Zoek
Sluit dit zoekvak.

Brazilië

Brazilië

Reistips Brazilië

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika en een van de meest veelzijdige bestemmingen ter wereld. Van de bruisende steden Rio de Janeiro en historische stadjes als Paraty en Ouro Preto, tot de ongerepte natuur van het Pantanal en de prachtige stranden van Ilha Grande: in Brazilië vind je het allemaal. We geven je tips voor de mooiste bezienswaardigheden, de beste reistijd en de handigste manier om door het land te reizen. Ben jij klaar voor een onvergetelijk avontuur in Brazilië? 

Populaire Zuid-Amerika blogs

Ontdek onze meest gelezen reisblogs vol persoonlijke tips, inspirerende avonturen en verborgen pareltjes in Zuid-Amerika.

Brazilië reisgids

Brazilië is een land met een rijke geschiedenis, cultuur en natuur. Er is zoveel te zien en te doen in Brazilië, dat het moeilijk kan zijn om te weten waar je moet beginnen. Een reisgids kan je helpen om je reis te plannen en te genieten van alles wat Brazilië te bieden heeft. Er zijn veel verschillende reisgidsen over Brazilië verkrijgbaar. Je kunt kiezen uit reisgidsen die zich richten op een specifiek gebied of thema, zoals Rio de Janeiro of de Braziliaanse keuken. Onze aanbevelingen zijn de Lonely Planet en Insight Guide Brazil. 

Vliegtickets Brazilië

Afhankelijk van waar je reis begint in Brazilië, is de beste manier om naar Brazilië te vliegen met een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam Schiphol naar Rio de Janeiro of São Paulo. Deze vlucht duurt ongeveer 12 uur. Er zijn ook vluchten met een overstap, bijvoorbeeld in Madrid. Deze vluchten zijn vaak goedkoper, maar duren wel langer. Je kunt vliegtickets naar Brazilië boeken bij verschillende reisorganisaties, zoals KLM, Air Europa en TAP Air Portugal. Je kunt ook gebruikmaken van een vergelijkingswebsite, zoals Skyscanner, om de beste prijs te vinden voor jouw vlucht. 

Veelgestelde vragen over Brazilië

Brazilië is een veelzijdig land met veel te bieden, maar het is ook belangrijk om je goed voor te bereiden op je reis. In deze rubriek beantwoorden we de meestgestelde vragen over reizen door Brazilië.

Nederlandse en Belgische reizigers hebben een visum nodig voor Brazilië als ze langer dan 90 dagen in het land willen verblijven. Voor een verblijf van maximaal 90 dagen is geen visum nodig.

Zorg ervoor dat je de volgende vaccinaties hebt gehad voordat je naar Brazilië gaat: DTP, hepatitis A, hepatitis B en gele koorts.

Net als in veel andere Zuid-Amerikaanse landen wordt er in Brazilië slecht Engels gesproken. Ondanks dat Brazilië een schitterend land is, zijn er namelijk maar weinig internationale toeristen. De officiële taal van Brazilië is Portugees. Als je geen Portugees spreekt, is het handig om wat basiskennis van de taal te leren, zoals “bom dia” = goedendag, “obrigado/obrigada” = dankjewel. Doordat er overeenkomsten zijn tussen de Portugese en Spaanse taal, kom je met een woordje Spaans soms ook weg. Maar vergis je niet, de talen verschillen meer van elkaar dan je misschien denkt. Over het algemeen is de lokale bevolking in Brazilië echter heel vriendelijk en helpen ze je graag op weg, al zij het soms met handen en voeten. 

Brazilië heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celsius. De beste reistijd voor Brazilië is tijdens het droge seizoen, dat loopt van mei tot september. In deze periode is het weer het meest aangenaam en is er minder kans op regen. Wij gingen echter in november en december naar Brazilië en hebben ontzettend goed weer gehad. We hebben een enkele regenbui gehad, maar laat dat je zeker niet tegenhouden om Brazilië in de winter te bezoeken. Voor het grootste gedeelte van de dagen was het warm en zonnig. 

De Braziliaanse munteenheid is de real (BRL). Je kunt geld wisselen bij banken, wisselkantoren en hotels. Het is altijd handig om wat cash geld op zak te hebben, maar ook niet te veel in verband met de veiligheid. In Brazilië kun je bijna overal met een creditcard betalen, ook met creditcards van Nederlandse banken. Betalen met een Nederlandse pinpas is echter niet mogelijk. Houd er wel rekening mee dat de opslag voor het betalen met een Nederlandse creditcard vrij hoog kan zijn. Zo betaalden wij met een Nederlandse Rabobank-creditcard 5% tot 10% opslag. Het kan interessant zijn om te overwegen een bankrekening te openen bij banken als Revolut en Wise voorafgaand aan je reis naar Brazilië.

Brazilië is een groot land en het is daarom aan te raden om te vliegen tussen de verschillende bestemmingen. Binnenlandse vluchten zijn in Brazilië relatief goedkoop, mits je deze ruim van te voren boekt. We raden aan om voor vluchten te kijken bij de Braziliaanse luchtvaartmaatschappijen Gol, Latam en Azul. Om prijzen te vergelijken kun je het beste Skyscanner gebruiken. Je kunt ook per bus reizen, maar dit raden wij niet aan. Het openbaar vervoer is niet altijd goed geregeld en het kan soms erg lang duren om van A naar B te komen.

Autohuur is een goede optie als je veel wilt zien en doen in Brazilië. Om een auto te huren in Brazilië heb je een geldig rijbewijs en internationaal rijbewijs nodig. De meeste autoverhuurbedrijven in Brazilië hebben een kantoor in de grote steden. Je kunt ook online een auto huren.

De kosten van autohuur in Brazilië variëren afhankelijk van het type auto, de duur van de huur en de locatie. Over het algemeen zijn de kosten in Brazilië lager dan in Europa. Wij hebben het rijden met een huurauto als erg prettig en veilig ervaren, maar geven graag de volgende tips: 

  • Let op de verzekeringen die bij de huurprijs zijn inbegrepen.
  • Boek je auto ruim van tevoren, vooral als je in het hoogseizoen (december-maart) reist.
  • Vergelijk de prijzen van verschillende autoverhuurbedrijven voordat je boekt.
  • Wees voorbereid op het rijden in het drukke verkeer van Brazilië.

Ook kun je in Brazilië makkelijk en redelijk voordelig gebruik maken van Uber’s en taxi’s. 

Het korte antwoord is: ja, maar met een paar voorzorgsmaatregelen.

Brazilië is een groot land met een diverse bevolking. Er is veel ongelijkheid in het land en in sommige delen van het land is de criminaliteit hoger dan in andere delen. In de grote steden, zoals Rio de Janeiro, São Paulo, Salvador, Recife en Belo Horizonte, is het belangrijk om waakzaam te zijn en raden we je aan om waardevolle spullen in het hotel achter te laten. Ondanks dat we ons niet per se onveilig voelden in deze steden, waren we wel erg alert. Zo zijn wij niet ’s avonds laat over straat gegaan, maar namen we altijd een Uber. Voor het fotograferen met de camera en vliegen met de drone zochten we altijd een veilig plekje op (ook overdag), zoals bijvoorbeeld op het terras van een restaurant. Op sommige toeristische plekken konden we echter wel gewoon zonder zorgen onze mobiel en camera erbij pakken. Het is vooral een kwestie van je gezonde verstand gebruiken en bij twijfel altijd extra waakzaam zijn. 

Ook lang niet alle plekken in Brazilië worden als onveilig ervaren. Zeker de eilanden en kleinere badplaatsen voelden net zoals reizen in Azië. De locals zijn daarnaast ontzettend vriendelijk. Vraag vooral ook tips aan de locals, bijvoorbeeld in je hotel, om uit te vinden waar je het beste wel en niet heen kunt. En laat je zeker niet tegenhouden door de eventuele risico’s om een reis te maken door Brazilië. 

Alle bestemmingen in Zuid-Amerika

Brazilië is één van de bijzondere en veelzijdige bestemmingen in Zuid-Amerika, maar er zijn er meer. Ontdek ook Colombia en Peru!