Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Reistips Krakau: alle tips voor een geslaagde stedentrip op een rij

Krakau is een toffe en indrukwekkende bestemming voor een stedentrip. Tijdens een bezoek aan Krakau maak je kennis met de bewogen geschiedenis, maar ook met het moderne en gezellige stadsleven van nu. Zowel tijdens de zomermaanden als tijdens de wintermaanden heerst er een fijne sfeer in de Poolse hoofdstad. Op zomerse dagen leeft iedereen buiten, de terrassen en parken zijn gevuld met groepen mensen. Het draait dan ook volop om gezelligheid. Maar ook tijdens de wintermaanden zoekt men elkaar op. Zeker tijdens de kerstperiode wanneer het Rynek Glówny plein vol kerstkraampjes staat. Krakau is niet voor niets al meerdere jaren op rij uitgeroepen tot dé beste bestemming voor een stedentrip in Europa. In dit blog delen wij onze reistips voor Krakau!

Krakau reistips

7x reistips om te doen in Krakau

Krakau is een onwijs leuke stad voor een stedentrip in Europa. Je kan er van alles doen en beleven. Voor een stedentrip naar de Poolse hoofdstad heb je zeker drie dagen nodig om de stad te verkennen én Auschwitz te bezoeken. Hierbij onze 7 reistips voor een bezoek aan Krakau:

Ontdek de oude joodse wijk Kazimierz

Zonder twijfel de leukste wijk van Krakau en je vind er ook één van de belangrijkste highlights van de stad. Een bezoek aan de oude Joodse wijk Kazimierz is interessant en gezellig. Interessant omdat je veel kan leren over de geschiedenis en de cultuur. Gezellig omdat deze wijk door de jaren heen is getransformeerd tot een creatieve hotspot met hippe plekken. 

Door de Tweede Wereldoorlog is het aantal joden in de wijk drastisch verlaagd van zo’n 70.000 tot maar 200. Net zo aanzienlijk verlaagd is het aantal synagogen in Kazimierz. Van de 48 wordt er nu nog maar één gebruikt: de Remuh Synagoge. De meest bekende synagoge in Kazimierz is tevens de oudste synagoge van Krakau én Polen: de Stara Synagoga.

Wat wij erg tof vonden aan deze wijk is de ontbijtcultuur die er heerst. Wij vernamen dit van een local tijdens een wandeling door Kazimierz. De volgende ochtend zijn we zelf op pad gegaan en hebben als tip ook nog eens de Chalka geprobeerd. Een leuk gevlochten zoet eibrood, yum!

Lunchen bij Nakryto Kuchnia Polska

Een leuke hotspot is restaurant Nakryto Kuchnia Polska in de wijk Kazimierz. Wanneer je in Polen bent dan moet je natuurlijk ook minstens één keer de lokale keuken proeven. Op tip van locals kwamen wij in dit restaurant terecht. We hadden de laatste tafel in het knusse restaurant en hebben verrukkelijk gegeten. Het gerecht wat ik had (zie foto) was Maczanka krakowska w bulce z tradycyjnej piekarni. Super mals vlees met vers gebakken brood!

  1.  
reistips krakau
hotspot krakau
Kazimierz

Bezoek het bekende marktplein Rynek glówny

Het centrale punt van Krakau is het mooie en zeer grote marktplein Rynek Glówny. Het plein is omgeven met statische gebouwen waar je lekkere restaurants en leuke winkels kunt vinden. Het middeleeuwse uiterlijk van het plein wordt prachtig aangevuld met de Mariakerk aan de zijkant van het plein. Voor een mooi uitzicht over het centrum moet je zeker de toren beklimmen. Vergeet ook niet door de bekende Sukiennice lakenhallen te lopen. Vroeger werden deze hallen gebruikt om handel te drijven, maar nu vind je er vooral winkeltjes met souvenirs. 

stadsplein rynek glowny
stadsplein krakau

Neem een kijkje bij het Wawel kasteel

Het Wawel Kasteel vind je op de gelijknamige heuvel langs de Wisla rivier. Met name de binnenplaats is fantastisch om te zien. De heuvel vormt het hart van Krakau en is daarom voor veel een belangrijke plek in de stad. Tijdens een bezoek aan het Wawel kasteel kan je een kijkje nemen in het koninklijke leven uit de Poolse geschiedenis. 

Wawel kasteel

Proef verschillende smaken wodka 

Polen is natuurlijk bekend om haar wodka. Of je nou wel of geen liefhebber van wodka bent, een wodka-proeverij is echt aan te raden. Ontdek verschillende smaken wodka bij Wodka Cafe Bar!

Wandel langs de rivier Wisla

De twee populaire wijken Kazimierz en Podgorze worden van elkaar gescheiden door de rivier de Wisla. Dit is de langste rivier van Polen die hier, maar ook in Warschau, door de stad loopt. Langs de oever van de Wisla vind je wandelpaden en grasvelden, leuk om even te stoppen en de groene omgeving in je op te nemen.

Krakau Stedentrip

Bezoek Auschwitz en Birkenau

Eén van de donkerste periodes uit de Europese geschiedenis vond plaats net buiten Krakau. De voormalige concentratiekampen Auschwitz en Birkenau zijn wereldwijd bekend, een plek van genocide en terreur. Bij een bezoek aan beiden locaties word je flink met je neus op de feiten gedrukt. Voorheen bestond Auschwitz uit drie complexen: Auschwitz I, Auschwitz II-Birkenau en Auschwitz III-Monowitz. Het laatste complex was één van de grotere werkkampen waar slavenarbeid plaatsvond. 

Vanuit Krakau kan je het hoofdkamp Auschwitz en Birkenau bezoeken. Wij hebben voorafgaand onze stedentrip naar Krakau via Get Your Guide een tour naar beiden kampen geboekt inclusief vervoer en gids. Alternatief is alleen een gids ter plaatse boeken of beide complexe geheel zelfstandig te bezoeken. Het is zeker aan te raden om een gids te boeken die je meeneemt door de complexen. De gids vertelt tijdens het bezoek veel informatie en verhalen, zeer interessant maar houd er rekening mee dat het ook aangrijpend is.

Auschwitz
Auschwitz Krakau
Birkenau
Birkenau stedentrip Krakau

Overnachten in Krakau

Op citytrip naar Krakau en op zoek naar een leuk hotel? De stad kent veel gezellige plekjes om te overnachten. Het historisch Krakau is een stad met een levendig stadscentrum, maar ook pittoreske wijken. Van luxe hotels en appartementen tot aan betaalbare pensions, er is aanbod genoeg voor een verrassende stedentrip naar Krakau. 

mooie accommodaties om te verblijven in Krakau

PURO Krakow Kazimierz

Krakau
  •  

INX Design Hotel

Krakau
  •  

Tyzenhauz Apartments

Krakau
  •  

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!