Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Reisroute Filipijnen: een afwisselende route langs de prachtige eilanden

Ga jij binnenkort naar de Filipijnen en wil je het maximale uit je reis halen? Volg dan onze reisroute door dit veelzijdige land. De reisroute samenstellen voor je reis is altijd een leuke, maar ook een lastige klus. Zeker in de Filipijnen is een goede voorbereiding wel aan te raden. Met meer dan 7.600 eilanden en uiteenlopende landschappen, zijn er heel veel reisroutes mogelijk in de Filipijnen. Maar één ding is zeker: een aantal van de eilanden met hagelwitte stranden wil je sowieso meepakken! 

De meest populaire eilanden zijn: Palawan, Boracay, Cebu, Bohol, Siquijor en Siargao. In ons blog deel ik onze reisroute van 1 maand langs de Filipijnse eilanden en hoe je deze route het snelst en makkelijkst kunt afleggen.

filipijnen

Bepaal welke eilanden je wilt bezoeken

Als je naar de Filipijnen gaat, is mijn tip om voorafgaand aan je reis te bepalen welke eilanden je wilt bezoeken. Dit is zeker aan te raden omdat niet alle bestemmingen even makkelijk te bereiken zijn. Het land is uitgestrekt, bestaat uit veel eilanden en er zijn niet altijd goede opties voor openbaar vervoer. Het vliegtuig is voor reizigers dan ook het vervoermiddel bij uitstek. Gelukkig zijn er veel interessante en betaalbare verbindingen. Doordat de vliegvelden verspreid over het land liggen, kun je per vliegtuig op vrijwel elk eiland komen! Alhoewel er soms nog wel een bootreis te wachten staat…

Wij hebben ervoor gekozen om al onze bestemmingen in de Filipijnen vooraf te boeken, maar dit hoeft natuurlijk niet! Zelf hebben wij voornamelijk gekeken naar de mogelijke vluchten van eiland naar eiland en hierop onze reisroute gebaseerd. Naast dat het rust geeft om je route al bepaald te hebben voor je reis, bespaar je ook veel geld met het vooraf boeken van vluchten. 

Wij hebben tussen de €40,- en €100,- per persoon betaald voor de binnenlandse vluchten in de Filipijnen. Onze retourvlucht hebben we 3 maanden van tevoren geboekt en de binnenlandse vluchten 2 maanden van tevoren.

de vluchten bepalen

Er zijn meerdere internationale vliegvelden in de Filipijnen, maar de meest voor de hand liggende zijn Manilla Ninoy Aquino Airport en Mactan-Cebu International Airport als je vanuit Nederland vliegt. 

Philippine Airlines is de beste luchtvaartmaatschappij in de Filipijnen. Wij hebben zelf ook gevlogen met Cebu Pacific, maar veel vertraging gehad (8,5 uur vertraging over 2 vluchten). Philippine Airlines zouden wij dan ook eerder aanraden. Wat ook heel leuk is zijn de kleine watervliegtuigen van Air Juan. Met de maatschappij Air Juan vlieg je met maximaal 8 personen naar je volgende bestemming. Wij hebben dit niet gedaan omdat we het vrij duur vonden, maar ik denk dat dit wel een heel bijzondere ervaring zal zijn! 

Air Juan Filipijnen
Air Juan Filipijnen

Onze reisroute door de Filipijnen

Wij zijn vanuit Amsterdam naar Manilla gevlogen en hebben daar onze eerste dagen gespendeerd met de Filipijnse familie van mijn vriend. Een warm welkom, waarna we onze reis vervolgden naar de eilanden. 

Vanuit Manilla zijn we naar San Vicente, Palawan gevlogen. Dit is een nieuw vliegveld op Palawan en heel handig als je bijvoorbeeld naar Port Barton wilt. Veel mensen vliegen naar Puerto Princesa, maar dan moet je nog een aantal uur in de bus zitten om richting Port Barton te gaan. Dit kun je overwegen als je ook graag naar Puerto Princesa wilt. 

Wij hebben vanuit San Vicente een mini van gepakt naar El Nido. Vanuit El Nido zijn we met de boot (Buhay Isla) vertrokken richting Coron. Buhay Isla is een meerdaagse bootexcursie waar je overnacht op onbewoonde eilanden. Dit is echt een geweldige ervaring!

Vanuit Coron zijn we naar Cebu gevlogen, waar we meteen de boot hebben gepakt naar Bohol. Vanuit Bohol zijn we met de boot naar Siquijor gegaan. Onze laatste bestemming was Siargao en hiervoor moesten we vanuit Siquijor met de boot terug naar Cebu. Hier hebben we een nachtje geslapen en toen zijn we vanuit Cebu doorgevlogen naar Siargao; onze laatste bestemming. 

reisroute filipijnen

Onze reisroute voor 1 maand Filipijnen

Reisroute Filipijnen
Reisroute Filipijnen

Onze hoogtepunten tijdens onze reisroute door de Filipijnen

Om alle highlights van de Filipijnen te bezoeken, ben je wel even zoet. Er zijn namelijk zo veel mooie bestemmingen om te ontdekken. Dit zijn een aantal hoogtepunten van de geweldige plekken die wij bezochten tijdens onze reisroute door de Filipijnen: 

ManilLa

Onze reis door de Filipijnen begon in Manilla. Hier bezochten wij de familie van mijn vriend, wat de start van onze reis erg bijzonder maakte. Over Manilla bestaan veel verschillende verhalen. Zo wordt er gezegd dat er in Manilla weinig te beleven is, dat het geen leuke stad is en dat je hier het beste niet al te lang kunt verblijven tijdens je reis. Wij waren daarentegen erg verrast over de chaotische stad. Doordat wij onze tijd in Manilla met de familie hebben doorgebracht, hebben wij het authentieke Filipijnen hier kunnen ontdekken. En het heerlijke Filipijnse eten is hier zeker een hoogtepunt van!

San Vicente

San Vicente vonden wij een onwijs leuke plek tijdens onze reis door de Filipijnen. De locatie is echt adembenemend mooi. San Vicente kent nog weinig toerisme, maar het plaatsje Port Baton ligt er vlakbij en daar is het toerisme nu wel aan het groeien. Eén van de bijzondere plekjes van San Vicente is het 14 kilometer lange zandstrand van Long Beach. Het is een heerlijke locatie om te relaxen en met een beetje geluk ben je misschien wel de enige! 

buhay isla: van El Nido naar Coron 

Eén van de absolute hoogtepunten tijdens onze reis was de Buhay Isla-ecotour. De Buhay Isla-bootexcursie is een boottocht van 3, 4 of 5 dagen. Je kunt zowel van El Nido naar Coron varen, als van Coron naar El Nido. Wij hebben gekozen voor een driedaagje boottocht en voeren van El Nido naar Coron. De driedaagje boottocht kost 15.500 PHP, ongeveer €275,-. Tijdens de boottour stop je op verschillende geweldige punten om te snorkelen en paradijselijke eilanden. De overnachtingen zijn heel basic met niet veel comfort. Het eten daarentegen is heerlijk en de crew op de boot is super vriendelijk. Met Buhay Isla back-to-basic gaan is dan ook 100% de moeite waard. 

Palawan Filipijnen

Siquijor

Opmerkelijk aan het eiland Siquijor is dat de Filipino’s ervan overtuigd zijn dat Siquijor ‘behekst’ is. Zij zien het eiland als een mysterieuze plek van hekserij en voodoo. Deze mythe wordt al eeuwen in stand gehouden en het was dan ook grappig dat wij zelfs door de familie van mijn vriend ‘gewaarschuwd’ werden voor deze plek. Desondanks lieten wij ons natuurlijk niet tegenhouden om dit mooie eiland te bezoeken!

Siquijor is met name door de vriendelijke bevolking en het sfeertje dat heel relaxed is een leuke bestemming op de Filipijnen. Naast heerlijke stranden, is de bekendste highlight op het eiland de Cambugahay watervallen. De Cambugahay watervallen zijn echter ook wel echt een toeristische trekpleister, waardoor wij ervoor hadden gekozen om vervolgens nog op zoek te gaan naar een waterval die vrijwel alleen bekend is bij de locals: de Lagaan Falls. De Lagaan Falls zijn zeker niet zo mooi als de Cambugahay watervallen, maar wij vonden het een fantastische ervaring. Je kunt hier van rotsen glijden en slingeren aan touwen. Wij hebben ons hier makkelijk 2 uur kunnen vermaken!

Wat leuk is om te doen op Siquijor is het huren van een scooter en touren langs de kustlijn en door het groene binnenland. Het is niet nodig om een route uit te stippelen. Het eiland is compact en gemakkelijk te verkennen. Weet je even niet waar je naartoe moet rijden? De behulpzame lokale bevolking wijst je maar al te graag de weg!

De beste reistijd

De beste reistijd om naar de Filipijnen te gaan is lastig te bepalen. Dit komt omdat er meerdere klimaattypen zijn. Mocht je vooraf willen bepalen waar je naar toe wilt gaan, dan kun je hier wel rekening mee houden. Wij zijn in heel februari en begin maart naar de Filipijnen gegaan en dit was volgens de Filipinos zelf de beste reistijd, alhoewel dit voor Siargao niet helemaal opgaat. Volgens de Filipinos is hier april/mei de beste reistijd. 

Over het algemeen genomen zou ik januari t/m mei aanhouden als goede reistijd voor heel de Filipijnen.

Palawan El Nido Coron

Veiligheid in de Filipijnen

Ik heb veel de vraag gekregen of de Filipijnen wel een veilige bestemming is. Mijn antwoord is volmondig ja. Desondanks zijn er wel een aantal eilanden en plekken waar je niet naar toe moet reizen. Check hiervoor de actuele informatie op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kosten voor reizen door de Filipijnen

De kosten voor een reis door de Filipijnen zijn natuurlijk heel persoonlijk, maar wij vonden de Filipijnen goedkoop.

Het is zeker niet het goedkoopste land in Azië, maar nog steeds goed te doen voor backpackers. Hieronder kunnen jullie een overzicht vinden van alle kosten die wij hebben gemaakt. Wij zijn een jong stel en wij wilden graag privacy dus wij hebben ervoor gekozen om overal een eigen kamer te nemen. In de meeste gevallen waren dit accommodaties met airconditioning. 

De goedkoopste optie qua overnachting op de Filipijnen is slapen in dorms. De kosten hiervoor zijn gemiddeld €8,- tot €12,- per nacht.

Het onderstaande kostenoverzicht is gebaseerd op één maand reizen door de Filipijnen voor 2 personen. De gekozen accommodaties waren met name privékamers met airconditioning. De onderstaande kosten zijn per persoon.

Kostenoverzicht Filipijnen: vluchten en accommodaties

Onze favoriete hostels en hotels

Sunset Beach Resort

San Vicente, Palawan
  •  
sfeervol

U Story Guesthouse

Siquijor
  •  
TOP LOCATIE

Love Shack Hostel

Siquijor
  •  
Gezellig

Wij hebben in totaal €4.600,-  (€2.300,- per persoon) uitgegeven aan onze reis (inclusief retourvlucht, binnenlandse vluchten, vervoer, hotels, eten en drinken en alle activiteiten). Wij verbleven tijdens onze reisroute door de Filipijnen één maand in dit prachtige land.

Om een vergelijking te maken met lastminuteprijzen heb ik onderstaande prijzen genoteerd die een vriendin van mij heeft betaald toen ze lastminute (een paar dagen van tevoren) haar vluchten heeft geboekt. 

Last minute prijzen binnenlandse vluchten

  • Manilla – Coron Busuanga: €80,-
  • Puerto Princesa – Boracay (tussenstop op Coron) met Air Juan: €208,-
  • Boracay – Cebu: €50,-
  • Cebu – Siargao retour: €100,-

Inspiratie voor jouw reisroute door de Filipijnen

Ik hoop dat mijn reisroute door de Filipijnen jou heeft geïnspireerd voor jouw reis door dit prachtige land. Start jij jouw reis door de Filipijnen in Manilla? Lees dan ons blog over de chaotische, maar verrassende hoofdstad! 

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Filipijnen? Laat je inspireren!