Tanzania

best GELEZEN BLOG

reistips tanzania

Tanzania is een unieke reisbestemming. Maak een rondreis door Tanzania in combinatie met een exotische strandvakantie op Zanzibar. Spot per safari de indrukwekkende Big Five in het beroemde Serengeti Nationaal Park en laat je verbluffen door de Ngorongoro-krater. Bezoek je Tanzania aan het begin of einde van het regenseizoen? Laat je dan verwonderen door het grootste natuurspektakel ter wereld: de grote migratie. Ruim een miljoen gnoes en zebra’s denderen dan over de savanne op zoek naar vers gras. Tanzania is de reisbestemming voor de mooiste wildparken, natuur, gamedrives, uitbundig wildlife en tropische stranden op Zanzibar. Ontdek avontuurlijk Tanzania met onze reistips en reisroutes door Tanzania.

Ontdek de wereld met #LetsTravelAndWander en laat je verrassen door de mooiste bestemmingen, 
pure reisinspiratie en een dagelijkse dosis aan bucketlist ideeën. 

Reizen door Tanzania: alles wat je moet weten

Maak een reis door het prachtige Tanzania

Als je een rondreis gaat maken door het grootste land van Oost-Afrika is een goede voorbereiding wel zo belangrijk. Ga je op reis met een organisatie, stippel je zelf jouw reisroute uit of wordt het een combinatie van beiden? Onze reis door Tanzania was onze eerste ervaring met het continent Afrika. En wat een fantastisch avontuur hebben wij beleefd. Aan de hand van onze reistips voor Tanzania hopen wij jou voorafgaand aan je reis te inspireren, maar ook goed te kunnen voorbereiden op wat je te wachten staat. Eén ding is zeker: je reis door Tanzania wordt een waanzinnig avontuur!

Tarangire gazelles

Handige tips voordat je op reis gaat naar Tanzania

Niets is leuker dan bezig zijn met de reisvoorbereidingen voor je aankomende trip. Over sommige bestemmingen is veel informatie geschreven en dus redelijk makkelijk om een route uit te stippelen en leuke accommodaties te vinden. Dit is bij Tanzania niet het geval. Daarom hebben wij al onze handige tips voor een reis naar Tanzania voor jou bij elkaar verzameld. 
Mto Wa Mbu
Dar es Salaam

Visum

Voor een reis naar Tanzania hebben wij als Nederlanders een visum nodig. Deze kan je voordat je naar dit waanzinnige Afrikaanse land reist regelen. Een visum voor Tanzania kan je aanvragen bij het Tanzaniaanse Consulaat in Den Haag, via een visumbureau of via Tanzania Visa (alleen in het Engels). Vanaf het moment dat je visum is toegekend en genoteerd is in jouw paspoort is het visum 90 dagen geldig. Voor het aanvragen van een visum moet je paspoort nog minstens zes maanden geldig zijn na aankomst in Tanzania. 
Een visum voor Tanzania kan je ook verkrijgen bij aankomst in het land, maar houd er rekening mee dat dit waarschijnlijk meer tijd vergt. Online of via het Tanzaniaanse Consulaat is sneller en ook een veiligere optie. 

Vaccinaties

Houd er rekening mee dat je verplicht bent om je te laten vaccineren tegen gele koorts wanneer je wilt reizen door Tanzania. Bij aankomst in Tanzania en Zanzibar hebben wij ons vaccinatieboekje moeten tonen bij de douane. Naast de vaccinatie voor gele koorts is het voor Tanzania aan te raden om je ook te laten vaccineren tegen DTP en Hepatitis A. Laat je informeren door de jouw dokter of de GGD en plan via hun afspraken in als je hiertegen nog niet gevaccineerd bent.

Malariatabletten

In Tanzania komt malaria voor. Het is daarom aan te raden om via de GGD, de huisarts of via een reisdokter malariatabletten te kopen. Zij zullen je op basis van de reisperiode en route een advies geven voor het gebruik van welk malariatablet en voor welk tijdbestek. De bekendste malariatabletten zijn Malarone (dagelijks gebruik) en Lariam (wekelijks gebruik). 
De malariamuggen zijn het actiefst bij zonsopgang en zonsondergang. Het is daarom ook aan te raden om tijdens deze periodes je armen en benen te bedekken. Zorg dat je DEET of ander antimuggenspul bij je hebt. Ook al is je slaaplocatie is voorzien van een klamboe; spray en bedek jezelf goed! 
buffel tanzania

De grote trek

Eén van de grootste spektakels van Tanzania is de grote trek die plaatsvindt in het nationale wildpark Serengeti. De grote migratie is het fenomeen waarbij miljoenen planteneters (met name gnoes en zebra’s) over het land van de Serengeti trekken op zoek naar vers gras en water. De grazers leggen meer dan duizend kilometer af. Dit maakt het de grootste (in aantallen) en langste migratie van zoogdieren te land. Hierdoor behoort het dan ook tot de zeven natuurwonderen van Afrika. Meer informatie over de grote trek en beste reisperiode voor de Serengeti lees je in ons blog over de eindeloze vlaktes van de Serengeti.

Reisbudget

Het vaststellen van een reisbudget voor een reis door Tanzania is afhankelijk van het type reiziger, de activiteiten die je wilt ondernemen, welke nationale parken je wilt bezoeken en of je wel / geen huurauto hebt. 
Om de nationale parken te bezoeken betaal je een fee tussen de $50-$100 per persoon per dag plus eventuele kosten voor de huurauto en lokale gidsen. Wil je overnachten in spectaculaire lodges onder de schitterende sterrenhemel? Reken er dan op dat je zo’n $200 – $600 per nacht kwijt kan zijn. Deze kosten kan je ook drukken door te overnachten op campings. De kosten zullen dan rond de $15 – $50 per nacht liggen. Het lokale leven in Tanzania is zeer goed te betalen. Zo kan je met de lokale bus van Arusha naar Dar es Salaam reizen voor zo’n $15 en eten bij lokale tentjes voor $3. 

Onze reis door Tanzania heeft ons circa €2.500,- per persoon gekost voor een reis van drie weken. Dit komt uit op een budget van €125 per dag. Dit budget is inclusief retourticket Amsterdam – Tanzania, overnachtingen op campings, lodges en hotels, entree tot Serengeti, Ngorongoro, Tarangire en Lake Manyara Nationaal Park, transport voor 2 weken, de ferry naar Zanzibar en alle maaltijden.

reis tanzania
serengeti

De Tanzaniaanse keuken

Tanzania heeft naar onze mening geen bijzondere keuken, maar creëert wel lekkere maaltijden. De standaard gerechten in Tanzania bestaan uit rijst, ugali (maismeel), saus van bladgroeten met een stuk rundvlees, kip of vis. Bekende lokale snacks zijn de patatomelet, samosas, chapatis (soort wraps) en mandazi’s (soort oliebollen). Probeer tijdens jouw reis door Tanzania in ieder geval één keer een lokale snack, bijvoorbeeld wanneer je een bezoek brengt aan de markt. Voor exotischer eten moet je aan de kust zijn bij Dar es Salaam of op het tropische eiland Zanzibar. Hier gebruiken ze veel kruiden om het eten op smaak te brengen.

Kledingtips

Wanneer je door de nationale parken reist, is het aan te raden om verschillende lagen kleding te dragen. Tijdens safari’s vroeg in de ochtend zal je veelal lange broeken dragen met daarop een T-shirt met een vestje of trui. Naarmate je dichter bij de middag komt, loopt de temperatuur op en is het lekker om je vest of trui uit te trekken. Wij hadden veel dunne katoenen kleding bij ons. Dit zit lekker en beschermt ook tegen UV-straling. Maak niet de fout om witte kleding aan te trekken. Zo droeg ik tijdens de safari in de Ngorongoro-krater een witte trui. Die was hierna rood van al het stof. In de nacht kan het koud worden; met name in het Usambara-gebergte. Maar ook in de nationale parken kan het afkoelen. Een goed windjack of warme trui is dus handig om bij je te hebben.
In de steden is het aan te raden om je fatsoenlijk te kleden in verband met de lokale cultuur en religie. Zeer korte broekjes, crop-tops en zicht op decolleté wordt niet overal gerespecteerd en getolereerd. 

waanzinnige verblijven in tanzania

Arusha Coffee Lodge

Arusha
  •  

Ole Seran Luxury Camp

Serengeti
  •  

The Aiyana Resort & Spa

Verani, Pemba Island
  •  

Is reizen door Tanzania veilig?

Wij hebben het reizen door Tanzania al zeer veilig ervaren. De lokale bevolking is zeer vriendelijk en geïnteresseerd in toeristen. Natuurlijk geldt wel, net zoals in andere landen, dat je goed oplettend moet zijn en je netjes moet gedragen ten opzichte van de locals. 
Voor een actueel reisadvies kan je kijken op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ten opzichte van een aantal jaren geleden is de politieke situatie in Tanzania rustig. Het is aan te raden om de grotere steden zoals Arusha en Dar es Salaam ‘s avonds niet alleen over straat te gaan. Draag niet opzichtig dure spullen, dat maakt je namelijk net wat aantrekkelijker voor dieven.
reis tips tanzania
lokale bus

Een goede voorbereiding is het halve werk

Na al deze handige tips ter voorbereiding van de reis naar Tanzania, is het bepalen van de route het leukste om te doen. Voordat wij op reis gaan bestellen we altijd de Lonely Planet van het land. Het zijn informatieve boeken met handige tips voor eettentjes, hotels en handige insights qua lokaal vervoer en activiteiten. Na veel over Tanzania te hebben gelezen hebben wij onze route door dit prachtige land gepland. Een reisroute van drie weken van Arusha naar de nationale parken met een exotische einde op het tropische eiland Zanzibar.

Verblijven op de mooiste stranden van Zanzibar

Zanzibar is dé bestemming voor het ontdekken van prachtige stranden. Wij overdrijven niet als we zeggen dat we hier de mooiste stranden uit ons leven hebben bezocht. Van privé-eilanden tot nog niet zo bekende strandspots, je leest ze in ons blog over de mooiste stranden van Zanzibar.

meer inspiratie voor een reis naar tanzania