Historisch Delfshaven: waan je in oud Rotterdam

Delfshaven behoort tot de mooie en iconische wijken van Rotterdam met zijn eigen kenmerken. Het stadsdeel Delfshaven behoort niet tot de geijkte plekjes van Rotterdam. Toch is Delfshaven heel gezellig en zijn er veel mooie straten, leuke hotspots en bezienswaardigheden om te ontdekken. Des te meer de reden om onze eigen stad beter te leren kennen en de toerist in eigen stad uit te hangen. Met name historisch Delfshaven is zeker de moeite waard. Hier proef je nog overal de sfeer van vooroorlogs Rotterdam.

Delfshaven Rotterdam

Het historisch hart van Delfshaven

We gaan een stuk terug in de tijd om in de geschiedenis van Delfshaven te duiken. Het mooie, oude gedeelte van Delfshaven zoals wij deze nu kennen is namelijk ontstaan in 1389. Vanuit Delft werd de rivier de Delfshavense Schie gegraven die moest lopen tot de Maas in Rotterdam. Dit zodat de schepen tot Delft konden varen. Rondom de sluis in Delfshaven ontstond een klein dorpje wat tot 1795 onder gemeente Delft viel. 

Door de jaren heen is Delfshaven uitgegroeid tot een prachtige plek in Rotterdam. De haringvisserij, walvisvaart en later ook de jeneverindustrie heeft Delfshaven gevormd tot een welvarende stad. Sinds 1886 behoort Gemeente Delfshaven officieel tot Rotterdam en daar zijn wij als Rotterdammers onwijs trots op. 

De bombardementen op Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn als een zwarte bladzijde uit een dagboek. Een tijd waarin veel te veel van Rotterdam is verwoest, maar waarbij van geluk mogen spreken dat Delfshaven niet is geraakt. Historisch Delfshaven is sinds 1960 dan ook uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht. 

Jachthaven

Tips om te doen in Historisch Delfshaven

De leukste manier om het historisch hart van Delfshaven te ontdekken is door er doorheen te wandelen. Zo kan je op eigen tempo genieten van de prachtige gebouwen, het pittoreske haventje en een lekker drankje of hapje doen bij een van de vele gezellige cafés. Om het echte historisch Delfshaven te ervaren en te leren over de geschiedenis van deze leuke Rotterdamse plek, hebben wij meerdere tips om te doen in Historisch Delfshaven. 

Bezoek de Pelgrimvaderskerk

De Pelgrimvaderskerk is één van de hoogtepunten van het historisch gedeelte van Delfshaven. De oude kerk met haar houten klokkentoren is internationaal bekend om de Pelgrimvaders. De Pilgrim Fathers vertrokken op 1 augustus 1620 vanuit Delfshaven richting Amerika en brachten voor hun vertrek tijd door in deze kerk. Helaas is het op dit moment, door de uitbraak van het coronavirus, niet mogelijk om de Pelgrimsvaderskerk te bezoeken. Houd de website van de kerk in de gaten voor veranderingen in de bezoektijden. 

Neem een kijkje bij het standbeeld van Piet Hein

Piet Hein is geboren in 1577 in Delfshaven en is bekend geworden door zijn verovering van de Spaanse Zilvervloot in 1628. Sindsdien is het een icoon uit Delfshaven en kan je langs zijn geboortehuis en door de Piet Heynstraat lopen. De woning van Piet Hein is te herkennen aan de groene drakenkop bovenaan de gevel.

De molen van Delfshaven

Wanneer je door historisch Delfshaven wandelt kan je de molen niet missen. De Moutmolen, ook bekend als de Distilleerketel, is de enige overgebleven molen in Delfshaven. Voorheen waren er namelijk vijf moutmolens te vinden in Delfshaven. Na een verwoestende brand in 1940 en 44 jaar wachten tot de molen werd herbouwd, kunnen we tegenwoordig deze molen bezoeken. Maak een rondleiding van zo’n 20 minuten om de molen in werking te zien. 

Delfshaven
Delfshaven rotterdam

Drink een biertje van stadsbrouwerij de pelgrim

Stadsbrouwerij De Pelgrim is een Rotterdams begrip. De brouwerij is gevestigd in een prachtig pand langs de gracht van de pittoreske haven en naast de indrukwekkende Pelgrimvaderskerk. Door de jaren heen heeft het pand meerdere functies gehad. Zo heeft er een stadhuis, scoutingvereniging en een politiebureau gezeten. Sinds 9 mei 1996 wordt dit pand uit 1580 gebruikt als de bierbrouwerij voor Rotterdam. Het zelf gebrouwen Pelgrimbier is hier te drinken van het vat en uit de fles, maar je kan er ook van genieten bij diverse horeca in Rotterdam.

Bij Stadsbrouwerij De Pelgrim kan je gezellig zitten en genieten van een lunch, diner of gewoonweg smakelijk borrelen. Tevens is het een zeer toffe locatie voor gezelschappen, rondleidingen, proeverijen en een absolute must-visit wanneer je historisch Delfshaven gaat ontdekken. 

Speel een potje rotterdams streetgolf

Wil je een bezoek aan het historisch hart van Delfshaven uniek maken? Dan is een potje Rotterdams streetgolf de perfecte optie. Proeflokaal De Ooievaar heeft een originele route uitgestippeld met 9 holes, van makkelijk tot moeilijk. Gezellig met vrienden, familie en voor bedrijven. De route brengt je langs de mooiste en bekende plekken van Delfshaven.

overnachten in Delfshaven

Milano Hotel

Delfshaven, Rotterdam
  •  

STROOM

Delfshaven, Rotterdam
  •  
Urban

Ontdek Rotterdam: per Rotterdamse wijk de leukste tips

Op ons reisblog delen wij graag onze liefde voor Rotterdam met jou. Rotterdam is onze thuisbasis waar wij onze tijd doorbrengen wanneer wij niet rondreizen over de wereld. Ook hier zijn wij altijd op zoek naar de leukste plekken. Voor iedereen die snel en makkelijk op zoek is naar fijne plekken in Rotterdam, kan je hier terecht voor een overzicht per wijk. 

Deel dit bericht

Hi!

Hi!

Wij zijn Lois en Naomi, de twee avontuurlijke reizigers van Travander. Vanuit onze missie let's travel and wander zijn wij altijd op zoek naar ongerepte, authentieke plekjes en nieuwe ervaringen. Op Travander delen wij al onze persoonlijke reisverhalen, fijne herinneringen en handige reistips.

Volg ons ook online voor je dagelijkse dosis reisinspiratie!

Volg ons op social media

Recente blogposts