Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Ontdek Leiden: een wandeling langs de hotspots

De stad Leiden wordt niet voor niets de Stad van Ontdekkingen genoemd. Leiden is een prachtige plek waar je door knusse steegjes, langs mooie grachten en verrassende typische Hollandse spots kunt wandelen. Tijdens ons bezoek aan Leiden waren we dan ook positief verrast door de fijne sfeer die er hangt en al het moois wat je hier kunt vinden. De stad ademt historie en bruist van de gezelligheid. Laat dat precies de juiste mix zijn voor een geslaagd dagje uit in Nederland. 

De Leidse Loper

Wanneer wij een onbekende stad bezoeken doen we voorafgaand altijd wat onderzoek. Zo zoeken we naar verborgen parels, interessante verhalen en natuurlijk zoeken we ook naar lekkere hotspots. Om je wegwijs te maken door een nog onbekende stad vinden wij het ideaal om een plattegrond te gebruiken. Bij aankomst in Leiden zijn wij dan ook eerst het VVV-kantoor van Leiden binnen gestapt. Je kan hier De Leidse Loper halen voor €4,95. Dit is een kleine stadskaart waarin een wandeling staat uitgestippeld langs de hoogtepunten van de stad. Deze wandeling duurt 1,5 uur en is zeker een aanrader als je wat van de stad Leiden wilt zien!

leiden stad van ontdekkingen
Leiden huizen

Beestenmarkt

Tijdens onze wandeling door Leiden kwamen wij als eerste uit op een driehoekig plein in de binnenstad, de Beestenmarkt. Dit is de plek in Leiden waar jong en oud de terrassen vult. En ook zeker de plek waar in de weekenden altijd wat te beleven valt.

Morspoort

Eén van de eerste bezienswaardigheden die wij tegenkwamen tijdens onze wandeling door Leiden was de Morspoort. De Morspoort is één van de twee stadspoorten die je nog kunt vinden in Leiden. Voorheen waren er hier maar liefst acht. De Morspoort is een fotogenieke plek aan de rand van het centrum en draagt een bijzonder verhaal. De toren is ook wel bekend als de Galgenpoort. Aan de voet van de poort lag namelijk voorheen het galgenveld: de plek waar de gevangenen na hun tijd in de gevangentoren (de achthoekige toren bovenop de poort) om het leven kwamen. 

Molen De Put

De Morspoort wordt opgevolgd door Molen de Put (als je de weg vervolgt links langs het water). Molen de Put is prachtig gelegen aan het Galgewater en naast de Rembrandtbrug. De molen is een replica van de standerdmolen van Jan Jansenzoon Put die in 1640 volledig afbrandde. 

Leiden molen de put

Rembrandtplein

Bij iedere Nederlander moet een belletje gaan rinkelen bij het horen van de naam Rembrandt van Rijn. Deze internationaal bekende schilder is afkomstig uit Nederland, en om precies te zijn uit Leiden. Als je de Rembrandtbrug overloopt, kom je terecht op het plein genaamd Rembrandtplaats. Dit is de plek waar Rembrandt is geboren en waar iedere liefhebber van deze schilder ongetwijfeld een kijkje komt nemen. Zijn geboortehuis staat er echter niet meer, maar een gedenktegel moet aangeven waar dit ongeveer is geweest.  

Het roze huisje aan de Groenhazengracht

Een aanrader is om de weg te vervolgen langs de Rembrandtstraat naar de Groenhazengracht. Langs het water staan prachtige oud Hollandse panden, maar er is er hier maar één die echt de aandacht trekt: het roze huisje. In eerste instantie zie je een ontzettend mooi en vrolijk huisje, maar dit is er zeker eentje met een interessant verhaal. In de vijftiende eeuw vond je hier namelijk een boordeel. Deze wijk was dan ook de rosse buurt van Leiden. Prostituees kregen de bijnaam ‘haasjes’ en de bordeelhoudsters werd ‘Groen Haasje’ genoemd. Inmiddels is dit een keurig stukje Leiden wat je zeker niet mag missen!

Let op: aan de Groenhazengracht, schuin tegenover het roze huisje, vind je ook de doelenpoort. Deze poort stamt uit de 17e eeuw!

Rembrandtplaats Leiden
Roze huisje Leiden

Rapenburg

Een ware hotspot in Leiden is Rapenburg. Op deze mooie plek zijn we meerdere historische monumenten tegen gekomen. Op de hoek van de Groenhazengracht en Rapenburg staat een prachtige, oude bibliotheek, waarna je ook de Universiteit van Leiden, Hortus Botanicus, de Nonnenbrug, het Van der Werfpark en het Kamerlingh Onnes gebouw passeert.

Pieterskerk

Via de Nieuwsteeg zijn we door een knusse straat richting het plein waar je de Pieterskerk kunt vinden gelopen. Al bijna 900 jaar is de Pieterskerk het icoon van de stad. Door de jaren heen is de kerk van een katholieke kruisbasiliek omgevormd tot een protestants bolwerk naar inmiddels een rijksmonument. Tegenwoordig wordt de Pieterskerk ook gebruikt als toffe evenementenlocatie!

Latijnse School

Het gedeelte van Leiden waar de Latijnse School is gevestigd heeft het meest indruk op ons gemaakt. De straten zijn knus en de panden die je hier ziet zijn de typische oud Hollandse huizen waar wij zo gek op zijn. Tegelijkertijd merkten we een dorpskarakter op terwijl wij ons midden in een bruisende stad begaven. Dichtbij de Pieterskerk vind je de Latijnse School. Een iconisch gebouw met kleine rode luikjes waar Rembrandt van Rijn vroeger les heeft gekregen. 

Nonnenbrug
Latijnse School

Het centrum van Leiden

Na de omgeving van de Latijnse School te hebben verkend, zigzagden wij door wat straten totdat we uit kwamen bij het Stadhuis van Leiden. Rondom het stadhuis vind je het bruisend hart van de stad. De Koornbrug trok direct onze aandacht. Het is een schitterende stenen brug, heeft een statische bouw en zowel links als rechts een overkapping. Een plek waar veel mensen zitten en om zich heen kijken. 

Lunch tip: Trattoria Italiana City Hall

Wie van de Italiaanse keuken houdt mag deze hotspot in het centrum van Leiden niet missen. Trattoria Italiana City Hall Leiden werd meerdere keren aan ons getipt door locals en is dus echt de plek waar je moet zijn. Trattoria Italiana is gevestigd op een schitterende locatie in het stadhuis aan de Vismarkt. Van de menukaart ga je absoluut watertanden, de keuze is reuze. Onze favorieten: Salmone Fresco en Fregola con Verdure!

De burcht van Leiden

Dit monumentale pand is de oudste en de enige burcht die je nog kan vinden in Nederland. Een uniek plekje in Leiden die je zeker niet mag missen. De burcht, gebouwd op een kunstmatige heuvel, heeft een tijd een militaire functie uitgeoefend maar is deze in de 14de eeuw verloren. Via een aantal trappen kan je bovenop de burcht komen en vanaf daar genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Straten vol statische panden

Rondom de burcht loopt de Hooglandse Kerkgracht en de Oude Rijn. Deze twee straten staan vol statische panden, je kijkt letterlijk je ogen uit. Je komt hier door de Koornbrug over te steken en via de Burgsteeg naar de Hooglandse kerk te wandelen. Onderweg passeer je veel leuke winkeltjes zoals de Wereldwinkel met allerlei spullen vanuit het buitenland. 

de leukste boutique hotels van leiden

Boutique Hotel d'Oude Morsch

Leiden
  •  

De Barones van Leiden

Leiden
  •  

De Aalmarkt

Tegen het einde van de dag liepen wij via de Aalmarkt terug richting het treinstation van Leiden. Op de Aalmarkt vind je nog een zeer interessant monumentaal pand: de Waag. Het gebouw is ontworpen door Pieter Post en straalt één en al klasse uit. In dit rijksmonument vind je nu een heerlijke hotspot: Restaurant De Waag

Via de Catherinabrug naar de Hartebrugkerk

Zodra je de Waag voorbij wandelt kom je uit bij de Catherinabrug. Een mooie brug die schuin het water oversteekt. Vanaf de brug heb je prachtig zicht op de Oude Rijn en de Visbrug. Wij wandelden verder de brug over tot we uitkwamen bij de Hartebrugkerk, ook wel de Onze Lieve Vrouwenkerk van Leiden.

Catherinabrug Leiden

Leidse hofjes

In de binnenstad van Leiden kan je wel 35 hofjes vinden. Allemaal idyllische plekken waar je kan alle rust kan genieten van de omgeving. Er zijn in totaal 17 hofjes die je kan bezoeken in Leiden. Wandel je langs de Hartebrugkerk dan ben je dichtbij het Sionshofje. Een hofje wat stamt uit 1480 en is opgedeeld in Klein Sionshofje en Groot Sionshofje. Dit hofje werd echter niet alleen gebruikt voor de huisvesting vrouwen, maar voor echtparen. Uniek toch?

De laatste hoogtepunten van ons dagje Leiden

Eén van de laatste hoogtepunten van ons dagje Leiden was de Leidse Schouwburg, weer zo’n fotogenieke straat met grachtenpanden, langs museum Lakenhal. Dit museum richt zich speciaal op de historie van Leiden, maar heeft ook een prachtige kunstcollectie met onder andere werken van Rembrandt van Rijn. 

We wandelden door richting het station en vingen nog een laatste glimp op van Molen de Valk. Een grote indrukwekkende stellingmolen gelegen in een parkje aan het water. 

Deze wandeling langs de hotspots van Leiden is echt een topper om de stad te leren kennen. Je komt op plekken waar je zonder route niet snel zou komen. Het ontdekken van deze verborgen parels is waar we van houden. De Leidse loper is dan ook een dikke aanrader om Leiden mee te verkennen!

Een dagje weg in Nederland

Dat Nederland veel moois te bieden heeft hebben we de afgelopen periode wel geleerd. Door de beperkingen voor buitenlandse avonturen zijn we op avontuur gegaan in eigen land. In onze geliefde stad Rotterdam, maar ook daarbuiten. Nederland heeft ontelbaar veel mogelijkheden voor een leuk dagje of weekendje weg. Laat je inspireren door onze toerist in eigen land opties.

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Stedentrips Nederland? Laat je inspireren!