Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Historische tuin Schoonoord: verborgen parel in Rotterdam

Het Park in Rotterdam (bij de Euromast) is één van de parken waar wij dagelijks komen. Het ligt precies tussen ons beiden in, waardoor dit al snel de plek is waar we elkaar ontmoeten voor een fijne wandeling. Je zou dus denken dat we alle plekjes hier wel kennen, maar niets is minder waar. Verborgen achter een 18-eeuwse poort vind je op de Kievitslaan namelijk de Historische Tuin Schoonoord. Wij kwamen hier voor het eerst (!) en we zijn nu al betoverd door dit mooie ‘sprookjesbos’ in Rotterdam. 

Schoonoord: groene oase aan de rand van Het Park

Het park Schoonoord in Rotterdam is een beschermd Rijksmonument en is letterlijk een stille oase in het drukke Rotterdam. Er zijn honderden plantensoorten en er huisvesten onder andere 8 bijenvolken, Japanse karpers in de vijver, een bosuil en ijsvogels. De Historische tuin Schoonoord is een parkje van ongeveer 1,2 hectare groot. Hiermee is het veel kleiner dan het naastgelegen Euromastpark. Maar juist die kleinschaligheid en het verborgen karakter, maken Schoonoord een uniek plekje in Rotterdam om te komen. Het is dan ook een schatkamer voor groenliefhebbers. 

tuin schoonoord
IJsvogel Schoonoord
Schoonoord

Flora en fauna in Schoonoord

De historische tuin Schoonoord is rijk aan flora en fauna. De blikvanger van de tuin is de gigantische Libanonceder uit 1860. Maar ook de vijver in het midden die gevuld is met Japanse karpers springt in het oog. Toen wij de tuin bezochten was het koud en lag er sneeuw, maar wij kunnen ons voorstellen dat het heerlijk is om op één van de bankjes rondom de vijver plaats te nemen. Daarentegen was het met de sneeuw dan wel weer sprookjesachtig mooi! 

Tijdens een wandeling door het parkje kom je langs oude venijnbomen, een Japanse ginko, een vijgenboom, Gunnera-planten, een trompetboom, een vleugelnoot en een Amerikaanse tulpenboom. Sommige bomen in het park zijn wel 200 jaar oud! Ook zijn er 10 bijenkasten (vandaar de bijenvolken!) en een grote volière. Het park is niet druk bezocht, waardoor je zeker een fijn en rustig plekje kunt vinden in de tuin van Schoonoord. 

Rotterdam Park Schoonoord
schoonoord rotterdam
Schoonoord Park

Voormalig Rust en Lust 

De buitenplaats Schoonoord dateert al uit de eerste helft van de achttiende eeuw. Oorspronkelijk heette de tuin ‘Rust en Lust’. Het was gelegen aan de voormalige Nieuwewerksdijk, nu Parklaan 15. In het jaar 1816 kreeg het park de naam Schoonoord. Het omvatte toen een herenhuis, koetshuis, stalling, tuinmanswoning een theehuis en diverse broeikassen. Het theehuis met koepel heeft inmiddels plaats gemaakt voor de Parkflat, maar de tuin is gelukkig nog behouden gebleven en openbaar te bezoeken voor publiek. 

Openingstijden van Schoonoord

De Historische tuin  Schoonoord ligt verscholen aan de Kievitslaan 8. Dit is direct naast Het Park, schuin tegenover de Kunsthal en het Natuurhistorisch Museum te Rotterdam. Het park is 7 dagen per weken geopend van 08:30 tot 16:30. Bij evenementen in Het Park is Schoonoord gesloten. Je kunt je hond meenemen naar Schoonoord, maar wel aangelijnd! 

Ontdek meer plekjes in Rotterdam

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer RotterdamTo do's Rotterdam? Laat je inspireren!