Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

De Mullerthal regio in Luxemburg is een adembenemend mooi, indrukwekkend en sprookjesachtig gebied. Na een prachtige wandeling tussen de gigantische rotsformaties en na aardig wat hoogtemeters klimmen begrijpen we helemaal waarom de regio Mullerthal ook wel Klein Zwitserland wordt genoemd. De bekende Mullerthal Trail is een populaire wandelroute van in totaal 112 kilometer die je dwars door de variërende landschappen van de mooiste streek van Luxemburg leidt. Dit zijn onze tips voor het wandelen van de Mullerthal Trail in Luxemburg! 

De regio Mullerthal

Het golvende landschap van de regio Mullerthal is een fantastisch gebied om doorheen te wandelen. Het gebied wordt gekenmerkt door de immense zandsteenrotsen en de waanzinnige natuurlijke schoonheid. De Mullerthal Trail is niet voor niets het pronkstuk onder de wandelroutes van Luxemburg. Je vindt er weliswaar geen kilometers hoge bergen met witte sneeuwtoppen, maar wel door erosie bijzonder gevormde rotsformaties, grotten, kloven en metershoge rotswanden waar je als je geluk hebt echte avonturiers ziet de wanden ziet beklimmen. Al met al reden genoeg om deze regio het Klein Zwitserland van Luxemburg te noemen.

Mullerthal Trail
Wandelkaart Mullerthal

De wandelroutes van de Mullerthal Trail

De 112 kilometerslange Mullerthal Trail is onderverdeeld in drie wandelroutes. Uiteraard zijn al deze wandelroutes uit te breiden met extra routes, maar deze drie samen vormen dus de bekende Mullerthal Trail. Wandelroute 1 is een route van in totaal 36 kilometer en wordt gekenmerkt door de indrukwekkende rotspartijen, bosgebieden en weilanden met hier en daar ook wat culturele hoogtepunten. Wandelroute 2 en 3 zijn allebei 38 kilometer maar zijn zeker verschillend van elkaar. Waar je bij wandelroute 2 daadwerkelijk door het gebied van Klein Zwitserland loopt, loop je bij wandelroute 3 meer door het sprookjesachtige gebied van de regio Mullerthal. Denk hierbij aan de bekende plaatjes van mooie beekjes en romantische kastelen langs de weg.  

De gehele wandelroute wordt goed onderhouden en door de opvallende bewegwijzering zul je zeker niet snel verdwalen. Moeilijk begaanbare paden zijn voorzien van loopbruggen, vlonders en trappen. Je kunt daarom wel zeggen dat de Mullerthal Trail goed te doen is voor jong en oud. Handig om te weten is dat de moeilijkheidsgraad van de Mullerthal Trail gemiddeld tot zwaar is, dit komt onder andere door de vele hoogteverschillen.

Route B2 Klein Zwitserland
Wandelroute B2 loopbruggen
Kloven Mullerthal Trail

Wandelroute B2 van de  Mullerthal Trail

Voor wie niet houdt van meerdaagse hikes is het goed om te weten dat je de hoogtepunten van de Mullerthal Trail ook kunt zien door een klein deel van de route te wandelen. Er zijn namelijk naast de drie hoofdroutes ook meerdere kleinere wandelroutes waarmee je dus een deel van het gebied kunt verkennen. Wij liepen samen met een gids, wat we overigens zeker kunnen aanraden, de wandelroute B2 die start en eindigt bij het toeristenbureau in Berdorf. 

Wandelroute B2 is een avontuurlijke route van zo’n 4 kilometer. Onderweg wandel je over wiebelende loopbruggen, beklim je (als je durf) via een ijzeren ladder de Alderhorst, zigzag je door de zeven smalle rotskloven en kom je uit bij een waanzinnig mooi uitkijkpunt. En vergis je niet, voor deze wandelroute kan je gerust een hele ochtend of middag uittrekken!

Mullerthal valleien
Mullerthal Trail
Grotten Mullerthal Regio

Wandelroute E1: de historische stad Echternach als uitvalsbasis

Een andere leuke en zeer aan te raden is wandelroute E1, een rondje van in totaal 13,5 kilometer die start en eindigt in Echternach. Je kunt deze route uiteraard helemaal wandelen, maar een goed alternatief is om de route voor de helft te wandelen. Parkeer je auto op de parkeerplaats ‘Parking A Kack’ om vervolgens de (gratis!) bus te nemen naar Berdorf. Vanaf hier volg je het wandelpad E1 tot je weer terug bent in de historische stad Echternach. 

Lees ook: Ontdek Echternach, het oudste stadje van Luxemburg
Echternach is het kleinste stadje van Luxemburg, vlakbij de grens met Duitsland. De historie is overal zichtbaar en je waant je hier in een middeleeuws sprookje. Een bezoek aan de stad is goed te combineren met de Mullerthal regio. Dit zijn dan ook onze tips voor wat te zien en te doen in Echternach! 

De hoogtepunten van de Mullerthal Trail

De regio Mullerthal is veel te groot om alle hoogtepunten in één keer te zien, tenzij je er inderdaad meerdere dagen voor uittrekt om de hele Mullerthal Trail te wandelen. Elke wandelroute door de deze streek brengt je langs waanzinnig mooie plekken, maar er zijn een aantal hoogtepunten die je eigenlijk niet mag missen. Zo is de mooie waterval en de brug van Schiessentümpel absoluut een bezoek waard. Maar ga ook naar de mooie rotsformatie Champignon bij Nommern en de iconische Gorge du Loup / Wollefsschlucht bij Echternach. Tot slot raden we ook de kloof Däiwelsinsel bij Bergdorf aan om te bezoeken. 

Wat zijn leuke accommodaties om te overnachten in de Mullerthal regio? 

Veel mensen combineren een bezoek aan de Mullerthal regio met een stedentrip Echternach. Doordat Echternach zo klein is, is het goed te combineren met een bezoek aan het Mullerthal. Veel accommodaties vind je dan ook in dit natuurgebied. Bekijk het overzicht van accommodaties in Mullerthal op Booking.com om een juiste keuze te maken. 

Aanraders zijn Hotel Eden Au Lac en Bel Air Sport & WellnessHotel Eden au Lac ligt in het Mullerthal. Het is dan ook de ideale uitvalsbasis voor wie op zoek is naar natuur en avontuur. Hotel Bel Air Sport & Wellness is gelegen in een eigen park te midden van een bosrijke omgeving met uitzicht over de Sauer-vallei.

Bel Air Sport & Wellness

Mullerthal
  •  

Hotel Eden au Lac

Mullerthal
  •  

Tips voor een wandeling door het Klein Zwitserland van Luxemburg

Persoonlijk vonden wij het wandelen met een gids heel fijn. Het is een waardevolle toevoeging aan een middag wandelen. Je wandelt namelijk met een gids die het gebied op zijn of haar duimpje kent, de mooiste plekken kent en veel over het gebied weet. Er zijn op de route namelijk vaak zijtakken die juist leuk zijn om toe te voegen aan jouw wandeling. Zoals het kruipen door grotten op wandelroute B2, waar we waarschijnlijk zelf voorbij waren gelopen. 

De Mullerthal regio is in elk seizoen prachtig, maar het kan ook elk seizoen verraderlijk zijn. Het is daarom belangrijk om goede wandelschoenen aan te trekken, mocht je die niet hebben dan zijn schoenen met een goed profiel aan te raden. 

Vergeet niet om zo nu en dan een momentje stil te staan. Kijk om je heen en geniet van de natuurlijke schoonheid van dit gebied. En kijk ook zeker omhoog, de rotsformaties kunnen zich namelijk metershoog boven je bevinden. 

Voor meer informatie over het wandelen met een gids in de regio Mullerthal kun je het best contact opnemen het toerismebureau via info@mullerthal.lu of bellen naar +352 72 04 57 1.

Klein Zwitserland wandelen
Kloven Mullerthal
Natuur Luxemburg

Vanuit de regio Mullerthal naar de bruisende stad Luxemburg-Stad

Als er één bestemming is in Luxemburg die ons heeft doen verrassen dan is het wel Luxemburg-Stad. Wat is het toch een gezellige, maar ook prachtige stad. Het oude centrum trekt onze aandacht door de schitterende panden en fotogenieke locatie, maar ook het centrum met de sfeervolle pleinen, leuke winkels en lekkere hotspots nodigen ons uit om hier uren te spenderen. Al met al is Luxemburg-Stad een aan te raden bestemming voor een leuke stedentrip dichtbij huis!

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!