Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Silo Art Tour: een unieke route door de Achterhoek

Heb je al gehoord van de Silo Art Tour in de Achterhoek? Waarschijnlijk (nog) niet, maar laten wij daar snel eens verandering in brengen. Want deze unieke spot te midden van de uitgestrekte weilanden is een bezoek meer dan waard. Hetgeen wat ons zo enthousiast maakt is dat de Silo Art tour geïnspireerd is op een artistieke beweging uit Australië. Onwijs gaaf om te zien dat anderen, net zoals wij, geïnspireerd raken door het buitenland. Wat de Silo Art Tour nou precies is, dat leggen wij je uit in dit blog.

Silo Art Tour Movement

Toen de eigenaresse van Boerderij Westendorp tijdens haar rondreis door Australië, de staat Victoria, een route reed langs de silo’s van de Australische Silo Art Movement raakte ze direct geïnspireerd. De Silo Art Movement is een artistieke beweging waarbij voormalige silo’s op een creatieve, en bovendien kleurrijke manier worden opgeknapt. De silo’s vertellen hier het verhaal van de ooit welvarende graanregio. Met de tijd werden er steeds meer silo’s getransformeerd tot iconische kleurrijke kunstwerken. Dit zorgde ervoor dat de regio onder de inwoners weer geliefd werd, maar tegelijkertijd trok het ook reizigers aan die een onontdekt deel van Australië wilden ontdekken. Waar de regio eerst welvarend was, kwam deze in verval en bloeit nu dankzij de Australische Silo Art Movement weer helemaal op.

Silo Art Tour
Silo Art Tour Achterhoek

Het verhaal achter de vier kleurrijke silo’s in de Achterhoek

Wat ze in Australië kunnen, dat kunnen wij in Nederland ook. Zo gezegd, zo gedaan. Op Boerderij Westendorp is de eerste locatie van de Silo Art Tour uit de Achterhoek te bekijken. De vier kleurrijke silo’s zijn ontworpen door kunstenares Rosalie de Graaf van RoosArt Paintings. Elke silo vertegenwoordigt een generatie uit de Achterhoek en samen vormen ze de hechte Achterhoekse gemeenschap. 

Luca

Op de blauwe silo is het zoontje van de eigenaresse afgebeeld. Luca staat voor de jeugd van de Achterhoek.  Het varkentje, die je ook vaker in de kunstwerken ziet terugkomen, vertelt het verhaal van de boerderij dat een varkenshouderij is. 

Jelle van Gorkom

Op de gele silo zien we olympisch BMX-kampioen Jelle van Gorkom.Hij revalideert op dit moment van een heftig ongeluk en representeert de sport en de veerkracht in de Achterhoek.

Mevrouw Meekes

Op de groene silo zien we een portret van Mevrouw Meekes, een bijzondere vrouw uit de Achterhoek. Op haar 86ste verjaardag (2018) ging ze nog naar de Zwarte Cross waar ze door duizenden mensen werd toegezongen. Ze is daarmee één van de oudste personen die ooit over de festivalbaan heeft gereden. Bij thuiskomst bedankte ze de organisatie via een brief waarin ze deelde dat het haar mooiste verjaardag was. Kort daarna overleed ze. Haar portret draagt uit dat leeftijd geen rol speelt in de Achterhoekse gemeenschap.

Ronnie Degen

Tot slot zien we op de rode silo Ronnie Degen, festivaldirecteur en Normaal-tourmanager. Ronnie Degen organiseert onder andere het populaire Zwarte Cross in de Achterhoek. Hij symboliseert dan ook het ondernemerschap en de evenementen die worden georganiseerd in de Achterhoek.

Jelle van Gorkom Achterhoek
Meeskes Achterhoek

Silo Art Tour – Route door de Achterhoek

In november 2020 is de eerste locatie van de Silo Art Tour in de Achterhoek gerealiseerd op op Boerderij Westendorp in Aalten (Westendorpweg 2). In dit jaar, 2021, worden de overige kunstwerken gerealiseerd op verschillende locaties die de agrarische sector van de regio vertegenwoordigen. Elk kunstwerk wordt ontwikkeld door een afzonderlijke kunstenaar, maar elk kunstwerk vertelt een verhaal over het boerenleven van de desbetreffende plek. Het is dus nog even wachten tot we de gehele route langs alle kunstwerken kunnen rijden, maar wat zijn wij nieuwsgierig naar het eindresultaat! Tot het zover is, houden wij de website van de Silo Art Tour in de gaten, want wij zijn er natuurlijk als één van de eersten bij!

op ontdekking in eigen land

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Uitjes Nederland? Laat je inspireren!