Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Vijf vulkanen die je niet mag missen in Costa Rica

Waar denk jij aan bij het voorbereiden van een reis naar Costa Rica? Zijn dit de nevelwouden en regenwouden, de surfstranden of de verschillende wilde dieren? Maar stop, vergeet je nu niet iets? Wat denk je van het vulkanische landschap? Voeg deze vijf vulkanen in Costa Rica absoluut toe aan je reisroute voor een extra bijzondere ervaring tijdens je reis in Costa Rica.

De mooiste vulkanen ter wereld

Costa Rica beschikt over maar liefst 112 vulkanische gebieden, waarvan er vijf als actief worden beschouwt. Dat jij tijdens jouw reis door de groene bebossing met tropische en exotische planten en bomen loopt, heb je te danken aan de vele uitbarstingen en de daardoor vruchtbare aardkorst. Na een dagje inspanning komen de heetwaterbronnen goed van pas voor een totale ontspanning. Ook deze waren er niet geweest als het land niet over de vele vulkanen beschikte.

Geen één vulkaan is hetzelfde. Wanneer je de ene dag door een dorpje loopt met uitzicht op een kegelvormige vulkaan, loop je de andere dag door een regenwoud dat eindigt bij een turquoise kleurige kater. De volgende actieve vulkanen mag je niet niet missen tijdens jouw reis door dit prachtige paradijs.

Arenal

De Arenal vulkaan is een van de jongste vulkanen in Costa Rica. Wel bekend door de vroegere lava shows, maakte dit Arenal één van de populairste bestemmingen in het land. Zelf had ik het geluk om wakker te worden met uitzicht op deze enorme vulkaan. Al lopend door La Fortuna steekt deze kegelvorm overal bovenuit. Sinds 2010 slaapt Arenal, maar de mensen zijn daardoor niet minder enthousiast. De slapende vulkaan is namelijk nog steeds een indrukwekkend plaatje. De lokale bevolking is erg trots op hun gebied en daardoor organiseren vele van hen zelf een route waarbij jij leert over de geschiedenis van deze vulkaan. En wie kan jou beter iets over het gebied vertellen dan de inwoners zelf?

Meer weten over Arenal? Lees dan hier verder.

Arenal Costa Rica
Arenal Vulkaan

Poas

Als je Poas moet beschrijven, dan is dat in één woord: wauw! Deze gigantische krater met een diameter van 1.500 meter is een plaatje op zich. Toen ik mijn nodige research deed zag ik vaak deze turquoise krater voorbij komen, maar dat moment dat je hier zelf staat is niet in woorden te omschrijven. Maar waarom is dit water zo azuurblauw? Dit komt omdat de zuurtegraad van het lake een pH-waarde heeft van minder dan 1. Normaal gesproken ligt de pH-waarde van water rond de 7. Lager dan 7, betekent een hoge zuurgraad. Het water van Poas is dus ook één van de meest ‘zuurlijke’ ter wereld! 

Tip: Het is niet altijd gegarandeerd dat de krater zichtbaar is, omdat deze vaak bedekt is met een wolkenlaag. Vergeet daarom niet van te voren te informeren naar het weer. Gelukkig schoten wij in een keer raak en was er deze dag geen wolk te bekennen.

De Poas vulkaan is onderdeel van het national park en beschikt over een regenwoud met verschillende wandelroutes. Ondanks dat deze vulkaan nog steeds actief is, vond de laatste grote uitbarsting plaats in 1910.

Poas Costa Rica

Turrialba 

Afgelopen september 2016 lag het vliegverkeer rondom de hoofdstad even stil. De vulkaan Turrialba liet toen weer even van zich horen. Straten en huizen kleurden grijs van het as, maar gelukkig bracht deze uitbarsting geen levens in gevaar. Tot 2014 was het mogelijk om naar de top te klimmen maar het park is sindsdien gesloten door de vele uitbarstingen.

Om toch een kijkje van veraf te nemen is het soms mogelijk om de vulkaan te zien vanaf de dichtstbijzijnde Irazu vulkaan.

Overnachten vlakbij de mooie vulkanen in Costa Rica 

Een bezoek aan de indrukwekkende vulkanen in Costa Rica is helemaal uniek als je er vlakbij kunt overnachten. Het luxe hotel El Silencio Lodge & Spa ligt bijvoorbeeld midden in de centrale vulkanische vallei van Costa Rica. Het hotel biedt een 500 hectare groot tropisch privéreservaat en is een prachtige plek voor een fijne vakantie in Costa Rica. 

Ook aanraders zijn: Arenal Observatory Lodge & Spa en Hotel Los Lagos Spa; beiden in de buurt van de Arenal-vulkaan. Arenal Observatory Lodge & Spa wordt omgeven door 348 hectare eigen tropisch regenwoud en beschikt over een vogelreservaat op het terrein met ongeveer 500 verschillende soorten vogels. Hotel Los Lagos Spa ligt pal naast de Arenal-vulkaan. Het schilderachtige uitzicht op de vulkaan is werkelijk verbluffend. 

Accommodaties met uitzicht op de vulkanen

Arenal Observatory Lodge

Fortuna
  •  

El Silencio Lodge & Spa

Toro Amarillo
  •  

Hotel Los Lagos Spa

Fortuna
  •  

Irazu

Op 3.432 meter hoogte ligt de slapende vulkaan Irazu. Deze vulkaan is vanaf San José makkelijk te bereiken, en met een open landschap en helder weer kun je ver weg kijken. Heb je nog nooit een neusbeer gezien? Deze eigenwijze dieren zijn aanwezig en laten zichzelf ook zeker zien. Maar hou je eten goed bij je, want anders ben je het snel genoeg kwijt.

Door de hoogte is dit gebied frisser dan de andere gebieden in Costa Rica. Vergeet daarom geen jas en zonnebrand mee te nemen. Zonnebrand in de kou? Dit was wat er in mijn hoofd omging, totdat de koude wind ervoor zorgde dat ik de zon niet meer voelde en mijn gezicht de dag erna nogal verbrand was.

Tip: dichtbij Irazu ligt het spookachtige ziekenhuis: Sanatorio Duran. Dit ziekenhuis is sinds een paar jaar open voor bezoekers en zeker een aanrader.        

Irazu Costa Rica
Irazu Costa Rica

Rincón de la Vieja 

Jezelf insmeren met modder en afspoelen in de vulkanische hotsprings, of toch liever een middag van rots tot rots over een rivier survivallen? Dit alles is mogelijk in het nationale park van Rincón de la Vieja!

Het vulkanische landschap – en de vele activiteiten eromheen – zijn perfect voor een twee daagse overnachting. Het nationale park beschikt over een regenwoud en verschillende vulkanische activiteiten waar je langs loopt over de houten vlonders. De lava activiteit zorgt ook bij deze vulkaan voor vele hotsprings. Toch slaan veel toeristen dit gebied over door de afgelegen ligging, maar ik raad je dit gebied hierdoor juist aan! Doordat vele toeristen het gebied overslaan, heeft het het unieke karakter behouden. Omdat dit gebied hoog is gelegen, valt er vaak een tropische bui. Vergeet daarom ook niet een paraplu mee te nemen om een warme douche te vermijden.

Benieuwd naar eco-toeristische bestemmingen in Costa Rica? Klik dan hier!

Rincon de la Vieja Costa Rica

Eco-bestemmingen in Costa Rica

Het landschap van Costa Rica is divers en biedt talloze mogelijkheden voor jou als reiziger. Maar wist je dat Costa Rica als klein land in Centraal-Amerika met 5% van ‘s werelds biodiversiteit hét groenste paradijs van de wereld is? Ik hoor je denken: 5%, is dat veel? Als je je bedenkt hoe groot de wereld is en dat Costa Rica slechts 0.03% van dit wereldoppervlakte bezit, is dit heel veel! 

Ontdek zelf de biodiversiteit van Costa Rica en behoud jouw avontuur ‘groen’ met onze tips voor eco-bestemmingen in Costa Rica.

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Costa Rica? Laat je inspireren!