Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Rome

Rome is de Europese hoofdstad waar je een perfecte combinatie kunt vinden van mooie bezienswaardigheden, mediterraans klimaat, één van de lekkerste keukens van de wereld en een zeer rijke geschiedenis. Struinen door de eeuwenoude, romantische straten zijn al een beleving op zich, maar je hebt Rome niet ontdekt als je de belangrijkste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden niet hebt bezocht.

bezienswaardigheden rome

De bekendste bezienswaardigheid in Rome: het Colosseum

De meest iconische bezienswaardigheid van Rome is zonder twijfel het grootste amfitheater van de wereld: het Colosseum. Sinds 2007 is het Colosseum één van de zeven wereldwonderen. Dit imposante, historische gebouw is nummer één op jouw bucketlist voor Rome. Wees er zeker van dat je het Colosseum ook van binnenuit bekijkt. Een ticket voor het bezoeken van het Colosseum kan je bij de entree kopen, maar het is beter voorafgaand je ticket online te kopen. Je moet hierbij een tijdslot aangeven voor het bezoek, maar je bent er in ieder geval zeker van de je op de gewenste dag dit wereldwonder kan bezoeken en niet uren in de rij hoeft te staan. 

Tip: koop online een combi-deal ticket voor het Colosseum, Forum Romanum en het Palatijn.

Stedentrip Rome
colosseum stedentrip rome

Sint Pietersbasiliek

Officieel is de Sint Pietersbasiliek gelegen in Vaticaanstad, maar toch hoort dit indrukwekkende gebouw thuis op de lijst van de mooiste bezienswaardigheden van Rome. Op het grote Sint Pietersplein vind elke zondag om 12:00 uur een zegen van de Paus plaats. Mocht je op zondag in Rome zijn, dan is het leuk om te kijken hoe dit gaat. Echter is het niet aan te raden om hierna de basiliek te bezoeken en naar de koepel te klimmen. Het bezoeken van de Sint Pietersbasiliek is gratis, maar mocht je liever de lange rij skippen dan kan je online ‘skip the line‘ tickets kopen. Om de koepel te beklimmen (551 treden) betaal je zo’n €8,- per persoon wat je ter plekke kan regelen.

Sint Pieterskerk Rome
Rome stedentrip Sint Pieterskerk

Het Pantheon

Prachtig gelegen op Piazza della Rotonda vind je deze prachtige, antieke tempel. Het Pantheon wordt tegenwoordig gebruikt als rooms-katholieke kerk, maar heeft door de jaren heen verschillende functies gehad (zoals onder andere een begraafplaats). Een leuk weetje: deze tempel is het best bewaarde Romeinse gebouw ter wereld. 

Houd er rekening mee dat op zondag de mis plaatsvindt in de kerk en je dus moet wachten totdat deze is afgelopen. Hierna is het drukker met toeristen dus niet het ideale tijdstip om het Pantheon te bezoeken.

het pantheon rome
het Pantheon rome

Het Vaticaan

Het kleinste onafhankelijke land ter wereld is Vaticaanstad, wat middenin de hoofdstad van Italië is gelegen. In Vaticaanstad vind je de indrukwekkende Sint Pietersbasiliek, maar vind je er ook het bijzondere Vaticaan Museum. Het Vaticaan bezoeken is zeker de moeite waard. Eén van de belangrijkste redenen om het Vaticaan te bezoeken is aanschouwen van het Sixtijnse Kapel met de werken van Michelangelo. 

Een lekkere koffie tip dichtbij het Vaticaan museum is L’ Angolo del Gusto. Hier koop je voor één euro een goede espresso en voor 1,50 een lekkere cappuccino. 

Vaticaan St Pietersbasiliek
het Vaticaan rome

Trevifontein

De Trevifontein is misschien wel de meest romantische plek van Rome. Deze zeer populaire en grootste fontein is één van de hoogtepunten van de stad. Helaas staat het bezoeken van de Trevifontein bij iedere toerist hoog op de lijst waardoor het rondom de fontein altijd extreem druk is. 

Wil je nog een keer terugkeren naar Rome? Gooi dan over je schouder een muntje in de fontein om je ervan te verzekeren. 

Trevifontein rome
Trevifontein rome

Forum Romanum en het Palatijn

In de tijd van de oudheid was het Forum Romanum het oude centrum van de stad. Gebouwd op de eerste bewoonbare heuvel van Rome: het Palatijn. Tegenwoordig is het Forum Romanum een ruime vlakte met ruïnes en een uitgestrekte tuin. Bekende overblijfselen zijn delen van tempels en triomfbogen. Een bezoek aan het Forum Romanum en het Palatijn is ideaal te combineren met een bezoek aan het dichtbijgelegen Colosseum. 

Bezoek Forum Romanum Rome

De Spaanse Trappen

Piazza di Spangna is de plek waar zowel locals als toeristen samenkomen om even bij te komen. De Spaanse trappen zijn gelegen aan dit plein te midden van het shop gedeelte van Rome. De naam is te danken aan de Spaanse ambassade die zich begin 17e eeuw hier bevond. Echter zijn de Spaanse trappen ontworpen door een Fransman en behoren de trappen tot de Franse kerk Trinità dei Monti die zich erboven bevindt. 

In de lente zijn de trappen mooi versierd met bloemen wat het extra leuk maakt om dichtbij of op de trappen te zitten. Houd er wel rekening mee dat het vanaf heden verboden is te eten op de Spaanse trappen in verband met de vervuiling van de afgelopen jaren. Rondom de Spaanse trappen is het altijd druk, maar loop zeker even een rondje over het plein en neem een kijkje bij de fontein Fontana della Bercaccia. 

Spaanse trappen
Spaanse trappen

Engelenburcht

Langs de Tiber vind je de Engelenburcht, een groot historisch gebouw wat vroeger dienst deed als mausoleum. Net zoals het Pantheon is de functie van de Engelenburcht door de jaren heen veranderd. Zo werd de burcht ook gebruikt als fort, citadel, gevangenis tot een museum. 

Een leuk feitje: er loopt een overdekte tunnel van 800 meter tussen de Engelenburcht en het Vaticaan. Een strategische geheime route die veel werd gebruikt ten tijde van oorlog.

bezienswaardigheden Rome
engelenburcht Rome

Aventijn Heuvel

In Rome vind je meerdere plekken vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt over de stad. Echter vonden wij het uitzicht vanaf de Aventijn heuvel zo indrukwekkend dat wij deze graag meegeven als tip. Net voor zonsondergang zijn wij naar de heuvel gegaan. Een perfect tijdstip want de zon geeft de stad een warme gloed. Op de heuvel vind je ‘het sleutelgat van Rome’. Kijk door het sleutelgat op het plein Piazza dei Vacalieri di Malti naar de Sint Pietersbasiliek. Eéns per jaar worden deze gigantische tuinen geopend.

Rome to do
Rome Aventijn

Campo di Fiori

De dagelijkse markt op Campo Di Fiori is van oorsprong een grote bloemenmarkt, maar zoals je ook op de foto ziet vind je er nog veel meer. Struin rond tussen de vele standjes, aanschouw hoe de lokale hier hun inkopen doen en geniet van de prachtige panden die rondom het plein staan. Campo di Fiori is één van de vele mooie pleinen die je in Rome kan vinden. 

Campo di Fiori Rome
Campo di Fiori Rome

Piazza Navona en Piazza Venezia

Rome is rijk aan prachtige pleinen die omringd zijn met sfeervolle gebouwen. Onze favoriete pleinen zijn Piazza Navona (foto links) en Piazza Venezia (foto rechts).

Piazza Navona is één van de gezelligste pleinen van Rome. De vele winkeltjes en terrassen maken het aantrekkelijk om hier meerdere uren tijdens een stedentrip door te brengen. ‘s Avonds is het plein warm verlicht en eet je hier heerlijk op een van de terrassen. Je betaalt hier wel wat meer, maar de sfeer mag er dan ook zijn.

Een van de belangrijkste pleinen van Rome is Piazza Venezia. Hier komen namelijk alle belangrijkste wegen van de stad samen. Hier vind je ook Palazzo Venezia, Palazzo Bonaparte, borstbeeld van Madame Lucrezia, Basilica San Marco en op steenworp afstand Forum Romanum en het Colosseum. 

Piazza Navona Rome
Piazza Venezia

Spendeer een dag op het strand nabij Rome

Na een aantal dagen alle bezienswaardigheden te hebben bezocht zal je het ongetwijfeld fijn vinden om een dagje te relaxen. De stad Rome grenst niet direct aan de kust, maar gelukkig is deze wel redelijk snel en gemakkelijk te bereiken. Vooral tijdens de warme zomerdagen is het lekker om af te koelen aan de kust.

Met de trein naar het strand van Ostia Lido

Pak vanuit het centrum de trein naar het station Ostia Lido, een rit van zo’n 30 minuten. Geniet tijdens de treinreis van de uitzichten over het Italiaanse platteland en het lokale leven om je heen. Bij aankomst op Ostia Lido pak je busnummer 05 richting Faber Beach. Dit is een publiek strand waar je zo je handdoek op het zandstrand neerlegt. Houd er wel rekening mee dat er langs de kust veel privé stranden zijn, hier moet je dus een ligbed huren.

Strand Rome

Breek de dag op met een bezoek aan Ostia Antica

Mocht je niet heel de dag op het strand willen vertoeven, maar wel een dag uit de stad willen dan is een bezoek brengen aan Ostia Antica een aanrader. Een van de tussengelegen treinstations onderweg naar Ostia Lido is Ostia Antica. Stap hier uit wanneer je een kijkje wil nemen in deze ruïnestad wat voorheen de belangrijkste havenstad van Rome was. 

ontdek de leukste hotels en appartementen in Rome

Horti 14 Borgo

Trastevere
  •  
TIP!

Rome

Hotels en hostels
  •  

Een stedentrip naar Rome

De mooiste bezienswaardigheden van Rome zien tijdens een stedentrip naar Rome? Wij raden je aan zeker vier dagen uit te trekken voor deze stedentrip met leuke hotspots. Rome is een grote Europese hoofdstad waar jij je dagen kan vermaken. Huur een fiets of scooter en verken zelf de stad. Verblijf in één van de leukste wijken van Rome. Alle praktische tips en informatie lees je in onze blog een stedentrip naar Rome.

Een stedentrip naar de verrassende stad Rome

Deel dit bericht

Hi!

Hi!

Wij zijn Lois en Naomi, de twee avontuurlijke reizigers van Travander. Vanuit onze missie let's travel and wander zijn wij altijd op zoek naar ongerepte, authentieke plekjes en nieuwe ervaringen. Op Travander delen wij al onze persoonlijke reisverhalen, fijne herinneringen en handige reistips.

Volg ons ook online voor je dagelijkse dosis reisinspiratie!

Volg ons op social media

Recente blogposts