Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Costa Rica en haar eco-toeristische bestemmingen

Costa Rica is een klein landje in Centraal-Amerika, maar met 5% van ‘s werelds biodiversiteit hét groene paradijs van de wereld. Ik hoor je denken: 5%, is dat veel? Als je je bedenkt hoe groot de wereld is en dat Costa Rica slechts 0.03% van dit wereldoppervlakte bezit, is dit heel veel! 

In 2015 had ik het geluk om in dit paradijs te wonen en deze biodiversiteit met eigen ogen te zien. Voorafgaand aan mijn vertrek heb ik de nodige research gedaan en wat ik zoal tegenkwam, waren de woorden: eco, natuur, nevelwouden, regenwouden, nationaal parken en andere benamingen voor, hoe zal ik het noemen… groen! Maar waar kun je dit ‘groen’ nou eigenlijk terug vinden?

Het diverse landschap van Costa Rica

Costa Rica is zo divers dat waar je ook heen gaat, je altijd weer versteld staat van iets nieuws. Denk aan een verborgen waterval, een uitgestrekt strand midden in de jungle, een gigantische krater of een afgelegen heetwaterbron. De volgende bestemmingen laten je wegdromen naar ‘s werelds groene paradijs.

natuur costa rica

Drake Bay

Wegdromen in een hangmat bij het geluid van de rondzwierende apen, of wat denk je van: off the beaten path in Drake Bay. Het lijkt cliché, maar wanneer jij afgelegen wilt zijn van de buitenwereld en het echte eco-paradijs van Costa Rica wilt bezoeken, dan is dit de perfecte bestemming. Drake Bay is een klein dorpje in het noordelijke deel van Osa Peninsula aan de Stille Oceaan. Het is één van de meest biodiverse gebieden ter wereld. Van Costa Rica? Nee, je leest het goed: van de wereld!

Drake Bay bereiken

Soms zijn de meest bijzondere plaatsen het moeilijkst te bereiken. Om naar Drake Bay te komen, is een avontuur op zich. Vanuit Palmar Norte rijden taxi’s en bussen die jou 15 km zuidelijker naar Sierpe brengen. In Sierpe staan taxiboten jou op te wachten, die je in 2 uur door de afgelegen jungles naar het dorpje Drake Bay zullen brengen. Het gebied is onderdeel van het noorden van Osa Peninsula en binnen dit paradijsje ligt het ruige regenwoud van het Corcovado National Park.

Corcovado National Park staat bekend als het grootst behouden regenwoud aan de Stille Oceaan en is in het bezit van verschillende bedreigde zoogdieren zoals jaguars, poema’s, witlippekari, and tapirs. Ook komen er verschillende bedreigde vogelsoorten voor zoals de geelvleugelara en de bruine hokko. 

Wil je graag apen spotten? Dit is een van de enige parken in Costa Rica waar je alle vier de soorten kan terugvinden: het doodshoofdaapje, witschouderkapucijnaap, mantelbrulaap en de zwarthandslingeraap.

Naast de avontuurlijke tocht (die je eigenlijk niet mag missen) is er een mogelijkheid voor een snelle binnenlandse vlucht van Drake Bay naar San José, maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.

Monteverde

Anders dan de regenwouden: Monteverde’s nevelwoud is een bekend hotspot voor eco-toerisme en wetenschappers. Via een avontuurlijke weg zul je allereerst Santa Elena bereiken, een klein dorpje dat via een onverharde weg wordt verbonden met het welbekende Cloud Forest Reserve en het niet te vergelijken en zeker aan te raden CuriCancha Reserve.

Monteverde bezit over 2.5% van ‘s werelds biodiversiteit en wordt beschermd door het Tropical Science Center van Costa Rica. Heb je ooit gehoord van de nationale vogel van Guatemala? Voor de Quetzal moet je ook in Costa Rica zijn. Deze kleurrijke en oh zo mooie vogel laat zich horen door zijn lage klokachtige geluid. Zelf had ik niet zo’n goed oor dus ik vond de Quetzal door heel onschuldig bij een gids van een andere groep aan te sluiten. Naast de Quetzal zijn er in Monteverde 30 verschillende soorten kolibries, de kleinste vogelsoort ter wereld, en de bedreigde drielelklokvogel. Naast alle diersoorten zijn er 2.500 soorten planten, waarvan 420 orchideeën.

Wanneer het helder weer is kun je vanuit een van de uitzichtpunten uitkijken op zowel de Stille Oceaan als de Caribische Zee. Ondanks de lange afstanden, in verband met de onverharde wegen, laat dit uitzicht op het oosten en westen je weer even herinneren aan het prachtig kleine Costa Rica.

monteverde Costa Rica
monteverde

Tortuguero

Tortuguero is het domein van de groene zeeschildpad en wordt ook wel ‘de Amazone’ van Costa Rica genoemd. In het Spaans is Tortuguero ‘Land van de schildpad’. Het moerassige en waterrijke park is een belangrijke broedplaats voor deze dieren. Om Tortuguero te verkennen hoef je nauwelijks een stap te zetten. Alles doe je met de boot.

Het park is niet alleen een prachtige plek om schildpadden te zien nestelen. Met een beetje geluk kun je drie verschillende soorten apen door de bomen zien slingeren, luiaards zien ‘luieren’ en toekans, ara’s, kaaimannen en vele prachtige (water)vogels spotten. Een unieke ervaring!

Het is aan te raden om een verrekijker en een camera mee te nemen tijdens de boottocht door de jungle. Je zult je ogen uitkijken!

tortuguero
tortuguero

Arenal

Van luieren in een hangmat aan de kust, naar de vele vulkanische heetwaterbronnen in Arenal. Want wat is er lekkerder dan een hele dag jouw spieren laten rusten na alle wandelingen in een natuurlijk bad, waarbij de hete watervallen over je lichaam stromen? Een heetwaterbron bestaat uit geothermisch verwarmd grondwater uit de aardkorst. Omdat Costa Rica over vijf actieve vulkanen beschikt, zijn deze warmtebronnen een bekende attractie voor ecotoerisme. Een van de bekendste warmtebron is de Tabacon Hotspring, waarbij het water direct afkomstig is van de actieve Arenal vulkaan.

Aan de voet van de welbekende Arenal vulkaan ligt het dorpje La Fortuna. Dit is het perfecte uitgangspunt voor een bezoek aan de vele activiteiten die de omgeving te bieden heeft. Na het ontspannen is het tijd voor avontuur. Op 200 meter hoogte ziplinen over het regenwoud, op dat moment realiseerde ik me: ja Costa Rica is echt ‘groen’!

arenal

Arenal is het eco-paradijs van Costa Rica, dat niet alleen bekend staat om de warmtebronnen, maar ook om de vulkaan zelf. Het was de actiefste vulkaan in Costa Rica vanaf de dramatische uitbarsting in 1968 tot en met 2010. In deze periode trok het vele toeristen aan die ‘s nachts uit bed kwamen voor de prachtige lava show. Voor de lokale mensen was dit een ander verhaal. Veel inwoners vertelde mij dat ze rechtop in bed zaten bij weer een luidruchtige uitbarsting. Toch geeft de slapende vulkaan nog steeds een schitterend beeld die overal bovenuit steekt. Gidsen combineren de dichtbij liggende regenwouden met uitleg over de geschiedenis en de verwoestende uitbarsting van 1968.

Naast dit natuurwonder, is mijn hoogtepunt de La Fortuna Waterfall. Na een intensieve wandeling bereik je deze gigantische waterval. Hierna kun je een verkoelende duik nemen in het koude water. Even doorzetten want met koud bedoel ik echt: ijskoud! Op de terugweg naar La Fortuna en na een intensieve klim van 500 treden kun je er voor kiezen om nog even te stoppen bij de lokale bevolking om een verfrissende kokosnoot te kopen.

Tip: Er zijn tientallen hotsprings rondom Arenal, maar de ene is commerciëler dan de andere. Zelf raad ik jullie de volgende hotsprings aan: Paradise Hot Springs, Tabacon Hotsprings en The Springs.

Unieke ecolodges in fortuna

Arenal Oasis Ecolodge

Fortuna
  •  
topper

Arenal Observatory Lodge

Fortuna
  •  
luxe

Volcano Lodge Thermal

Fortuna
  •  
tip

Ontdek de vulkanen in Costa Rica

Nog meer tijd doorbrengen in dit prachtige land? Jouw reisroute door Costa Rica is niet compleet zonder deze 5 vulkanen te hebben gezien.

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Costa Rica? Laat je inspireren!