Search
Close this search box.

Inhoud

Hoe bereid je je voor op een wereldreis?

Je hebt besloten dat je een wereldreis gaat maken, maar de vragen spoken door je hoofd: waar moet ik beginnen? Hoeveel moet ik sparen? Hoe kom ik aan alle informatie? Het zijn een aantal vragen die ons veel worden gesteld. Na twee jaar low budget over de wereld te hebben gereisd, hebben wij een hoop informatie verzamelend die wij graag met je delen zodat je goed voorbereid op wereldreis gaan.

Een aantal maanden voor vertrek: de voorbereiding 

Wij begonnen een aantal maanden voor onze wereldreis te fantaseren over wat wij graag zouden willen zien en wat haalbaar was. Bedenk voor je op wereldreis gaat waar je heen wilt gaan en voor hoe lang. Check hier per land hoe lang het visum geldig is. Maak alleen niet de grootste fout die wij onderweg vaak hebben gezien: te veel doen in te weinig tijd! Sommige racen door landen heen om alleen de highlights te zien zonder dat ze het land echt beleven. Natuurlijk zijn de highlights niet voor niets populair, maar er is zoveel meer te zien in een land. 

Bedenk wat je echt wilt zien en plan daar genoeg tijd voor in. Soms moet je andere dingen daarvoor schrappen, want de hele wereld zien in een paar weken, maanden of jaren is jammer genoeg onmogelijk.

Angkor Cambodja

Route en periode bepalen van je wereldreis

Bij een goede voorbereiding op je wereldreis, hoort het bepalen van je route en reisperiode. Zoek uit per land wat de beste tijd is om te reizen en schets je ideale route. Ben je voor een langere tijd aan het reizen, dan lukt het helaas niet altijd om in de perfecte periode ergens te zijn. Elk seizoen heeft echter zijn voordelen. In het regenseizoen valt er bijvoorbeeld veel – soms heel veel – regen, maar dit duurt meestal niet heel de dag en de natuur is dan wel op zijn mooist. 

Kun je geen route bedenken, zoek eens het internet af voor ideetjes en stel zo je eigen route samen. Als je de mogelijkheid hebt: bind je niet vast aan een route maar onthoud de plaatsten die je echt niet wilt missen. De route tijdens het reizen kan zomaar veranderen. Zo zijn wij vaak van onze route af geweken door geweldige verhalen van andere reizigers, over dat ene plaatsje waar je geweest moet zijn. Het mooiste is dat je niet aan een ticket vastzit en de ultieme vrijheid hebt!

Hoeveel moet ik sparen voor een wereldreis?

Een vraag die ons altijd wordt gesteld: hoeveel moet je sparen voor een rondreis? Hoe weet je nu hoeveel je moet sparen? Ons antwoord is: dat weet je niet! Er zijn veel factoren die bepalen hoeveel geld je meeneemt voor je reis of vakantie. Stel jezelf eerst een paar vragen. Hou je van luxe of ben je meer een back-to-basic type? Slaap je liever in een mooi hotel of gezellig met anderen in een hostel? Wat wil je allemaal gaan doen op reis? Denk bijvoorbeeld aan excursies. Reis je alleen of met meerdere personen? Zo kun je bijvoorbeeld een accommodatie delen met je reispartner. Hoe reis je? Ga je lekker treinen, pak je de bus of liever toch een vliegtuig?  

Om je toch een beetje een richtlijn te geven vind je hieronder een indicatie:

Azië: € 15,- per dag

Australië: € 30,- per dag

Nieuw Zeeland: € 30,- per dag

Bovenstaande bedragen zijn een gemiddelde uitgave per persoon per dag, gebaseerd op onze low budget reis. Dit is inclusief lokaal transport (exclusief vliegtickets en autohuur), eten, accommodatie en extra’s.

Hoe spaar ik voor mijn reis?

Beoordeel aan de hand van bovenstaande punten wanneer je weg wilt gaan. Bereken hoeveel je mee wilt nemen en hoeveel tijd je nodig hebt om het bedrag bij elkaar te sparen. Wees creatief met je geld, hoeveel heb je nu echt nodig per maand voor alle extraatjes? Kan het misschien goedkoper?  Kun je nog dingen verkopen die je niet meer gebruikt? Wat bij ons hielp is om voor alles een geldpotje te maken. Zo heb je een overzichtelijk beeld van wat er in en uitgaat. En is het soms een beetje lastig? Geloof ons: het is elke euro waard, you can do this!

Hoe en wat moet ik regelen voordat ik vertrek?

Waar moet je allemaal aan denken en wat moet je regelen voordat je vertrekt? Heb je een lege muur? Erg leuk om heel je voorbereiding uit te stippelen. Wij hingen een grote wereldkaart op met onze route en handige lijstjes voor dingen die wij nog moest regelen. Naast de wereldkaart hing een kalender waarop wij de dagen afkruiste tot ons vertrek! Is het even lastig met sparen, dan kunnen deze dingen je weer net dat beetje motivatie geven!

Paspoort

Check tot wanneer je paspoort geldig is. Voor sommige landen moet je paspoort bij aankomst nog 3 of 6 maanden geldig zijn.

Vaccinaties

Check je zorgverzekering want grote kans dat er vaccinaties (deels) worden vergoed. Wacht niet te lang met een afspraak maken, sommige vaccinaties moet je al een aantal maanden voor vertrek hebben. Zie de website van de GGD voor de meest recente informatie.

nusa lembongan

Inschrijving Nederland

De geschreven, maar voor veel (zelfs voor sommige instanties), onbekende regel in de Nederlandse wet is het in- en uitschrijven in Nederland.

Ben je langer dan 4 maanden woonachtig in Nederland dan ben je verplicht om je in te schrijven in Nederland. Heb je een Nederlands paspoort en verblijf je langer dan 8 maanden buiten Nederland dan ben je verplicht om je uit te schrijven in Nederland.

Wat houdt dit precies in? Ben je van plan om een lange reis te maken dan moet je je dus officieel uitschrijven in Nederland. Dit betekent niet dat je je paspoort en BSN kwijtraakt. Deze blijven gewoon bestaan en geldig. Je schrijft je uit bij de gemeente waar je woont en je ontvangt een bewijs van uitschrijving (deze is belangrijk, zie hieronder het stukje Reisverzekering). Je kunt voor de periode dat je op reis bent een brief- of postadres opgeven. Houd er wel rekening mee dat er gevolgen zijn van de uitschrijving zoals de rechten op een uitkering, toeslagen en de AOW. Wat wel een voordeel is: geen Nederlandse zorgverzekering meer. Deze kun je samen met het bewijs van uitschrijving opzeggen. Zo heb je dus meer geld over voor je reis en je uitgebreide reisverzekering. Wil je meer weten over het uit- en inschrijven, de gevolgen en procedure daarvan kijk dan eens op de site van JOHO.

Medicijnen

Overleg met je dokter over het meenemen van je medicijnen. Als je aangeeft dat je voor een langere periode naar het buitenland vertrekt kan je dokter meer medicijnen voorschrijven dan het gebruikelijke. Ook kun je bij de apotheek een medicijnenpaspoort vragen, deze is gratis. Dit is niet meer dan een papiertje of een boekje waar jouw gegevens instaan en welke medicijnen je neemt.  Zo kun je aantonen dat het voor eigen gebruik is. Houd dit ook altijd bij je, zodat de hulpdiensten op de hoogte zijn als er wat gebeurt.

Internationaal rijbewijs

Denk je eraan om eventueel te gaan rijden in het buitenland, koop dan een internationaal rijbewijs. In sommige landen is dit verplicht. Een internationaal rijbewijs is niet mer dan een vertaling en is 1 jaar geldig na aankoop. Deze kun je kopen bij een ANWB winkel zonder afspraak voor €18,95. Vergeet niet om je rijbewijs en een pasfoto mee te nemen! 

Reisverzekering

Er zijn ook zaken die minder leuk zijn om uit te zoeken voor je reis, maar die wel erg belangrijk zijn: een goede reisverzekering.

Struin eens het internet af en check verschillende reisverzekeringen en vergelijk deze met elkaar op jouw situatie. Reis je met een partner dan zijn er ook reisverzekeringen die hier rekening mee houden. Voorbeeld: je reispartner moet onverwacht terug naar Nederland vanwege een overlijden en jullie reis krijgt dan een andere wending. Omdat je van tevoren hebt aangegeven dat jullie samen reizen gelden de voorwaarden voor jullie beiden en krijgen jullie dus beiden de vergoeding om terug te gaan naar Nederland en jullie reis te hervatten.

Heb je de reiskriebels goed te pakken en ga je langer weg dan 8 maanden (zie stukje ‘Nederlandse wetgeving’ hierboven), dan krijg je te maken met een ander soort reisverzekering. Om een reisverzekering af te kunnen sluiten dien je een basis zorgverzekering te hebben. Heb je dit niet i.v.m. een uitschrijving en dus een opzegging van je zorgverzekering? No problem! Wij hebben een reisverzekering gevonden die een combi maakt van je zorgverzekering en je reisverzekering. Voor alle informatie en vragen, neem een kijkje op de website van JOHO.

Belangrijke documenten

Tegenwoordig gaat bijna alles digitaal. Een handige tip is om alles in je mail op te slaan. Denk hierbij aan kopieën van paspoorten (ook van je partner), vliegtickets, reisverzekering, medicijnenpaspoort en belangrijke telefoonnummers. 

Een goede voorbereiding betekent ook dat je de juiste spullen mee moet nemen in je backpack. Ben je er nog niet helemaal uit wat je allemaal mee pakken? Gebruik dan onze checklist!

Deel dit bericht:

Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Reisvoorbereiding? Laat je inspireren!