Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Echternach is een klein stadje in Luxemburg vlakbij de grens met Duitsland. Het is gelegen aan de rivier de Sûre en het is de oudste stad van het groothertogdom Luxemburg. De historie is overal zichtbaar, waardoor Echternach nog echt een middeleeuwse karakter heeft. Je wordt omringd door statige gebouwen, oude patriciërshuizen en je wandelt door nauwe straatjes en langs oude stadswallen. Een bezoek aan de stad is goed te combineren met een een dagtrip naar Luxemburg-Stad. Maar ook een wandeling door de Müllerthal regio mag eigenlijk niet ontbreken als je Echternach bezoekt. Er is genoeg om in de omgeving te doen dus. Dit zijn dan ook onze tips voor wat te zien en te doen in Echternach! 

Wandel door de binnenstad van Echternach

Het centrum van Echternach is voor een groot deel autovrij. Er mogen alleen voetgangers wandelen. De historische binnenstad is een toeristische trekpleister en dit is te zien aan de vele restaurants, terrassen, cafeetjes en winkels. Vooral in de zomermaanden is Echternach drukbezocht. Maar ook in het najaar, de periode dat wij er waren, is het de moeite waard de stad te bezoeken. 

Echternach staat ook bekend door haar springprocessie. Dit is een katholieke optocht die elk jaar op dinsdag na Pinksteren wordt gehouden ter nagedachtenis van Sint Willibrordus die in 698 de Abdij van Echternach stichtte. De springprocessie is in 2010 opgenomen in de Immateriële Werelderfgoedlijst van UNESCO. De processiemars duurt zo’n 2 uur en kun je bijwonen. 

Bezienswaardigheden Echternach
Historische stad Echternach

Bekijk de mooie bezienswaardigheden in Echternach

Er zijn meerdere bijzondere bezienswaardigheden te vinden in Echternach, zoals het marktplein, de kerk St. Peter en Paul, de Abdij van Echternach, het Justitiepaleis en het prehistorisch museum. 

Place du Marché

Het marktplein speelt een centrale rol in de stad en heet Place du Marché. Het is in de zomer een plek met één en al gezelligheid. Het is omringd door gekleurde historische panden met restaurants en winkels. De vele terrassen domineren het plein en er worden hier regelmatig jaarmarkten en evenementen gehouden. Pal naast het plein vind je een levendige winkelstraat. Wat echt in het oog springt op het marktplein is de Denzelt. 

Het voormalige Justitiepaleis

De Denzelt is het voormalige Justitiepaleis en werd gebruikt als rechtbank en stadsgevangenis. Het middeleeuwse gebouw is als je het ons vraagt verreweg het meest indrukwekkende bouwwerk in Echternach. Het is mooie statige architectuur met booggewelven, torentjes en een imposante gevel versierd met beelden van de kardinale deugden. 

De Abdij van Willibrordus

Een van de bekendste bezienswaardigheden in de stad is de Abdij van Willibrordus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Echternach, waaronder de abdij, vrijwel geheel verwoest. Het graf van Willibrordus en de basiliek hebben de oorlog overleefd. In 1950 is de abdij opnieuw opgebouwd naar haar oorspronkelijke vormen. Ook kun je een kijkje nemen bij het Abdijmuseum. 

Kerk Echternach
Winkelstraat Echternach

De Kerk St. Peter en Paul

De oude parochiekerk van de heilige Petrus en Paulus is gebouwd op een heuvel midden in de stad en geldt als het oudste christelijke heiligdom van de streek. De merovingische, romaanse en gotische elementen van de kerk maken de St. Peter en Paul kerk absoluut een bezoek waard.

De stadsomwalling van Echternach

Het historische karakter van Echternach is niet alleen zichtbaar in het centrum, maar wordt ook al snel verraden door de oude stadsomwalling. De stadsmuur is ruim 1000 jaar oud en was oorspronkelijk twee kilometer lang. De omwalling bestond uit zes poorten, veertien torens en een brede gracht. Helaas zijn er stukken van de stadsmuur verloren gegaan, maar je kunt nog steeds delen bewonderen. 

Wandel een deel van de Mullerthal Trail 

Echternach maakt deel uit van de Luxemburgse Ardennen en grenst aan de Duitse Eifel. De prachtige omgeving van Echternach wordt ook wel Petit Suisse genoemd: Klein Zwitserland. Echternach is omgeven door een landschap met bossen, rotsen, kloven, beekjes en watervallen. Wil je de mooiste natuur ervaren in de omgeving van Echternach? Wandel dan (een deel van) de Mullerthal Trail

Lees ook: Wandel de Mullerthal Trail, onze tips en ervaring
Tijdens ons bezoek aan Luxemburg hebben we de wandelroute B2 door de regio Müllerthal gewandeld. Je waant je hier net in Zwitserland! Het wordt dan ook wel Klein Zwitserland genoemd.

Wat zijn leuke accommodaties om te overnachten in Echternach? 

Hotels, vakantiehuizen en B&B’s vind je in heel de omgeving rondom Echternach. Reis je naar Luxemburg met de auto, dan zijn er ontzettend veel opties om te verblijven. Doordat Echternach zo klein is, vind je veel fijne hotels buiten de stad, zoals in het Mullerthal. Maar ook in het centrum zijn er een aantal opties. Bekijk het overzicht van accommodaties in Echternach op Booking.com om een juiste keuze te maken. Hieronder zie je onze persoonlijke aanraders in Echternach en in de directe omgeving. 

Bel Air Sport & Wellness

Mullerthal
  •  

Hotel Eden au Lac

Mullerthal
  •  

Hôtel Le Postillon

Echternach
  •  

Hotel Bel Air Sport & Wellness 

Een van de mooiste accommodaties vlakbij Echternach is zonder twijfel Hotel Bel Air Sport & Wellness. Het Bel Air Hotel is gelegen in een eigen park te midden van een bosrijke omgeving met uitzicht over de Sauer-vallei. In de zomermaanden kun je hier heerlijk ontspannen in het park, maar het is ook een heel fijne plek om de omgeving te ontdekken, zoals het stadje Echternach en het Mullerthal. Je betaalt hier gemiddeld tussen de €130,00 en €150,00 per nacht voor een tweepersoonskamer. 

Hotel Eden au Lac

Hotel Eden au Lac ligt in het Mullerthal. Het is dan ook de ideale uitvalsbasis voor wie op zoek is naar natuur en avontuur. Maar er is ook een fijne uitgebreide spa, dus je komt hier ook helemaal tot rust. Je betaalt gemiddeld €150,00 per nacht voor een tweepersoonskamer.

Hôtel Le Postillon

Wil je in het historische centrum van Echternach verblijven? Dan raden we Hôtel Le Postillon aan. Hôtel le Postillon is een klein familiehotel op 1 minuut van het centrum van Echternach. Het hotel is in de zomer van 2023 nog volledig gerenoveerd en is van alle gemakken voorzien. Je betaalt hier gemiddeld tussen de €130,00 en €150,00 per nacht voor een tweepersoonskamer. 

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!