Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Rhoonse Grienden: wandelen tussen de knotwilgen

De Rhoonse Grienden, wat een waanzinnig mooi gebied is dit voor een lekker lange wandeling. Niet alleen omdat je je hier in een oase van rust bevindt, maar ook omdat je de kans hebt om een bever te spotten. Want zeg nou eerlijk, hoe leuk is dat? Dan moet je natuurlijk wel stil kunnen zijn én bovendien moet je geduld hebben, want ze zijn ook weer niet heel makkelijk te spotten. Maar ook zonder het spotten van bevers is het natuurgebied zeker de moeite waard. In het wandelgebied de Rhoonse Grienden loop je al zigzaggend tussen de knotwilgen langs de oevers van de Oude Maas. Een pareltje op het Eiland IJsselmonde!

De Rhoonse Grienden: een prachtig wandelgebied

Het voorjaar is onze lievelingsperiode om te gaan wandelen en nieuwe plekken in eigen regio te ontdekken. Zo kwamen we laatst terecht bij het wandelgebied de Rhoonse Grienden, een waanzinnig mooi gebied langs de oevers van de Oude Maas. Een plek die met name bekend staat om de rijen met knotwilgen. Je wandelt hier over avontuurlijke smalle paadjes door vloedbos en een ware wilgenjungle. Van de knotwilgen wordt al eeuwenlang wilgenhout gemaakt, en tot op de dag van vandaag gebeurt dit in de Rhoonse Grienden nog steeds. 

Rhoonse Grienden knotwilgen
de Rhoonse grienden

Het bijzondere landschap van De Rhoonse Grienden

De Rhoonse Grienden grenzen aan de Carnisse Grienden. Samen vormen ze een bijzonder zoetwater getijdelandschap. Dit betekent dat de gebieden onder invloed staan van eb en vloed. Het zoete water van de Oude Maas stroomt twee keer per dag de gebieden in en uit. Hierdoor ontstaat er een bijzondere flora en fauna. In dit gebied is het nooit stil, zeker niet in het voorjaar. Vogels die je er kunt spotten zijn de ijsvogel, koolmees, tjiftjaf, tuinfluiter en ook de zwartkop. En als het je niet lukt om de foto’s te spotten, dan hoor je ze gegarandeerd vrolijk tjilpen. 

Eén van de meest bijzondere plekken is Klein Profijt, de wilgenjungle tussen de Rhoonse en Carnisse Grienden. Dit is een gevalletje van wandelen door een ongerepte stukje griend, maar oh wat is het er mooi! De paden zijn goed onderhouden, maar de rest is volledig in handen van moeder natuur. 

Tip: parkeer op de parkeerplaats naast de jachthaven van Rhoon. Navigeren naar Albrandswaardsedijk. Vanaf de parkeerplaats loop je rechtsachter zo de Rhoonse Grienden in. Vanaf hier kun je de rode pijlen volgen voor een prachtige wandeling door dit bijzondere gebied.

Lieveheersbeestje Rhoonse Grienden
Knotwilgenpad
Bloesem Rhoonse Grienden

Boerderij de Buytenhof

Na een wandeling door de Rhoonse Grienden mag je jezelf natuurlijk wel trakteren op een bakje koffie met iets lekkers. En daarvoor hebben een onwijs leuke plek ontdekt: Boerderij de Buytenhof. Zoals de naam al een beetje verklapt, is dit een hotspot waar je kunt genieten van het boerenleven. Neem een kijkje in de winkel waar ze duurzame en pure producten van eigen land verkopen, maar bezoek ook zeker de pluktuin en de peren- en appelbomen!

Boerderij de Buytenhof is van dinsdag t/m zaterdag van 09:00 – 17:00 uur geopend voor bezoekers. // Adres: Rijsdijk 98 in Rhoon.

Winkel De Buytenhof
Perenveld De Buytenhof
Varken De Buytenhof

Ontdek Eiland IJsselmonde

De Rhoonse Grienden is één van de prachtige wandelgebieden op het eiland IJsselmonde, het gebied tussen Rotterdam en Dordrecht. Een regio in Zuid-Holland die veel moois herbergt. Denk aan typische Hollandse dorpen, lekkere hotspots, historische dijken, zelfs enkele kastelen, maar bovenal prachtige wandel- en fietsroutes. Op de website Ontdek IJsselmonde vind je nog allerlei mooie routes op Eiland IJsselmonde. En dat allemaal midden in de Randstad!

wandelen in Zuid-Holland

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Uitjes Nederland? Laat je inspireren!