Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

‘Stad van de twee kastelen’. Een omschrijving die vaak aan de stad Weinheim in Duitsland wordt gegeven. Het is één van de meest groene steden in Baden-Württemberg en kent een aantal prachtige bezienswaardigheden om te ontdekken. Van een historisch oude binnenstad tot een marktplein in Italiaanse sferen en groene parken en tuinen, waar ga jij als eerste heen?

De groene stad Weinheim in Baden-Württemberg

Weinheim biedt voor reizigers de ideale combinatie tussen natuur, cultuur en het gezellige stadsleven. Dit maakt deze Duitse stad dan ook een bijzondere parel in Baden-Württemberg. Een plekje om te onthouden en die vanzelfsprekend thuishoort op jouw bucketlist. Bezoek je Weinheim? Sla deze hoogtepunten dan zeker niet over.

1. De botanische tuinen van Hermannshof

Wanneer je in Weinheim bent dan mag je een bezoek aan de botanische tuinen van Hermannshof niet overslaan. Hermannshof behoort namelijk tot één van de mooiste plekken van de stad. Het is een heel fijne plek om te ontsnappen aan drukte in het stadje, zeker op zomerse dagen. En daarnaast ook een plek om tot rust te komen. Je vindt er een enorme diversiteit aan planten en bloemen, met als kenmerk de vele kleurrijke tulpen die bloeien aan het begin van de lente. Maar ook de magnolia bloesem, de blauwe regen en paarse bloemen trekken de aandacht en kun je van genieten in de periode van mei tot oktober. Naast planten en bloemen vind je er ook bijzonder oude bomen, zelfs eeuwenoude bomen zoals de bijna 300 jaar oude plataan.

De pracht van de botanische tuinen van Hermannshof is verspreid over maar liefst een oppervlakte van bijna 2 hectare. Een plek waar zowel jong als oud zich kan vermaken. Een leuk feitje om te delen is dat het Hermannshof is opgenomen in de Tuinkalender van 2024, waarmee het behoort tot één van de twaalf mooiste tuinen ter wereld. Snap je nu waarom het Hermannshof met stip op nummer 1 van de hoogtepunten van Weinheim, en zelfs Baden-Württemberg, staat?

Toegang tot de tuin is gratis en je vindt de entree aan de Babostraße 5 en aan de Grabengasse/Rote Turmstraße. De tuinen zijn geopend van april tot en met september, dagelijks van 10:00 tot 19:00 uur. Voor de openingstijden gedurende de wintermaanden kun je het beste kijken op de website van Hermmanshof.

Blauwe regen Weinheim Hermannshof
Blauwe regen Hermannshof | Foto: Maria Zimmerman
Wachenburg-kasteel Weinheim
Wachenburg-kasteel, Weinheim

2. Stadskastelen Berckheim, Windeck en Wachenburg

Zoals we aan het begin van het artikel al schreven staat Weinheim bekend als de ‘stad van de twee kastelen’. Deze naam is niet alleen van historische waarde, maar bieden jou als reiziger ook waanzinnige locaties om te ontdekken. Maar wist je al dat deze naam gebaseerd is op de twee hogergelegen ruïne-kasten Windeck en Wachenburg? En daar komt ook nog eens de panoramische uitzichten bij kijken die je vanaf deze stadskastelen hebt over de weidse omgeving.

Berckheim

Een voormalig kasteel dat nu dienst doet als het stadhuis van Weinheim. Je vindt er een prachtige kasteeltuin die je niet magoverslaan. Er heerst een sfeer van rust en schoonheid. Het is de ideale plek voor een wandeling waarbij je de kleurrijke perken met bloemen, waanzinnige uitzichten en de historische pracht van de omgeving in je op kunt nemen.

Windeck

Als je het Windeck-kasteel gaat bezoeken, dan is er een mooie groene trail die je naar de top leidt. Dit is de zogenoemde Grüffelo trail. Het kasteel dateert uit 1109, maar eigenlijk is het op dit moment niet meer dan een ruïne. Door de eeuwen heen heeft het kasteel toebehoort aan verschillende regio’s en eigenaren, maar sinds 1978 behoort het tot Weinheim en is het dus één van de bezienswaardigheden van de stad.

Wachenburg

Hoewel een kasteel bijna altijd middeleeuws aandoet, is dat bij Wachenburg niet het geval. Dit 330 meter hoog gelegen kasteel is gebouwd in 1907 tot 1928 als locatie voor evenementen en meetings. En dat is tot op de dag van vandaag nog steeds de functie. Je vindt er een restaurant dat panoramische uitzichten biedt, en vanzelfsprekend kun je er ook zalig eten.

3. Het historisch stadscentrum

Die Altstadt, ook wel het historisch stadscentrum, is een lust voor het oog. Het staat vol met fotogenieke vakwerkhuizen. Het ene straatje is nog mooier dan het andere straatje. Het is een ontzettend gezellige stad waar je heerlijk door de straten kunt dwalen. Vergeet ook niet een kijkje te nemen in de wijk Gerberbachviertel, hier vind je heel veel unieke vakwerkhuizen.

4. Exotenwald

Het exotische bos is uniek voor Weinheim in Duitsland, maar ook zeker in Europa. Het bos onderscheidt zich met zijn sprookjesachtige uiterlijk aan reuzenbomen en zoet ruikende struiken. Je vindt er een verzameling van exotische en zeer zeldzame bomen die afkomstig zijn van over heel de wereld. Maak een wandeling door Exotenwald en maak kennis met boomsoorten die normaal gesproken niet in Europa voorkomen. Je snapt gelijk waarom dit een bijzonder groen pareltje is in Weinheim!

Panoramisch uitzicht Weinheim
Panoramisch uitzicht over Weinheim
Park in Weinheim
Park in Weinheim

Praktische tips voor een bezoek aan Weinheim

Op het mooie marktplein van Weinheim vind je het lokale VVV-kantoor. Hier kun je allerlei informatie verkrijgen over de leukste dingen om te doen in Weinheim én de regio Baden-Württemberg. Daarnaast biedt het VVV-kantoor ook de mogelijkheid om ter plekke activiteiten te boeken, waaronder bijvoorbeeld een rondleiding met gids door het oude stadscentrum.

Hoe kom ik in Weinheim?

Het zuiden van Duitsland kent een aantal bijzonder mooie plekjes om te ontdekken, waaronder dus het stadje Weinheim. In onze ogen is de ideale manier om deze regio te verkennen met de auto. Op zo’n 6,5 uur rijden van Rotterdam vind je Weinheim, wat maakt dat Weinheim maar ook de regio Baden-Württemberg een ideale bestemming is voor een roadtrip dichtbij huis.

Reis je liever niet met de auto? Dan kun je nog steeds een bezoek brengen aan Weinheim, aangezien de stad goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Ben je bijvoorbeeld in de Duitse stad Frankfurt, dan kun je met een uur in het centrum van Weinheim staan. En de treinverbindingen vanuit Nederland naar Frankfurt zijn ook goed geregeld.

Combineer een bezoek aan Weinheim met andere parels in Baden-Württemberg

Het zonnige zuidwesten, dat is hoe de Duitse regio Baden-Württemberg ook wel wordt omschreven. De regio kent prachtige landschappen, bijzonder mooie natuur en knusse en historische stadjes, waaronder natuurlijk Weinheim. Maar ook stadjes als Freiburg en Rastatt zijn het ontdekken waard. Zin om op vakantie te gaan en verborgen parels te ontdekken? Doe dan snel inspiratie op op de website van Baden-Württemberg!

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!