Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

De mooiste bezienswaardigheden in Rome, waar vind je ze en welke moet je gezien hebben? Het is geen geheim dat het historisch stadscentrum van Rome één groot openluchtmuseum is. Je zult tijdens een stedentrip dan ook je ogen uitkijken. Bekende bezienswaardigheden als het Colosseum en de Trevifontein mag je niet missen, maar er zijn zoveel meer bijzondere hoogtepunten te ontdekken. In dit artikel delen wij dan ook de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Rome!

1. Het Colosseum

Het Colosseum is zonder twijfel de meest iconische bezienswaardigheid van Rome. Sinds 2007 behoort het grootste amfitheater ter wereld tot één van de zeven wereldwonderen. Het zien en bezoeken van het Colosseum staat dan ook bij menig toerist op zijn of haar bucket list. Het Romeinse bouwwerk dateert uit het jaar 72 na Christus en er was maar liefst plek voor zo’n 50.000 mensen. In het Colosseum vonden gruwelijke gevechten plaats waar het Romeinse volk heen kwam voor entertainment. Gladiatoren vochten hier tegen elkaar, maar er werd zo nu en dan ook tegen dieren gevochten. Naar schatting zijn er zo’n 300.000 tot 500.000 mensen gestorven in het Colosseum. 

Tickets voor het Colosseum

Je kunt tickets voor het Colosseum ter plekke aanschaffen, maar houd er wel rekening mee dat er enorm lange rijen kunnen staan. Het is daarom aan te raden om jouw tickets op tijd te reserveren. Het ticket is vaak een combi-ticket met een bezoek aan het Forum Romanum en het Palatijn. Bezoek deze drie bezienswaardigheden dan ook dezelfde dag, wel zo makkelijk. Wil je meer informatie over de geschiedenis en architectuur van het Colosseum? Boek dan een rondleiding met gids!

2. De Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek is gelegen in Vaticaanstad, het kleinste land ter wereld, en is ontzettend indrukwekkend om te zien. Zowel van binnen als van buiten. De grootste kerk ter wereld behoort zonder twijfel thuis op de lijst van de mooiste bezienswaardigheden van Rome. Neem tijdens je stedentrip ruim de tijd voor het bezoeken van de kerk en daarnaast voor het beklimmen van de koepel. Je kunt kiezen om via 551 traptreden de top te bereiken, of om voor het eerste gedeelte de lift te pakken. Het entreekaartje kost €8,- per persoon als je gaat lopen en €10,- per persoon als je de lift pakt. Eenmaal boven kun je genieten van een waanzinnig panoramisch uitzicht over het Sint-Pietersplein en Rome!

Op het plein vindt elke zondag om 12:00 uur een zegen van de Paus plaats. Dit is voor iedereen gratis bij te wonen. Tip: bezoek hierna de Sint-Pietersbasiliek, het is dan heel erg druk.

Colosseum Rome
Het Colosseum
Vaticaan St Pietersbasiliek
Sint-Pietersbasiliek

3. Het Pantheon

Prachtig gelegen op Piazza della Rotonda vind je één van de mooiste en best bewaarde bezienswaardigheden van Rome: het Pantheon. Dit Romeinse bouwwerk is zo’n 2.000 jaar oud en is door de jaren heen nauwelijks veranderd. Van binnen kun je de indrukwekkende koepel bewonderen met zijn 44 meter grote open ronding. Gedurende de dag schijnt het zonlicht hierdoor mooi naar binnen. Het Pantheon wordt tegenwoordig gebruikt als Rooms-Katholieke kerk. Houd er dan ook rekening mee dat op zondagmorgen de mis plaatsvindt en je het Pantheon dan niet kan bezoeken.

4. Vaticaanstad

Vaticaanstad is het kleinste land ter wereld en is een bezienswaardigheid op zich, maar binnen het Vaticaan vind je nog een aantal bijzondere hoogtepunten. Er wonen zo’n 800 mensen in Vaticaanstad waarvan voornamelijk priesters, nonnen en mannen van de Zwitserse Garde. En laten we vooral niet de paus vergeten.

Bezoek je Vaticaanstad, dan kun je het beste als eerst de Sint-Pietersbasiliek bezoeken. Entree is gratis. Beklim ook zeker de koepel voor een panoramisch uitzicht over Rome. Ga hierna door naar het Vaticaan Museum waar je een gigantische collectie van Romeinse en Egyptische kunstschatten kunt bewonderen. Maar dé highlight is natuurlijk de Sixtijnse Kapel waar je de fresco’s van Michelangelo kunt aanschouwen.

Voordat je Vaticaanstad verlaat, struin nog één keer over het Sint-Pietersplein. Dit is één van de bekendste en mooiste pleinen ter wereld, en het plein is maar liefst 240 meter breed en 340 meter lang.

Let op: Voor alle bezienswaardigheden in Vaticaanstad ben je verplicht je schouders en knieën te bedekken.

Het Pantheon
Het Pantheon
Het Vaticaan
Vaticaanstad

5. De Trevifontein

De mooiste fontein van Rome, en misschien zelfs ter wereld, is de Trevifontein. Een romantische plek waar dag in dag uit duizenden toeristen komen om een muntje in de fontein te gooien. Het verhaal gaat namelijk dat wanneer je een muntje met je rechterhand over je linkerschouder gooit je zal terugkeren naar Rome. Gooi je er twee muntjes in, dan zul je jouw geliefde vinden in Rome. En gooi je er drie muntjes in? Dan zul je trouwen met een Romein. 

Wil je de imposante Trevifontein bewonderen zonder de drukte? Ga dan zo vroeg mogelijk in de ochtend, maar houd wel rekening met de schoonmaak die op maandag, woensdag en vrijdagochtend plaatsvindt van 08:00 tot 09:00 uur. 

Lees ook: De 4 leukste wijken in Rome om te verblijven
In zo'n grote stad als Rome kun je je afvragen waar je het beste kunt verblijven. Dit zijn de 4 leukste wijken, dicht gelegen bij de mooiste bezienswaardigheden.

6. Forum Romanum en het Palatijn

In de oudheid was Forum Romanum het centrum van Rome. Tegenwoordig is het lastig voor te stellen dat hier door de Romeinen handel werd gedreven en later ook politieke en juridische besluiten werden genomen. Je wandelt hier namelijk door een vlakte die uit niets anders bestaat dan ruïnes en een mooie uitgestrekte tuin. Een ruïne van een gebouw die nog deels in tact is, is de Tempel van Saturnus uit 497 voor Christus. Naar schatting is dit het oudste gebouw op Forum Romanum. Ten zuiden van het Forum vind je het Palatijn, de eerste bewoonbare heuvel van Rome.

De Trevifontein
De Trevifontein
Forum Romanum
Forum Romanum

7. De Spaanse Trappen

Het Piazza di Spagna is het sfeervolle plein waar je de Spaanse Trappen vindt. Een plek waar locals en toeristen samenkomen om te relaxen en om te winkelen. Bewandel je de Spaanse Trappen dan kom je uit bij de kerk Trinita dei Monti. Dit is overigens een Franse kerk. 

Je zult wellicht denken dat de Spaanse Trappen hun naam danken aan een Spaanse architect, maar niets is minder waar. De trappen zijn gebouw in opdracht van de Fransen, net zoals de kerk. In de 18e eeuw bevond zich onder aan de trappen de Spaanse ambassade, vandaar de naam ‘de Spaanse Trappen’.

8. De Engelenburcht

Prachtig gelegen langs de rivier de Tiber vind je de Engelenburcht. Een gigantisch Romeins fort dat zo’n 2.000 jaar oud is. Door de jaren heen heeft de Engelenburcht meerdere functies gehad, waaronder mausoleum, fort, citadel en gevangenis. Inmiddels wordt het gebruikt als museum. In de tijd dat het als fort werd gebruikt is er een ondergrondse tunnel van 800 meter gemaakt die de Engelenburcht met het Vaticaan verbind. Een strategische, en bovendien geheime route, die in tijden van oorlog veel werd gebruikt.

Spaanse Trappen
Spaanse Trappen
De Engelenburcht
De Engelenburcht

9. Aventijn Heuvel

Eén van de bezienswaardigheden in Rome die in dit lijstje thuishoort is het uitzichtpunt vanaf de Aventijn heuvel. Het is één van de mooiste plekken om de zon achter de horizon te zien verdwijnen. Zorg dat je hier een uur voor zonsondergang bent zodat je ook de mooie warme gloed over de stad ziet vallen. 

Tip: Op de Aventijn heuvel vind je ook ‘het sleutelgat van Rome’. Zoek naar het Piazza dei Vacalieri di Malti waar je door het sleutelgat kunt kijken en de Sint-Pietersbasiliek ziet. Achter deze gigantische deur bevindt zich een gigantisch grote en mooie tuin die eens per jaar zijn deuren opent. 

10. Campo di Fiori

Eén van de leukere markten om in Rome te bezoeken is de versmarkt op het plein Campo di Fiori. Struin hier rond tussen de vele kraampjes, aanschouw hoe de locals hun inkopen doen en bewonder de prachtige panden die het plein omringen. Het is tevens de perfecte plek om een drankje te doen!

Aventijn Rome
Uitzichtpunt Aventijn
Campo di Fiori
Campo di Fiori

11. Piazza Navona

Rome is rijk aan prachtige pleinen die omringd zijn door net zulke imposante gebouwen. Piazza Navona is, naar onze mening, één van de gezelligste pleinen in Rome. Je vindt er veel leuke winkels en de vele terrassen maken het aantrekkelijk om hier uren te spenderen. ‘s Avonds is het plein sfeervol verlicht. Een leuke plek om te onthouden als je een avondje uit eten gaat in Rome!

12. Piazza Venezia

Eén van de belangrijkste pleinen in Rome is het Piazza Venezia. Op deze plek komen namelijk alle belangrijke wegen van de stad samen. Piazza Venezia wordt gezien als het hart van de stad. Niet zo gek, want je bevindt je hier ook dicht bij bekende bezienswaardigheden als Palazzo Venezia, Palazzo Bonaparte, Basilica San Marco, Forum Romanum en het Colosseum.

Piazza Navona
Piazza Navona
Piazza Venezia
Piazza Venezia

Tips voor een stedentrip naar Rome

Wij spreken uit ervaring als we zeggen dat je aan 4 dagen Rome niet genoeg hebt. Deze stad heeft zo ongelofelijk veel te bieden dat er eigenlijk maar 1 ding op zit. En dat is terugkeren naar deze wereldstad. Dus ga goed voorbereid op pad en haal het meeste uit je stedentrip met de leukste tips voor Rome!

Deel dit bericht:

Picture of Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.

Meer Rome? Laat je inspireren!