Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

De mooiste parken in Ridderkerk om te wandelen

Ridderkerk kent vele schitterende parken. Wanneer je niet uit Ridderkerk komt dan ben je er vast niet bekend mee dat je in dit dorp prachtige gebieden vindt om lekker te wandelen. Laten we dan ook maar direct met de deur in huis vallen. Ik, Lois, ben opgegroeid in Ridderkerk (met hond!) en heb gedurende de 23 jaar dat ik bij mijn ouders thuis woonde Ridderkerk en omgeving goed ontdekt. En aangezien we tijdens deze lockdown aardig wat af wandelen in Rotterdam, kijken we nu ook eens naar Ridderkerk. Je vindt er namelijk zeven prachtige stukken groen. Leuk voor als je een keer in een andere omgeving een wandeling wil maken!

Het leukste park in Ridderkerk: de Gorzen

Als klein kind was De Gorzen één van mijn favoriete parken in Ridderkerk en een onwijs leuke plek om te ravotten in de natuur. Het heuvelachtige Gorzenpark was zo geliefd onder mijn broertje en mij dat we er zelfs eerder voor uit ons bed gingen. Zo konden we hier nog met onze hond spelen voordat we naar school gingen. Het is dan ook een park waar ik nog graag een rondje ga wandelen wanneer ik bij mijn ouders op bezoek ben. Alleen blijf ik nu wel op de paden en zie je me niet meer zo snel de heuvels op en af rennen. Wat er overigens nog wel veel wordt gedaan in dit park door andere sportievelingen. De Gorzen is dan ook een park waar veel bootcamps worden georganiseerd. 

Tijdens een wandeling door het park loop je door verschillende landschappen. Wat bijzonder is voor een park met een grote van 40 hectare. Dit komt omdat De Gorzen voorheen een vuilstort wat uiteindelijk door moeder natuur is getransformeerd tot park. Wil je het park eens goed verkennen, dan raad ik je aan deze wandeling door De Gorzen te volgen waarbij je langs herkenningspunten van de vuilstort komt.

De voormalige landbouwpolder de Crezéepolder

Tussen het dorp Hendrik-Ido-Ambacht en Ridderkerk vind je een waanzinnig mooi natuurgebied. Eentje die ik zelf pas zo’n drie jaar geleden heb ontdekt. De Crezéepolder is een fascinerend park in Ridderkerk. Eb en vloed zorgt ervoor dat het zoete rivierwater hier twee keer per dag het gebied in en uit stroomt. Dit zorgt voor een bijzondere natuurgroei, maar ook voor veel levendigheid. Vogelspotters zullen deze plek dan ook zeker kennen. Elk voorjaar kom ik hier graag terug. Alles staat in bloei en het stikt er van nieuwgeboren kluut kuikens. Het is tevens geen park waar je met de hond ideaal kunt wandelen omdat ze hier verplicht aangelijnd moeten zijn. 

Crezeepolder Wandelgebied
Vogels Crezeepolder
Crezeepolder Ridderkerk

Spot 287 verschillende soorten bomen in Het Reijerpark

Persoonlijk vind ik het erg leuk dat de parken in Ridderkerk zo verschillend van elkaar zijn. In de basis zijn het natuurlijk allemaal parken die bestaan uit wandelpaden, bomen en grasvelden. Maar zoals De Gorzen een oude vuilstort was, is de Crezéepolder een bijzonder stuk getijdennatuur in de drukke randstad en is het Reijerpark uniek door de 287 verschillende soorten bomen die er zijn geplant. Een leuke wandeling is dan ook de bomenroute rondom de vijver, of kies voor een langere natuurwandeling door het Reijerpark.

Wandelen door het Donckse Bos

Nog zo’n uniek park waar je kunt wandelen in Ridderkerk is Het Donckse Bos. Al meer dan 200 jaar is de inrichting van dit park ongewijzigd gebleven. Iets wat niet veel voorkomt. Maar er is nog meer, het Doncke Bos behoort namelijk tot het imposante Huys ten Donck. Hier woont vandaag de dag nog steeds een familie van edele afkomst. Het bos, ook wel de buitenplaats genoemd, is een fijne plek in Ridderkerk voor een wandeling. Niet alleen omdat je hier een stapje terug in de tijd zet, maar ook omdat je tussen twee wijken in zo’n rustgevend plekje vindt. Het is tevens een aanrader voor wie echt kan genieten van een mooi en strak ingerichte tuin!

Nieuw bos- en recreatiegebied het Waalbos

Eén van de nieuwste parken in Ridderkerk is het Waalbos, gelegen in de Ridderkerkse wijk Rijsoord. Een heerlijke plek om eens lekker te gaan wandelen. Pas recent ben ik hier voor het eerst geweest, op een zonnige maar winterse dag. Ik was met name op zoek naar de paarden die je in dit park kunt vinden. Helaas waren deze er niet en heb ik ook niet kunnen vinden wanneer ze er wel zijn. Maar wie weet ben jij wel de gelukkige die ze kunt spotten. Het Waalbos is een park van 200 hectare, dus wie zin heeft in een lange wandeling: this is the place to be. Tevens ook een leuk park om met kinderen naar toe te gaan. Je vindt hier namelijk een kabouterpad.

Waalbos wandelgebied Ridderkerk
Ridderkerk Waalbos wandelen
Waalbos Ridderkerk

Het Oosterpark in Ridderkerk

Eén van de grootste parken in Ridderkerk is het Oosterpark. Een prima uitgestrekt stuk natuur waar je heen kunt gaan voor een lange wandeling. Ik vertelde je al dat De Gorzen tot mijn favoriete parken in Ridderkerk behoort, maar het Oosterpark behoort hier ook zeker toe. Niet alleen ligt dit park dichtbij mijn ouderlijk huis, je vindt in dit park ook een hele leuke kinderboerderij, het pannenkoekenhuis De Pannekoe en een strandje. Er is in dit park in Ridderkerk dus genoeg te beleven!

De Wevershoek: bos en strand 

Op het strandje van de Wevershoek heb ik aardig wat zomers doorgebracht, maar daarnaast ook aardig wat kilometers gelopen door de bossen en over de wandelpaden langs de Waal. Het leuke van dit park is de diversiteit van de natuur, maar ook heel fijn is dat je hier een heerlijke wandeling kunt maken in een uurtje. In feite is er één pad die zowaar als een ronde door het park loopt. Her en der heb je wat vertakkingen om de ronde groter of kleiner te maken, dat is natuurlijk maar net waar je zin in hebt. Langs de rivier de Waal vind je meerdere bankjes waar je op zonnige dagen lekker kunt neerploffen. 

jouw dagelijkse dosis reisinspiratie

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Uitjes Nederland? Laat je inspireren!