Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Waar denk jij aan bij het voorbereiden van een reis naar Costa Rica? Zijn dit de nevelwouden en regenwouden, de surfstranden of de verschillende wilde dieren? Maar stop, vergeet je nu niet iets? Wat denk je van het vulkanische landschap? Voeg deze vijf vulkanen in Costa Rica absoluut toe aan je reisroute voor een extra bijzondere ervaring tijdens je rondreis door Costa Rica.

De mooiste vulkanen ter wereld

Costa Rica beschikt over maar liefst 112 vulkanische gebieden, waarvan er vijf als actief worden beschouwt. Dat jij tijdens jouw reis door de groene bebossing met tropische en exotische planten en bomen loopt, heb je te danken aan de vele uitbarstingen en de daardoor vruchtbare aardkorst. Na een dagje inspanning komen de heetwaterbronnen goed van pas voor een totale ontspanning. Ook deze waren er niet geweest als het land niet over de vele vulkanen beschikte.

Geen één vulkaan is hetzelfde. Wanneer je de ene dag door een dorpje loopt met uitzicht op een kegelvormige vulkaan, loop je de andere dag door een regenwoud dat eindigt bij een turquoise kleurige kater. De volgende actieve vulkanen mag je niet niet missen tijdens jouw reis door dit prachtige paradijs.

Powered by GetYourGuide

1. De vulkaan Arenal

De Arenal vulkaan is een van de jongste vulkanen in Costa Rica. Vooral vanwege de vroegere lava shows was Arenal één van de populairste bestemmingen in het land. Zelf had ik het geluk om wakker te worden met uitzicht op deze enorme vulkaan. Al lopend door La Fortuna steekt deze kegelvorm overal bovenuit. Sinds 2010 slaapt Arenal, maar de mensen zijn daardoor niet minder enthousiast. De slapende vulkaan is namelijk nog steeds een indrukwekkend plaatje. De lokale bevolking is erg trots op hun gebied en daardoor organiseren vele van hen zelf een route waarbij jij leert over de geschiedenis van deze vulkaan. En wie kan jou beter iets over het gebied vertellen dan de inwoners zelf?

Arenal Costa Rica
De vulkaan Arenal

2. De Poás vulkaan

Als je de Poás vulkaan in Costa Rica moet beschrijven, dan is dat in één woord: wauw! Deze gigantische krater met een diameter van 1.500 meter is een plaatje op zich. Toen ik mijn nodige research deed zag ik vaak deze turquoise krater voorbij komen, maar dat moment dat je hier zelf staat is niet in woorden te omschrijven. Maar waarom is dit water zo azuurblauw? Dit komt omdat de zuurtegraad van het lake een pH-waarde heeft van minder dan 1. Normaal gesproken ligt de pH-waarde van water rond de 7. Lager dan 7, betekent een hoge zuurgraad. Het water van Poás is dus ook één van de meest ‘zuurlijke’ ter wereld! 

De Poás vulkaan is onderdeel van het Poás Volcano National Park en beschikt over een regenwoud met verschillende wandelroutes. Ondanks dat deze vulkaan nog steeds actief is, vond de laatste grote uitbarsting plaats in 1910.

Tip: Het is niet altijd gegarandeerd dat de krater zichtbaar is, omdat deze vaak bedekt is met een wolkenlaag. Vergeet daarom niet van te voren te informeren naar het weer. 

Poas vulkaan
De Poás vulkaan

3. De Vulkaan Turrialba 

In het hart van Costa Rica ligt de actieve vulkaan Turrialba. De vulkaan ligt op 48 kilometer afstand van de hoofdstad San José. De Turrialba-vulkaan heeft maar liefst een hoogte van 3.340 meter en is daarmee de één na hoogste vulkaan van Costa Rica. 

Alleen de route naar de vulkaan is al de moeite waard, want het brengt je over slingerende wegen en langs groene heuvels en kleine dorpjes. Met de locatie in de centrale vallei is Turrialba dan ook een populaire bestemming voor daguitstapjes vanuit San José. 

De vulkaan Turrialba bevindt zich in het Turrialba Volcano National Park, dat in 1955 werd opgericht om de vulkaan en de omliggende regenwouden te beschermen. In het park zijn verschillende wandelpaden aangelegd, die niet alleen prachtige uitzichten op de Turrialba bieden, maar ook op de nabijgelegen vulkanen Izarú, Poas en Barva.

Vanwege de toegenomen vulkanische activiteit van Turrialba is het nationale park sinds 2014 gesloten voor bezoekers. Zodra het park weer opengaat, is het zeker de moeite waard om tijdens je rondreis door Costa Rica te bezoeken.

Turrialba vulkaan Costa Rica
De Turrialba vulkaan

Overnachten vlakbij de mooie vulkanen in Costa Rica 

Een bezoek aan de indrukwekkende vulkanen in Costa Rica is helemaal uniek als je er vlakbij kunt overnachten. Het luxe hotel El Silencio Lodge & Spa ligt bijvoorbeeld midden in de centrale vulkanische vallei van Costa Rica. Het hotel biedt een 500 hectare groot tropisch privéreservaat en is een prachtige plek voor een fijne vakantie in Costa Rica. 

Ook aanraders zijn: Arenal Observatory Lodge & Spa en Hotel Los Lagos Spa & Thermal Resort Experience, beiden in de buurt van de Arenal-vulkaan. Arenal Observatory Lodge & Spa wordt omgeven door 348 hectare eigen tropisch regenwoud en beschikt over een vogelreservaat op het terrein met ongeveer 500 verschillende soorten vogels. Hotel Los Lagos Spa ligt pal naast de Arenal-vulkaan. Het schilderachtige uitzicht op de vulkaan is werkelijk verbluffend. 

Arenal Observatory Lodge

Fortuna
  •  

El Silencio Lodge & Spa

Toro Amarillo
  •  

Hotel Los Lagos Spa

Fortuna
  •  

4. De vulkaan Irazú

De Irazú-vulkaan is de hoogste slapende vulkaan van het land met een hoogte van 3.432 meter boven zeeniveau. Gelegen in het Irazú Volcano National Park, biedt de vulkaan spectaculaire uitzichten en is het een populaire bestemming voor toeristen.

De vulkaan is makkelijk te bereiken. De Irazú-vulkaan bevindt zich in de Cordillera Central, nabij de stad Cartago, ongeveer 55 kilometer ten oosten van San José. Om er te komen rijd je met de auto een aardig stuk omhoog tot dicht bij de top. Hier heb je een panoramisch uitzicht over het omliggende landschap. Op heldere dagen is het mogelijk om zowel de Atlantische als de Stille Oceaan te zien.

Heb je nog nooit een neusbeer gezien? Deze eigenwijze dieren kun je hier ook zien! Maar houd je eten goed bij je, want anders ben je het kwijt! 

Tip: Door de hoogte is dit gebied kouder dan de andere gebieden in Costa Rica. Vergeet daarom geen jas mee te nemen. Maar zorg ook dat je zonnebrand bij je hebt. Doordat het wat koeler is, kun je het zonnetje soms onderschatten en toch snel verbranden. 

Irazu vulkaan Costa Rica
De Irazú vulkaan

5. Rincón de la Vieja 

Jezelf insmeren met modder en afspoelen in de vulkanische hotsprings, of toch liever een middag van rots tot rots over een rivier survivallen? Dit alles is mogelijk in het National Park Rincón de la Vieja!

Het vulkanische landschap, en de vele activiteiten die je hier kunt ondernemen, zijn ideaal voor een tweedaagse overnachting. Het 14.000 hectare grote park beschikt over een regenwoud, twee vulkanen, tientallen rivieren, thermale baden, verkoelende watervallen en een ongelofelijke ecologische verscheidenheid. Nationaal Park Rincón de la Vieja is vernoemd naar de actieve vulkaan die momenteel een periode van relatieve rust doormaakt. De vulkaan heeft een hoogte van 1.895 meter. Dit nationale park staat vooral bekend om zijn intense geothermische activiteit en secundaire vulkanische activiteit. Hierdoor zijn er ook veel hotsprings. Veel reizigers slaan dit gebied over door de afgelegen ligging, maar wij raden je zeker aan om te gaan!

Let wel op: doordat dit gebied hoog is gelegen, valt er vaak een tropische bui. Vergeet daarom ook niet een paraplu mee te nemen, alhoewel…een warme douche is ook niet zo’n ramp! 

Rincon de la Vieja
National Park Rincón de la Vieja

De mooiste duurzame bestemmingen in Costa Rica

Het landschap van Costa Rica is divers en biedt talloze mogelijkheden voor jou als reiziger. Maar wist je dat Costa Rica als klein land in Centraal-Amerika met 5% van ‘s werelds biodiversiteit hét groenste paradijs van de wereld is? Ik hoor je denken: 5%, is dat veel? Als je je bedenkt hoe groot de wereld is en dat Costa Rica slechts 0.03% van dit wereldoppervlakte bezit, is dit heel veel! Costa Rica is dan ook één van de populairste eco-bestemmingen ter wereld en leent zich heel goed voor een duurzame vakantie. Wil jij meer weten? Lees ook ons artikel over de mooiste duurzame bestemmingen van Costa Rica

reisvoorstel op maat - Travander

Onbezorgd op reis naar Costa Rica

Een rondreis door Costa Rica biedt een mix van avontuur, ontspanning, natuur en cultuur, wat het een ideale bestemming maakt voor reizigers van alle leeftijden. Wil jij een handje geholpen worden met het plannen van jouw rondreis door Costa Rica? Dat doen wij als persoonlijk reisadviseur graag! Ga onbezorgd op reis en vraag een reisvoorstel op maat aan voor jouw vakantie naar het groene Costa Rica. 

Deel dit bericht:

Foto van Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Costa Rica? Laat je inspireren!