Inhoud

Prachtige wandelgebieden in provincie Zuid-Holland

Welke wandelgebieden behoren volgens jou tot de mooiste van Zuid-Holland? Wij delen onze favorieten in dit blog. Wist je al dat wij als ambassadeurs van provincie Zuid-Holland voor #hiermoetjezijn al onze tips online delen? Van knusse B&B’s tot leuke to do’s en nog veel meer. Er is namelijk zoveel te ontdekken en te beleven in Zuid-Holland. Waar velen direct denken aan de prachtige steden Rotterdam, Delft en Leiden, denken ze niet direct aan de uitgestrekte en bijzondere wandelgebieden die je juist ook in Zuid-Holland vindt. Zonde, want dit zijn de wandelgebieden die je zeker niet wilt missen!

Nationaal Park De Biesbosch

Op de grens met provincie Noord-Brabant ligt het Nationaal Park De Biesbosch. Een prachtig uitgestrekt en zeer waterrijk gebied, wat bovendien nog één van de weinige bestaande zoetwatergetijden is in Europa. En in Nederland zelfs het het grootste zoetwatermoeras is. Vanzelfsprekend is dit nationale park dan ook de plek in Zuid-Holland waar je veel bevers, wezels, vossen en talloze bijzondere vogelsoorten kunt spotten. 

Het gehele gebied bestaat uit een oppervlakte van zo’n 9.000 hectare. Mega groot, maar dus ideaal voor het maken van een prachtige wandeling. Daarnaast is dit gebied, wat bestaat uit een doolhof van rivieren en kreken, ook zeer geschikt voor een fijne tijd op het water. Je kunt er namelijk kilometers kajakken en kanoën, een fluisterboot huren of indien je een eigen boot bezit er mee op uit trekken. Onze favoriete manier om De Biesbosch te verkennen is per fluisterboot. Zo kun je optimaal genieten van de stilte en natuurgeluiden om je heen. 

ontdek de Biesbosch op je eigen houtje

Wandelen over natuureiland Tiengemeten

Wist je dat provincie Zuid-Holland ook een eiland heeft? Hoe bijzonder én leuk. Tiengemeten is een natuureiland waar je heen kunt met de pont vanuit Zuid-Beijerland. Het uiterlijk van het eiland is door de jaren heen enorm veranderd, maar inmiddels is het de ideale plek voor wie eens lekker een dagje wilt uitwaaien. Kun je je voorstellen dat waar je nu door moerassige rietlanden wandelt, je voorheen een dumpplaats van slib vond? 

Het natuureiland Tiengemeten bestaat uit drie gebieden: Weemoed, Weelde en Wildernis. Je kunt elk gebied verkennen met één van de uitgeschreven wandelroutes op Tiengemeten. Verken bijvoorbeeld het gebied Weemoed tijdens een wandeling langs boerenlanden. Of juist het gebied Weelde, wat voornamelijk bestaat uit ruige graslanden en moerassen. Het gebied Wildernis brengt je langs slikken en moerrassen. Een plek waar je geheid vies wordt, maar dat is het zeker waard! 

uitwaaien op een natuureiland tiengemeten

Het Groene Hart van provincie Zuid-Holland

Wandelgebied Het Groene Hart omvat meerdere gebieden in provincie Zuid-Holland. Vanzelfsprekend zijn er dan ook diverse wandel-, fiets- en vaarroutes die je door Het Groene Hart leiden. Eén van onze favoriete plekken in dit gebied is de Krimpenwaard. Een rustgevend gebied waar je je bevindt in het oer-Hollands poldergebied. Weet je nog afgelopen winter toen we ein-de-lijk weer eens de schaatsen konden aantrekken? Nou, toen heb ik hier dus 30 kilometer geschaatst. Het is een fantastisch mooi gebied. Mocht je een andere locatie in Het Groene Hart overwegen, denk dan eens aan de Reeuwijkse Plassen. Ook een typisch Hollandse omgeving waar je wandelt tussen polders en rivieren.

Kinderdijk: wandelen langs oud-Hollands erfgoed 

Ook al wonen wij zo dichtbij de Alblasserwaard, het kwam er maar zelden van dat we de moeite namen om naar één van de mooiste plekken in Zuid-Holland te gaan. En dan heb ik het natuurlijk over Kinderdijk, de plek waar je 19 prachtige molens kunt bewonderen die er samen voor zorgen dat onze provincie niet onder water komt te staan. Hoe bijzonder en mooi, een plek waar we als Nederlanders trots op mogen zijn. En juist nu de hordes toeristen er niet zijn, is het een fantastische plek om eens rustig te verkennen. Spendeer een dag bij de 19 molens van de Kinderdijk en kijk je ogen uit!

verken het groene hart

Maak een wandeling door de duinen van Zuid-Holland

Nationaal Park Hollandse Duinen

Een uniek wandelgebied in provincie Zuid-Holland is zonder twijfel het Nationaal Park Hollandse Duinen. Een plek waar de verfijnde natuur, de Hollandse Noordzee en het stedelijk leven samenkomen, elkaar aanvullen en afwisselen. Het is dus een echte plek voor de strand- en duinliefhebber. Wil je een wandeling maken door het gehele nationale park dan kun je het beste starten in Hoek van Holland of Noordwijk. Tussen deze twee steden in vind je namelijk het uitgestrekte kustlandschap die in totaal zo’n 43 kilometer lang is. Het Nationaal Park Hollandse Duinen is als een oase tussen het drukst bevolkte gebied in Nederland.

Wandelgebied Meijendel

Het natuurgebied Meijendel is onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen, maar benoemen we toch nog specifiek. Je wandelt hier door een heuvelachtig landschap dat zich uitstrekt van Noord-Scheveningen tot aan Wassenaar. Het is het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland dat zich kenmerkt door de vele meidoorns die in dit gebied groeien. 

Tip: wil je konikspaarden spotten? Dan moet je zijn in de delen Kijfhoek en Bierlap. Hier maak je de meeste kans om de wilde dieren te spotten!

Alternatieve wandelgebieden Zuid-Holland: wandelen door steden

Wil je de natuur eens afwisselen met een stedelijke omgeving? No problem. In Zuid-Holland vind je namelijk talloze steden waar je uren kunt spenderen. Wat dacht van je Leiden met haar knusse steegjes en mooie grachten? Of maak een wandeling door het historisch centrum van Schiedam waar je de hoogste molens ter wereld kunt aanschouwen. Gek op geschiedenis? Dan is Delft de stad waar je moet zijn. Dan is er nog Rotterdam, onze favoriete stad in héél Nederland. Wij schreven twee leuke routes: wandelen over het Noordereiland en een iconische wandeling op Katendrecht.

er op uit in zuid-holland? Laat je inspireren!

Deel dit bericht:

Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer NederlandUitjes Nederland? Laat je inspireren!