Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Thorn, Limburg: het mooiste stadje van Nederland

Thorn, het witte stadje, is gelegen in de uitgestrekte provincie Limburg. Met zijn prachtige kasseien straten, witte huizen en zwarte daken is het niet gek dat Thorn het mooiste stadje van Nederland is. Wij bezochten dit pareltje tijdens onze roadtrip met een 100% elektrisch Volkswagen T2-busje. Een bezoek aan het witte stadje Thorn planden we in als tussenstop op onze route naar het zuiden van Limburg. Zo kon ons busje weer bijladen en gingen wij er even lekker op uit. 

Thorn is klein maar fijn, én een bezoek meer dan waard. Benieuwd naar wat je in Thorn kunt doen? Wij delen graag al onze tips voor een gezellig dagje uit!

Wat te doen in Thorn Limburg
Thorn Limburg

Buitenlandse sferen in eigen land

Afgelopen jaar zijn we steeds meer gaan ontdekken in Nederland, en sindsdien is het witte stadje Thorn dan ook op onze radar gekomen. Je begrijpt natuurlijk wel dat een bezoek aan Thorn al snel op onze wishlist stond. Het deed ons denken aan de vele witte dorpen zoals je ze vindt in Griekenland en Spanje. En nu we er zijn geweest kunnen we ook beamen dat het voelt alsof je in het buitenland bent, een gevoel waar wij ongelofelijk gek op zijn. Dat is dan ook één van de redenen waarom wij graag op pad gaan in provincie Limburg.

Het witte stadje Thorn

Het vele wit is wat toeristen van over de hele wereld aantrekt om een dag uit te trekken voor een bezoek aan Thorn. Eigenlijk is het gek dat het stadje Thorn bij buitenlanders vele malen bekender is dan onder ons Nederlanders. Als reisbloggers kunnen wij Thorn dan ook uitlichten als een nog onontdekt Nederlands pareltje. 

Thorn is gelegen in de provincie Limburg, ten zuidoosten van Roermond en dichtbij de Belgische grens. Het heeft een oppervlakte van 6,68km² en telt nog geen 2.500 inwoners. Dit pittoreske stadje is te vinden in de regio Midden-Limburg naast het prachtige natuurgebied Koningssteen. Tijdens een wandeling door Thorn kijk je je ogen uit. Het historische centrum zit er niet alleen schilderachtig uit, het ademt historie. En wat voor historie. 

Thorn was vroeger namelijk een ministaat met een vorstin-abdis aan het hoofd. De centraal gelegen abdijkerk werd gerund door vrouwen. Ook wel Stift Thorn (klooster Thorn) genoemd. Thorn was dan ook een stad waar veel vrouwen van adellijke afkomst woonden. In eerste instantie leefden ze gezamenlijk in het klooster, maar later werden de statige panden rondom het centrale plein, de kanunnikenhuizen, ook bewoond door adellijke vrouwen. Nog een leuke feit is dat Thorn zelfs voor korte periode als welvarend mini-land een eigen munt en rechtspraak had. Met de komst van Napoleon werden de stift-dames verdreven uit Thorn en kwam er een einde aan de ministaat.

Adbijkerk Thorn
Kanunnikenhuizen Thorn

Tips om te doen in Thorn

Op dit moment is zo’n 90% van de huizen in het oude centrum van Thorn wit geverfd. Het is dan ook een genot, tevens een must-do, om door de straten van Thorn te slenteren. Bewonder de huizen die ieder zijn eigen bouwstijl hebben en sta eens stil bij de vele charmante doorkijkjes die nooit zullen vervelen. Andere must-do’s, hotspots, tips en bezienswaardigheden zijn:

Een nachtje verblijven in Thorn

Voor wie net zoals als ons op tour is door provincie Limburg is het zeker aan te raden om een tussenstop te maken in het plaatsje Thorn. Zo breek je de trip lekker op en bezoek je een interessant en mooi dorp. Het Limburgse stadje Thorn telt zes accommodaties, waarvan Het Molenaarshuis onze favoriet is. Een prachtig rustiek pand uit 1780 dat is gelegen tegenover de oude molen.

Het Molenaarshuis

Thorn
  •  
AANRADER

Hotels Thorn

Thorn
  •  

Hotel Crasborn Thorn

Thorn
  •  

Roadtrippen door Zuid-Limburg

Zoals we je al eerder vertelden bezochten wij het stadje Thorn in Limburg tijdens een roadtrip door Zuid-Limburg. Dit deden wij met een 100% elektrische Volkswagen T2-busje, wat een ervaring was dat! Je leest er alles over op ons blog. Maar daarnaast bezochten wij ook het ‘Toscane van Nederland‘ en reden uren door het waanzinnig mooie heuvellandschap met hier en daar bijzondere stops. 

eropuit in Limburg

Deel dit bericht:

Foto van Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Stedentrips Nederland? Laat je inspireren!