Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

De vestingstad Brielle op het eiland Voorne-Putten is een ontzettend leuke stad voor een stedentrip in Zuid-Holland. Brielle, ook wel Den Briel genoemd, ademt historie. Overal waar je gaat of staat in Brielle, blijf je je verwonderen. De stad kent vele historische gebouwen, schitterende bezienswaardigheden en gezellige terrasjes en winkels. In dit artikel delen wij de allerleukste tips voor wat te doen in Brielle tijdens een dagje uit.

De mooiste bezienswaardigheden in Brielle

In Brielle zijn veel leuke bezienswaardigheden en activiteiten om te doen. Wist je dat Brielle bijvoorbeeld alleen al 400 monumenten rijk is? Een leuk weetje, want hierdoor telt Brielle op één stad na (Harlingen) de meeste monumenten per inwoner in Nederland.

1. Asylplein: Asyl voor oude en gebrekkige zeelieden in brielle 

Het Asylplein is één van de meest bijzondere plekken in Brielle. Het Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden is gesticht in 1872 met als doel oude en arme zeelieden te huisvesten. In 1947 werd het ook mogelijk voor niet-zeelieden om zich in te schrijven. Het plein wordt vandaag de dag nog altijd omringd door monumenten. Midden in het prachtige rozenpark staat het beeld de Nymph. Aan de ingang van het plein staat de Johan Beenbank met een plaquette van Johan Been dat is ontworpen door de bekende Brielse kunstenaar M.L. Middelhoek. 

2. Bedevaartskerk H.H. Martelaren van Gorcum 

Nog zo’n speciale plek in Brielle is de Bedevaartskerk Martelaren van Gorcum. De bedevaartskerk is gewijd aan de Martelaren van Gorcum. Een trieste, maar tegelijkertijd mooie toewijding. 

Het gebouw werd in gebruik genomen op 29 april 1932. De kerk is onderdeel van een bedevaartcomplex. Achter de kerk bevindt zich het ommuurde martelaarsveld. Wat hier direct opvalt, is de vijver. Dit was vroeger de visvijver van het klooster. Men nam aan dat in dit water ooit het gebeente van de heiligen is gereinigd, waardoor aan het water geneeskracht werd toegekend. Rond het martelaarsveld is een overdekte omgang, waar processies konden worden gehouden en waar zich de uit omstreeks 1870 daterende kruiswegstaties zich bevinden. 

Wij vonden het een onwijs indrukwekkende kerk om te zien. Een bezoek brengen aan de kerk is dan ook zeker iets wat je moet doen als je in Brielle bent. De bedevaartskerk is in de zomermaanden juli en augustus dagelijks open voor publiek.

Bedevaartskerk Brielle
Asylplein Brielle
brielle

3. Het Kruithuis 

Het Kruithuisje is een bezienswaardigheid in Brielle met een verhaal. Het Kruithuis staat op Bastion II van de vestingwallen. Het voormalige magazijn stamt uit 1633 en herinnert aan het Brielse garnizoensverleden. Het Kruithuis staat op het Kruithuisbolwerk (een van de negen bastions die Brielle telt) en is omgeven door een kleine gracht. Het eeuwenoude huis bevatte vroeger het kruit voor de kanonnen en geweren. Tegenwoordig is er in het Kruithuis een permanente expositie over de geschiedenis van de 1 aprilvieringen in Brielle. Niet alleen is het Kruithuis een plek met heel veel historie, het is ook nog eens een ontzettend mooie plek om te fotograferen! 

4. Poortwachtershuis

In de historische haven van Brielle zijn verschillende historische gebouwen te vinden, zoals het Poortwachtershuisje uit het midden van de achttiende eeuw. Het huisje hoorde bij de zeventiende eeuwse Waterpoort, maar die werd in 1894 afgebroken. Het mooie wachthuis is overgebleven en is vandaag de dag een woonhuis. Je zou er maar wonen, wat een schitterend plekje! 

5. Molen ‘t Vliegend hert  

Vlakbij het eerder genoemde Kruithuisje vind je de molen ‘t Vliegend Hert. En als je dan toch in de buurt bent, moet je hier wel even een kijkje nemen. De molen ‘t Vliegend Hert aan de Molenstraat is een standerdmolen, gebouwd in 1985. De molen behoort zeker tot de vele mooie bezienswaardigheden die Brielle rijk is. 

Brielle Varen
poortwachtershuisje brielle

De leukste hotspots in Brielle

Leuke accommodaties in Brielle en omgeving 

De Zevende Hemel

Brielle
  •  

Poorter Boutique Hotel

Brielle
  •  

B&B Hoogtijºd

Oostvoorne
  •  

De leukste activiteiten in Brielle 

Brielle kent niet alleen veel historische bezienswaardigheden, er zijn ook genoeg leuke activiteiten om te ondernemen in Brielle. Wat wij vooral heel leuk vonden om te doen was varen over het Brielse meer. We bezochten Brielle op een fijne zomerse dag en met de wind door onze haren en de zonnestralen op ons gezicht waanden we ons helemaal op vakantie. En dat gewoon in Brielle! 

1. Varen over het Brielse Meer

Het Brielse Meer is een ontzettend fijn recreatiegebied op het eiland Voorne-Putten. Het is een waar watersportparadijs! Wij gingen met een bootje varen over het meer en dat was heerlijk. Al varende zie je aan weerszijden op de oevers ligweiden, jachthavens, strandjes, campings en verschillende horeca. Ook vaar je zo de binnenstad van Brielle in met de gezellige terrasjes. 

Naast een bootje huren, kun je op het Brielse Meer ook duiken, surfen, vissen, zeilen en natuurlijk zwemmen! Rondom het meer zijn verschillende wandel-, fiets- en ruiterpaden te vinden. 

2. Verken de vestingstad Brielle per paardentram 

Wat in de zomermaanden echt een aanrader is om te doen in Brielle, is een ritje met de Paardentram. Van woensdag tot en met zaterdag (en op koopzondagen), rijdt de authentieke paardentram vaste routes door en rond de binnenstad voor een kleine vergoeding van €3,- voor volwassen en €2,- per kind. 

De paardentram begint om 12:00 uur bij de Bedevaartskerk Martelaren van Gorcum en rijdt tot 16:00. Je kunt een ritje met de Paardentram dus goed combineren met een bezoek aan het bedevaartsoord. Stap je liever op na een drankje bij de Brielsche Aap of de Hoofdwacht, dan kan dit ook! Op de klok bij de haltes wordt aangegeven hoe laat de volgende rit is.

Lees ook: Tips voor een bezoek aan het Maasvlaktestrand
Wist je dat een dagje Brielle heel leuk te combineren is met een bezoek aan het Maasvlaktestrand? Je leest hier al onze tips!

Ontdek het eiland Voorne-Putten en de provincie Zuid-Holland

Naast Brielle is er nog veel meer te beleven op het eiland Voorne-Putten. Het eiland is een onwijs veelzijdige plek in Zuid-Holland. Voorne-Putten staat bol van historie, strand en zee en mooie natuur. Het is er dan ook een onwijs gezellig voor een dagje weg en vakantie in eigen land. 

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Stedentrips Nederland? Laat je inspireren!