Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Welke wandelgebieden behoren tot de mooiste van Zuid-Holland? In dit artikelen delen wij onze favoriete plekken voor een wandeling. Zuid-Holland is één van de prachtige provincies die Nederland rijk is en er valt ongelofelijk veel te ontdekken en beleven. Van een gezellige stedentrip naar Rotterdam, Delft of Leiden tot de rust opzoeken in één van de mooie wandelgebieden. 

1. Nationaal Park De Biesbosch

Op de grens met provincie Noord-Brabant ligt het Nationaal Park De Biesbosch. Een prachtig uitgestrekt en zeer waterrijk gebied, wat bovendien nog één van de weinige bestaande zoetwatergetijden is in Europa. En in Nederland zelfs het grootste zoetwatermoeras is. Vanzelfsprekend is dit nationale park dan ook de plek in Zuid-Holland waar je veel bevers, wezels, vossen en talloze bijzondere vogelsoorten kunt spotten. 

Heel het gebied bestaat uit een oppervlakte van zo’n 9.000 hectare. Ideaal voor het maken van een prachtige wandeling. Daarnaast is dit gebied, wat bestaat uit een doolhof van rivieren en kreken, ook zeer geschikt voor een fijne tijd op het water. Je kunt er namelijk kilometers kajakken en kanoën, een fluisterboot huren of rondvaren in je eigen boot. Onze favoriete manier om De Biesbosch te verkennen is per fluisterboot. Zo kun je optimaal genieten van de stilte en natuurgeluiden om je heen. 

2. Natuureiland Tiengemeten

Wist je dat provincie Zuid-Holland ook een eiland heeft? Hoe bijzonder én leuk. Tiengemeten is een natuureiland waar je heen kunt met de pont vanuit Zuid-Beijerland. Het uiterlijk van het eiland is door de jaren heen enorm veranderd, maar inmiddels is het de ideale plek voor wie eens lekker een dagje wilt uitwaaien. Kun je je voorstellen dat waar je nu door moerassige rietlanden wandelt, je voorheen een dumpplaats van slib vond? 

Het natuureiland Tiengemeten bestaat uit drie gebieden: Weemoed, Weelde en Wildernis. Je kunt elk gebied verkennen met één van de uitgeschreven wandelroutes op Tiengemeten. Verken bijvoorbeeld het gebied Weemoed tijdens een wandeling langs boerenlanden. Of juist het gebied Weelde, wat voornamelijk bestaat uit ruige graslanden en moerassen. Het gebied Wildernis brengt je langs slikken en moerrassen. Een plek waar je geheid vies wordt, maar dat is het zeker waard! 

Wikkelhouse Biesbosch
Unieke accommodatie in De Biesbosch
Tiengemeten Wandelgebied Zuid Holland
Wandelgebied Tiengemeten

3. Het Groene Hart

Het Groene Hart omvat meerdere wandelgebieden in provincie Zuid-Holland. Er zijn diverse wandel-, fiets- en vaarroutes die je door Het Groene Hart leiden. Eén van onze favoriete plekken in dit gebied is de Krimpenwaard. Een rustgevend gebied waar je je bevindt in het oer-Hollands poldergebied. Het is een fantastisch mooi gebied. Mocht je een andere locatie in Het Groene Hart overwegen, denk dan eens aan de Reeuwijkse Plassen. Ook een typisch Hollandse omgeving waar je kunt wandelen tussen polders en rivieren.

4. Kinderdijk: wandelen langs oud-Hollands erfgoed 

Ook al wonen wij zo dichtbij de Alblasserwaard, het komt er maar zelden van dat we de moeite namen om naar één van de mooiste plekken in Zuid-Holland te gaan: de Kinderdijk. Een waanzinnige locatie waar je 19 prachtige molens kunt bewonderen die er samen voor zorgen dat onze provincie niet onder water komt te staan. Een plek waar we als Nederlanders trots op mogen zijn. 

Lees ook: Tips voor een bezoek aan Kinderdijk
Vaar langs de molens van de Nederwaard en neem een kijkje in één van de museummolens. Een bezoek aan Kinderdijk is een leuk dagje uit!
Het Groene Hart
Wandelgebied Het Groene Hart
Kinderdijk Molens
Kinderdijk

5. Nationaal Park Hollandse Duinen

Een uniek wandelgebied in provincie Zuid-Holland is zonder twijfel het Nationaal Park Hollandse Duinen. Een plek waar de verfijnde natuur, de Hollandse Noordzee en het stedelijk leven samenkomen, elkaar aanvullen en afwisselen. Het is dus een echte plek voor de strand- en duinliefhebber. Wil je een wandeling maken door het gehele nationale park dan kun je het beste starten in Hoek van Holland of Noordwijk. Tussen deze twee steden in vind je namelijk het uitgestrekte kustlandschap die in totaal zo’n 43 kilometer lang is. Het Nationaal Park Hollandse Duinen is als een oase tussen het drukst bevolkte gebied in Nederland.

6. Wandelgebied Meijendel

Het natuurgebied Meijendel is onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen, maar benoemen we toch nog specifiek. Je wandelt hier door een heuvelachtig landschap dat zich uitstrekt van Noord-Scheveningen tot aan Wassenaar. Het is het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland dat zich kenmerkt door de vele meidoorns die in dit gebied groeien. 

Tip: Wil je konikspaarden spotten? Dan moet je zijn in de delen Kijfhoek en Bierlap. Hier maak je de meeste kans om de wilde dieren te spotten!

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Uitjes Nederland? Laat je inspireren!