vliegticket naar een Europese stad of een langdurige reis maanden van te voren voorbereiden zit er even niet in. Maar wat als je toch de behoefte hebt om er tussenuit te gaan? Een extra goede voorbereiding om tijdens corona te reizen is van belang. 

Voordat je vol enthousiasme een reis boekt, is het handig om te controleren of de bestemming reizigers toelaat. Via de interactieve wereldkaart van IATA kan je zien of het land reizigers toelaat en wat de voorwaarden zijn. Nog zo’n handige website om de status van een land te controleren is Covid Controls

Ook de Nederlandse Overheid heeft een website waarop wij het reisadvies per land kunnen bekijken. Via de website Nederland Wereldwijd kan je de reisadviezen bekijken. Door gebruik te maken van kleurcodes wordt er aangegeven hoe veilig het is om naar een land te reizen. Zo kennen we de volgende kleurcodes:

  • Groen (geen bijzondere veiligheidsrisico’s);
  • Geel (let op, veiligheidsrisico’s);
  • Oranje (alleen noodzakelijke reizen);
  • Rood (niet reizen).

Belangrijke reisdocumenten

Wanneer je ten tijden van het coronavirus met het vliegtuig op vakantie gaat is het verplicht om de gezondheidsverklaring van het RIVM ingevuld en uitgeprint bij je te hebben. Zowel op de heen- als op de terugreis. Deze kan je downloaden via deze link

Voor onze vakantie naar Curaçao waren wij bijvoorbeeld verplicht nog een aantal documenten voorafgaand vertrek in te vullen. Denk hierbij aan de immigratiekaart, het PCL-formulier en de uitslag van een negatieve coronatest. Al deze documenten moet je uitgeprint bij je hebben. 

Coronatest voor aanvang van je reis

Op dit moment gelden de maatregelen bij meerdere landen dat je bij aankomst een negatieve coronatest (PCR-test) moet hebben. Het testen op COVID-19 kan in dit geval alleen bij particuliere instellingen omdat je het resultaat als geprint document bij je moet hebben. Boek je net zoals wij een pakketreis bij TUI dan is deze test inbegrepen in de totaalsom van de reis, maar wanneer je losse tickets boekt dan moet je de PCR-test zelf betalen. 

Particuliere instellingen waarbij je de PCR-test kan doen zijn onder andere het Huisartslab, KLM Healtservices, Traveldoctor en bij het Coronalab. Let wel op: dergelijke instellingen kunnen niet garanderen dat een non-COVID-19-verklaring ook daadwerkelijk tijdig voor de aanvang van je reis wordt afgegeven. Ook verschilt de geldigheid van de non-COVID-19-verklaring per land. Sommige landen eisen op dit moment een gezondheidsverklaring die niet ouder is dan 72 uur of 48 uur op het moment van vertrek of aankomst. Dit dien je zelf goed in de gaten te houden bij het maken van een afspraak. 

De dekking van jouw verzekering

Wij raden je aan om voor vertrek naar het buitenland de voorwaarden van jouw reis- en zorgverzekering te checken. Mocht je er namelijk toch voor kiezen om naar een bestemming te reizen waarvan het reisadvies code oranje is, dan zullen er reis- en zorgverzekeringen zijn die bepaalde zaken niet dekken. Zo zullen de meeste verzekeringsmaatschappijen kosten die gerelateerd zijn aan het coronavirus niet dekken (zoals bijvoorbeeld het annuleren van de reis). Maar mocht je op vakantie een ongeval krijgen of worden er spullen gestolen, dan zullen deze kosten hoogstwaarschijnlijk wel gedekt worden. Het is dus heel verstandig om nog even naar de voorwaarden van jouw verzekeringen te kijken vóór het boeken en vertrek. 

Op vakantie tijdens corona: onze persoonlijke ervaring 

Na de intelligente lockdown van begin dit jaar waren er steeds meer bestemmingen in Europa waar wij naartoe konden reizen. We konden zowel met de auto als met de trein en het vliegtuig op vakantie. Begin oktober 2020 namen wij het vliegtuig naar Curaçao voor een heerlijke zonvakantie. Lees hieronder verder hoe wij het hebben ervaren om met het vliegtuig op vakantie te gaan tijdens corona. 

Vakantie Coronatijd
Coronatijd vakantie

Op vakantie met het vliegtuig

Alhoewel ik me niet snel onveilig voel moet ik wel toegeven dat ik het heel prettig vond dat iedereen op de vlucht een mondkapje droeg. Daarnaast wist ik ook dat iedereen die met ons op het vliegtuig naar Curaçao zat kort voor vertrek negatief getest was op COVID-19.

Om in deze tijd goed georganiseerd op reis te gaan hebben wij ervoor gekozen om bij TUI een pakketreis te boeken. Door bij deze reisorganisatie een pakketreis te boeken hadden we recht op bijstand mocht het reisadvies aangepast worden tijdens ons verblijf op Curaçao. De enige twee reisorganisaties waarbij dit momenteel mogelijk is zijn TUI en Corendon. Beiden reisorganisaties hebben een terughaalgarantie. Dit houd in dat er vliegtuigen worden ingezet om haar klanten op bestemming te repatriëren indien noodzakelijk. Het verschil tussen deze twee luchtvaartmaatschappijen is dat je bij TUI met een toestel van TUIfly vliegt en bij Corendon met KLM. 

Maatregelen op Amsterdam Airport Schiphol

De afgelopen maanden hebben we leren leven in een anderhalvemetersamenleving. Een goede en noodzakelijk maatregel als je het mij vraagt. De anderhalvemeterregel is er één die overal op de luchthaven geldt, maar niet volledig wordt nageleefd. Zoals gewoonlijk is men gewend om bij het inchecken in de rij te staan. Ik merkte dan ook dat er van nature toch dicht op elkaar werd gestaan en dat deze maatregel dus niet volledig wordt nageleefd. Wil je deze afstand graag bewaren, geef het dan aan aan de personen achter jou. 

Houd er rekening mee dat overal op de luchthaven een mondkapjesplicht geldt. Het wordt aangeraden om je mondkapje om de vier uur te verwisselen. Op onze vlucht met TUIfly was dit zelfs verplicht. 

Op Schiphol is het een stuk rustiger dan je waarschijnlijk gewend bent. Veel reizigers denken dan ook dat je nu korter voor vertrek aanwezig hoeft te zijn. Het is nooit goed in te schatten hoe lang van te voren je aanwezig moet zijn op de luchthaven, maar juist nu vergt het extra veel tijd om alle documenten te controleren bij het inchecken. Zo kostte het ons 1,5 uur voordat wij waren ingecheckt en door de douane heen waren. 

Persoonlijk vonden wij het boardingsproces positief verandert ten opzichte van voor corona. Zodra de gate wordt geopend wordt iedereen vriendelijk gevraagd om te blijven zitten. Het boarden van het vliegtuig gaat per rijen van vijf. Er wordt gewerkt vanuit de laatste rij naar de voorste rij (met uitzondering van de eerste klasse, families met kleine kinderen en mensen die slecht ter been zijn).

Zit het vliegtuig vol?

Wat we voorafgaand aan onze vakantie naar Curaçao niet had verwacht, is dat het vliegtuig op de heenreis behoorlijk vol zat. Wij vlogen met TUIfly, maar hebben vernomen dat ook de vluchten van KLM naar Curaçao aardig vol zaten. Op de terugweg hadden we dan ook verwacht dat de vlucht weer vol zou zitten, maar in tegendeel. We hadden juist net zoals andere medepassagiers een rij voor onszelf. Dat is natuurlijk altijd een voordeel, maar zeker in deze tijd is dat extra fijn.

Moet je na je vakantie in quarantaine?

Of je na jouw vakantie in quarantaine moet is geheel afhankelijk van het reisadvies op dat moment. Toen wij onze vakantie naar Curaçao boekten was er een geel reisadvies. Volgens het ministerie mag je bij een geel reisadvies het land bezoeken en is er bij terugkomst in Nederland geen quarantaine nodig. 

Voordat je een vakantie boekt, is het aan te raden om het reisadvies voor de desbetreffende bestemming goed in de gaten te houden. Dit kan je doen door regelmatig op de website van het ministerie te kijken waar de reisadviezen regelmatig worden geüpdatet. 

Mocht het zo zijn dat het reisadvies van bijvoorbeeld geel naar oranje wijzigt wanneer jij op bestemming bent, dan wordt er door het ministerie dringend geadviseerd om bij terugkomst in quarantaine te gaan. Op dit moment is het advies voor de quarantaine 10 dagen.

andere handige reistips

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!