Duurzame zonnebrand: veilig en oceaan vriendelijk zonnen
Het is pas sinds een tijdje dat ik bewust nadenk over het gebruiken van duurzame zonnebrand. En de overstap van ‘normale’ naar duurzame zonnebrand is gekomen door het behalen van mijn SSI-duikbrevet op Curaçao. De reden om te leren duiken was voor mij om met eigen ogen de fantastische onderwaterwereld te bewonderen. En fantastisch mooi dat is het zeker, maar wetende dat het nog zoveel mooier had kunnen zijn vond ik aangrijpend. En dat één van de oorzaken het gebruik van niet oceaanvriendelijke zonnebrand is, heeft mij aan het denken gezet.
Het smeren van zonnebrand staat voor mij gelijk aan het voorkomen van huidkanker. Ik hoor het mijn moeder nog zeggen: ‘Lois, smeer je elk uur in, zo voorkom je huidkanker’. Misschien ook wel herkenbaar voor jou. En natuurlijk blijft het smeren van zonnebrand belangrijk, maar dan wel bewust smeren met een oceaanvriendelijke zonnebrand. Er zijn zelfs bestemmingen waar het gebruik van normale zonnebrand niet meer is toegestaan, zoals bijvoorbeeld Hawaï en Bonaire.


Normale zonnebrand versus duurzame zonnebrand
Waar vroeger weinig tot geen zonnebrand werd gebruikt, is het gebruik van zonnebrand nu vanzelfsprekend. Zelf heb ik een lichte huidskleur en dus ook aardig wat afgesmeerd om te voorkomen dat ik verbrand. Ik lag uren in de zon te bakken, maar zodra het me te heet werd sprong ik direct de zee in. Met een dikke laag zonnebrand op.
Je hebt vast wel eens de olieachtige kringen om je heen gezien wanneer je in het zeewater bent. Dit is de zonnebrand die van jouw huid terecht komt in het water. Het gebeurt ook bij waterproof zonnebrand, ook al zou je denken van niet. De ingrediënten die in de zee terecht komen zijn schadelijk voor het onderwaterleven. Het vernietigt plankton, het is giftig voor vissen en het koraal sterft af. Daarnaast zitten er ook bestanddelen in zonnebrand die in je bloed en urine terecht kunnen komen. Wat ook niet echt een fijn idee is.
Duurzame zonnebrand is gemaakt van natuurlijke producten en daardoor goed voor jouw huid, maar ook voor de oceaan én het onderwaterleven. Het laat geen olieachtige kringen achter in het zeewater, en alles wat terecht komt in het water is niet schadelijk voor het onderwaterleven. De non-nano deeltjes in zonnebrand dringen dan ook niet niet door je huid heen, maar blijven als een beschermend laagje op je huid liggen.
Waar moet ik op letten bij de aankoop van duurzame zonnebrand?
De reden dat wij ons insmeren met zonnebrand is dat we onze huid willen beschermen tegen de effecten van de zon. Als je duurzame zonnebrand wilt gaan gebruiken zijn er een aantal dingen waar je op moet letten bij de aankoop:
- Vermijd zonnebrandcrème met oxybenzone, Benzofen-3, bp-3, octinoxaat en PABA
- Kies voor zonnebrandcrème met non-nano varianten van zinkoxide, titaniumdioxide en tinosorb
- Indien je een gevoelige huid hebt: vermijd zonnebrandcrème waar alcohol en parfum in verwerkt zit
- Controleer of de zonnebrandcrème proefdiervrij is (wellicht zelfs vegan)
- Kies voor een zonnebrandcrème boven sprays
- Tip: ga pas 30 minuten na het smeren het water in
Een lijstje met duurzame zonnebranden
Het blijft lastig te bepalen wat nou echt milieu- en oceaanvriendelijk is, omdat er ook zoveel is om rekening mee te houden qua duurzaamheid. Bijvoorbeeld het gebruik van biologisch afbreekbare verpakkingen in plaats van plastic, en proefdiervrije en veganistische varianten. Doe wat goed voelt, maar de eerste stap naar een duurzame zonnebrand is al zo waardevol.
Samen onze voetafdruk verminderen
Duurzaamheid is een veelomvattend begrip die iedereen kent, maar het is ook een manier van leven geworden. Leven op een duurzame manier is rekening houden met jouw voetafdruk op de aarde. Een belangrijk voorbeeld is het verminderen van het gebruik van plastic, maar ook het eten van minder vlees en vis. Er zijn talloze manieren om jouw voetafdruk op de aarde te verminderen, maar je moet altijd doen wat goed voor jou voelt. En onthoud, elke kleine stap is waardevol!
Blogs die je wellicht ook interessant vindt om te lezen: