Rondje door het Westland: haal lokale bloemen en streekproducten in huis

Veel publieke parken en stranden in Nederland zijn gesloten. De winkelstraten zijn stil. Restaurants blijven leeg. In de nieuwe werkelijkheid kunnen we niet zomaar even een terrasje pakken, struinen door onze lievelingsstraten in de stad en de toeristische trekpleisters in Nederland bezoeken. Wat we daarentegen wel kunnen, is onze eigen directe omgeving ontdekken. Zo pakte ik afgelopen week mijn fiets en dook ik de Westlandse tuindersdorpen in. Het Westland ligt op zo’n 20 minuten rijden van Rotterdam. Woon je hier in de buurt? Ontdek dan dit mooie gebied, haal mooie bloemen en streekproducten voor in huis en steun de lokale ondernemers!

bergcamp de lier
bloemen bergcamp
Fietstocht door het Westland

Het Westland is tegenwoordig het belangrijkste glastuinbouwgebied van Nederland. Het gebied bestaat uit de dorpen Naaldwijk, ‘s-Gravenzande, Wateringen, De Lier, Monster, Honselersdijk, Poeldijk, Kwintsheul en Maasdijk. Het glastuinbouwgebied wordt ook wel De Glazen Stad genoemd. De streek dankt deze bijnaam aan de assimilatieverlichting in de kassen; ook wel de glazen warenhuizen genoemd. Door deze verlichting in de kassen krijgt de hemel ’s nachts een mooie oranje gloed. Het is in het Westland dan ook nooit echt donker. 

Het Westland is steeds populairder aan het worden onder bezoekers. Het gebied heeft dan ook heel veel mogelijkheden. Je kunt vanuit hier naar de fijne stranden aan de Westlandse kust en wandelen door de duinen, de polders en de gezellige dorpskernen. Ook kun je op steeds meer plekken de kassen van binnen bekijken en de heerlijke streekproducten uit het Westland proberen. 

Een bezoekje brengen aan de kassen is op dit moment misschien iets moeilijker, maar je kunt wel de mooie bloemen, planten en andere lekkere producten in huis halen!

westland monster
westland
Haal plantjes en bloemen van lokale kwekers in huis

Door de wereldwijde coronacrisis is de vraag naar bloemen en planten in heel Europa afgenomen. Nu de sierteeltsector hard wordt getroffen, worden ongekend veel bloemen en planten dan ook weggegooid. Maar de lokale tuindersbedrijven laten zich niet zomaar uit het veld slaan. De hardwerkende ondernemers in het Westland openden massaal stalletjes om de vele bloemen en andere producten die nu niet verhandeld worden, toch aan de man te kunnen brengen. 

Ik mocht binnen kijken bij Bergcamp Kwekerij in De Lier en trof in de kassen een prachtige, kleurrijke bloemenzee aan. Net als vele andere tuindersbedrijven, heeft Bergcamp een stalletje langs de weg geplaatst met mooie bloemen. Bergcamp is gespecialiseerd in het kweken van geraniums, cyclamen en campanula’s. 

Een staycation aan huis: mooie bloemen en planten

bergcamp geraniums
campanula bergcamp

In de tijden van de coronacrisis is het wel zo fijn als je huis en plekje buiten gezellig is. Hier kun je mee beginnen door groen en kleur binnen te halen en naar buiten te brengen. 

Geraniums waren vroeger misschien een beetje oudbollig, maar door de nieuwe rassen en kleuren zijn ze weer helemaal hip. Een voordeel: met veel vocht gaan ze heel lang mee. Geraniums groeien zowel in de tuin als op het balkon makkelijk van april tot de koude oktobermaand! En de campanula’s, daar kun je zelfs meerdere jaren van genieten! Ik heb mijn balkon dan ook mooi aangekleed met kleurrijke campanula’s en geraniums. Je kunt ze vinden bij Bergcamp Kwekerij aan de Oudecampseweg 8 in De Lier

Ook ging ik langs Plantcompany. Deze kwekerij verkoopt leuke ananasplanten voor in huis. Voor luchtzuiverende kamerplanten kun je naar kwekerij Tazz. Chrysanten zijn te koop bij Zentoo. 

bloemen bergcamp
Geniet van smakelijke streekproducten uit het Westland

Naast sierteelt, vind je in het Westland ook veel stalletjes met lokale voedingsproducten. Denk hierbij aan tomaten, druiven, komkommers, paprika’s, kaas, noten en nog veel meer. Op deze pagina vind je een overzicht van de lokale ondernemers met de streekproducten uit het Westland en het adres om de producten af te halen. 

Bloemen, planten en streekproducten bij jou in de buurt

Ook in Oostland in Zuid-Holland (Pijnacker, Berkel en Delfgauw) vind je veel stalletjes met streekproducten uit de glastuinbouw. Met deze fietsroute kom je langs verschillende telers. Deze route is overigens ook goed te doen met de auto. Van tulpen en orchideeën tot pioenrozen en komkommers, je kunt in Oostland van alles vinden. Maar ook in Krimpenerwaard, Noordoost-Brabant, Salland en Westfriesland vind je boerderijen en kwekerijen met stalletjes. Ontdek ze hier

Wil je jouw huis gezellig maken met groen en kleur? Steun dan de sierteeltsector en koop je bloemen en planten langs de weg. En haal direct wat lekkere streekproducten in huis! Zo maak je van deze tijd een fijne staycation

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Hi!

Hi!

Wij zijn Lois en Naomi, de twee avontuurlijke reizigers van Travander. Vanuit onze missie let's travel and wander zijn wij altijd op zoek naar ongerepte, authentieke plekjes en nieuwe ervaringen. Op Travander delen wij al onze persoonlijke reisverhalen, fijne herinneringen en handige reistips.

Volg ons ook online voor je dagelijkse dosis reisinspiratie!

Volg ons op social media

Recente blogposts