Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Als je op stedentrip naar Hamburg gaat dan heb je ongetwijfeld al gehoord van Speicherstadt. Het is naar onze mening de tofste en meest fotogenieke plek in heel Hamburg. Speicherstadt staat bekend als het grootste aaneengesloten pakhuizen complex van de wereld. Je kunt je dan ook vast voorstellen dat het indrukwekkend is om hier rond te wandelen. De vele bruggen en riviertjes maken het een plek waar je uren kunt spenderen. Ontdek wat je nog allemaal kunt beleven in de Speicherstadt in Hamburg! 

Hamburg’s Speicherstadt op de UNESCO-werelderfgoedlijst

De wijk Hafencity is waar je de iconische rode bakstenen pakhuizen van de Speicherstadt vindt. Maar het is ook de wijk waar historie en moderne architectuur samenkomen. Het welbekende Elbphilharmonie ligt namelijk ook in Hafencity en is dus goed te combineren met een bezoek aan Speicherstadt.

De pakhuizen in Speicherstadt zijn gebouwd tussen 1883 en 1927 op verschillende eilandjes in de rivierbedding van de Elbe. Speicherstadt was voorheen een belangrijke plek in de haven van Hamburg. Producten en goederen die in de haven arriveerden kwamen dan ook vaak via het water de pakhuizen binnen. De bouw van acht bruggen maakte het mogelijk dat de pakhuizen met elkaar verbonden werden en daardoor ook via de straat bereikbaar waren. Tijdens de bombardementen in de oorlog raakten zo’n 50% van de pakhuizen beschadigd, maar deze zijn naderhand grotendeels weer hersteld. 

Tijdens een wandeling door Speicherstadt zul je versteld staan van de unieke kijkjes op de pakhuizen. Het verbaast ons dan ook zeker niet dat Speicherstadt in Hamburg op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, het is er prachtig!

Hafencity Speicherstadt
Tips Speicherstadt
Bruggen speicherstadt

Overnachten in Speicherstadt tijdens een stedentrip Hamburg

Dicht bij de historische pakhuizen, tal van leuke hotspots én bij de moderne architectuur van Hamburg. De Speicherstadt en Hafencity zijn niet alleen leuke plekken om te ontdekken, maar ook om te verblijven tijdens een stedentrip naar Hamburg. Wij delen hieronder de leukste hotels in de Speicherstadt en Hafencity.

Wij vinden persoonlijk 25hours een heel fijn hotel in Hafencity. Je wandelt in 5 minuten naar de Elbphilharmonie en de historische oude binnenstad bevindt zich op 15 minuten. Ook het metrostation (Überseequartier) vind je op 2 minuten lopen. Het hotel past helemaal bij de wijk, want het interieur van het hotel is industrieel met een vleugje retrodesign en knipoog naar de havenindustrie. De kamers zijn erg comfortabel en zijn gemiddeld €150,00 per nacht voor een tweepersoonskamer. 

25hours Hotel Hamburg

Hafencity
  •  

AMERON Hamburg

Speicherstadt
  •  

Hotels in Speicherstadt

Hafencity
  •  

De leukste tips voor een bezoek aan de Speicherstadt in Hamburg

Er zijn nog steeds pakhuizen in Speicherstadt die gebruikt worden ter opslag van producten van over heel de wereld. Denk aan specerijen, koffie en thee, maar het is ook nog steeds de grootste opslaglocatie van Oosterse tapijten. Dit sluit gelijk aan op de leuke dingen die je kunt doen in Speicherstadt.

1. Maak een foto vanaf de Poggenmühlen-Brücke

Je hoeft maar een reisgids over Hamburg open te slaan en je zult foto’s zien van Speicherstadt. Een foto die je veel voorbij ziet komen is die met het Wasserschloss-gebouw erop. Deze foto kun je nemen vanaf de Poggenmühlen-Brücke.

Speicherstadt Hamburg

2. Ga naar het Spicy’s Gewürzmuseum

Met de geschiedenis van Speicherstadt en de opslag van kruiden en specerijen is het vanzelfsprekend dat je hier een specerijenmuseum vindt, namelijk het Spicy’s Gewürzmuseum. In het museum krijg je te zien hoe specerijen en kruiden opgeslagen en verwerkt werden. Maar wat een bezoek aan het museum des te leuker maakt is dat je de kruiden en specerijen ook kunt ruiken en proeven. 

Het museum is in de zomermaanden elke dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur. In de winter is het museum op maandag gesloten en op andere dagen geopend van 11:00 tot 17:00 uur. Entreeprijs voor een volwassene is €6,- (2024). 

3. Bezoek het Speicherstadtmuseum

Wil je meer weten over de geschiedenis van de pakhuizen in Speicherstadt? Dan moet je zeker het Speicherstadtmuseum bezoeken. In dit museum wordt er uitgelegd hoe de handel verliep, waar de goederen vandaan kwamen en hoe producten en goederen verder werden verhandeld. Uiteraard kun je hier ook specerijen, kruiden, koffie, thee en nog veel meer spullen kopen in de museumwinkel. 

Het museum is elke dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur (in het weekend tot 18:00 uur). Entreeprijs voor een volwassene is €5,00 (2024).

4. Drink een kopje koffie in de Speicherstadt Kaffeerösterei

Als echte koffieliefhebbers is dit onze favoriete tip: bezoek de Speicherstadt Kaffeerösterei. Dit is de plek waar je na een wandeling door Speicherstadt kunt genieten van een heerlijke kop koffie. 

De koffiebar is elke dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.

5. Breng een bezoek aan Miniatur Wunderland

Bij Miniatur Wunderland kun je op schaal nagemaakte landschappen bewonderen, maar waar het echt om draait is het grootste modelspoorbaan ter wereld. Uiteraard vind je er een stuk over Hamburg, maar ook nagemaakte landschappen van onder andere Oostenrijk en Zwitserland. Elk kwartier wordt het avond bij Miniatur Wunderland. De lichtjes gaan dan branden en de miniatuurwereld komt tot leven. 

Miniatur Wunderland is elke dag geopend van 09:30 tot 18:00 uur. Entreeprijs is €20,- per persoon.

6. Test hoe heldhaftig je bent in Hamburg Dungeon

Een angstaanjagend bezoek aan de Hamburg Dungeon is misschien niet het eerste waar je aan denkt tijdens een stedentrip naar Hamburg, maar het is wel leuk om te doen. Als je ervan houdt uiteraard. Een bezoek aan de Hamburg Dungeon neemt je mee op reis door de donkere dagen van Hamburg. Een spannende beleving! 

Pakhuizen Hamburg
Speicherstadt tips Hamburg
Speicherstadt

Plan een stedentrip naar Hamburg

Wij bezochten Hamburg in de maand december en dat is wat ons betreft een hele gezellige maand om een stedentrip naar Hamburg te plannen. Je kunt de stad namelijk ontdekken zoals je normaal gesproken ook doet, alleen proef je dan overal de gezellige kerstsferen in Hamburg. Dat neemt niet weg dat we graag nog eens terugkomen in Hamburg in de zomermaanden. Hamburg heeft ons positief verrast en we zijn ervan overtuigd dat jij het ook te gek gaat vinden!

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!