Alles wat je moet weten voor jouw reis door Colombia

Rondreizen door Colombia staat garant voor een waanzinnig avontuur. Voor ons was Colombia het eerste Zuid-Amerikaanse land wat wij bezochten, en des te meer een verrassing in wat voor cultuur wij terecht kwamen. 

Colombia heeft jou als reiziger onwijs veel te bieden. Zo kan jij je dagen vermaken in één van de grote steden, kun je bijzonder mooie hikes maken door de afwisselende landschappen, bijkomen op één van de Caribische stranden en nog zoveel meer.

Voordat wij op reis gaan doen wij altijd research naar de leukste plekken en de beste tips over de bestemming. In dit blog delen wij de alle informatie die nuttig kan zijn bij de voorbereiding van jouw reis door het prachtige Colombia.

colombia reistips

De beruchte historie van Colombia

Je bent ongetwijfeld op de hoogte van de beruchte historie van Colombia. Een land wat in handen was van drugskartels, waar enorm veel geweld plaatsvond en een land waar je als Colombiaan liever niet geboren werd. De tijd onder invloed van de drugskartels is een tijdperk die een grote stempel heeft gedrukt op het leven van veel Colombianen. 

Medellín

Een stad die de afgelopen jaren veel transformaties heeft doorstaan is Medellín. Deze stad was jarenlang het centrale punt voor de drugshandel. Vanuit Medellín, met name vanuit Comuna 13, was er een ideale verbinding via de snelweg met de westkust van het land. 

Comuna 13 bezoeken tijdens jouw verblijf in Medellín is zeer interessant. Je leert over hoe het er destijds aantoe ging in deze wijk. Bovendien krijg je er meer gevoel bij en respect voor de positieve instelling van de Colombianen. 

tips Medellin Colombia
medellin tips

Hoe veilig is rondreizen door Colombia?

Wij hebben het rondreizen door Colombia als veilig en zeer positief ervaren. Colombia heeft zich de laatste jaren ontwikkeld van een onveilig land, met nadruk op de grote steden, tot een land waar toeristen veilig van het land en de bevolking kunnen genieten. Net zoals in elke grote stad zijn er plekken waar je als toerist wordt aangeraden niet te komen. Ook dit geldt voor de Colombiaanse steden Bogota, Medellín, Cali en Cartagena. Het gaat hier vooral om de buitenwijken van de steden. 

De Colombianen zijn erg vriendelijk en vinden jou als toerist erg interessant. Omdat het toerisme zich de laatste jaren pas aan het ontwikkelen is in dit land, zijn de locals nog erg onder de indruk van ons als toeristen. Een wederzijdse interesse creëert een band tussen jou en de locals, dus ga vooral het gesprek aan en ervaar zelf hoe welkom jij bent in Colombia!

Natuurlijk lees je zo af en toe over de onenigheden in Colombia, maar houd er rekening mee dat dit vaak alleen plaatsvindt bij de grensgebieden en niet in de grotere steden of toeristische plekken. Wil je meer weten over de veilig in Colombia, dan kan je altijd even kijken op website van de Nederlandse overheid.

reistips Colombia
cartagena reistips

Rondreizen door Colombia: vliegen, bus of Uber?

Het reizen tussen de grotere steden, maar ook tussen de kleinere plaatsen in Colombia is goed te doen. Afhankelijk van jouw reisbudget kies je voor reizen met lokale bussen, de wat luxere bussen of misschien zelfs met het vliegtuig. 

Tickets voor de bussen kan je vaak alleen maar kopen op de busstations. Dit betekent dat je op tijd aanwezig moet zijn of voorafgaand aan de busreis een kaartje zal moet kopen. Bij sommige busmaatschappijen kan je ook telefonisch of zelfs online een ticket reserveren, maar een woordje Spaans kunnen spreken is dan wel aan te raden. De wat luxere bussen die rijden tussen de grotere steden zijn vaak wel voorzien van comfortabele stoelen, een toilet en soms zelfs een Wi-Fi verbinding. Langs de kustweg van Palomino tot aan Cartagena kan je ook instappen in de lokale bussen, dit zal een stuk minder comfortabel zijn en je zal soms zelf moeten staan in het gangpad. Natuurlijk ook een bijzondere ervaring om zo te reizen te midden van de locals.

Omdat wij maar drie weken de tijd hadden in Colombia hebben wij ervoor gekozen om twee binnenlandse vluchten te maken. Binnenlandse vluchten in Colombia zijn redelijk goed te betalen wanneer je kan vliegen met VivaAir of Avianca. LINK

Eén van de leukste en tevens herkenbaar vervoer is de metro in Medellín. De Colombianen zijn zeer trots op de metro die de stad met de buitenwijken verbindt. Een connectie in de stad die het mogelijk maakt om veilig en snel binnen de stad te reizen. Opvallend is dat de metro altijd druk, maar zeer schoon is.  

In de grotere steden wordt ook veel gebruik gemaakt van Uber. Houd er alleen wel rekening mee dat het gebruiken de reguliere Ubers illegaal is in Colombia. Je mag alleen Uber gebruiken wanneer je een Uber Black besteld omdat deze geregistreerd zijn. En dan vraag jij je natuurlijk af hoe groot de kans is dat je uit de reguliere Uber wordt gehaald? Het gebeurde ons 2 x in 5 dagen tijd.

.

reizen door Colombia
reistips Colombia

Wat kost rondreizen door Colombia?

Een reisbudget bepalen voor een nog onbekende bestemming is altijd lastig. Daarom hebben wij onze uitgaven tijdens onze drieweekse rondreis door Colombia bijgehouden zodat we je een beetje kunnen voorbereiden. 

Ons dagbudget kwam uit op zo’n € 70,- per dag. In Colombia betaal je met de Colombiaanse Peso, dus omgerekend geef je daar zo’n $ 188.000,- per dag uit. In dit dagbudget zat voor ons het volgende:

 • twee binnenlandse vluchten
 • overnachtingen in goede hostels en hotels
 • twee maaltijden per dag, waarvan zowel eten bij lokale tentjes als eten bij restaurants
 • de vierdaagse trekking naar Ciudad Perdida
 • ritjes met de wat luxere bussen, maar ook lokale bussen
 • dagexcursie naar de Rosario Eilanden vanuit Cartagena
 • gezellige avonden uit
 • een festival in Medellín

Natuurlijk is dit een indicatie en kunnen jouw uitgaven in Colombia anders uitvallen. Op een goedkoper budget rondreizen door Colombia is zeer goed. in ons budget kan goed bespaart worden op accommodaties en misschien meer gebruik maken van lokale bussen waardoor je de kosten van een overnachting en een vliegticket weer uitspaart. 

hike naar ciudad perdida Colombia
tips Colombia reizen

Bereikbaar zijn in Colombia

De afgelopen jaren heeft de regering van Colombia veel geïnvesteerd in het aansluiten van een G4 netwerk. Naast de beschikbare WiFi in accommodaties en restaurantjes kan je een simkaart aanschaffen zodat je (bijna) overal bereikbaar bent. Als je gaat hiken door de jungle dan zal je natuurlijk niet zo goed bereikbaar zijn. 

De grootste providers in Colombia zijn Claro, Movistar en Tigo. Wij hebben gekozen voor Claro omdat je hiermee de grootste dekking hebt in Colombia. Voor een paar euro koop je bij de lokale supermarkt of in een hostel een simkaart. Je kan de simkaart met verschillende pakketten opladen. De meest aantrekkelijke voor reizigers is het kopen van 2 GB data, onbeperkt lokaal bellen, gratis Facebook, WhatsApp en twitter voor ongeveer € 10,-.

Onze favoriete hostels en hotels in colombia

Selina La Candelaria

Bogota
 •  

El Jardin

Salento
 •  

The Somos

El Poblado
 •  

De beste reisperiode voor rondreizen door Colombia

Colombia is een groot land en daarom zijn er dan ook veel hoogteverschillen. Doordat het land zo dicht bij de evenaar gelegen is, kan de temperatuur per plek erg verschillend zijn. In het binnenland zijn er twee droge seizoen, wat tevens de beste reisperiode zijn: december t/m februari en juli en augustus. Deze tijd is het ook aan de Caribische kust het lekkerst en valt er zeer weinig neerslag. 

Wij reisden zelf in oktober, wat door Lonely Planet als ‘disproportional wet’ wordt aangemerkt. Onze reis startte in Bogota waar wij met lange broek en een shirt de dagen doorkwamen. Waarna we steeds meer richting het zuiden en noorden gingen werd de temperatuur steeds warmer. Qua regenval hebben wij alleen tijdens hikes door de jungle te maken gehad met tropische regenbuien. Dat viel dus alles mee!

beste reisperiode colombia
reisperiode Colombia

Reisroute Colombia

Er is zoveel te zien en te doen in Colombia waardoor het bepalen van jouw reisroute door Colombia wel eens wat lastig kan zijn. Wij hebben in drie weken tijd veel van Colombia kunnen zien. Daarom delen wij graag onze reisroute door Colombia ter inspiratie voor jouw reis. 

Deel dit bericht

Hi!

Hi!

Wij zijn Lois en Naomi, de twee avontuurlijke reizigers van Travander. Vanuit onze missie let's travel and wander zijn wij altijd op zoek naar ongerepte, authentieke plekjes en nieuwe ervaringen. Op Travander delen wij al onze persoonlijke reisverhalen, fijne herinneringen en handige reistips.

Volg ons ook online voor je dagelijkse dosis reisinspiratie!

Volg ons op social media

Recente blogposts

Regenpijp schilderen
Regenpijp schilderen