Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Ben je benieuwd naar wat je kunt doen in Florence? Mijn meest favoriete stad ter wereld, waar ik elke keer weer het gevoel van thuiskomen ervaar. Florence is de hoofdstad van de regio Toscane en heeft 382.000 inwoners. Mijn droom is nog steeds om ooit één van die inwoners te worden!

Florence is één van de beste steden om te bezoeken als je van kunst en cultuur houdt. Elk jaar bezoeken meer dan 5 miljoen toeristen deze stad. Het is een fantastische stad om doorheen te wandelen en nieuwe plekken te ontdekken. Het is dan ook echt een aanrader als je voor het eerst alleen op reis wilt gaan. En wat je dan allemaal kunt doen in Florence? Hieronder deel ik mijn leukste tips!

1. Bewonder de Basilica di Santa Maria Novella

Deze mooie basiliek ligt vlakbij het treinstation van Florence, en aan een rustig plein waar je heerlijk een cappuccino kunt drinken. De voorgevel van de Basilica di Santa Maria Novella werd gebouwd in 1470 en is het mooiste onderdeel van de basiliek. Maar het interieur met de zwart-witte bogen en fresco’s van onder andere de beroemde schilder Masaccio zijn ook een lust voor het oog voor iedere kunst- en architectuurliefhebber.

2. Bezoek Cappelle Medicee

Cappelle Medicee in Florence is een onderdeel van de San Lorenzo basiliek en fungeert als mausoleum voor leden van de beroemde Medici familie. In deze indrukwekkende kapel vind je de beroemde beelden getiteld ‘Dag en de Nacht’ en ‘de Schemering en het Ochtendgloren’ van Michelangelo. 

3. Geniet van de zonsopkomst bij Piazza del Duomo & Cattedrale di Santa Maria del Fiore

Sta zo vroeg mogelijk op om dit beroemde plein met de prachtige Cattedrale di Santa Maria del Fiore voor jezelf te hebben. En met vroeg, bedoel ik ook echt vroeg! Zorg ervoor dat je er voor zonsopkomst bent, zodat je die perfecte Instagram-waardige foto kunt maken zodra de eerste zonnestralen tevoorschijn komen. Ga dan even ontbijten en zorg dat je voor 8 uur weer terug bent om de 463 treden van de koepel van Brunelleschi te beklimmen. Eenmaal boven kun je genieten van een waanzinnig uitzicht over de stad. Natuurlijk moet je na je beklimming ook een rondje door de enorme kathedraal lopen. 

Duomo
Duomo, Florence
Piazza della Repubblica
Piazza della Repubblica
Duomo, Florence
Duomo, Florence

4. Klim naar de top van Campanile di Giotto

Heb je iets te lang gedaan over je ontbijt en kun je inmiddels het einde van de rij voor de koepel van Brunelleschi niet meer zien? Kies er dan voor om de 414 treden van de naastgelegen klokkentoren van Giotto te beklimmen. De klokkentoren is iets lager dan de koepel, maar dat doet niet af aan het uitzicht over de stad!

5. Vintage foto’s maken in een fotoautomatica

Voor een tastbare en leuke herinnering aan je bezoek aan Florence is het zoeken van één van de vintage photobooths, ook wel fotoautomatica genoemd, een goede tip. Je kunt er zwart-wit foto’s maken voor €2,-. Je vindt er onder andere eentje aan de Via del Proconsolo 19r of Via dell’Agnolo 117. Zorg dat je contant geld bij je hebt!

6. Bezoek bekende musea als Palazzo Vecchio & Galleria degli Uffizi

Aan het Piazza della Signoria vind je twee bekende musea, het Palazzo Vecchio en Galleria degli Uffizi. Als je een liefhebber bent van de Dan Brown boeken en verfilming van ‘Inferno’ die zich beide afspelen in Florence, is het heel tof om een aantal filmlocaties te bezoeken. De Salone dei Cinquecento in het Palazzo Vecchio en de fresco’s van Vasari die je hier kunt zien spelen een prominente rol in de film. Ook al zijn in de naastgelegen Galleria degli Uffizi geen filmopnamen geweest. Hier moet je als kunstliefhebber heen voor de enorme collectie kunstvoorwerpen van grote namen zoals Botticelli, Michelangelo, Raphael & Da Vinci.

Giardino di Boboli
Giardino di Boboli, Florence
Fotoautomatica Florence
Fotoautomatica, Florence
Palazza Vecchio
Palazza Vecchio, Florence

7. Wandelen over de Ponte Vecchio

Je trip naar Florence is niet compleet zonder een bezoek aan de beroemde middeleeuwse brug Ponte Vecchio. Op deze brug vind je kleine juwelierswinkeltjes die deze brug de unieke look geven. Boven deze winkeltjes bevindt zich de Corridoio Vasariano, een overdekte passage die de Medici gebruikten om tussen het Palazzo Vecchio en Palazzo Pitti te reizen. Je kunt deze passage alleen met een speciaal ticket bezoeken.

Ponte Vecchio Florence
Ponte Vecchio, Florence

8. Bezoek Palazzo Pitti & Giardino di Boboli

Dit paleis werd in 1458 gebouwd en was het huis van de bankier Luca Pitti, waarvan de familie 300 jaar lang een van de rijkste en meest invloedrijke van Florence was. Tegenwoordig huist het paleis 5 verschillende musea. Achter het paleis vind je de Boboli tuinen met sculpturen, grotten en fonteinen.

9. De zonsondergang aanschouwen vanaf het uitkijkpunt Piazzale Michelangelo & Giardino delle Rose

Geniet van een geweldig uitzicht over Florence vanaf het Piazzale Michelangelo. Deze plek is vooral populair tijdens zonsondergang. Geen zin om heel veel treden te beklimmen? Kies in plaats daarvan voor de Giardino delle Rose. In het voorjaar staan de rozen volop in bloei en ook hier heb je een mooi uitzicht op de stad. Daarnaast is het hier een stuk rustiger én kun je hier heerlijk met een kleedje, glas wijn en een pizza zitten en genieten van de rust.

10. Bezoek Villa Bardini

Een ander alternatief voor het Piazzale Michelangelo is Villa Bardini. Deze prachtige villa heeft wisselende kunstexposities en werken van de schilder Pietro Annigoni in de vaste collectie. Daarnaast geven de tuinen een uniek uitzicht over de stad. Eind april en begin mei staat de blauweregen hier in volle bloei!

Giardino di Boboli, Florence
Giardino di Boboli, Florence
Giardino di Boboli
Giardino di Boboli, Florence
Uitkijkpunt Florence
Uitkijkpunt Florence

Extra tips om te doen in Florence

Hieronder nog een paar extra tips voor je bezoek aan Florence.

 • Als je meerdere musea wilt bezoeken is het soms voordeliger om een Firenze Card te kopen voor €85,- waarmee je 3 dagen toegang hebt tot alle musea.
 • Zoals de meeste restaurants in Italië sluiten sommige restaurants ‘s middags en gaan ze ‘s avonds weer open.
 • Als je van vintage couture shoppen houdt, ga dan naar Street Doing Vintage Couture (Via dei Servi 88/r).

De beste accommodaties in Florence

Na meerdere keren de Italiaanse stad Florence te hebben bezocht, kan ik je de volgende accommodaties in de stad aanraden: 

The Student Hotel
The Student Hotel, Florence
The Student Hotel Florence

Hotspots waar je lekker kunt eten en drinken in Florence

Tijdens een stedentrip naar Florence is niets leuker dan het bezoeken van een bezienswaardigheid af te wisselen met een welverdiende pauze. Dit zijn mijn favoriete cafés, restaurants en bars in Florence:

Hotspots voor ontbijt en lunch in Florence

 • Melaleuca Bakery and Bistrot (Lungarno delle Grazie 18)
 • Rivarno (Lungarno delle Grazie 12R).
 • Ditta Artigianale (Via dei Neri 30/32R).
 • Le Vespe Café (Via Ghibellina 76R).
 • Pino´s Sandwiches – Salumeria Verdi (Via Giuseppe Verdi 36R).
 • Floret Artisan Kitchen & Bar (Via Roma 19/21/1° piano – In winkelcentrum Luisa Via Roma).
 • Rooster Café (Via Sant’Egidio 37r).

Hotspots voor uit eten in Florence

 • Golden View (Via de’ Bardi, 58/r – Uitzicht op de Ponte Vecchio).
 • Gucci Osteria da Massimo Bottura (P.za della Signoria 10).
 • Trattoria Marione (Via della Spada 27/R).
 • Trattoria Za Za (Piazza del Mercato Centrale 26r).
 • Trattoria Pizzeria Nerone (Via Faenza 95/97R).
 • 1950 American Diner (Via Guelfa 43).
 • ToscaNino (Piazza della Repubblica 4 – In winkelcentrum Rinascente met uitzicht op de Duomo)
Rivarno Florence
Melaleuca Florence
Trattoriazaza Florence

Deel dit bericht:

Picture of Ayda Hasanoglu

Ayda Hasanoglu

Mijn allergrootste hobby is reizen. Het liefste doe ik dit dan ook zo vaak mogelijk. Met een baan als docente heb ik gelukkig 12 weken per jaar vakantie. Dit betekent dat ik er vaak in mijn eentje op uit trek om de mooiste plekken van de wereld te ontdekken. Ik kan er dan ook ontzettend van genieten om solo op reis te zijn en met niemand rekening te moeten houden. Nu ik een baby heb is mijn doel om jou te laten zien dat reizen met een baby ook prima kan!

Meer Italië? Laat je inspireren!