Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Vietnam is één van de meest veelzijdige bestemmingen in Zuidoost-Azië. Het is een prachtig land voor het maken van een rondreis. Je kunt er hiken door de rijstvelden van Sapa, op avontuur in de bergen van Ha Giang en kajakken tussen de gigantische rotspartijen van Halong Bay. En dat is zeker nog niet alles. Het is dan ook niet zo gek dat Vietnam op menig bucketlist staat. Wil je gaan reizen of backpacken door Vietnam? Ga dan goed voorbereid op pad. Wij verzamelden de handigste tips zodat jij alles uit je reis naar Vietnam kunt halen!

reisroute vietnam

Reizen naar Vietnam

Ben je er al zeker van dat je op vakantie wilt gaan naar Vietnam, boek dan zo snel mogelijk je tickets. Tegenwoordig hangt er aan intercontinentaal vliegen een aardig prijskaartje, dus hoe eerder je boekt hoe voordeliger het is. Je kunt vanuit Nederland niet rechtstreeks vliegen op Vietnam, maar er zijn zeker wel interessante opties met één tussenstop. 

Gaat je voorkeur wel uit naar een rechtstreekse vlucht dan kun je een vlucht vanaf Frankfurt Airport overwegen, maar dit zal alleen een interessante optie zijn wanneer dit tijd- en prijstechnisch voordeel oplevert. Uiteraard heeft KLM een goed vliegnetwerk vanuit Europa naar Azië, maar luchtvaartmaatschappijen als Turkish Airlines, Emirates en Qatar Airways hebben minstens zo’n goede verbinding. Voor de aantrekkelijke deals kun je het best kijken op Skyscanner.

sapa rondreis vietnam

Reizen door Vietnam

Het leuke aan een rondreis maken door Vietnam is dat je dit op veel verschillende manieren kunt doen. Zo kun je makkelijk met het openbaar vervoer door het land reizen, denk hierbij aan reizen per trein of (nacht)bus. Heb je grotere afstanden die je moet afleggen, dan is het vliegtuig een interessante optie. Een laatste maar zeker niet minste mogelijkheid is zelfstandig per motor door Vietnam reizen. 

Wanneer je vastzit aan een aantal weken vakantie en het maximale uit je reis wilt halen, dan is het aan te raden om eventuele treinreizen en vliegtickets op tijd te boeken.

Met de bus reizen door Vietnam

De makkelijkste en meest voordelige manier om door Vietnam te reizen is per bus. Je kunt overwegen om een open busticket te kopen met bijvoorbeeld 5 stops. Hiermee kun je gedurende een bepaalde periode rondreizen door Vietnam op vertoon van het ticket, mits je voorafgaand een stoel reserveert. Dit ticket geldt uitsluitend voor de busmaatschappij waar je dit ticket koopt.

Wij hebben ervaren dat het makkelijker is om ter plekke een busticket te kopen voor een bepaalde route. Het kopen van een ticket kan namelijk bijna altijd in het hostel of hotel waar je verblijft. Een busmaatschappij die wij hebben ervaren als goed georganiseerd is The Singh Tourist.

Met de trein reizen door Vietnam

Een manier om door een land te reizen waarover wij erg te spreken zijn is reizen met de trein. Waarom? Je legt niet alleen veel contacten met de lokale bevolking die ook per trein reist, maar je ziet ook veel van het land. Reizen met de trein in Vietnam is overigens niet heel goedkoop, maar wel comfortabel. Voor beschikbare routes en type klassen in de trein kun je het beste kijken op 12GoAsia.

Weinig tijd? Boek een vlucht

Als je in relatief korte tijd veel van Vietnam wilt zien, dan is het handig om de grotere afstanden met het vliegtuig af te leggen. Routes die populair zijn om het vliegtuig af te leggen zijn Hanoi – Danang en Danang – Ho Chi Minh City. AirAsia heeft vaak goedkope tickets, maar het is altijd slim om de vliegtijden en prijzen te vergelijken op Skyscanner.

Bezienswaardigheden Ho Chi Minh City
Hanoi Train Street Vietnam

Een visum regelen voor Vietnam

Als je door Vietnam wilt reizen dan moet je over een visum beschikken. Er waren voorheen 2 manieren om een visum te regelen: e-visum en een visum on arrival. Echter is het sinds eind 2022 alleen nog maar mogelijk om door Vietnam te reizen mits je beschikt over een e-visum.

E-visum

Je kunt een e-visum alleen aanvragen via de immigratiedienst of via een lokaal reisbureau. Hiervoor heb je wel een autorisatiebrief nodig. Het is voordeliger om het verkrijgen van een e-visum te regelen via een reisorganisatie in Vietnam dan via een reisorganisatie uit Nederland. Dit komt doordat Vietnamese organisaties de kosten voor de autorisatiebrief laag kunnen houden. Een lokale reisorganisatie die we kunnen aanraden voor het aanvragen van een e-visum is Friends Travel Vietnam

Je kunt met een e-visum maximaal 30 dagen verblijven in Vietnam en 1 keer het land in- en uitreizen. Het bedrag voor het verkrijgen van een e-visum is $25. Indien je langer dan 30 dagen door Vietnam wil reizen, dan is een e-visum niet geschikt voor jou.

Meld je aan voor de Facebookgroep Vietnam Backpackers NL

Wil je sparren met andere reizigers? Dan kun je overwegen om lid te worden van de groep ‘Vietnam Backpackers NL’ op Facebook. Je kunt voorafgaand maar ook tijdens vragen stellen aan andere Nederlanders. Heel handig om informatie op te doen en tips te krijgen. Je kunt je via deze link aanmelden voor de Facebookgroep.

Straatbeeld Saigon
Dagtrip Mekong Delta

De beste periode om te reizen door Vietnam

De beste periode om te reizen door Vietnam verschilt heel erg per bestemming. Dit komt omdat Vietnam een lang en uitgestrekte land is. Onze beste tip voor reizen door Vietnam is dan ook om genoeg lagen in te pakken. Dan kun je je altijd kleden op het weer!

Noord-Vietnam

Het noorden van Vietnam is een bergachtig landschap waar bestemmingen als Sapa, Ninh Binh, Hanoi, Halong Bay en Ha Giang onder vallen. In deze regio ligt de gemiddelde temperatuur lager dan in de rest van Vietnam. Dat het hier koud is merk je voornamelijk gedurende de wintermaanden (januari – maart). In de zomermaanden (juni – augustus) kan het erg warm worden. Kortom, de beste reisperiode voor het noorden van Vietnam is gedurende de maanden oktober tot en met november. Deze maanden heb je namelijk geen last van extreme hitte en ben je het koude weer van de winter nog voor.

Centraal-Vietnam

De temperaturen in de regio Centraal-Vietnam zijn heel het jaar door vrij constant. Het enige verschil dat je hier goed kunt merken is of wel of niet te maken hebt met het regenseizoen. Je hebt hier wel te maken met een piek in de zomer en het regenseizoen. Kans op hevige tropische regenbuien heb je in de maanden september en oktober. De beste periode om door Centraal-Vietnam te reizen is gedurende de maanden februari tot juli.

Zuid-Vietnam

Ook in het zuiden van Vietnam zijn de temperaturen vrij constant en heel aangenaam. Van mei tot en met oktober heerst hier wel het regenseizoen, wat net zoals in Centraal-Vietnam voor flinke regenbuien kan zorgen. De beste reisperiode voor deze regio is van december tot en met maart. Geniet dan het droge seizoen met warme temperaturen!

5 redenen waarom jij door Vietnam wilt reizen

Ben je nog aan het twijfelen om je vliegticket naar Vietnam te boeken? Hierbij 5 redenen om wél dat ticket te boeken!

  • Vietnam heeft een zeer interessante geschiedenis, leer hier meer over tijdens je reis;
  • Je kunt er te gekke avonturen beleven (zoals grotwandelen in Phong Nha);
  • Het land is rijk aan prachtige natuur (Ninh Binh);
  • De grote steden zijn ontzettend chaotisch en sfeervol tegelijkertijd;
  • Rondreizen door Vietnam is heel goed te betalen.

Een georganiseerde rondreis door Vietnam

Heb jij liever dat jouw rondreis door Vietnam volledig voor je is uitgestippeld? Dan kun je het beste het reisaanbod bekijken bij één van de volgende reisorganisaties: Riksja Travel, Van Verre en Koning Aap. Het aanbod varieert van privéreizen tot georganiseerde groepsreizen. Kijk vooral naar wat het beste bij jou past!

Rondreis Vietnam

Van Verre
  •  

Bouw je eigen rondreis

Riskja Travel
  •  

De ideale reisroute door Vietnam

Vietnam is een ontzettend mooi land en dat zul je zonder twijfel gaan beleven wanneer je onze reisroute door Vietnam volgt. Een route waarin drukke en chaotische steden worden afgewisseld met ongerepte natuur. De reisroute is perfect voor als je 3 tot 4 weken de tijd hebt, maar je kunt de route ook inkorten of uitbreiden. Hiervoor geven we in ons artikel over de ideale reisroute door Vietnam ook tips!

Meer Vietnam? Laat je inspireren!

Deel dit bericht:

Picture of Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.