Inhoud

Mijn persoonlijke ervaring: op vakantie naar Curaçao tijdens corona

Op vakantie naar het altijd zonnige Curaçao is waar ik, en ik zal vast niet de enige zijn, in deze gekke tijd enorm veel behoefte aan had. Zeker aangezien we hier in Nederland de herfst alweer hebben verwelkomd. De afgelopen jaren is oktober dé maand geweest dat ik samen met mijn vriend op verre vakantie ging. Zo zijn we vorig jaar naar het verrassende Colombia afgereisd en zouden we dit jaar eigenlijk Zuid-Afrika gaan verkennen. Alhoewel Zuid-Afrika nog even op zich laat wachten hebben we dit jaar alsnog een zeer fijne vakantie gehad op het tropische eiland Curaçao. En dat in deze gekke tijd van corona. 

Curacao vakantie

Met de auto op vakantie binnen Europa of vliegen naar het zonnige Curaçao?

Voordat wij besloten om op vakantie te gaan naar Curaçao keken we naar Europese bestemmingen. Maar omdat de reisadviezen van de Europese landen na de zomervakantie steeds strenger werden, waren we het er dan ook over eens dat het een last minute beslissing zou worden. We keken vooral naar de situatie van Italië, Spanje en Griekenland omdat we zochten naar een warme bestemming in oktober. 

en toen besloten we naar curaçao te gaan

Een goede vriend van ons woont al een tijdje op Curaçao en had inmiddels vernomen dat onze reis naar Zuid-Afrika niet doorging. Tijdens de gebruikelijke videobelletjes kwam een vakantie naar Curaçao ter sprake. Belangrijke vragen vanuit onze kant waren natuurlijk gericht op hoe de situatie daar op dat moment was. Zoals; wat kan je allemaal wel en niet doen, zijn de clubs / bars en restaurants open, is het veilig en zo nog veel meer. De antwoorden op deze vragen lees je vanuit mijn persoonlijke ervaring later in deze blog. De gedachte om naar een zonnige bestemming met witte zandstranden te kunnen én mogen reizen was al bijna doorslaggevend. Voor mij persoonlijk was de doorslaggevende factor om naar Curaçao op vakantie te gaan tijdens corona de zekerheid die TUIfly ons gaf. 

Met TUIfly op vakantie naar Curaçao

Zoals ik net al aangaf was de zekerheid die TUI ons kon geven doorslaggevend om bij deze reisorganisatie onze vakantie te boeken. Aangezien Curaçao niet in Europa ligt, maar zo’n 10 uur vliegen is, was het voor ons belangrijk om te weten hoe TUI zou omgaan wanneer er een onverwachte lockdown op Curacao of in Nederland zou plaatsvinden. Bij het boeken van een pakketreis is de nieuwe COVID Care service van TUI inclusief (op dit moment geldig tot en met vertrek op 31 maart 2021). Dit houdt in dat je wordt gerepatrieerd vanaf de reisbestemming, je COVID-test wordt aangeboden, bij een positieve uitslag op bestemming de medische kosten worden vergoed en indien je op bestemming in quarantaine moet deze kosten ook door TUI worden gedekt. 

Pontjesbrug Willemstad
Willemstad Curacao

Hoe is het om tijdens corona op vakantie te zijn op Curaçao?

Ik ben zelf nooit eerder op Curaçao geweest, dus ik kan helaas niet delen hoe pre-Curaçao is ten opzichte van nu. Wat ik wel kan delen is mijn persoonlijke ervaring over vakantie vieren op Curaçao. En om je niet langer te laten wachten op het antwoord: ik vond het héérlijk. Waarom?

Coronamaatregelen op Curaçao

Iedere toerist die Curaçao binnenkomt is verplicht vóór vertrek een PCR-test (coronatest) te doen en vanzelfsprekend moet de uitslag hiervan negatief zijn. Persoonlijk vond ik het dus erg fijn om te weten dat iedereen waarmee ik in het vliegtuig zat gedurende de voorgaande 72 uur negatief getest was. Op Curaçao zelf ligt het aantal besmettingen laag en is het virus onder controle. Daarbij is er ten tijde van schrijven een limiet ingesteld van 20.000 reizigers per maand. Voorheen lag het aantal reizigers op 40.000 per maand.

Om verspreiding van het virus op het eiland te voorkomen heeft de regering een aantal maatregelen ingesteld. Zo is er sinds 6 oktober 2020 een avondklok van 23:00 – 05:00 uur. Bars en restaurants zijn geopend maar zijn verplicht hun deuren om 22:00 uur te sluiten. In Nederland zijn we inmiddels gewend aan de 1,5e meter samenleving, maar op Curaçao geldt een minimale afstand van 2 meter. Op de luchthaven is het dragen van mondkapjes verplicht. Verder zal je op dit moment nergens te maken hebben met het verplicht dragen van een mondkapje. Mijn advies is om altijd een mondkapje bij je te hebben. 

Tijdens ons verblijf op Curaçao zijn wij meerdere keren benaderd door de lokale GGD. Door middel van een Whatsapp-belletje of chatbericht wordt er gecontroleerd of het virus voorkomt en/of zich verspreid onder toeristen. Dit ervaarde ik als super prettig en raadt jou dus aan altijd te reageren. Zo dragen wij als gasten op het eiland ons steentje bij om de verspreiding van het virus te beperken c.q. voorkomen.

Voor actuele informatie en updates over de richtlijnen op Curaçao kan je via deze link doorklikken naar de website van de regering.

Curacao Bon Bini
Corona Vakantie

De sfeer op Curaçao

Wanneer je op vakantie gaat naar Curaçao heb je dus te maken met een aantal maatregelen. Maar ondanks dat er maatregelen zijn, heb ik de sfeer op het eiland als zeer prettig ervaren. De lokale bevolking is erg blij dat er na de lockdown weer toeristen naar het eiland reizen. Veel zijn geïnteresseerd in wat je de aankomende dagen gaat doen en hoe je Curacao vindt. 

Een groot voordeel van reizen in deze tijd is dat er geen massatoerisme is. Veel bekende hoogtepunten heb je dus vrijwel voor jezelf. Een goed voorbeeld is de Christoffelberg. Wij hebben foto’s gezien dat het bovenop de berg goed druk is en je moet wachten op het nemen van foto’s. Wij waren vrijwel de enige op de top en konden ongestoord foto’s maken én genieten van het uitzicht. Net zoals het bezoeken van de mooie stranden die Curaçao rijk is. Geen massa toeristen, altijd een plekje in de schaduw en volop kunnen genieten van de prachtige omgeving en rust!

Vooral ‘s avonds wanneer je uiteten gaat merk je dat het een stuk rustiger is op het eiland. Waar sommige mensen misschien een restaurant binnen zullen lopen aan de hand van de drukte en de gezelligheid op het terras, is het nu meer een gevoelskwestie. Het kan zomaar voorkomen dat je maar met een aantal andere toeristen in het restaurant aanwezig bent. Tevens zie ik hier ook het voordeel van in: reserveren is niet per se nodig en alle aangeraden hotspots heb ik dus kunnen uitproberen zonder dat deze volgeboekt zaten! 

Wat moet je voorafgaand de vakantie allemaal regelen?

Op vakantie gaan tijdens corona is anders dan we voor de uitbraak van het virus in 2020 gewend waren. Een reis boeken is simpelweg gewoon niet zo makkelijk als voorheen, zeker niet wanneer je buiten Europa reist. Er komt namelijk meer bij kijken dan je denkt. Wat dit precies allemaal is, dat deel ik graag met je in mijn blog ‘op vakantie tijdens corona: waar moet je aan denken?‘.

reisinspiratie voor curaçao

Deel dit bericht:

Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.

Meer Curacao? Laat je inspireren!