Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Er is zo veel leuks te doen in Venetië, de unieke stad die bekend staat om zijn iconische kanalen en bruggen. Maar ook de geschiedenis, cultuur en architectuur is bewonderenswaardig. Venetië is gebouwd op een groep van 118 kleine eilanden, waarvan de meeste met elkaar zijn verbonden door bruggen. Helaas is Venetië een zinkende stad (het zinkt ongeveer 1 mm per jaar). Des te meer reden om Venetië te bezoeken nu het nog kan. Dit zijn de leukste dingen om te doen in Venetië!

Grand Canal Venetië
Grand Canal
Libreria Acqua Alta Venetië
Libreria Acqua Alta
Uitzicht Grand Canal
Grand Canal

Basilica di San Marco

Basilica di San Marco is de grootste kathedraal van Venetië en ligt aan het zeer bekende San Marcoplein. Het is gebouwd rond 1060 en zowel het exterieur als het interieur, met al het marmer en de mooie mozaïeken, zijn ontzettend indrukwekkend. Voor slechts €3,- per persoon kun je naar binnen om alle pracht en praal te bewonderen.

Campanile

Naast de Basilica di San Marco vind je de Campanile, een 98,5 meter hoge klokkentoren die je voor €10,- per persoon kunt beklimmen. De klokkentoren is het hoogste punt in Venetië en vanaf de top heb je een prachtig en wijds uitzicht over de stad.

Giardini Reali

Als je even een break wilt van alle drukte op het San Marcoplein, ga dan naar het park Giardini Reali. Dit verborgen juweeltje vind je direct achter het San Marcoplein en is nog niet door de grote massa ontdekt. Kom hier tot rust op een bankje, maak een wandeling door het park of geniet van een heerlijke lunch of kopje koffie bij Illy Caffè.

San Marcoplein Venetië
San Marcoplein
Santa Maria dei Miracoli
Santa Maria dei Miracoli
Rialtobrug
Rialtobrug

Basilica di Santa Maria della Salute

Breng een bezoek aan deze achthoekige barokke kerk uit de 17e eeuw, waar je werken van schilders Tintoretto en Titiaan kunt aanschouwen. Neem na je bezoek de troghetto boot naar het San Marcoplein. Tip: aan de overkant kun je in een troghetto stappen voor een korte en goedkope gondel ervaring.

Palazzo Contarini del Bovolo

Dit kleine palazzo dat werd gebouwd in de 15e eeuw voor de Contarini familie bevindt zich wat verstopt in een rustige straat. Het pand heeft een prachtige wenteltrap. Voor €8,- per persoon kun je een bezoek brengen aan dit palazzo en de wenteltrap beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad. Boek je ticket, via deze website, van te voren online aangezien je een tijdslot moet reserveren.

Fondaco dei Tedeschi

Nog zo’n tof uitzichtpunt in Venetië vind je op het dakterras van winkelcentrum Fondaco dei Tedeschi. Het uitzicht over Canal Grande is echt prachtig en wat dit nog leuker maakt is dat het gratis is. Je moet overigens wel van te voren een tijdslot reserveren via deze website.

Palazzo Contarini del Bovolo
Palazzo Contarini del Bovolo
Ponte dell'Accademia
Ponte dell'Accademia
Fondaco dei Tedeschi
Fondaco dei Tedeschi

Libreria Acqua Alta

De boekenwinkel Libreria Acqua Alta biedt een unieke winkelervaring en heeft meerdere leuke hoekjes om foto’s te maken. Wil je bijvoorbeeld een foto in een gondel, maar hier geen geld aan uitgeven? Dan kun je hier in een gondel stappen op het kanaal voor die unieke foto. Daarnaast vind je achterin de winkel een trap gemaakt van boeken die je vast en zeker al meerdere keren voorbij hebt zien komen. Als kattenliefhebber kom je hier ook aan je trekken, want ze hebben meerdere huiskatten rondlopen, die lekker in de zon liggen te spinnen en wachten tot ze geaaid worden.

Pier bij Hotel San Moise

Venetië heeft veel mooie pieren, maar de mooiste vind je direct naast Hotel San Moise. Haal van tevoren een pizza en wat te drinken en neem even de tijd om hier een uurtje te zitten, kijken en zwaaien naar de voorbijvarende gondels.

Santa Maria dei Miracoli

De kerk Santa Maria dei Miracoli werd gebouwd in de 15e eeuw en ligt in mijn favoriete wijk Cannaregio. De kerk op zich is niet heel bijzonder, maar de wijk en de pleintjes eromheen zijn prachtig en heerlijk rustig. Ga zitten op één van de terrasjes aan het Campo Santa Maria Nova voor een koffie of Aperol Spritz en geniet van de rust.

Hotel San Moise
Pier bij Hotel San Moise
Libreria Acqua Alta
Libreria Acqua Alta
Ponte Chiodo
Ponte Chiodo

De bruggen van Venetië

Venetië staat natuurlijk bekend om de vele bruggen die de meerdere eilandjes met elkaar verbinden. In totaal zijn er meer dan 400 bruggen te vinden in deze stad. Om ze allemaal te bewandelen is wat ambitieus, dus hierbij de bruggen die echt een bezoekje waard zijn:

Ponte dei Sospiri

Ook wel bekend onder de naam ‘Brug der Zuchten’. Deze brug werd gebouwd tussen 1600 en 1603 en diende als overgang tussen het Dogepaleis (Palazzo Ducale) en de gevangenis Prigioni Nuove. De naam ‘Brug der Zuchten’ is een verwijzing naar de zucht die de gevangenen slaakten terwijl ze via deze brug naar de gevangenis liepen. Vanaf de naastgelegen brug Ponte della Paglia heb je aan de ene kant uitzicht op Canal Grande, en aan de andere kant op de Ponte dei Sospiri.

Rialtobrug

De Rialtobrug is één van de vier bruggen over Canal Grande. Deze brug werd in 1591 gebouwd en is de oudste van de vier. Op de brug vind je verschillende winkeltjes. Voor een foto met deze mooie, witte brug op de achtergrond, loop je naar de pier onderaan de brug.

Ponte Chiodo

De Ponte Chiodo is de enige brug in Venetië zonder balustrades. Het ligt wat afgelegen in de wijk Cannaregio die niet veel wordt bezocht, maar het zeker waard is om doorheen te wandelen. Zoals eerder al vermeld is dit mijn favoriete wijk in Venetië.

Ponte di San Pantalon

Als je een kunstliefhebber bent, is een bezoek aan deze brug een must. Naast deze brug vind je namelijk een echt Banksy kunstwerk genaamd ‘The Migrant Child’.

Ponte degli Scalzi

Ponte degli Scalzi loopt net zoals de Rialtobrug over Canal Grande. De brug biedt een geweldig uitzicht over de stad en verbindt de wijken Santa Croce en Cannaregio.

Ponte dell’Accademia

Deze houten brug werd gebouwd in 1984 en is ook één van de vier bruggen die over Canal Grande loopt. Het verbindt de wijken San Marco en Dorsoduro. Vanaf deze brug heb je naar mijn mening het mooiste uitzicht over Venetië en het is dan ook een populaire fotospot. Je kijkt vanaf hier namelijk uit op de Basilica di Santa Maria della Salute, en dat is echt een spectaculair uitzicht.

Bonus tips om te doen in Venetië

Hieronder nog een paar extra tips voor als je Venetië voor een langere tijd bezoekt.

 • Maak een dagtocht naar het kleurrijke eiland Burano. Dit eiland is bereikbaar met lijn 12 Vaporetto en de reis ernaartoe duurt ongeveer een uur.
 • Verdwaal met opzet! Mijn suggestie is om dit in de wijk Cannaregio te doen.
 • Ga tijdens carnaval naar Venetië. In 2024 wordt het carnaval van Venetië gehouden van 3 tot en met 13 februari.
Ponte dei Sospiri
Ponte dei Sospiri
Basilica di Santa Maria della Salute
Basilica di Santa Maria della Salute
Ponte di San Pantalon
Ponte di San Pantalon

Leuke plekken te overnachten in Venetië

Er zijn ontzettend veel plekken waar je kunt overnachten in Venetië, maar er zijn er maar een paar die we echt kunnen tippen. En dat zijn de volgende mooie hotels in Venetië:

Leuke plekken om te eten en drinken in Venetië

Aan lekker eten en drinken in Venetië geen gebrek, dit zijn leuke restaurants om te onthouden:

 • Wine Bar Teamo (Rio terra de la Mondola 3795)
 • Ae Veste Bar (San Marco 2013)
 • Illy Caffé (Giardini Reali)
 • Caffè Florian (Piazza San Marco 57)
 • Terrazza Danieli (Riva degli Schiavoni 4196)
 • Gelatoteca Suso (Sotoportego de la Bissa 5453)
 • La Lista Bistro (Rio Tera Lista di Spagna 225)
 • Torrefaziano Cannaregio (Fondamenta dei Ormesini 2804)
 • La Zucca (S. Croce 1762)
 • Osteria alle Testiere (Calle del Mondo Novo 5801)

Deel dit bericht:

Picture of Ayda Hasanoglu

Ayda Hasanoglu

Mijn allergrootste hobby is reizen. Het liefste doe ik dit dan ook zo vaak mogelijk. Met een baan als docente heb ik gelukkig 12 weken per jaar vakantie. Dit betekent dat ik er vaak in mijn eentje op uit trek om de mooiste plekken van de wereld te ontdekken. Ik kan er dan ook ontzettend van genieten om solo op reis te zijn en met niemand rekening te moeten houden. Nu ik een baby heb is mijn doel om jou te laten zien dat reizen met een baby ook prima kan!

Meer Italië? Laat je inspireren!