Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Met deze tips maak je de mooiste foto’s met je mobiel

Tips om met je mobiel de mooiste foto’s te maken. De mooiste reisplaatjes, die kun je tegenwoordig ook makkelijk schieten met je telefoon. Alhoewel wij graag op pad gaan met onze camera, is dit niet altijd even functioneel. En omdat het sommige mensen verbaast hoe mooi en goed van kwaliteit mobiele foto’s kunnen zijn, delen wij maar al te graag onze tips met jou. Zo kan jij aan de hand van deze tips jouw smartphone-fotografie een boost geven. 

Side note: bij mobiele fotografie gebruiken wij een iPhone X en iPhone 11 Pro. Hierop is de blog dan ook gebaseerd.

Stel scherp op het onderwerp en zorg voor de hoogste kwaliteit 

Het is voor iedereen ongetwijfeld herkenbaar dat niet alle foto’s gemaakt met mobiel even goed van kwaliteit zijn. Soms komt het doordat je onbewust toch te snel ergens een foto van wilt maken. Het gaat dan vooral om de scherpte van een object of persoon. Daarvoor hebben wij een goede tip. Door het onderwerp centraal te houden in de foto wordt er automatisch al iets getriggerd in de mobiele camera om scherp te stellen. Maar wist je dat je door middel van het klikken op het object, of het nou linksboven of rechtsonder in beeld is, je de focus van de mobiele camera verplaatst? Dit is de manier om de mobiele camera een handje te helpen om scherp te stellen op datgene wat belangrijk is.

Zorg dat je mobiel stabiel staat voor de scherpste foto’s

Het is misschien een wat lastigere tip omdat je vaak vanuit losse hand foto’s met je mobiel maakt, maar voor het perfecte plaatje is stabiliteit bij het nemen van een foto ontzettend belangrijk. Twee handen gebruiken is dan ook aan te raden wanneer er geen mogelijkheid is om je telefoon ergens op te zetten.

Houd je lens schoon

Het ligt zo voor de hand, maar het is ook iets wat er geregeld bij in schiet. Desalniettemin is het zo belangrijk om je cameralens (zowel mobiel als camera) schoon te houden. Ongemerkt komt er zoveel viezigheid en stof terecht op je lens. Ook wanneer deze in je broekzak of in een tas zit. Eén aanraking met je vinger en je ziet vaak al zo’n vettige vlek verschijnen. Het is dan ook zo zonde wanneer je de perfecte setting hebt, maar je bij het eindresultaat een wazige vlek op de foto ziet. Om dit te voorkomen hebben wij altijd doekjes bij ons en maken wij voor het schieten van onze foto’s altijd de cameralens schoon.

Houd rekening met de belichting

De sleutel voor het realiseren van de mooiste (reis)foto’s is spelen met de belichting. En dat kun je zelf super makkelijk doen door op je telefoonscherm te tikken wanneer je een foto wil nemen. Door op verschillende plekken te tikken zie je dat het licht automatisch verandert. Je kunt hiervan gebruik maken, maar de belichting ook naar eigen wens bepalen. Dit doe je op de iPhone door het zonnetje (wat verschijnt na het tikken op het scherm) op en neer te bewegen.

Fotografeer op het juiste moment

Een ongeschreven regel is het mijden van de middag bij het maken van foto’s. De zon staat namelijk gedurende de middag te hoog waardoor er te veel belichting is. Hierdoor raken je foto’s te snel overbelicht, wat natuurlijk zonde is. Wij geven dan ook altijd de voorkeur aan ‘s ochtends vroeg of aan de namiddag voor het maken van foto’s. Daarbij doen we wel altijd research. Want per bestemming verschilt het natuurlijk hoe laat de zon opkomt, maar ook weer ondergaat. Kortom: fotograferen wanneer de zon laag staat.

De zon in je rug

We kennen ze allemaal, die foto’s waarop de zon vervormd is of zorgt voor willekeurige gekleurde strepen. Dit komt waarschijnlijk omdat je foto’s neemt tegen de zon in. Niet doen! Een mobiele camera is helaas niet voorzien van een UV-filter om de inkomende lichtstralen te verwerken. Wanneer je foto’s neemt met je mobiel, zorg er dan voor dat je de zon in je rug hebt. Veel beter licht en mooiere kleuren!

reisfoto's mobiel
Belichting foto
Lightroom mobiel
Foto nemen in Lightroom App
Mobiel rasterlijnen
Gebruik rasterlijnen

Gebruik rasterlijnen op je mobiel tijdens het maken van foto’s

Iets waar wij absoluut niet van houden, maar wat we toch zo vaak voorbij zien komen, zijn foto’s met een scheve horizon. Om een scheve horizon op onze foto zoveel mogelijk te voorkomen gebruiken wij rasterlijnen. Door het gebruiken van de rasterlijnen kun je naast het corrigeren van de horizon, ook gemakkelijk een object centraal plaatsen. Ideaal en naar ons inziens één van de belangrijkste tips als het aankomt op fotografie. Dit geldt tevens ook voor fotograferen met een camera. 

Gebruik jij nog geen rasterlijnen? Deze functie kun je op de iPhone als volgt aanzetten: open Instellingen -> Camera -> Onder ‘compositie’ vind je Raster waar je het balkje op groen kunt zetten.

Maak en bewerk je foto’s met Lightroom

Heb je de tijd om het mooiste reisplaatje te schieten, overweeg dan eens om met de Lightroom app een foto te maken. Je kunt in deze app direct spelen met de belichting en kleuren. Over het algemeen gebruiken wij Lightroom als nabewerking, maar het is ideaal om het zo te doen wanneer je voldoende tijd hebt. Zo hoef je de foto niet meer na te bewerken. En dat scheelt dan weer tijd! 

Last but not least: koop een mobiele telefoon met een goede camera!

Het is misschien vanzelfsprekend dat je voor het schieten van mooie foto’s een telefoon met een goede camera moet hebben. Zo is het ook logisch dat de nieuwste iPhone betere foto’s maakt dan een oude iPhone 7. En dit geldt natuurlijk ook voor  Android telefoons. Mocht het je niet uitmaken of je gebruik maakt van een iPhone of Android-telefoon doe dan zeker even research naar welk apparaat de beste camera heeft. Dat is op dit moment de Huawei P30 Pro die gevolgd wordt door de iPhone 12 Pro en Samsung Galaxy S20.

Extra tips voor mobiel fotograferen

Wanneer je op reis bent zijn er een aantal accessoires die je niet kunt missen. Zo beschik je niet altijd over de mogelijkheid om je telefoon op te laden. En helpt het ook niet mee dat de batterijduur van je mobiel halveert wanneer je in een extreem koude of warme omgeving bent. Het bij je hebben van een powerbank is dan ook een echte must-have. Eén van de waardevolste tips, want zonder een opgeladen mobiel kun je de mooiste foto’s wel vergeten!

Als je net zoals wij al jaren gebruik maakt van een iPhone dan ben je ongetwijfeld gewend dat het geheugen van jouw telefoon snel vol raakt. Super irritant wanneer je foto’s aan het maken bent en opeens de melding krijgt dat het geheugen vol is. Een optie om dit te voorkomen is door te investeren in een iPhone waarvan het geheugen 128GB of groter is. En nog een tip is om je iCloud te gebruiken om een back-up te maken van je foto’s. 

Te gekke foto’s maken in of op het water? Ook dat kan met je mobiel. Zorg er dan alleen wel voor dat je een waterdichte hoes hebt. Gebruik de tips uit dit artikel en breng je foto’s tot een nieuw level!

jouw dagelijkse dosis reisinspiratie

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!