Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Oman, het is een bestemming waar niet veel mensen aan denken voor een rondreis, maar stiekem is er ontzettend veel moois te zien en te beleven! Eeuwenoude tradities komen hier samen met uitgestrekte natuur. Je kijkt dan ook je ogen uit over de immense bergketens, tropische wadi’s en de vredige woestijn. En dan is er ook nog eens een schitterende onderwaterwereld! Ontdek waarom een rondreis door Oman op jouw bucketlist moet (om natuurlijk vervolgens heel snel af te kunnen strepen). 

1. Tijdens een rondreis door Oman dompel je je onder in de Midden-Oosterse cultuur 

Als ik één ding moet noemen wat reizen zo bijzonder maakt, dan is het wel het kennis maken met andere culturen. En laat Oman nou net een land zijn waar je je volledig kunt onderdompelen in andere tradities en gewoonten. 

Kenmerkend in Oman is de bijzonder vriendelijke bevolking met haar authentieke Arabische cultuur. Het leven wordt voornamelijk bepaald door de Islam, de voornaamste religie in het land. Dit is eigenlijk aan alles terug te zien. Zo weerspiegelt traditionele kleding de rijke geschiedenis en de lokale levensstijl. Mannen dragen vaak een dishdasha, een wit gewaad, terwijl vrouwen de stijlvolle abaya dragen. En de religieuze gebouwen in Oman, zoals de moskeeën, zijn ware architectonische meesterwerken. 

Een rondreis door Oman begint vaak in Muscat. Wanneer je door de straten van het historische gedeelte struint, waan je je echt in een andere wereld. Laat je verwonderen door het pracht en praal in de grootste moskee van Oman – de Sultan Qaboos Grand Mosque, en het Al Alam Palace, het ceremoniële paleis van de sultan van Oman. Maar vergeet ook geen kijkje te nemen in de Mutrah Souq, waar de geuren van kruiden en aroma’s op je afkomen en je de mooiste souvenirs kunt kopen. 

Een plek waar je het gevoel hebt een Midden-Oosters sprookje in te stappen is Nizwa. In deze voormalige handelsstad vind je vandaag de dag knusse, fotogenieke straatjes, belangrijke historische en religieuze gebouwen en de geitenmarkt. 

Nizwa
Muscat
Sultan Qaboos Grand Mosque
De Sultan Qaboos Grand Mosque in Muscat

2. De landschappen in Oman zijn waanzinnig

Het Midden-Oosten één grote woestijn? Niets is minder waar. Oman is qua natuur eigenlijk best wel divers! Je vindt er inderdaad schitterende, uitgestrekte woestijnlandschappen, maar ook tropische wadi’s en een onderwaterwereld rijk aan bontgekleurde vissen, zeeschildpadden en dolfijnen. 

De veelzijdige en rijke natuur van het land is voornamelijk te danken aan de vochtige zomermaanden door de moessons, de bergen, en de slimme irrigatiesystemen van Oman. De oudste van deze systemen, ‘Falaj’ genoemd (meervoud: ‘Aflaj’), dateert uit 500 na Christus, maar er zijn archeologische aanwijzingen dat irrigatiesystemen al in 2500 voor Christus bestonden. Sinds 2006 staan ze op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Een fijne en betrouwbare lokale touroperator om meerdere hoogtepunten in Oman mee te ontdekken is Al Maamari Tours.

Wandelen door de bergen van Oman

Oman is een waar paradijs voor hikers en wandelaars, met name in de bergen. Twee van de bekendste bergen in de woestijn vind je in het Hadjargebergte: de Jebel Akhdar, ook wel de ‘Groene Berg’ genoemd en de Jabal Shams. Het hoogste punt van het land ligt op deze tweede berg. De top bereikt een hoogte van maar liefst 3.075 meter en de berg wordt dan ook wel de ‘Grand Canyon’ van het Midden-Oosten genoemd. 

De bergen worden doorkruist door een uitgebreid netwerk van wandelpaden langs imposante rotspartijen, schilderachtige dorpjes en adembenemende vergezichten. Zo kun je in de bergketen Jebel Akhdar de ‘3 villages walk’ wandelen. De route van zo’n 4 kilometer geeft je een kijkje in het lokale leven in de dorpjes. 

Het dorpje Al Ayn staat bekend als het rozendorpje. In april wordt hier traditioneel de Jebel-Akhdar roos geoogst. Op sommige stukken van de route wandel je daarnaast letterlijk over de irrigatiesystemen, waarbij je mooi uitzicht hebt over de terrassen met rozen en het indrukwekkende berggebied. 

rondreis oman bucketlist bergen
Berglandschappen in Oman
Rozenblaadjes in Al Ayn
rondreis oman bucketlist natuur
Uitzichtpunt in de bergen

De kustlijn en rijke onderwaterwereld van Oman

In contrast met de epische bergpartijen staat de kust van Oman. De kustlijn strekt zich uit over zo’n 1.700 kilometer. Op sommige plekken kijk je er uit over fjorden die zelfs een beetje Noors aandoen. Maar de Omaanse kust biedt ook veel uitgestrekte zandstranden.

Een absoluut hoogtepunt van mijn rondreis door Oman was de boottocht naar de Daymaniyat eilanden, hét snorkelparadijs van Oman. Heb jij een onderwatercamera? Dan moet deze mee, want je spot in het waterrijke natuurreservaat ontzettend veel felgekleurde vissen en zeeschildpadden. 

Boottocht naar de Daymaniyat eilanden
Boottocht naar de Daymaniyat eilanden
Zeeschildpadden bij de Daymaniyat eilanden
Zeeschildpadden bij de Daymaniyat eilanden

De tropische wadi’s 

Heb je het over Oman, dan zeg je tropische, turquoise wadi’s. Je hebt er misschien wel eens van gehoord, maar wat is een wadi eigenlijk? 

Een wadi is een vruchtbare oase in een woestijnachtig gebied, ingeklemd tussen de rotsen. Wadi’s zijn gevuld met kristalhelder water. Door de vruchtbaarheid zijn de wadi’s omringd door palmbomen, struikgewassen en fruitbomen met onder andere mango’s, bananen en papaya. Bij de waterpoelen nestelen gekleurde broedende vogels. 

De wadi’s zijn niet alleen populaire plekken om de natuur te bewonderen en te relaxen. Bij sommige kun je ook een duik nemen in het water. Wil jij echt het avontuur opzoeken? Dan kun je ook hiken, klimmen en abseilen (canyoning). De bekendste wadi’s van Oman zijn Wadi Shab, Wadi Bani Khalid en Wadi Nakhr (Wadi Ghul). 

Wadi Nakhr
Wadi Bani Khalid Oman
Wadi Bani Khalid

Het uitgestrekte woestijnlandschap 

De woestijn in Oman is simpelweg magisch. De oneindige vergezichten, nieuwsgierige dromedarissen en de adembenemende sterrenhemel bieden hét decor voor een onvergetelijk verblijf. 

Sprookjesachtig is het sowieso, maar avontuurlijk kan het ook zeker zijn. Cross met een 4×4 door de Wahiba Sands woestijn, want hier vind je zandduinen van honderden meters hoog. Zorg er wel voor dat je voor zonsondergang boven op een duin zit, want dit schouwspel wil je niet missen! Een andere unieke activiteit is het maken van een luchtballonvaart. 

Wahiba Sands in Oman
Met een 4x4 door de woestijn
Zonsondergang Wahiba Sands

3. Oman is ontzettend schoon en veilig

Het Sultanaat Oman is een stabiel en rustig land en kent nauwelijks criminaliteit. Ondanks de onrust in sommige buurlanden, is Oman dan ook een veilige vakantiebestemming. Wel wordt afgeraden om naar grensgebieden met Jemen te reizen. 

Naast dat Oman heel veilig is, is het ook ontzettend modern en schoon. Zo zie je praktisch geen troep op straat. Het land straalt sowieso een ultieme rust en reinheid uit, maar wellicht komt dat doordat Oman één van de meest dunbevolkte landen ter wereld is. Er wonen slechts 5,2 miljoen inwoners, terwijl het land ruim 7x zo groot is als Nederland. 

Respect voor de lokale religie en cultuur

Als je naar Oman reist is het belangrijk om respect te tonen voor de cultuur. In Oman zijn de meeste mensen islamitisch en er gelden dan ook specifieke normen en waarden. Hoewel de lokale bevolking begrijpt dat je als toerist andere normen en waarden hebt, is het essentieel om een goede balans te vinden en respect te tonen voor de religie. Draag als vrouw bijvoorbeeld niet te strakke en korte kleding. In moskeeën en andere religieuze plekken dien je kleding te dragen van je enkels tot aan je polsen en draag je als vrouw ook een hijab. Mijn persoonlijke ervaring is dat het tonen van begrip en respect juist alleen maar bijdraagt aan een verrijkende reiservaring in Oman. 

Het land wordt ook wel het meest vrouwvriendelijke land van het Midden-Oosten genoemd. Ook reizen met kinderen zouden we zeker aanraden in Oman. 

4. In Oman ervaar je echt het vakantiegevoel 

Voor het echte vakantiegevoel ben je in Oman aan het juiste adres. Ondanks dat het aanbod aan hotels niet heel groot is, zijn er genoeg fijne plekken om te vertoeven. Ook zijn er unieke adresjes te vinden. Zo kun je slapen in een bedoeïenentent midden in de woestijn. Er zijn ook meer dan genoeg luxe resorts waar je van alle gemakken bent voorzien. Een aantal plekken die ik aanraad op basis van mijn persoonlijke ervaring:

dusitD2 Naseem Resort

Jebel Akhdar
  •  

Deserts Nights Resort

Wahiba Sands
  •  

5. Het land is nog heel authentiek

Oman is nog niet ontdekt door het massatoerisme en dat maakt de bestemming heel authentiek. Verwacht dan ook niet de hoogbouw en luxe uitstraling zoals in Dubai. De weelderigheid is in Oman overigens zeker te vinden, maar de pure natuur staat nog centraal.

Een leuk feitje is dat je in Oman vrijwel helemaal geen hoogbouw zult vinden. Hoge gebouwen zijn namelijk niet toegestaan. Niets mag hoger zijn dan de hoogste minaret van de grootste moskee. 

Een rondreis maken door Oman

Wil jij nog meer inspiratie opdoen voor een rondreis door Oman? Laat je dan inspireren door onze blogs met reistips voor Oman. Wij inspireren jou met onze persoonlijke tips en ervaring in het sprookjesachtige land. Neem daarnaast zeker een kijkje op de website van het verkeersbureau van Oman: Experience Oman

reisvoorstel Oman

Onbezorgd op reis naar Oman

Wil jij een handje geholpen worden met het plannen van jouw rondreis door Oman? Dat doen wij als persoonlijk reisadviseur graag! Wij helpen jou op weg in een 1-op-1 videogesprek, maar kunnen ook de gehele reis naar jouw wensen voor je organiseren. Ga onbezorgd op reis en vraag een reisvoorstel op maat aan voor jouw vakantie naar Oman. 

Deel dit bericht:

Picture of Naomi van Hagen

Naomi van Hagen

Verliefd geworden op de wereld tijdens een reis naar Australië en de reiskoorts nooit meer kwijtgeraakt. Klein, maar met een universum in mijn hoofd. Altijd op zoek naar plekken waar ik mijn inspiratie en creativiteit tot leven kan brengen. Ik vind inspiratie in wereldsteden als Parijs en Bangkok, maar haal mijn creativiteit ook uit mooie landschappen, indrukwekkende culturen en verborgen parels.